Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Medici cu experiență și baze de tratament performante la Aluniș Sovata

Hotelul Aluniș din Sovata oferă un pachet complet de tratamente cu acces și la Complexul Lacul Negru. Dr. Cornel Hărșan, medic specialist balneo-fizioterapie și recuperare, cu o vastă experiență, a oferit mai multe informații despre oferta de tratamente de la Aluniș și Lacul Negru, proprietățile deosebite ale Lacului Ursu și avantajele balneologiei.

Ce fel de afecțiuni se tratează aici?
Sovata are două profile mari: sterilitatea feminină și probleme care țin de afecțiuni ale aparatului locomotor (oase, mușchi, tendoane, articulații), probleme de tip reumatismal (dar numai cel degenerativ, dat de trecerea timpului). Reușitele sunt mult mai bune decât cunoaște lumea. Din păcate, balneologia nu prea e socotită o ramură importantă a medicinei. Eu cred că în asociere cu alte specialități s-ar putea face lucruri mult mai bune decât se fac. Cel puțin din punctul de vedere al sterilității feminine, cred că procentul nostru de reușită se află oricând la nivelul fecundării in vitro.
Care este procentul de reușită?
Din păcate, nu am putut face studii, dar estimând după o muncă de o viață – sunt aici de 35 de ani – procentul cred că e puțin mai mult decât la fecundarea in vitro, mai exact 4-5 %, ceea ce e un procent foarte bun.
Un sejur terapeutic durează între 10 și 21 de zile?
În mod ideal, da. Ideal e de 20 de zile, limita minimă e de 10 zile, referitor la tratamentul de tip curativ. Dar balneologia, dintre toate ramurile medicinei, se pretează cel mai bine tratamentului de tip profilactic, care se adresează unor persoane care nu sunt bolnave, dar doresc să prevină eventualele îmbolnăviri. Pentru aceștia avem pachete mai scurte, de 7 zile. Cei doi factori speciali pe care îi avem sunt apa sărată și nămolul.
În ce constau procedurile terapeutice?
Apa sărată o putem da în două moduri: pentru tratamentele adresate sterilității feminine dăm apa sărată la vană. Încălzim apa la 36-37 grade, pacienta intră în vană circa 15-20 de minute. Procedura este esențială și se repetă zilnic. La bazin, treaba este foarte simplă. În apa sărată se stă maximum 30 de minute. Oamenii vor să intre și să nu mai iasă pentru că apa sărată îți dă o senzație excelentă, dar nu e bine, pentru că se ajunge la reacție balneară.
La procedurile pe care le avem în interior, masajul se face în modul clasic, iar electroterapiile, conform standardelor pe care le avem: ultrasunete, laser, unde scurte, curenți diadinamici, curenți interferențiali. În general, toate acestea se rezolvă în maximum 10 minute.
Pe lângă asta, mai există niște proceduri speciale, cum ar fi baia galvanică și baia galvanică generală, numită și baia Stanger, care este foarte bună în afecțiunile reumatismale de tip inflamator cronic. Mai sunt și împachetările cu parafină, o procedură asemănătoare cu nămolul, dar căreia îi lipsește efectul chimic al acestuia. În funcție de starea pacientului după consultul pe care i-l facem, îi prescriem între 3 și 4 proceduri pe zi.
Lacul Negru vine în completarea serviciilor pe care le oferiți în cadrul Hotelului Aluniș?
Lacul Negru e tot sărat, iar pe malurile lui a fost construită o bază de tratament aflată în cel de-al doilea an de funcționare, care este excelentă și care folosește apa din Lacul Negru. Nămolul de-acolo este cel mai bun din toată stațiunea. E foarte bun pentru afecțiunile reumatismale, dar și pentru partea de sterilitate feminină. Complexul Lacul Negru are o bază în care putem face aceleași proceduri ca și la Hotelul Aluniș, dar are și un bazin afară, cu apă din Lacul Negru, care poate fi și încălzită prin intermediul panourilor solare de deasupra bazei de tratament. Astfel, poate fi folosit înainte de 1 iulie. Ar mai fi de spus că Lacul Negru funcționează și ca ștrand.
Pensionarii pot beneficia de tratamente în baza unei trimiteri de la medicul de familie. Odată obținută trimiterea, Casa de Pensii oferă un bilet care asigură solicitanților o ședere terapeutică contra unei sume reprezentând jumătate din pensia pe o lună. Conform doctorului Cornel Hărșan, pacienții pot beneficia astfel de o ședere de 16 zile incluzând cazare, masă și de 36 de proceduri terapeutice stabilite de medicul centrului de tratament.
A consemnat Andrei VORNICU

Hotel Aluniș
Str. Trandafirilor nr. 72/1
Tel. 0265-570551
office@sovata-alunis.ro
www.sovata-alunis.ro

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România

Articolul următor

Este nevoie de o ”legislație permisivă” pentru revigorarea turismului balnear românesc

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share