Firma CLINI-LAB se află în topul furnizorilor de produse pentru laboratoare medicale din România și are cea mai mare vechime din țară, în domeniul în care activează. Anul acesta, compania împlinește 25 de ani de existență. Directorul firmei, Ing. Jakab Ștefan își amintește cu nostalgie de începuturile activității, vorbește despre evenimentele cele mai importante din viața firmei și ne dezvăluie greutățile pe care le-a întâmpinat de-a lungul anilor.
Povestiți-mi, vă rog, despre începuturile firmei…
La începutul anilor `90 au venit în țară mulți străini și au ajutat spitalele cu diferite produse sau aparatură. Printre acestea s-a numărat și Spitalul Județean din Tîrgu Mureș. În 1992, au apărut la noi primele kituri de reactivi, necesare pentru determinarea unor parametri fiziologici, în laboratoare. În acele vremuri, în România duduia spiritul antreprenorial, apăreau multe firme și societăți private, dar acestea erau axate, în primul rând, pe servicii. Vorbim de faimoasa perioadă în care se vindeau sandvișuri calde, sucuri și alte minuni.
Nu exista însă o firmă care să furnizeze aparatură pentru laboratoare, iar această situație nu putea să continue la nesfârșit.
Pentru a umple acest gol, în anul 1993, cu antreprenori din străinătate și din țară, am fondat firma CLINI-LAB. În 1992 a fost semnat statutul societății, dar activitatea a început de-abia în 1993. În iunie a fost emisă prima factură.
În vremurile acelea, administratorul firmei era și lucrător. Se ocupa de pregătirea pachetelor, trimitea marfa către laboratoare etc. În acea perioadă existau doar laboratoare de stat. Abia ulterior au apărut primele laboratoare private.
Povestiți-mi despre istoria companiei, cum s-a născut firma, respectiv cum s-a dezvoltat de a lungul timpului?
În acea perioadă s-au deschis noi orizonturi antreprenoriale. Începutul a fost puțin mai greu pentru noi, o firmă ce se ocupa cu livrări de aparatură și reactivi pentru laboratoare, deoarece acest domeniu era mai deosebit.
Ne-am început activitatea într-un apartament, mai întâi închiriat, apoi cumpărat, iar ulterior am achiziționat încă două spații în aceeași scară de bloc. Ulterior am cumpărat un imobil mai mare, care este și actualul sediu al firmei. Lângă acest sediu am mai cumpărat un spațiu pentru service. În București am închiriat mai întâi o garsonieră, după aceea un apartament, iar anul trecut, în 2017, am inaugurat noul nostru sediu de 660 de m2.
Am pornit de la o cifră de afaceri de câteva mii de mărci germane, iar acum am ajuns la 11 milioane de euro. Am fost printre primele firme din țară și singurii din provincie care se ocupă cu reactivi, IVD în terminologia internațională, și aparatură pentru laboratoare medicale. Momentan, în acest domneniu de activitate suntem singurii cu o vechime de 25 de ani. Dintre vechii jucători am rămas doar noi.
Ce schimbări s-au produs în acest interval de timp pe piață?
Piața din România, dar și piața mondială de IVD s-au dezvoltat furtunos la începutul anilor `90. România a fost puțin rămasă în urmă, chiar și în cadrul fostelor țări socialiste. Am pornit această afacere pe o piață care ducea lipsă de aceste produse, făcând pionierat în domeniul nostru. Am adus primele aparate de hematologie, aparate mici de biochimie, reactivi, kituri pregătite pentru un anumit tip de teste. Noutatea era absolută pe piață, dar a fost foarte dificilă schimbarea în tehnologia laboratoarelor, în acele vremuri, din anii 90, când funcționau doar laboratoare de stat.
Treptat, piața a început să se dezvolte, dar au venit vremuri cu lipsă de valută. Cele mai mari greutăți le-am întâmpinat între 1994 și 1996. Nu ne-am putut plăti facturile externe, deoarece spitalele ne erau datoare cu foarte mulți bani. La un moment dat, am avut facturi neplătite de peste un milion de dolari. Am trecut însă peste toate greutățile. Ulterior au apărut laboratoarele private și piața a început să se dezvolte. Astăzi avem o piață concurențială, puțin exotică în comparație cu piața din străinătate, dar, oricum, cu foarte mari și puternici competitori.
Care sunt amintirile cele mai frumoase?
Amintirile cele mai frumoase sunt legate de momentele în care am făcut câte un pas înainte, când am pășit într-un laborator mai mare și când într-adevăr am reușit să rezolvăm cerințele laboratoarelor.
Momente foarte plăcute au fost, din ce îmi aduc aminte, când am inaugurat, am instalat și am pornit sistemul automat Korus, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof. dr. ”Octavian Fodor”, sau când am inaugurat sediul din București. Aceștia sunt pașii mai mari, dar, de fapt, fiecare pas făcut înainte, fiecare redută câștigată, ne-a oferit o satisfacție.
În decursul timpului s-au produs mai multe schimbări în structura companiei. Ce credeți despre fluctuația de personal? Cum influențează activitatea firmei?
Oamenii de bază, adică cei trei colegi care am început activitatea, încă lucrăm în firmă. Deci pot să spun că fluctuația de personal nu ne-a afectat pe cei cu vechime în activitate. Într-adevăr, au fost persoane care au lucrat la noi și au plecat în altă parte, sau au pornit o afacere proprie, dar i-am înlocuit cu oameni valoroși. Fiind un domeniu destul de complex, nu este ușor să instruiești personalul. În activitatea noastră, un om este pregătit după doi ani de traininguri, de studii. Din această cauză, avem grijă ca fluctuația să fie cât mai mică. Încercăm să ne sprijinim colegii, astfel încât să fie mulțumiți, să reușească ce își propun în viață.
Ce planuri aveți pentru acest an aniversar? Cum sărbătoriți cei 25 de ani?
Avem planuri frumoase. Încercăm, în primul rând, să fim vizibili prin emblema noastră, care marchează împlinirea a 25 de ani de activitate, atât în media care se adresează domeniului medical, cât și în presa generalistă. Între colegi, încercăm să organizăm diverse momente aniversare, pentru a simți că cei 25 de ani au trecut cu succes.
Cum vă simțiți după 25 de ani de activitate?
Plin de energie și cu planuri.
Cum vedeți viitorul firmei?
Întotdeauna am avut grijă ca nu numai succesele de azi sau de mâine să fie importante, ci și planurile pe termen lung. Încercăm în mod constant să construim, să ne dezvoltăm. Întotdeauna am avut grijă ca firma să crească, să nu batem pasul pe loc, să nu rămânem la aceeași capacitate, la același număr de angajați. Cu aceste gânduri încercăm să investim cât mai mult. Avem grijă ca și în următorii 25 de ani firma să păstreze același trend ascendent. În plan apropiat, avem de ridicat un centru logistic și ne vom canaliza energia în acest sens.
Care este mesajul Dvs. pentru următorii 25 de ani?
În primul rând, dacă ai făcut doi bani, niciodată să nu scoți acei doi bani din firmă, eventual doar unul. Ideea este să-ți faci o strategie și să investești banii. O firmă este fondată pentru a produce, pentru a genera profit. Dar cu acest profit trebuie să te comporți ca și cu propriul tău copil, să-l crești, să investești în el, în niciun caz să nu cheltui banii fără noimă. Nu este ușor, dar dacă există o gândire strategică, în mod cert, aceste greutăți pot fi depășite.
de Florin M. SANDOR
Citește și:
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Din iubire, până la capătul lumii
Am auzit de multe ori spunându-se, e drept, mai mult în cărți și în filme, că, din iubire,…
12 decembrie 2024
Antrenorul virtual de bac. Educație “ca-n Vest” prin tehnologie
Doi tineri clujeni își propun să schimbe din temelii educația liceală din România. Proiectul BacUp constă într-o aplicație…
12 decembrie 2024
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
Cum va arăta Piața Universității din Baia Mare. Renegerare de 11 milioane €
Tronsonul din strada Victoriei, între intersecțiile cu străzile I. Maniu și G. Marinescu, va fi închis și transformat…
12 decembrie 2024
Breviarul economic al Maramureșului: „Redresarea este fragilă, dar favorabilă”
Camera Județeană de Comerț și Industrie (CCIM) a lansat breviarul Repere Economice Maramureșene (REM), oglindă fidelă a situației…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Investiții
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Jacques de Boer, CEO, Printmasters: Căutăm întotdeauna cea mai bună combinație de tehnici de personalizare disponibile pe piață pentru gama noastră de articole promoționale
Recent, Printmasters a sărbătorit 10 ani de activitate, ocazie cu care a fost lansată oficial o nouă unitate…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Finanțele și UniCredit au obținut insolvența Raiko Transilvania
Decizia instanței vine după mai multe amenzi primite de la compania de sisteme pluviale și administratorul său în…
10 decembrie 2024
Infrastructură
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj colaborează cu SITA pentru a redefini inovația și sustenabilitatea aeroportuară
Colaborare pentru proiecte transformatoare în eficiența operațională, experiența pasagerilor și tehnologiile aviatice verzi. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj…
11 decembrie 2024
Cele mai tari firme din Bihor în domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi
În topul realizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor pe domeniul Construcții, categoria Lucrări de construcții…
10 decembrie 2024
Centru multifuncțional de 14 milioane de euro la Baia Mare
Cinematograful Dacia se va transforma, prin reabilitare, în cadrului unui proiect finanțat național și local. Primarul Doru Dăncuș…
9 decembrie 2024
Nord Conforest va amenaja Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca
Societatea locală de construcții are ca termen luna martie a anului viitor pentru finalizarea lucrărilor de 7,6 milioane…
9 decembrie 2024
Reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad mai aproape de realizare
Pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad a fost aprobat joi, 5 decembrie 2024, proiectul de finanțare, care va fi…
9 decembrie 2024
Cum arată harta autostrăzilor din Transilvania
În 2024 s-au dat în folosință în România cele mai multe drumuri de mare viteză de 15 ani…
6 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Turism
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Rebranding și patru stele pentru hotelul Consiliului Județean Cluj
Unitatea turistică din cartierul Gheorgheni a avansat cu o treaptă la clasificare, noua sa denumire fiind acum Univers.…
11 decembrie 2024
Federația Ospitalității cere ferm înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern al României
Industria Ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie: industria s-a triplat în ultimii cinci ani, iar anul acesta reprezintă aproximativ…
11 decembrie 2024
3 din 4 angajatori vor acorda beneficii de Crăciun angajaților
Cei mai mulți vor oferi prime în bani, petrecere de final de an cu echipa și tichete cadou.…
11 decembrie 2024
Marinela Ardelean lansează „50 de vinuri și preparate din România”, primul volum trilingv dedicat promovării vinului românesc
La 10 ani de la lansarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela…
6 decembrie 2024
„Orașul Faptelor Bune” revine la Oradea în perioada 15 – 21 decembrie 2024
Anunțul a fost făcut de Mihai Morar și Daniel Buzdugan, miercuri, 4 decembrie 2024, în Matinalul de la…
4 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Educație
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Din iubire, până la capătul lumii
Am auzit de multe ori spunându-se, e drept, mai mult în cărți și în filme, că, din iubire,…
12 decembrie 2024
Antrenorul virtual de bac. Educație “ca-n Vest” prin tehnologie
Doi tineri clujeni își propun să schimbe din temelii educația liceală din România. Proiectul BacUp constă într-o aplicație…
12 decembrie 2024
FSEGA a dat startul înscrierilor la programele de Executive Education, derulate cu universități world-class
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a dat startul înscrierilor…
12 decembrie 2024
Roboticienii orădeni de la RoboManiacs Oradea, pe podium la Robotex Talinn
Membrii clubului RoboManiacs din Asociația Roboticienilor Oradea au obținut o performanță deosebită la Robotex 2024, cel mai…
12 decembrie 2024
Fondul Carpathia susține afaceri locale din zona Munților Făgăraș
Fondul Carpathia s-a constituit într-un suport financiar în beneficiul a șase antreprenori locali din zona Munților Făgăraș și-au…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Educatori alimentari în forum la Brașov
Cu gândul la coagularea eforturilor din partea educatorilor alimentari, un forum organizat în ziua de 14 decembrie 2024,…
11 decembrie 2024