Aprovizionarea farmaciilor cu medicamente sigure este vitală pentru sănătatea publică. Începând cu data de 9 februarie 2019 va intra în vigoare Sistemul European de Verificare a Medicamentelor, moment în care medicamentele care se vor comercializa pe piața UE vor avea ambalajele inscripționate cu elemente de siguranță. Tot de la acea dată, medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală, dar și o parte dintre medicamentele OTC (Over the Counter), comercializate fără rețetă, nu vor mai putea fi desfăcute din ambalaj și eliberate fracționat, adică la bucată. În România s-a constituit Organizația de Serializare a Medicamentelor (OSMR), care supraveghează buna implementare, la noi în țară, a acestui sistem. Dr. Laurențiu Mihai, Directorul General al OSMR, a oferit mai multe detalii despre ce presupune acest proces și care sunt pașii de urmat.
Procesul de implementare a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor a intrat în linie dreaptă și în România. Care sunt cele mai mari provocări ale industriei farmaceutice în ceea ce privește eforturile de implementare a serializării medicamentelor?
O implementare eficientă în România a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor depinde, în mare măsură, de cooperarea tuturor părților interesate, incluzând aici autorități, companiile farmaceutice, deținătorii de autorizație de punere pe piață, distribuitorii, farmaciile, spitalele și furnizorii de soluții IT.
Reprezentanții industriei farmaceutice au un rol deosebit de important, în primul rând prin responsabilitatea financiară care le-a fost atribuită în crearea sistemului european și a sistemelor naționale de verificare. Achiziționarea echipamentelor necesare aplicării elementelor de siguranță pe pachetele individuale de medicamente revine, de asemenea, în sarcina acestora. Totodată, ei vor fi direct răspunzători pentru schimbările necesare în lanțul de producție al medicamentelor, atenția fiind plasată pe găsirea unei soluții versatile de serializare care să genereze, să transfere și să securizeze datele de serializare, scopul final fiind acela de a elimina medicamentele falsificate din lanțul legal și de a asigura siguranță pacientului.
Având în vedere că, în mai puțin de 9 luni, Directiva privind combaterea Medicamentelor Falsificate intră în vigoare, este nevoie de un efort concentrat pentru a putea pune la dispoziția pacienților, la timp, medicamente care să respecte reglementările impuse de UE.
Revenind la întrebarea dumneavoastră, multe sunt dificultățile ce ne stau în față dar, personal, cred că cele mai mari provocări, oarecum similar cu situația din celelalte State Membre, sunt două: pentru industrie asigurarea finanțării efortului de implementare, iar pentru autorități adaptarea cadrului național de reglementare la noile cerințe.
Ce presupune, concret, activitatea de implementare?
Pentru a fi în concordanță cu Directiva privind combaterea Medicamentelor Falsificate, fiecare țară europeană introduce un Sistem de Verificare a Medicamentelor, ce va fi implementat și administrat de către o organizație non-profit, non-guvernamentală înființată și finanțată de către producătorii de medicamente. Scopul acestui Sistem este să funcționeze ca o platformă unde toți actorii interesați, de la producător la distribuitor, farmacie sau spital, să poată verifica autenticitatea medicamentelor, verificând identificatorul unic al fiecărui produs. Sistemul local va fi conectat la un sistem european, Eu-Hub, ce va integra și centraliza toate datele și informațiile de la nivelul Uniunii Europene.
Detalii despre aceasta, ca și despre orice alt aspect legat de implementarea în România a Sistemului Național de Verificare a Medicamentelor pot fi găsite pe https://osmr.ro.
Cât de avansate sunt demersurile privind serializarea medicamentelor?
Având în vedere faptul că serializarea medicamentelor cade în responsabilitatea producătorilor de medicamente și că aceștia au mai puțin de un an până când Directiva privind combaterea Medicamentelor Falsificate intră în vigoare, din datele noastre rezultă că majoritatea companiilor farmaceutice au început deja să își organizeze liniile de producție.
Cum se face pregătirea pieței, a celor care vor folosi acest sistem? Există o clarificare a regulilor naționale?
În cadrul planificării generale a implementării proiectului este definită o secțiune de Pilot Național, în care sunt definite cerințe și coordonate care să îndrume România în definirea acestei faze. Participanții la acest Pilot Național sunt reprezentanți ai companiilor farmaceutice, ai furnizorilor de soluții IT, ai farmaciilor și ai autorităților. Împreună, participanții vor selecta candidați cu care să se deruleze Pilotul, urmând ca după perioada stabilită să se realizeze un raport cu toate datele tehnice și operaționale din care se vor putea trage concluzii relevante, referitoare atât la reglementarea legislației cât și la specificații privind implementarea propriu-zisă.
Sunt pregătiți actorii din sistem, farmacii, spitale să implementeze acest sistem?
În 9 februarie 2018 a fost demarat oficial în România procesul de implementare a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor, urmând ca acesta să devină operațional în toate țările din Uniunea Europeană începând cu 9 februarie 2019. La acest eveniment au fost invitate toate persoanele interesate, de la producător la distribuitor, la farmacie sau spital, putând să beneficieze de informații direct de la reprezentanți EMVO (European Medicines Verification Organisation) și ai Autorităților din România.
În același timp, este pentru prima dată în istoria UE când implementarea unei Directive cade nu în sarcina autorităților Statelor Membre ci a unei entități private. Tot procesul de implementare este în întregime nou și pe măsură ce înaintăm apar noi situații neprevăzute. Pentru a fi continuu la curent cu fazele implementării invităm pe toți cei interesați să acceseze https://osmr.ro.
De când se va introduce noul ambalaj? Care vor fi caracteristicile de siguranță de pe ambalaj?
Începând cu data de 9 februarie 2019 medicamentele vor putea fi puse în circulație pe teritoriul Uniunii Europene și al Spațiului Economic European, inclusiv pe piața din România, numai dacă respectă noile reguli de securitate, medicamentele produse până la acea dată urmând a-și urma traseul firesc, până la expirare, conform reglementărilor legale în vigoare. Caracteristicile de siguranță constau în două elemente plasate pe ambalajul unui medicament: un identificator unic, imprimat pe ambalaj sub forma unui cod de bare bidimensional, care va permite identificarea și verificarea autenticității unui pachet individual de medicamente, și un dispozitiv de protecție împotriva modificărilor ilicite, care permite verificarea integrității pachetului respectiv.
La nivel mondial se estimează că aproximativ 10 % din numărul total de medicamente ce se regăsesc pe piață sunt contrafăcute. Și numărul medicamentelor falsificate, detectate în Uniunea Europeană, a crescut alarmant. Potrivit raportului Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietatea Intelectuală (EUIPO), dat publicității în anul 2016, valoarea medicamentelor contrafăcute reprezintă 4,4 % din vânzările legale din sectorul farmaceutic din Europa. Aceste pierderi din vânzări înseamnă, potrivit datelor din raport, și pierderea a aproximativ 38.000 de locuri de muncă. Totodată, declinul activității economice legale se reflectă și într-un minus de 1,7 miliarde de euro pe an în veniturile publice din UE, potrivit raportului care a luat în considerare impozitele pe veniturile gospodăriilor, contribuțiile de asigurări sociale și impozitele pe profit.
Medicamentele contrafăcute reprezintă o problemă serioasă pentru industria farmaceutică și sănătatea publică. Directiva 2011/62/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 de modificare a Directivei 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman în ceea ce privește prevenirea pătrunderii medicamentelor falsificate în lanțul legal de aprovizionare conține prevederi îmbunătățite pentru evitarea pătrunderii medicamentelor contrafăcute în lanțurile legale de distribuție. Medicamentele pe bază de prescripție trebuie să aibă dispozitive de securitate, care să permită verificarea autenticității lor. Aceste dispozitive de securitate pot fi utilizate și pentru unele medicamente ce nu necesită prescripție medicală, dar comportă anumite riscuri. În anul 2016 a fost adoptat Regulamentul delegat al Uniunii Europene 161 din 9 februarie 2016, care stabilește norme detaliate pentru elementele de siguranță care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman.
La nivelul României s-a constituit Organizația de Serializare a Medicamentelor din care fac parte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente din România și Colegiul Farmaciștilor din România.
de Arina TOTH
Citește și:
ITL Agrocomplex va deschide primul magazin Turma la Cluj
Acesta va fi amplasat în cartierul Borhanci și va comercializa produse din carne de vită și oaie. Familia…
2 decembrie 2024
Facultatea de Construcții Cluj a bătut palma cu Hexagon
Colaborarea între instituția publică și compania privată vizează pregătirea tinerilor pentru o carieră în domeniu. Facultatea de Construcții…
2 decembrie 2024
Campanie caritabilă: o casă tiny house pentru o familie defavorizată, dar și pentru un donator
Pe lângă casa oferită unei familii defavorizate, unul dintre donatori va avea șansa de a câștiga și el…
2 decembrie 2024
Cadou de Crăciun pentru Transurbis: autobuze “verzi” de 8 milioane €
Municipiul din Sălaj a semnat un contract de finanțare pentru proiectul cofinanțat de UE prin Programul Regional Nord-Vest…
2 decembrie 2024
Marinela Ardelean a lansat la Veneția 50 de vinuri și preparate din România
50 de vinuri și preparate din România este felul în care Marinela Ardelean onorează Ziua Națională a României.…
1 decembrie 2024
Oportunități pentru realizarea tranziției digitale și acces la finanțare destinate IMM-urilor și autorităților locale
FIT eDIH, contactul regional ideal pentru nevoile de dezvoltare digitală, organizează la Sibiu conferința „Transformare digitală și acces…
1 decembrie 2024
Novak Đoković urmărește proiectul clujean Read & Ride to El Fin del Mundo
Protagoniștii celui mai frumos proiect de promovare a culturii și sportului, Read & Ride to El Fin del…
1 decembrie 2024
“Stăpânul” castelului din Gilău, noul președinte al Camerei de Comerț a Ungariei
Noul conducător al organizației, omul de afaceri clujean Elek Nagy, s-a întâlnit la Szolnok cu președintele Camerei de…
30 noiembrie 2024
Investiții
Campanie caritabilă: o casă tiny house pentru o familie defavorizată, dar și pentru un donator
Pe lângă casa oferită unei familii defavorizate, unul dintre donatori va avea șansa de a câștiga și el…
2 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Transilvania IT Cluster „pețitoarea” și „doctorul” firmelor
Cea de-a II-a ediție a Networking & Innovation Night, care a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, la Parcul…
28 noiembrie 2024
Piscina de la Poarta Raiului
Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
27 noiembrie 2024
CNIPMMR a lansat “Carta Albă a Agriculturii din România”
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat marți, 26 noiembrie 2024, la Hotel…
27 noiembrie 2024
Cluj, Timișoara, Brașov: eșalonul 2 al economiei României
Cele trei orașe sunt clasificate ca poli regionali ai țării într-un top întocmit de Romanian Economic Monitor (RoEM).…
26 noiembrie 2024
S-a finalizat sistemul de ghidaj prin LED, către parcările etajate din centrul Oradiei
Cele 15 panouri cu afișaj LED indică celor care doresc să parcheze în centrul Oradiei câte locuri libere…
22 noiembrie 2024
Infrastructură
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj celebrează 20 milioane de pasageri transportaţi de compania aeriană Wizz Air de la primele sale zboruri în anul 2007
Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj şi compania aeriană Wizz Air, au sărbătorit astăzi un nou record, respectiv 20…
27 noiembrie 2024
Thermodul, povestea siguranței confortabile a caselor care se ridică în câteva zile și durează mai multe vieți
Sistemul Thermodul răspunde multor deziderate legate de construire și locuire: viteză de construcție, izolare care se va răsfrânge…
22 noiembrie 2024
S-a finalizat sistemul de ghidaj prin LED, către parcările etajate din centrul Oradiei
Cele 15 panouri cu afișaj LED indică celor care doresc să parcheze în centrul Oradiei câte locuri libere…
22 noiembrie 2024
Se deschide circulația pe B-dul Decebal din Oradea, peste pasajul subteran
Începând de vineri, 22 noiembrie, de la ora 14:00, traficul pe bulevardul Decebal va fi redeschis pentru autoturisme…
21 noiembrie 2024
Lucrările la Ambulatoriul Spitalului Județean Oradea și parcare sunt în grafic
Noua parcare supraetajată de la Ambulatoriul Spitalului Județean Oradea, de pe strada Gheorghe Doja este gata în proporție…
19 noiembrie 2024
Rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în patru comune bistrițene
Patru comune din județul Bistrița-Năsăud vor avea o rețea de distribuția a gazelor naturale. Locuitorii din comunele Dumitra,…
18 noiembrie 2024
Se deschide circulația pe primul lot al Inelului Rutier Metropolitan al Oradiei
Asocierea formată din firmele Asfamixt (lider), OPR Asfalt și Dacia Faber au finalizat lucrările cu 8 luni înainte…
16 noiembrie 2024
OSCAR Downstream încheie un parteneriat strategic cu World Vision România pentru promovarea educației prin platforma sa de sustenabilitate #RomâniaTotÎnainte
Prin proiectul „Vreau la facultate”, compania OSCAR Downstream va susține în 2024 cel puțin 30 de studenți din…
15 noiembrie 2024
Turism
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Toate pânzele sus! până în Țara de Foc
Gabriel Bota și Rudolf Nyari au dorit să pornească ieri, 28 noiembrie 2024, spre țara de Foc, punctul…
29 noiembrie 2024
Piscina de la Poarta Raiului
Deținătorul hotelului Poarta Raiului din comuna Șugag, satul Tău Bistra, județul Alba a decis să-și completeze oferta turistică…
27 noiembrie 2024
Oradea, model de dezvoltare și promovare a destinației din România
Potrivit celor mai recente date oficiale, numărul unităților de cazare din Oradea va crește anul acesta cu 10%,…
27 noiembrie 2024
Cine mai face evenimente de firmă la Cluj. Farma – da, IT – ba
Anularea facilităților fiscale în tehnologie și comunicații și situația incertă a sectorului auto taie din veniturile industriei locale…
26 noiembrie 2024
Radisson Cluj a luat marele premiu la Maître d’Hotel
Claudia Roxana Curea este câștigătoarea competiției de la Complexul Izvorani – Snagov. “Asociația Națională a Maître d’Hotel România…
23 noiembrie 2024
Mik József a devenit președintele Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România
Asociația Națională a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România (ANSBBR) a ales o nouă conducere în cadrul Adunării…
22 noiembrie 2024
Educație
Facultatea de Construcții Cluj a bătut palma cu Hexagon
Colaborarea între instituția publică și compania privată vizează pregătirea tinerilor pentru o carieră în domeniu. Facultatea de Construcții…
2 decembrie 2024
Marinela Ardelean a lansat la Veneția 50 de vinuri și preparate din România
50 de vinuri și preparate din România este felul în care Marinela Ardelean onorează Ziua Națională a României.…
1 decembrie 2024
Primul BRD HUB din Cluj. “Este ca la marile universități americane” (P)
BRD – Groupe Societe Generale, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor și Universitatea Babeș-Bolyai au finalizat prima…
29 noiembrie 2024
Toate pânzele sus! până în Țara de Foc
Gabriel Bota și Rudolf Nyari au dorit să pornească ieri, 28 noiembrie 2024, spre țara de Foc, punctul…
29 noiembrie 2024
Transilvania IT Cluster „pețitoarea” și „doctorul” firmelor
Cea de-a II-a ediție a Networking & Innovation Night, care a avut loc miercuri, 27 noiembrie 2024, la Parcul…
28 noiembrie 2024
Ovidiu Cărpușor expune la Palatul Reginei Maria din Balcic
În incinta emblematicului Palat al Reginei Maria din Balcic, un spațiu încărcat de istorie și rafinament artistic, pe…
28 noiembrie 2024
Studenții clujeni de la Capri-Sun, consultanți pentru compania Bolidt
Echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a obținut medalia de argint la concursul Rotterdam /…
27 noiembrie 2024
Pixeli-metaforă expuși în Călătoriile digitale de la Cluj-Napoca
Vineri, 29 noiembrie-1 decembrie 2024 sunt zilele alese pentru o serie de Călătorii digitale pe calea artelor vizuale,…
27 noiembrie 2024