La începutul anului, BestJobs a realizat în România, ca partener al The Boston Consulting Group și The Network, studiul Global Talent privind preferințele candidaților în ceea ce privește mobilitatea și ocuparea unui loc de muncă.
Studiul este realizat la nivel global, fiind cel mai mare de acest tip, cu participarea a peste 366.000 candidați și peste 6.000 angajatori din 197 țări.
Deși multe procese au fost automatizate și inteligența artificială rezolvă tot mai multe nevoi ale companiilor, încă există multe joburi care necesită expertiză tehnică iar personalul calificat în acest sens este tot mai greu de găsit. Studiul și-a propus să afle care este în acest moment disponibilitatea de relocare a candidaților, respectiv ce își doresc aceștia de la o companie și de la un job.
Rezultatele au fost comparate cu cele obținute în urma studiului realizat în 2014, pentru a înțelege ce s-a schimbat în ceea ce privește preferințele și atitudinea candidaților privind mobilitatea în muncă.
Din rândul candidaților respondenți 52% au fost bărbați. Ca și vârstă, respondenții majoritari ai studiului au între 20 și 30 de ani. 38% dintre ei sunt absolvenți de studii universitare, 29% absolvenți de master și 50% nu ocupă poziții de management.
Studiul a inclus și angajatorii pentru a oferi și perspectiva acestora. Din rândul acestora, 71% recrutează doar din țara în care își desfășoară activitatea, 37% au între 1 și 50 de angajați iar 34% între 51 și 500 de angajați.
Mobilitatea candidaților
57% dintre candidați și-au exprimat dorința de a lucra în altă țară decât cea de origine. Dorința de relocare este cu 7% mai scăzută comparativ cu studiul realizat în 2014. În rândul celor interesați de relocare 60% nu au familie și copii, 61% sunt bărbați și 61% au vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani.
Statele Unite rămân pe primul loc în ceea ce privește preferința de relocare. Topul continuă cu Germania, Canada, Australia și Marea Britanie (aceasta coborând însă pe locul 5 după ce în 2014 se afla pe locul 2). Germania a urcat în topul preferințelor în special după Brexit, ocupând locul 1 pentru candidații din țările europene. Motivul îl reprezintă sectorul industrial puternic dezvoltat, generozitatea serviciilor sociale și politica de imigrare.
În ceea ce privește topul orașelor, candidații tind să menționeze marile metropole din Europa și Statele Unite, dar încep să devină atractive și orașe din alte regiuni.
Dacă în 2014 principalul motiv pentru relocare era extinderea experienței personale, acum principalele motive sunt noi oportunități de carieră și un nivel de viață mai bun (în special pentru candidații din țările ce se confruntă cu o instabilitate a regimului politic).
Citește și:
La Oradea se produce cea mai ieftină energie termică
Cu toate acestea orădenii consideră că plătesc mult în comparație cu alte orașe unde se produce energie termică…
30 noiembrie 2023
140.000 de muncitori străini ar putea veni la muncă în România în 2024
Contingentul de muncitori străini care vor putea veni la muncă în România în 2024 va crește la 140.000,…
29 noiembrie 2023
Managerii estimează creșteri de prețuri pentru perioada următoare
Managerii societăților comerciale estimează o relativă stabilitate a activității în industria prelucrătoare, comerțul cu amănuntul și în servicii, …
29 noiembrie 2023
56% dintre angajații vor să-și schimbe jobul în 2024. Ce alte dorințe au angajații
Salariul prea mic, lipsa oportunităților reale de a crește în compania pentru care lucrează în prezent sau faptul…
23 noiembrie 2023
Orange Business lansează raportul Business Internet Security 2023
Orange Business lansează noul raport Business Internet Security 2023, ce oferă o imagine detaliată asupra provocărilor din domeniul securității…
23 noiembrie 2023
„CEO Conference” – cum răspunde mediul de afaceri provocărilor anului 2024
Cel mai important eveniment pentru liderii de business din Transilvania, „CEO Conference – Shaping the Future”, s-a desfășurat…
23 noiembrie 2023
AHK Business Outlook pentru România: Companiile germane se așteaptă la o încetinire a economiei și sunt pesimiste în privința viitorului
Situația economică în companiile cu capital german din România s-a deteriorat în această toamnă, iar cele mai multe…
21 noiembrie 2023
Cei mai importanți CEO din Transilvania participă la „CEO Conference – Shaping the Future”
„CEO Conference – Shaping the Future” Cluj-Napoca face radiografia economică a anului 2023 și arată perspectivele anului 2024.…
17 noiembrie 2023
Zi de Zi știri economice:
