Mureș Sanatate Slider Ultimele stiri

UMF Tîrgu Mureș, o universitate deschisă spre valorile internaționale

Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, instituție academică multiculturală și emblematică a Transilvaniei, formează generații de medici, farmaciști şi alţi specialişti de elită care își desfășoară activitatea în toate colțurile țării și ale lumii. Fiind o universitate cu tradiție, puternică și cu un ritm alert de dezvoltare, UMF Tîrgu Mureș s-a perfecționat continuu și s-a adaptat la cerințele pieței medicale europene, păstrându-și aceeași rigoare academică.

Un obiectiv strategic al Universității îl reprezintă reforma curriculară de substanță în învățământul medico-farmaceutic târgumureșean, implementată în Universitate începând cu anul 2016, cu scopul de a schimba metodele educaționale prin promovarea interacțiunii cu studenții, prin standardizarea evaluării și învățarea continuă, precum și prin stimularea gândirii clinice și a analizei critice. Se estimează că, până la finalul anului universitar 2018-2019 toate programele de studiu din Universitate vor aplica strategia de reformă curriculară.
Infrastructura didactică și de cercetare
UMF Tîrgu Mureș deține cel mai modern Centru de Simulare și Abilități Practice. Înființat în anul 2012 la inițiativa rectorului UMF, prof. dr. Leonard Azamfirei, din dorința de a crea noi oportunități moderne de învățare pentru studenți pentru dezvoltarea abilităților practice folosind simulatoare medicale și scenarii clinice standardizate, acest Centru, de la înființare și până în prezent a instruit studenți în peste 17.000 de proceduri. Recent, Centrul de Simulare și Abilități Practice a fost acreditat de către Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei ca centru de pregătire în simularea medicală, pentru perioada 2018-2022, acesta fiind primul și singurul centru acreditat internațional din România.
Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF), cu un profil de cercetare unic, axat pe patologia cardiovasculară și neurologică, a fost inaugurat în anul 2016, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane de euro. Centrul a fost realizat printr-un proiect european, având o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați și peste 400 echipamente de cercetare, 10 dintre acestea fiind foarte rare sau chiar unice în România. El oferă posibilitatea cercetării de înalt rang în genetică, biologie celulară și moleculară și imunologie.
În luna iunie 2018, cercetători de renume din mai multe țări europene s-au reunit la CCAMF cu scopul de a discuta noi oportunități de colaborare în proiecte de cercetare europene comune. Invitaților le-a fost prezentat Centrul și echipamentele de cercetare extrem de performante de care dispune, specialiștii arătându-se impresionați de infrastructura de cercetare. Totodată, aceștia au apreciat campusul UMF, despre care au spus că se aseamănă cu campusurile universitare americane.

Baza de învăţământ şi cercetare la standarde europene a Facultății de Medicină Dentară, formată din Centrul Integrat de Medicină Dentară, compartimentul de simulare, laboratoarele didactice şi de cercetare, numeroasele facilităţi pentru studenţi, garantează desfăşurarea unui proces educaţional modern, dinamic, cu activităţi complexe. Investiția în infrastructura Facultății de Medicină Dentară a fost de aproximativ 4 milioane de euro.
Noul sediu al Facultății de Farmacie, Centrul Integrat de Învățământ Farmaceutic este o clădire nouă și modernă, situată într-un peisaj parcă desprins din poveste și dotată la standarde europene. Investiția pentru noua Facultate de Farmacie se ridică la circa 5 milioane euro.
Baza materială solidă a Universitătii nu se rezumă doar la săli de curs moderne, laboratoare spațioase și biblioteci de specialitate, centru de simulare, ci și la terenuri de sport, grădină botanică proprie, grădină de plante medicinale, piscină, microcantină etc.
La sfârșitul lunii mai 2018 s-au marcat 70 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice și 110 ani de la înfiinţarea Parcului Dendrologic prin organizarea unui simpozion științific de înaltă ținută, în cadrul căruia reprezentanții Facultății de Farmacie au anunțat că se dorește înființarea unei bănci de semințe, arătând totodată că se află în derulare un proiect prin care se vor construi trei noi sere, dar și un centru de studiu al plantelor medicinale, cu laboratoare, aparatură și spații speciale, spre a se putea lucra în mediu protejat.
Biblioteca UMF pune la dispoziția studenților cursuri, cărți, publicații, lucrări de specialitate și instrumente medicale și obiecte farmaceutice extrem de importante în cercetare și practica medicală. Pe parcursul anului 2018 au fost extinse spațiile de lectură și a fost înființată o sală destinată studiului eBook-urilor, fiind puse la dispoziția studenților 117 de titluri electronice ale unora dintre cele mai importante cărți din domeniul medicinei.
Deschiderea internațională
Deschiderea internațională constituie una din prioritățile prin care UMF Tîrgu Mureș a înțeles să-și valorifice atuurile și prestigiul dobândit de-a lungul timpului. La nivel național, ERASMUS+ reprezintă programul cu cel mai mare succes, Universitatea situându-se pe prima poziție între universitățile de medicină și farmacie din țară în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru mobilități internaționale prin programul ERASMUS+.
Numărul studenților internaționali care aplică la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității a crescut semnificativ de la un an la altul. În prezent, la UMF Tîrgu Mureș studiază studenți internaționali care provin din toate colțurile lumii: Germania, Italia, Ungaria, Austria, Suedia, Finlanda, Norvegia, SUA, Israel, India, America de Sud, precum și din țări de pe continentul african.
Parteneriatul dintre UMF Tîrgu Mureș și Ministerul Afacerilor Externe, singurul de acest fel la nivel național, a transformat universitatea într-un actor important și pe plan diplomatic, în susținerea concretă a intereselor României la nivel global.
În decembrie 2018, UMF Tîrgu Mureș va organiza prima conferință internațională de medicină personalizată „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine”, cu participarea a numeroși specialiști din întreaga lume.
Proiecte de cercetare
Numărul de proiecte de cercetare depuse și câștigate a crescut ca număr și ca valoare, atât în competiții naţionale şi internaţionale: proiecte de cercetare exploratorie, proiecte de tip transfer la operatorul economic, proiecte de tip experimental demonstrativ și proiecte de tip transfer de cunoaștere la agentul economic – Bridge Grant.
Pentru a menţine ridicat nivelul competitivităţii, conducerea UMF Tîrgu Mureş a organizat competiţii interne pentru granturi de cercetare ştiinţifică.
Smart university
Unul dintre cele mai inovatoare proiecte îl reprezintă crearea și implementarea conceptului Smart University, patentat de UMF și apărut în urma unei colaborări avute cu renumita companie IBM în cadrul programului acesteia de responsabilitate socială. Migrarea în spațiul virtual a numeroase proceduri educaționale, a managementului academic, a activităților administrative fac din UMF Tîrgu Mureș o universitate modernă, dinamică, care s-a adaptat schimbărilor induse de dimensiunea nouă a spațiului informațional și de IT.

Related posts

Primăria Oradea, contract de 19 mil. euro cu Astra Vagoane Călători

redactia

[Enjoy Transylvania!] Szeklerland. Traditions and crafts – Heritage from bygone times

Transilvania Business

"Castelul lui Dracula", din Pasul Tihuţa, scos la vânzare cu aproape 7 mil. de euro

Stefana Muresan

Premieră în Cluj-Napoca: Liberty Multirotor Racing 2017

Stefana Muresan

Investiţiile străine directe au crescut cu 9,74% în primele 10 luni

redactia

Prezent la Oradea, Yves Caracatzanis (Renault România): 500 de locuri de muncă disponibile în Grup

Stefana Muresan

Palatul Administrativ din Zalău, modernizat cu 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Compania Samax din Maramureș, cu acționariat canadian, va exploata zăcămintele de aur-cupru de la Rovina (Hunedoara), estimate la peste 5 miliarde de dolari

Stefana Muresan

Exproprieri de 1 milion de euro pentru construirea Tetarom V

Nora Dumitrescu

Tudor Giurgiu despre cinema, modă și stilul vestimentar atipic care îi definește imaginea. „Costumele Tudor Tailor au personalitate, una care aduce destul de mult cu îndrăzneala TIFF-ului” 

Transilvania Business

Ambarcațiunile cu motoare termice, interzise pe marile lacuri ale Clujului

Nora Dumitrescu

3 reasons why investors choose Cluj-Napoca for their business

Stefana Muresan

Tranzacții cu birouri de 164 de milioane de euro la Cluj

Nora Dumitrescu

Expediție științifică a UBB în Caucaz

Ligia Voro

Cum a ajuns o companie românească la un nivel de invidiat în business-ul feroviar

Stefana Muresan

100.000 euro pentru pensiuni și restaurante prin programul „ELECTRIC UP”

Traian Dan

Autoritățile locale pot prelua de la guvern centurile ocolitoare și alte proiecte de infrastructură

Ion Surdu

Cel mai nou laborator de electronica, inaugurat la Facultatea de Inginerie electrică și știința calculatoarelor din Braşov

redactia

Investiții de 12 mil. euro în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea

redactia

Clujul va înghiți alte două filiale ale Electrica Distribuție

Nora Dumitrescu

România are peste 400.000 de companii cu femei acţionari

Stefana Muresan

Județele Sălaj, Satu Mare și Maramureș, conectate printr-un drum modernizat

Nora Dumitrescu

INTERVIU/ Florica Bărbuceanu, director IDSA: „Implicarea în realizarea testelor de biologie moleculară pentru identificarea SARS-COV-2 este un gest de responsabilitate, unitate și spirit de echipă”

Papuc Irina

“Valea Prahovei” în vestul țării. Drumuri Orășenești Oradea va reabilita Drumul Apusenilor, contract de peste 100 milioane de lei

redactia

Leave a Comment