Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, instituție academică multiculturală și emblematică a Transilvaniei, formează generații de medici, farmaciști şi alţi specialişti de elită care își desfășoară activitatea în toate colțurile țării și ale lumii. Fiind o universitate cu tradiție, puternică și cu un ritm alert de dezvoltare, UMF Tîrgu Mureș s-a perfecționat continuu și s-a adaptat la cerințele pieței medicale europene, păstrându-și aceeași rigoare academică.
Un obiectiv strategic al Universității îl reprezintă reforma curriculară de substanță în învățământul medico-farmaceutic târgumureșean, implementată în Universitate începând cu anul 2016, cu scopul de a schimba metodele educaționale prin promovarea interacțiunii cu studenții, prin standardizarea evaluării și învățarea continuă, precum și prin stimularea gândirii clinice și a analizei critice. Se estimează că, până la finalul anului universitar 2018-2019 toate programele de studiu din Universitate vor aplica strategia de reformă curriculară.
Infrastructura didactică și de cercetare
UMF Tîrgu Mureș deține cel mai modern Centru de Simulare și Abilități Practice. Înființat în anul 2012 la inițiativa rectorului UMF, prof. dr. Leonard Azamfirei, din dorința de a crea noi oportunități moderne de învățare pentru studenți pentru dezvoltarea abilităților practice folosind simulatoare medicale și scenarii clinice standardizate, acest Centru, de la înființare și până în prezent a instruit studenți în peste 17.000 de proceduri. Recent, Centrul de Simulare și Abilități Practice a fost acreditat de către Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei ca centru de pregătire în simularea medicală, pentru perioada 2018-2022, acesta fiind primul și singurul centru acreditat internațional din România.
Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF), cu un profil de cercetare unic, axat pe patologia cardiovasculară și neurologică, a fost inaugurat în anul 2016, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane de euro. Centrul a fost realizat printr-un proiect european, având o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați și peste 400 echipamente de cercetare, 10 dintre acestea fiind foarte rare sau chiar unice în România. El oferă posibilitatea cercetării de înalt rang în genetică, biologie celulară și moleculară și imunologie.
În luna iunie 2018, cercetători de renume din mai multe țări europene s-au reunit la CCAMF cu scopul de a discuta noi oportunități de colaborare în proiecte de cercetare europene comune. Invitaților le-a fost prezentat Centrul și echipamentele de cercetare extrem de performante de care dispune, specialiștii arătându-se impresionați de infrastructura de cercetare. Totodată, aceștia au apreciat campusul UMF, despre care au spus că se aseamănă cu campusurile universitare americane.
Baza de învăţământ şi cercetare la standarde europene a Facultății de Medicină Dentară, formată din Centrul Integrat de Medicină Dentară, compartimentul de simulare, laboratoarele didactice şi de cercetare, numeroasele facilităţi pentru studenţi, garantează desfăşurarea unui proces educaţional modern, dinamic, cu activităţi complexe. Investiția în infrastructura Facultății de Medicină Dentară a fost de aproximativ 4 milioane de euro.
Noul sediu al Facultății de Farmacie, Centrul Integrat de Învățământ Farmaceutic este o clădire nouă și modernă, situată într-un peisaj parcă desprins din poveste și dotată la standarde europene. Investiția pentru noua Facultate de Farmacie se ridică la circa 5 milioane euro.
Baza materială solidă a Universitătii nu se rezumă doar la săli de curs moderne, laboratoare spațioase și biblioteci de specialitate, centru de simulare, ci și la terenuri de sport, grădină botanică proprie, grădină de plante medicinale, piscină, microcantină etc.
La sfârșitul lunii mai 2018 s-au marcat 70 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice și 110 ani de la înfiinţarea Parcului Dendrologic prin organizarea unui simpozion științific de înaltă ținută, în cadrul căruia reprezentanții Facultății de Farmacie au anunțat că se dorește înființarea unei bănci de semințe, arătând totodată că se află în derulare un proiect prin care se vor construi trei noi sere, dar și un centru de studiu al plantelor medicinale, cu laboratoare, aparatură și spații speciale, spre a se putea lucra în mediu protejat.
Biblioteca UMF pune la dispoziția studenților cursuri, cărți, publicații, lucrări de specialitate și instrumente medicale și obiecte farmaceutice extrem de importante în cercetare și practica medicală. Pe parcursul anului 2018 au fost extinse spațiile de lectură și a fost înființată o sală destinată studiului eBook-urilor, fiind puse la dispoziția studenților 117 de titluri electronice ale unora dintre cele mai importante cărți din domeniul medicinei.
Deschiderea internațională
Deschiderea internațională constituie una din prioritățile prin care UMF Tîrgu Mureș a înțeles să-și valorifice atuurile și prestigiul dobândit de-a lungul timpului. La nivel național, ERASMUS+ reprezintă programul cu cel mai mare succes, Universitatea situându-se pe prima poziție între universitățile de medicină și farmacie din țară în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru mobilități internaționale prin programul ERASMUS+.
Numărul studenților internaționali care aplică la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității a crescut semnificativ de la un an la altul. În prezent, la UMF Tîrgu Mureș studiază studenți internaționali care provin din toate colțurile lumii: Germania, Italia, Ungaria, Austria, Suedia, Finlanda, Norvegia, SUA, Israel, India, America de Sud, precum și din țări de pe continentul african.
Parteneriatul dintre UMF Tîrgu Mureș și Ministerul Afacerilor Externe, singurul de acest fel la nivel național, a transformat universitatea într-un actor important și pe plan diplomatic, în susținerea concretă a intereselor României la nivel global.
În decembrie 2018, UMF Tîrgu Mureș va organiza prima conferință internațională de medicină personalizată „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine”, cu participarea a numeroși specialiști din întreaga lume.
Proiecte de cercetare
Numărul de proiecte de cercetare depuse și câștigate a crescut ca număr și ca valoare, atât în competiții naţionale şi internaţionale: proiecte de cercetare exploratorie, proiecte de tip transfer la operatorul economic, proiecte de tip experimental demonstrativ și proiecte de tip transfer de cunoaștere la agentul economic – Bridge Grant.
Pentru a menţine ridicat nivelul competitivităţii, conducerea UMF Tîrgu Mureş a organizat competiţii interne pentru granturi de cercetare ştiinţifică.
Smart university
Unul dintre cele mai inovatoare proiecte îl reprezintă crearea și implementarea conceptului Smart University, patentat de UMF și apărut în urma unei colaborări avute cu renumita companie IBM în cadrul programului acesteia de responsabilitate socială. Migrarea în spațiul virtual a numeroase proceduri educaționale, a managementului academic, a activităților administrative fac din UMF Tîrgu Mureș o universitate modernă, dinamică, care s-a adaptat schimbărilor induse de dimensiunea nouă a spațiului informațional și de IT.
Citește și:
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Din iubire, până la capătul lumii
Am auzit de multe ori spunându-se, e drept, mai mult în cărți și în filme, că, din iubire,…
12 decembrie 2024
Antrenorul virtual de bac. Educație “ca-n Vest” prin tehnologie
Doi tineri clujeni își propun să schimbe din temelii educația liceală din România. Proiectul BacUp constă într-o aplicație…
12 decembrie 2024
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
Cum va arăta Piața Universității din Baia Mare. Renegerare de 11 milioane €
Tronsonul din strada Victoriei, între intersecțiile cu străzile I. Maniu și G. Marinescu, va fi închis și transformat…
12 decembrie 2024
Breviarul economic al Maramureșului: „Redresarea este fragilă, dar favorabilă”
Camera Județeană de Comerț și Industrie (CCIM) a lansat breviarul Repere Economice Maramureșene (REM), oglindă fidelă a situației…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Investiții
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Uraniul Românesc, motor pentru strategia energetică națională
Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operator al centralei nucleare de la Cernavodă, împreună cu Ministerul Energiei, principalul său…
12 decembrie 2024
Ambasadorul Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor, în vizită oficială la Oradea
Primăria Oradea a avut, joi, 12 decembrie 2024, onoarea de a-l primi pe Excelența Sa Dr. Lior Ben…
12 decembrie 2024
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Jacques de Boer, CEO, Printmasters: Căutăm întotdeauna cea mai bună combinație de tehnici de personalizare disponibile pe piață pentru gama noastră de articole promoționale
Recent, Printmasters a sărbătorit 10 ani de activitate, ocazie cu care a fost lansată oficial o nouă unitate…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Finanțele și UniCredit au obținut insolvența Raiko Transilvania
Decizia instanței vine după mai multe amenzi primite de la compania de sisteme pluviale și administratorul său în…
10 decembrie 2024
Infrastructură
24 oferte pentru 4 pasaje rutiere la ieșirile din Oradea spre Arad, Cluj și Satu Mare
Consiliul Județean Bihor a inițiat execuția a patru pasaje rutiere noi, menite să fluidizeze traficul pe cele mai…
12 decembrie 2024
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj colaborează cu SITA pentru a redefini inovația și sustenabilitatea aeroportuară
Colaborare pentru proiecte transformatoare în eficiența operațională, experiența pasagerilor și tehnologiile aviatice verzi. Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj…
11 decembrie 2024
Cele mai tari firme din Bihor în domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi
În topul realizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Bihor pe domeniul Construcții, categoria Lucrări de construcții…
10 decembrie 2024
Centru multifuncțional de 14 milioane de euro la Baia Mare
Cinematograful Dacia se va transforma, prin reabilitare, în cadrului unui proiect finanțat național și local. Primarul Doru Dăncuș…
9 decembrie 2024
Nord Conforest va amenaja Piața 14 Iulie din Cluj-Napoca
Societatea locală de construcții are ca termen luna martie a anului viitor pentru finalizarea lucrărilor de 7,6 milioane…
9 decembrie 2024
Reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad mai aproape de realizare
Pentru reabilitarea Spitalului Orășenesc Tășnad a fost aprobat joi, 5 decembrie 2024, proiectul de finanțare, care va fi…
9 decembrie 2024
Cum arată harta autostrăzilor din Transilvania
În 2024 s-au dat în folosință în România cele mai multe drumuri de mare viteză de 15 ani…
6 decembrie 2024
Precon Transilvania și Citadina 98 au finalizat lucrările la Parcul Industrial Ștei
Constructorii au încheiat lucrările la Parcul Industrial Ștei, un proiect important pentru dezvoltarea economică a zonei. Parcul se…
5 decembrie 2024
Turism
Un nou aquapark, cu 1.500 de locuri, va fi inaugurat în Nord-Vestul României în 2025
Aquaparkul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și…
11 decembrie 2024
Rebranding și patru stele pentru hotelul Consiliului Județean Cluj
Unitatea turistică din cartierul Gheorgheni a avansat cu o treaptă la clasificare, noua sa denumire fiind acum Univers.…
11 decembrie 2024
Federația Ospitalității cere ferm înființarea unui Minister al Turismului ȋn viitorul Guvern al României
Industria Ospitalității a înregistrat cea mai rapidă revenire post-pandemie: industria s-a triplat în ultimii cinci ani, iar anul acesta reprezintă aproximativ…
11 decembrie 2024
3 din 4 angajatori vor acorda beneficii de Crăciun angajaților
Cei mai mulți vor oferi prime în bani, petrecere de final de an cu echipa și tichete cadou.…
11 decembrie 2024
Marinela Ardelean lansează „50 de vinuri și preparate din România”, primul volum trilingv dedicat promovării vinului românesc
La 10 ani de la lansarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, Marinela…
6 decembrie 2024
„Orașul Faptelor Bune” revine la Oradea în perioada 15 – 21 decembrie 2024
Anunțul a fost făcut de Mihai Morar și Daniel Buzdugan, miercuri, 4 decembrie 2024, în Matinalul de la…
4 decembrie 2024
Firma DELPRO va amenaja cinci peșteri din Defileul Crișului Repede
Amenajarea se face cu fonduri europene, valoarea investiției ridicându-se la peste 4,44 milioane de lei fără TVA. Vicepreședintele…
29 noiembrie 2024
Oradea caută operator aerian pentru conexiunea directă cu München
Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea anunță inițiativa de lansare a unei rute aeriene regulate între Aeroportul Oradea…
29 noiembrie 2024
Educație
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a aniversat 1 an de activitate
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a marcat, pe 12 decembrie 2024, un an de activitate dedicat susținerii…
13 decembrie 2024
Din iubire, până la capătul lumii
Am auzit de multe ori spunându-se, e drept, mai mult în cărți și în filme, că, din iubire,…
12 decembrie 2024
Antrenorul virtual de bac. Educație “ca-n Vest” prin tehnologie
Doi tineri clujeni își propun să schimbe din temelii educația liceală din România. Proiectul BacUp constă într-o aplicație…
12 decembrie 2024
FSEGA a dat startul înscrierilor la programele de Executive Education, derulate cu universități world-class
Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a dat startul înscrierilor…
12 decembrie 2024
Roboticienii orădeni de la RoboManiacs Oradea, pe podium la Robotex Talinn
Membrii clubului RoboManiacs din Asociația Roboticienilor Oradea au obținut o performanță deosebită la Robotex 2024, cel mai…
12 decembrie 2024
Fondul Carpathia susține afaceri locale din zona Munților Făgăraș
Fondul Carpathia s-a constituit într-un suport financiar în beneficiul a șase antreprenori locali din zona Munților Făgăraș și-au…
11 decembrie 2024
Tratament oncologic de ultimă generație la Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor
Începând cu data de 1 decembrie 2024, în cadrul Laboratorului de Radioterapie al Spitalului Clinic Județean de Urgență…
11 decembrie 2024
Educatori alimentari în forum la Brașov
Cu gândul la coagularea eforturilor din partea educatorilor alimentari, un forum organizat în ziua de 14 decembrie 2024,…
11 decembrie 2024