Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, instituție academică multiculturală și emblematică a Transilvaniei, formează generații de medici, farmaciști şi alţi specialişti de elită care își desfășoară activitatea în toate colțurile țării și ale lumii. Fiind o universitate cu tradiție, puternică și cu un ritm alert de dezvoltare, UMF Tîrgu Mureș s-a perfecționat continuu și s-a adaptat la cerințele pieței medicale europene, păstrându-și aceeași rigoare academică.
Un obiectiv strategic al Universității îl reprezintă reforma curriculară de substanță în învățământul medico-farmaceutic târgumureșean, implementată în Universitate începând cu anul 2016, cu scopul de a schimba metodele educaționale prin promovarea interacțiunii cu studenții, prin standardizarea evaluării și învățarea continuă, precum și prin stimularea gândirii clinice și a analizei critice. Se estimează că, până la finalul anului universitar 2018-2019 toate programele de studiu din Universitate vor aplica strategia de reformă curriculară.
Infrastructura didactică și de cercetare
UMF Tîrgu Mureș deține cel mai modern Centru de Simulare și Abilități Practice. Înființat în anul 2012 la inițiativa rectorului UMF, prof. dr. Leonard Azamfirei, din dorința de a crea noi oportunități moderne de învățare pentru studenți pentru dezvoltarea abilităților practice folosind simulatoare medicale și scenarii clinice standardizate, acest Centru, de la înființare și până în prezent a instruit studenți în peste 17.000 de proceduri. Recent, Centrul de Simulare și Abilități Practice a fost acreditat de către Societatea Europeană de Simulare în Domeniul Medicinei ca centru de pregătire în simularea medicală, pentru perioada 2018-2022, acesta fiind primul și singurul centru acreditat internațional din România.
Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice (CCAMF), cu un profil de cercetare unic, axat pe patologia cardiovasculară și neurologică, a fost inaugurat în anul 2016, în urma unei investiții de aproximativ 10 milioane de euro. Centrul a fost realizat printr-un proiect european, având o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați și peste 400 echipamente de cercetare, 10 dintre acestea fiind foarte rare sau chiar unice în România. El oferă posibilitatea cercetării de înalt rang în genetică, biologie celulară și moleculară și imunologie.
În luna iunie 2018, cercetători de renume din mai multe țări europene s-au reunit la CCAMF cu scopul de a discuta noi oportunități de colaborare în proiecte de cercetare europene comune. Invitaților le-a fost prezentat Centrul și echipamentele de cercetare extrem de performante de care dispune, specialiștii arătându-se impresionați de infrastructura de cercetare. Totodată, aceștia au apreciat campusul UMF, despre care au spus că se aseamănă cu campusurile universitare americane.
Baza de învăţământ şi cercetare la standarde europene a Facultății de Medicină Dentară, formată din Centrul Integrat de Medicină Dentară, compartimentul de simulare, laboratoarele didactice şi de cercetare, numeroasele facilităţi pentru studenţi, garantează desfăşurarea unui proces educaţional modern, dinamic, cu activităţi complexe. Investiția în infrastructura Facultății de Medicină Dentară a fost de aproximativ 4 milioane de euro.
Noul sediu al Facultății de Farmacie, Centrul Integrat de Învățământ Farmaceutic este o clădire nouă și modernă, situată într-un peisaj parcă desprins din poveste și dotată la standarde europene. Investiția pentru noua Facultate de Farmacie se ridică la circa 5 milioane euro.
Baza materială solidă a Universitătii nu se rezumă doar la săli de curs moderne, laboratoare spațioase și biblioteci de specialitate, centru de simulare, ci și la terenuri de sport, grădină botanică proprie, grădină de plante medicinale, piscină, microcantină etc.
La sfârșitul lunii mai 2018 s-au marcat 70 de ani de la înfiinţarea Grădinii Botanice și 110 ani de la înfiinţarea Parcului Dendrologic prin organizarea unui simpozion științific de înaltă ținută, în cadrul căruia reprezentanții Facultății de Farmacie au anunțat că se dorește înființarea unei bănci de semințe, arătând totodată că se află în derulare un proiect prin care se vor construi trei noi sere, dar și un centru de studiu al plantelor medicinale, cu laboratoare, aparatură și spații speciale, spre a se putea lucra în mediu protejat.
Biblioteca UMF pune la dispoziția studenților cursuri, cărți, publicații, lucrări de specialitate și instrumente medicale și obiecte farmaceutice extrem de importante în cercetare și practica medicală. Pe parcursul anului 2018 au fost extinse spațiile de lectură și a fost înființată o sală destinată studiului eBook-urilor, fiind puse la dispoziția studenților 117 de titluri electronice ale unora dintre cele mai importante cărți din domeniul medicinei.
Deschiderea internațională
Deschiderea internațională constituie una din prioritățile prin care UMF Tîrgu Mureș a înțeles să-și valorifice atuurile și prestigiul dobândit de-a lungul timpului. La nivel național, ERASMUS+ reprezintă programul cu cel mai mare succes, Universitatea situându-se pe prima poziție între universitățile de medicină și farmacie din țară în ceea ce privește atragerea de fonduri pentru mobilități internaționale prin programul ERASMUS+.
Numărul studenților internaționali care aplică la programele de studiu în limba engleză de la Medicină şi Medicină Dentară din cadrul Universității a crescut semnificativ de la un an la altul. În prezent, la UMF Tîrgu Mureș studiază studenți internaționali care provin din toate colțurile lumii: Germania, Italia, Ungaria, Austria, Suedia, Finlanda, Norvegia, SUA, Israel, India, America de Sud, precum și din țări de pe continentul african.
Parteneriatul dintre UMF Tîrgu Mureș și Ministerul Afacerilor Externe, singurul de acest fel la nivel național, a transformat universitatea într-un actor important și pe plan diplomatic, în susținerea concretă a intereselor României la nivel global.
În decembrie 2018, UMF Tîrgu Mureș va organiza prima conferință internațională de medicină personalizată „First International Conference on Innovations in Population Health and Personalized Medicine”, cu participarea a numeroși specialiști din întreaga lume.
Proiecte de cercetare
Numărul de proiecte de cercetare depuse și câștigate a crescut ca număr și ca valoare, atât în competiții naţionale şi internaţionale: proiecte de cercetare exploratorie, proiecte de tip transfer la operatorul economic, proiecte de tip experimental demonstrativ și proiecte de tip transfer de cunoaștere la agentul economic – Bridge Grant.
Pentru a menţine ridicat nivelul competitivităţii, conducerea UMF Tîrgu Mureş a organizat competiţii interne pentru granturi de cercetare ştiinţifică.
Smart university
Unul dintre cele mai inovatoare proiecte îl reprezintă crearea și implementarea conceptului Smart University, patentat de UMF și apărut în urma unei colaborări avute cu renumita companie IBM în cadrul programului acesteia de responsabilitate socială. Migrarea în spațiul virtual a numeroase proceduri educaționale, a managementului academic, a activităților administrative fac din UMF Tîrgu Mureș o universitate modernă, dinamică, care s-a adaptat schimbărilor induse de dimensiunea nouă a spațiului informațional și de IT.
Citește și:
Brunch cu mâncare macedoneană la Punct Gastronomic Local Din Gradina lui Raul
Un periplu culinar intens pe care vă invităm să îl faceți, în premieră, la Punctul Gastronomic Local “Din…
19 iunie 2025
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
Timișorenii, mai optimiști ca oricând: 71% cred că orașul merge într-o direcție bună
Barometrul Calității Vieții 2024, realizat de Universitatea de Vest din Timișoara în parteneriat cu Primăria Municipiului Timișoara, arată…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
La Oradea s-a lansat primul grup BNI Platinum din România – BNI Varadinum
Cel mai mare grup BNI din România a fost lansat marți, 17 iunie 2025 la Oradea. Grupul are…
19 iunie 2025
De la un tractor la un imperiu agricol, Povestea Maxagro, model de dezvoltare românească
Compania este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Banat și un important jucător pe piața de…
19 iunie 2025
Claudiu Mândru, Alfa Software, la Conferința România 2030 : “Lumea va fi digitală sau nu va fi deloc”
În prezent, marea majoritate a oamenilor nu își mai poate închipui viața în afara tehnologiei. Mai mult, încet-încet,…
19 iunie 2025
Despre digitalizarea instituțiilor publice și a IMM-urilor la Oradea Innovation Day
Parcul Științific și Tehnologic Bihor a găzduit miercuri, 18 iunie 2025, Oradea Innovation Day, un eveniment dedicat accelerării…
19 iunie 2025
Investiții
La Oradea s-a lansat primul grup BNI Platinum din România – BNI Varadinum
Cel mai mare grup BNI din România a fost lansat marți, 17 iunie 2025 la Oradea. Grupul are…
19 iunie 2025
Despre digitalizarea instituțiilor publice și a IMM-urilor la Oradea Innovation Day
Parcul Științific și Tehnologic Bihor a găzduit miercuri, 18 iunie 2025, Oradea Innovation Day, un eveniment dedicat accelerării…
19 iunie 2025
SIGNAL IDUNA obține aprobarea ASF pentru achiziția pachetului majoritar al Garanta Asigurări
SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE anunță primirea aprobării finale din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru achiziționarea pachetului…
19 iunie 2025
Aparatură medicală de ultimă generație pentru spitalul din Arad prin fonduri RO-HU
Spitalele din județele Arad și Békés vor fi dotate cu aparatură medicală modernă, esențială pentru prevenția, diagnosticarea și…
18 iunie 2025
Conferința BE INSPIRED. MAKE IT HAPPEN! ajunge la Craiova în 19 iunie
Seria de conferințe regionale „Be Inspired. Make it Happen!”, organizată de Asociația B-Leader împreună cu Doingbusiness.ro și…
18 iunie 2025
Se știu câștigătorii licitației pentru construirea a patru pasaje rutiere noi în Oradea
Asfamixt, Selina plus Drum Asfalt, și PORR Construct, vor construi cele patru pasaje rutiere la ieșirea din Oradea,…
18 iunie 2025
Radu Hanga, președintele BVB: „Ne stabilizăm în zona de turbulență economică”
Președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, și Florian Mateiță, asociat RomInsolv, au radiografiat piața de capital și…
15 iunie 2025
Sorin Cristea, Maurer Imobiliare: „Chiar dacă pare că piața are o stagnare, cerere există”
Progresul sectorului de construcții este unul evident în ciuda limitărilor, impredictibilității legislative și presiunii factorilor externi, a susținut…
14 iunie 2025
Infrastructură
Aparatură medicală de ultimă generație pentru spitalul din Arad prin fonduri RO-HU
Spitalele din județele Arad și Békés vor fi dotate cu aparatură medicală modernă, esențială pentru prevenția, diagnosticarea și…
18 iunie 2025
Se știu câștigătorii licitației pentru construirea a patru pasaje rutiere noi în Oradea
Asfamixt, Selina plus Drum Asfalt, și PORR Construct, vor construi cele patru pasaje rutiere la ieșirea din Oradea,…
18 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Politehniștii clujeni au testat “Autostrada Erbașu”
Constructorii sectorului Suplacu de Barcău – Chiribiș al A3 le-au prezentat stadiul lucrărilor și le-au explicat provocările proiectului.…
12 iunie 2025
Robotul zidar, în acțiune la nZEB Expo 2025
nZEB Expo, cel mai mare eveniment din România dedicat construcțiilor eficiente energetic, își deschide porțile vinerea aceasta, pe…
11 iunie 2025
Marius Șoflete, co-organizator: nZEB Expo, un catalizator pentru construcții mai bune
Marius Șoflete este un pionier în domeniul proiectării și construcției de case pasive, iar remarcabil este că se…
10 iunie 2025
Maxim 27 km noi din Autostrada Transilvania în acest an
Specialiștii în infrastructură dau șanse porțiunilor cu începere de la Poarta Sălajului doar în cazul în care statul…
9 iunie 2025
ARL Cluj – Strabag a ridicat o treime din Pasajul Italsofa
Constructorul clujean toarnă structurile de susținere și lucrează la rampa de acces, breteaua de legătură Șomcuta și terasamentele…
6 iunie 2025
Turism
În weekend se deschide oficial sezonul de vară la Ghioroc – „Litoralul Vestului”
În cadrul unui peisaj estival, la doar câțiva kilometri de Arad, pe plaja de la Ghioroc, s-a deschis…
19 iunie 2025
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
La Oradea s-a lansat primul grup BNI Platinum din România – BNI Varadinum
Cel mai mare grup BNI din România a fost lansat marți, 17 iunie 2025 la Oradea. Grupul are…
19 iunie 2025
Ionuț Popescu, Potcoava: “Noi depunem un dosar întreg pentru fonduri UE, ungurii, numai două coli”
Fondatorul centrului de echitație din Runcu și președintele Federației Române de Turism Ecvestru (FRTE) s-a arătat nemulțumit de…
17 iunie 2025
Eugen Tudosie, UNDA: “Avem un plan pe cinci ani, cu centru de evenimente și hotel-boutique”
Directorul general al complexului din București s-a referit, în cadrul Conferinței România 2030, atât la investiția în sine,…
17 iunie 2025
Avioane charter de la Cluj spre Insula Lesbos, în sezonul estival
AeroVacanțe, agenția organizatoare a grupului Aerotravel, a anunțat că din iunie, turiștii din Cluj se pot putea bucura…
17 iunie 2025
Lufthansa mărește din iarnă capacitatea pe ruta Sibiu – München
Lufthansa mărește capacitatea pe ruta Sibiu – München utilizând Airbus A319, cu 138 de locuri, începând cu sezonul…
17 iunie 2025
Încă un pas pentru construirea drumului spre Aquaparkul dintre Băile Felix și 1 Mai
Consiliul Județean Bihor a aprobat, joi, 12 iunie 2025, indicatorii tehnico-economici actualizați pentru Inelul Rutier Metropolitan. Prin această…
12 iunie 2025
Educație
,,Gusturi și tradiții DE BIHOR” în Ștei
Sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie 2025, va fi organizată prima ediție a evenimentului ,,Gusturi și tradiții…
19 iunie 2025
La Oradea s-a lansat primul grup BNI Platinum din România – BNI Varadinum
Cel mai mare grup BNI din România a fost lansat marți, 17 iunie 2025 la Oradea. Grupul are…
19 iunie 2025
Claudiu Mândru, Alfa Software, la Conferința România 2030 : “Lumea va fi digitală sau nu va fi deloc”
În prezent, marea majoritate a oamenilor nu își mai poate închipui viața în afara tehnologiei. Mai mult, încet-încet,…
19 iunie 2025
Despre digitalizarea instituțiilor publice și a IMM-urilor la Oradea Innovation Day
Parcul Științific și Tehnologic Bihor a găzduit miercuri, 18 iunie 2025, Oradea Innovation Day, un eveniment dedicat accelerării…
19 iunie 2025
Conferința BE INSPIRED. MAKE IT HAPPEN! ajunge la Craiova în 19 iunie
Seria de conferințe regionale „Be Inspired. Make it Happen!”, organizată de Asociația B-Leader împreună cu Doingbusiness.ro și…
18 iunie 2025
Alfred Simonis: „Sute de copii din Timiș nu mai au problema transportului la școală”
Investiție serioasă în mobilitatea educațională din Timiș: microbuze electrice pentru 29 de localități, prin PNRR, vor urma alte…
17 iunie 2025
Unchain Fintech Festival în Cetatea Oradea, în perioada 17-18 iunie
Fintech-ul redefinește piețele globale, astfel că UNCHAIN Fintech Festival propune mediului de afaceri din Europa Centrală și de…
16 iunie 2025
Universitarii kazahi vor să se implice în cercetare la Cluj
Colaborarea academică în domeniul cercetării, inițiative comune de inovare și cooperare instituțională la nivel internațional sunt principalele direcții…
12 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
