Mureș Sanatate Ultimele stiri

UMF Tîrgu Mureș, rol important în formarea specialiștilor

De ani buni, medicina îi atrage ca un magnet pe absolvenții de liceu care se pregătesc din timp pentru admiterea la facultățile de profil. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, vorbește despre rolul instituției pe care o conduce în formarea viitorilor specialiști din domeniul sănătății.
Vă rog să faceți o scurtă prezentare a importanței rolului pe care UMF Tîrgu Mureș îl are în formarea viitorilor specialiști.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș este una dintre cele mai importante școli de medicină din România. În ultimii ani, ca urmare a unui accelerat proces de modernizare, care a inclus o reformă curriculară de substanță, modernizarea campusului universitar, implementarea de tehnici noi de învățare, dezvoltarea tehnicilor de simulare medicală, dar și a creării unui concept unic în România – Smart University, universitatea a stârnit un interes crescut în rândurile absolvenților de liceu, care au avut ocazia să cunoască toate aceste activități în mod direct, în cadrul numeroaselor programe de promovare pe care universitatea le desfășoară. Întrucât capacitatea de școlarizare a universității este la limita superioară, în prezent ne concentrăm asupra creșterii calității învățămantului. Studenții sunt interesați de un învățământ interactiv, care să stimuleze gândirea clinică, formarea de conexiuni, găsirea de soluții, mai mult decât simpla memorare a unor informații. O asemenea schimbare de abordare, care se regăsește chiar de la modul în care este conceput examenul de admitere și continuă pe parcursul anilor de studii, face diferența. Cred că ne-am identificat o poziție unică în învățământul medical românesc și în multe domenii putem fi modele de bună practică.
UMF Tîrgu Mureș oferă studenților posibilitatea de a efectua stagii de practică în marile centre universitare din străinătate, prin programul Erasmus. Cât de importante sunt acestea în formarea viitorilor medici?
Internaționalizarea reprezintă o prioritate strategică a Universității. Numărul mare de acorduri internaționale, cele peste 100 de universități cu care avem parteneriate de colaborare creează oportunități numeroase pentru studenți și pentru cadre didactice, de a face schimburi de experiență, de a vedea ce se întâmplă în alte universități și de a oferi, la rândul lor, expertiza pe care o au. În egală măsură primim anual numeroși studenți și cadre didactice care participă la activitățile noastre. Prin urmare, avem și noi multe de oferit celor din alte țări, iar programul Erasmus+ oferă un cadru excelent. Trebuie menționat faptul că finanțarea de peste 1,25 milioane de euro obținută pentru acest program numai în acest an, situează universitatea în topul utilizatorilor de fonduri Erasmus, în ultima vreme apărând și oportunitatea schimburilor cu universități non-UE. Este absolut necesar să înțelegem că o universitate trebuie să fie un spațiu deschis, în care să circule oamenii și ideile, fără bariere.
De la an la an, UMF Tîrgu Mureș atrage un număr tot mai mare de studenți străini. Din ce țări provin aceștia și de ce aleg UMF Tîrgu Mureș?
Avem studenți internaționali de pe toate continentele, din numeroase țări, mai mari sau mai mici, în ultimii ani numărul candidați triplându-se, ceea ce a permis selecția unor studenți mult mai performanți. Explicația acestui interes vine din prestigiul pe care Universitatea l-a dobândit, studenții noștri fiind, de fapt, cei mai buni amabasadori ai universității în țările din care provin, în mediul lor de influență. Este emoționant să vezi, mai ales la absolvire, studenți îndrăgostiți de România, de UMF. Ei vor rămâne pentru totdeauna legați de noi și vor fi parte importantă a unui Alumni activ.
Cum vedeți dezvoltarea sistemului medical privat din România? Ar putea fi implicat acest sistem și în formarea viitorilor profesioniști?
Sistemul medical privat este binevenit pentru că are o dinamică de dezvoltare superioară și resurse semnificative, cu condiția ca acesta să nu căpușeze într-un mod incorect sistemul public. În asemenea condiții, prin ceea ce oferă, el poate să devină și un spațiu de formare a specialiștilor, dar și un stimul suplimentar pentru sistemul public, de a menține un standard ridicat. Cu toate acestea, sistemul privat, care este setat în mod natural pe profit nu poate să înlocuiască sistemul public care are și un rol social complex, necesar și de neînlocuit.

Related posts

Ajutor de stat pentru construirea de grădiniţe cu profil sportiv, buget de 500 mil. euro

redactia

Marile festivaluri “made in Cluj” produc 25 milioane euro

Nora Dumitrescu

Bosch pune piatra de temelie pentru un nou Centru de Inginerie în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Cluj: Piste de biciclete pe teritoriul a trei localități, printr-un proiect european de 200.000 de euro

Stefana Muresan

Bugetul Bihorului în dezbatere publică. Venituri estimate – 403 milioane lei

Traian Dan

Transilvania de Nord, cea mai activă la noile proiecte industriale

Nora Dumitrescu

Producătorii clujeni, asalt la mall

Nora Dumitrescu

Lucrări de renovare a Palatului Reduta ce găzduiește Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Vinul.ro: În 2019, campioana din Cotnari e o grasă!

Stefana Muresan

Tehnologiile viitorului la Bosch Future Mobility Day 2019

Stefana Muresan

Cinci comune bihorene, cadastrate gratuit cu fonduri europene de către ANCPI

Traian Dan

Prima ediție a Made in Romania s-a încheiat. Transilvania și Banat reprezentate la vârf

Ligia Voro

WDP: Investiții suplimentare de 75 de milioane de euro în România

redactia

Producătorul de confecții metalice MetalPRO din Bistrița-Năsăud, noi investiții într-o hală de producție

Stefana Muresan

Proiect: Terenurile aflate pe traseul BRUA, scoase din circuitul agricol fără acordul proprietarilor

Stefana Muresan

COVID-19 mărește viteza de reacție pe piața imobiliară. Cum va arăta noua normalitate?

Papuc Irina

CBRE îl atrage în echipa sa pe Muler Onofrei, un expert cu peste 18 ani de activitate în real estate

Ion Surdu

Finanțare de 370 mil. lei pentru Autostrada Cluj Vest (Gilau) – Nadaselu

redactia

Noul vicepreşedinte al Aeroportului „Transilvania”, validat de Consiliul Judeţean Mureş

Stefana Muresan

Planurile Paralela 45: Creştere a afacerilor de 20%, deschiderea a cinci agenţii și pachete pe zbor charter spre Antalya din Târgu Mureş

Stefana Muresan

Bazele Wizz din Timișoara și Sibiu, din nou operaționale

Nora Dumitrescu

Bilantul PINUM confirma boomul de proiecte in rezidential

Nicolae Pop

Tunelul timpului la Secția Științele Naturii de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

Traian Dan

Cluster de geotermalism la Oradea, în locul Casei de Cultură a Tineretului

Traian Dan

Leave a Comment