Mureș Sanatate Ultimele stiri

UMF Tîrgu Mureș, rol important în formarea specialiștilor

De ani buni, medicina îi atrage ca un magnet pe absolvenții de liceu care se pregătesc din timp pentru admiterea la facultățile de profil. Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, vorbește despre rolul instituției pe care o conduce în formarea viitorilor specialiști din domeniul sănătății.
Vă rog să faceți o scurtă prezentare a importanței rolului pe care UMF Tîrgu Mureș îl are în formarea viitorilor specialiști.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș este una dintre cele mai importante școli de medicină din România. În ultimii ani, ca urmare a unui accelerat proces de modernizare, care a inclus o reformă curriculară de substanță, modernizarea campusului universitar, implementarea de tehnici noi de învățare, dezvoltarea tehnicilor de simulare medicală, dar și a creării unui concept unic în România – Smart University, universitatea a stârnit un interes crescut în rândurile absolvenților de liceu, care au avut ocazia să cunoască toate aceste activități în mod direct, în cadrul numeroaselor programe de promovare pe care universitatea le desfășoară. Întrucât capacitatea de școlarizare a universității este la limita superioară, în prezent ne concentrăm asupra creșterii calității învățămantului. Studenții sunt interesați de un învățământ interactiv, care să stimuleze gândirea clinică, formarea de conexiuni, găsirea de soluții, mai mult decât simpla memorare a unor informații. O asemenea schimbare de abordare, care se regăsește chiar de la modul în care este conceput examenul de admitere și continuă pe parcursul anilor de studii, face diferența. Cred că ne-am identificat o poziție unică în învățământul medical românesc și în multe domenii putem fi modele de bună practică.
UMF Tîrgu Mureș oferă studenților posibilitatea de a efectua stagii de practică în marile centre universitare din străinătate, prin programul Erasmus. Cât de importante sunt acestea în formarea viitorilor medici?
Internaționalizarea reprezintă o prioritate strategică a Universității. Numărul mare de acorduri internaționale, cele peste 100 de universități cu care avem parteneriate de colaborare creează oportunități numeroase pentru studenți și pentru cadre didactice, de a face schimburi de experiență, de a vedea ce se întâmplă în alte universități și de a oferi, la rândul lor, expertiza pe care o au. În egală măsură primim anual numeroși studenți și cadre didactice care participă la activitățile noastre. Prin urmare, avem și noi multe de oferit celor din alte țări, iar programul Erasmus+ oferă un cadru excelent. Trebuie menționat faptul că finanțarea de peste 1,25 milioane de euro obținută pentru acest program numai în acest an, situează universitatea în topul utilizatorilor de fonduri Erasmus, în ultima vreme apărând și oportunitatea schimburilor cu universități non-UE. Este absolut necesar să înțelegem că o universitate trebuie să fie un spațiu deschis, în care să circule oamenii și ideile, fără bariere.
De la an la an, UMF Tîrgu Mureș atrage un număr tot mai mare de studenți străini. Din ce țări provin aceștia și de ce aleg UMF Tîrgu Mureș?
Avem studenți internaționali de pe toate continentele, din numeroase țări, mai mari sau mai mici, în ultimii ani numărul candidați triplându-se, ceea ce a permis selecția unor studenți mult mai performanți. Explicația acestui interes vine din prestigiul pe care Universitatea l-a dobândit, studenții noștri fiind, de fapt, cei mai buni amabasadori ai universității în țările din care provin, în mediul lor de influență. Este emoționant să vezi, mai ales la absolvire, studenți îndrăgostiți de România, de UMF. Ei vor rămâne pentru totdeauna legați de noi și vor fi parte importantă a unui Alumni activ.
Cum vedeți dezvoltarea sistemului medical privat din România? Ar putea fi implicat acest sistem și în formarea viitorilor profesioniști?
Sistemul medical privat este binevenit pentru că are o dinamică de dezvoltare superioară și resurse semnificative, cu condiția ca acesta să nu căpușeze într-un mod incorect sistemul public. În asemenea condiții, prin ceea ce oferă, el poate să devină și un spațiu de formare a specialiștilor, dar și un stimul suplimentar pentru sistemul public, de a menține un standard ridicat. Cu toate acestea, sistemul privat, care este setat în mod natural pe profit nu poate să înlocuiască sistemul public care are și un rol social complex, necesar și de neînlocuit.

Related posts

AHK: protejați-vă forța de muncă!

Ligia Voro

Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia – 100 de ani de la înființare. Centenarul primului liceu de stat înființat după Marea Unire

redactia

Hotelul de Gheaţă atrage mii de turiști în fiecare iarnă

Stefana Muresan

Clujul va avea o bază de agrement de 43 mil. euro, pe 12 hectare de teren

Stefana Muresan

Multibet Transilvania furnizează betoane de calitate

redactia

CTP câștigă premiile Best Warehouse Development and Developer și Dezvoltatorul Industrial al anului 2018

redactia

Femeile din Ardeal își găsesc mai ușor loc de muncă

Nora Dumitrescu

Fabrica Techtex va produce măști chirugicale la 60 de bani

Nora Dumitrescu

Primul pas pentru realizarea conexiunii feroviare cu viitorul aeroport din Brașov: 1,3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate

Papuc Irina

IMM-urile vor ajutor de stat, amânarea unor contribuţii şi finanţări cu dobânzi „0”

Traian Dan

Propunerile CCIR pentru diminuarea efectelor COVID-19 asupra mediului de afaceri

Traian Dan

Univers T din Cluj Napoca, locul I în Topul Național al Firmelor

Stefana Muresan

BT conduce top 15 companii după valoarea tranzacționată la BVB

Ligia Voro

Tenaris a finanțat un curs de resuscitatori la Zalău

Nora Dumitrescu

Transilvania Constructii a inceput lucrarile la Corpul B al cladirii Novis Plaza din Cluj Napoca

redactia

Compania Modpack System, furnizor de servicii de ambalare industriala pentru export si relocare de obiective industriale – sediu la Liverpool

Stefana Muresan

Vodafone – UPC, tranzacție de 18,4 miliarde de dolari

Ligia Voro

Michelin: “Am resuscitat învățământul profesional la Zalău. Sunt 3 pe 1 loc”

Nora Dumitrescu

Rețeaua de mobilă Kiraly se reactivează în Sălaj și Cluj

Nora Dumitrescu

ASA Cons și-a modernizat fabrica de prefabricate din Turda

Nora Dumitrescu

Lotus Center a cumpărat complexul multifuncțional Oradea Plaza

Traian Dan

Who will represent Romania at Expo Real 2017?

Ionut Oprea

O Medalie a Centenarului va ajunge la 100 de personalități printre care Trump, Merkel, Macron

Stefana Muresan

Cooperativa agricolă „Arome Transilvane” – prima asociație de producători de fructe de pădure din Cluj

redactia

Leave a Comment