Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Life Solutions, soluții pentru medicina personalizată, de la diagnostic la tratament

Medicina personalizată este o fereastră către viitorul nostru, iar ceea ce astăzi pare utopie, probabil mâine va deveni un element obișnuit de practică medicală. Testarea genetică, recoltarea de celule stem la naștere au devenit în prezent o practică largă în domeniul medical, oferind pacienților soluții de la diagnostic la tratament.
Grupul de companii al Life Solutions vine în sprijinul pacienților cu o varietate de teste genetice pentru prevenirea afecțiunilor, alimentație sănătoasă și controlul greutății, precum și cu servicii de recoltare și stocare a celulelor stem. Despre aceste servicii și produse a oferit mai multe informații Florin Hozoc, fondator și director executiv al grupului de firme Life Solutions, format din Besmax Pharma Distribution SRL (distribuție de medicamente), Besmax Life Solutions (bancă de celule stem) și Besmax Hospital Solutions SRL.
O medicină modernă, medicina viitorului, se bazează pe planurile de tratament personalizate, unde evoluția tehnologiei își va spune cuvântul. Life Solutions încearcă să vină în sprijinul pacienților cu o varietate de servicii și produse. Vă rog să oferiți mai multe detalii în acest sens.
Iată că știința medicală ne spune tot mai clar că fiecare persoană este diferită și că tratamentele trebuie adaptate pentru fiecare, în parte. Însă nu doar tratamentele, ci și planurile de prevenție sunt personalizate. Atât în cazul planurilor de tratament, cât și a celor de prevenție, trebuie să învățăm să plecăm de la profilul genetic al fiecărei persoane.
Poate, cel mai important este să ajuți oamenii să rămână sănătoși, iar pentru asta Life Solutions a adus în România un sistem inovativ de prevenție personalizată, care pleacă de la testele genetice pentru diagnosticul precoce al riscurilor și al bolilor grave. De asemenea, Life Solutions, pe baza rezultatelor acestor teste genetice, indentificând din timp riscurile pentru sănătate, oferă un plan de prevenție personalizat, care înseamnă screening medical, recomandări pentru schimbări la nivelul rutinei zilnice, a alimentației și chiar suplimente alimentare pentru corectarea deficitelor identificate.
La fel și în cazul planurilor de tratament, plecăm de la diagnosticul precoce cu ajutorul testelor genetice, oferind inclusiv date privind eficiența a peste 400 de medicamente pentru fiecare persoană în parte. Astfel, se poate adapta planul de tratament pentru fiecare persoană în parte, pentru că suntem diferiți. Același medicament, dacă este administrat anumitor persoane, poate să producă o intoxicație severă cu efecte foarte grave, în timp ce administrat altor persoane poate să nu aibă efectul dorit, pentru că este eliminat din organism înainte de a-și producele efectele benefice. Astfel, e indicat să administrăm fiecărei persoane medicamentul potrivit, iar acest lucru îl putem determina cu precizie prin testele genetice oferite de Life Solutions.
Practic, știința medicală modernă ne pune la dispoziție aceste teste genetice care ne oferă un manual de utilizare pentru fiecare persoană, în parte. Fiecare anomalie genetică prezentată de un individ indică riscuri pentru sănătate sau chiar începutul unei boli grave. De asemenea, găsim anomalii care ne indică că acel organism nu este capabil să blocheze asimilarea în exces a grăsimilor sau a carbohidraților, ceea ce va duce la obezitate, sau că nu este în stare să controleze eliminarea fierului în exces, ceea ce va conduce la boli grave ale pancreasului, ficatului sau articulațiilor.
Revoluția genomică își pune amprenta tot mai mult în medicină modernă, testarea genetică reprezentând următorul pas spre medicină preventivă. Cum credeți că ne vor influența acestea viitorul ca indivizi, specie, societate?
Deocamdată reușim să oferim doar planuri de prevenție și planuri de tratament personalizate, dar în viitorul foarte apropiat, știința medicală va reuși să vindece tot mai multe boli prin manipularea genetică a virusurilor, bacteriilor și chiar a celulelor defecte din organismul uman.
În prezent se desfășoară numeroase studii în care se utilizează manipularea genetică a celulelor stem în tratamentul diferitelor tipuri de cancer. De asemenea, sunt în desfășurare studii care utilizează manipularea genetică a unor virusuri care sunt folosite pentru a ținti fie alte virusuri sau bacterii, fie celule canceroase.
Se vorbește din ce în ce mai clar despre beneficiile certe ale utilizării celulelor stem în terapiile personalizate regenerative, de exemplu în refacerea articulațiilor, dar și a vaselor inimii, afectate după un infarct.
Nu în ultimul rând, se dezvoltă noi metode de a colecta celule stem din sângele periferic sau chiar din țesutul adipos, prin metode cât mai puțin invazive.
Toate aceste cercetări și dezvoltări, în direcția medicinei personalizate, ne încredințează că medicina se va schimba fundamental: în următorii 10-20 ani nu vom mai avea tratamente standardizate ci tratamente personalizate, în acord cu profilul genetic al fiecărui pacient. Mai mult, tot mai multe boli grave vor fi eradicate prin utilizarea manipulării genetice și a utilizării celulelor stem în diferite terapii corective și regenerative.
Life Solutions oferă pacienților servicii de testare genetică. Despre ce este vorba mai exact?
Serviciile oferite de Life Solutions se adresează, în primul rând, celor sănătoși, dar care sunt preocupați să prevină îmbolnăviri grave. Așa cum am spus, testele noastre îi vor spune clientului ce riscuri sunt “scrise” în ADN-ul său. Adică îi vor spune ce alergii are, la ce alimente este intolerant, dacă organismul său metabolizează corect grăsimile, carbohidrații, proteinele, dacă are risc de a dezvolta diverse afecțiuni grave precum diabet, hipertensiune arterială, cancer de sân sau prostată, accidente vasculare etc.
Clientul care își face toate aceste teste primește un raport complex, care cuprinde o analiză a tuturor aceste riscuri și, bineînțeles, îi oferă și recomandări privind corecțiile pe care trebuie să le facă în alimentație, rutină zilnică. Primește inclusiv o carte de bucate personalizată, în care sunt combinate doar alimente și ingrediente pe care organismul său le tolerează cel mai bine.
În raport va găsi alimentele la care poate dezvolta intoleranță, va găsi medicamentele care i se potrivesc și va fi avertizat cu privire la cele care îi produc intoxicație sau la cele care nu au efect. De asemenea, va găsi recomandări cu privire la tipul de exerciții fizice care se potrivesc mai bine profilului său genetic (efort fizic intensiv sau de lungă durată).
Nu în ultimul rând, clientul va putea primi pachete personalizate de suplimente alimentare pentru acoperirea deficitelor de enzime și vitamine, precum și pentru blocarea absorbției în exces a grăsimilor sau a carbohidraților. De asemenea, pacientul poate primi creme personalizate pentru controlul îmbătrânirii pielii.
Ce implică testarea genetică cu produsele oferite de Life Solutions? Care este circuitul?
Testele din pachetul Life Solutions sunt foarte ușor de recoltat; pacientul primește acasă un kit de recoltare și își recoltează singur mostre ADN din salivă (din cavitatea bucală), precum și sânge periferic (din deget). În cazul unor teste este nevoie și de urină. Toate aceste probe se recoltează în recipientele pe care clientul le primește în kitul de recoltare, pe care apoi le trimite prin serviciu de curierat rapid la sediul Life Solutions din Bucureșți. Probele ajung imediat la laboratorul din Austria unde sunt analizate și, în maxim 3-4 săptămâni, clientul primește rapoartele care conțin atât rezultatele, cât și recomandările de bază.
La solicitarea expresă a clientului, Life Solutions poate să ofere clientului o intepretare detaliată și recomandări suplimentare oferite de un medic specialist. Însă, fără o solicitare expresă a clientului, raportul cu rezultatele testelor nu poate fi văzut decât de către client.
Medicul specialist care interpretează rezultatele, la solicitarea expresă a clientului, poate să ofere acestuia un plan personalizat de prevenție, care să includă un program de screening personalizat, adaptat riscurilor medicale determinate prin testele genetice efectuate, program personalizat de control al greutății și, nu în ultimul rând, recomandări pentru consultații de specialitate în cazul diagnosticării precoce a unor boli grave.

Life Solutions este partenerul băncii de celule stem din Germania, Vita 34, și oferă pachete de servicii privind recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem. Puteți să oferiți mai multe detalii legat de acest aspect?
Vita34 este considerate, în prezent, cea mai mare bancă mixtă (hibrid) de celule stem din Europa, în sensul că recoltează, procesează și stochează celule stem atât pentru uz privat cât și public. De asemenea, este cea mai premiată bancă de celule stem din Europa, după ce în ultimii 20 ani a fost în linia întâi a inovării în acest sector, implicându-se în multe cercetări și în dezvoltarea tratamentelor cu celule stem, cum ar fi:
• studii clinice privind tratamentul cu celule stem pentru Diabetul zaharat de tip 1;
• Vita 34 este AUTORIZATĂ de către Institutul Paul-Ehrlich să realizeze primul studiu european de acest tip.
• Terapii cu celule stem în tratamentul accidentelor vasculare celebrale.
• Terapii cu celule stem în tratamentul infarctului miocardic.
• Terapii cu celule stem în tratamentul bolilor cardiace congenitale (moștenite).
Life Solutions a reușit să aducă această prestigioasă bancă de celule stem în România și, în prezent, oferim servicii de recoltare, procesare și stocare pentru toți românii care își doresc ca celulele stem recoltate la naștere să fie procesate și păstrate în cel mai sigur loc, respectiv în depozitele Vita34 din Leipzig, Germania.
Momentul nașterii este unic și prin faptul că doar atunci se pot recolta celulele stem din cordonul ombilical, respectiv sângele și țesutul ombilical. Cel mai bine este să-ți alegi cei mai buni furnizori, ca să nu riști să ratezi acest moment.
Avem pachete adaptate nevoilor fiecărui client: fie că s-a decis să colecteze doar sângele din cordonul ombilical sau dorește să colecteze și țesut, fie că vrea stocare integrală sau separare celulară, fie că vrea să achite în trei rate colectarea și procesarea, iar depozitarea să o achite anual, sau a decis să achite integral și să beneficieze de reducerile semnificative obținute astfel. De asemenea, oferim și soluții de finanțare pe termen lung, până la 5 ani, în parteneriat cu bănci din România, la dobânzi preferențiale.
Nu în ultimul rând, în curând vom lansa și un sistem foarte eficient de abonament, care va permite clienților să beneficieze de recoltarea gratuită a sângelui din cordonul ombilical, dar și de teste genetice.
Momentul nașterii unui copil este mult prea important pentru fiecare familie și, tocmai de aceea, soluțiile oferite de noi vin să le dea clienților siguranță și liniște, inclusiv financiară, ei nu simt povara costului acestui serviciu tocmai pentru că îi ajutăm să achite aceste servicii fără să le fie afectat bugetul, și așa greu încercat de celelalte cheltuieli ocazionate de nașterea unui copil.
Dar poate cel mai important lucru pe care îl oferim clienților care aleg serviciile noastre, pe lângă siguranță în privința procesării și depozitării celulelor stem în cea mai premiată și cea mai experimentată bancă de celule stem, pe lângă ușurința cu care pot fi achitate aceste servicii, este asigurarea că, în orice moment, dacă vor avea nevoie de un tratament care va necesita utilizarea celulelor stem stocate, Life Solutions le va oferi acest tratament gratuit.
Pentru noi, celulele stem nu sunt doar un produs pe care îl vindem cu ocazia nașterii unui copil. Life Solutions vinde servicii de medicină personalizată inovativă și, de aceea, toți clienții care apelează la noi pentru recoltarea, procesarea și depozitarea celulelor stem vor beneficia de servicii medicale de specialitate, oferite de cele mai prestigioase clinici din Germania, toate costurile fiind achitate de Life Solutions. Suntem partenerul de încredere al clienților noștri, pe toată durata cât păstrăm cu grijă în depozitele noastre celulele stem colectate de la copiii lor.
În ce măsură există deschidere din partea românilor pentru accesarea acestor servicii?
În România se colectează celule stem la naștere în doar 5-7 % din totalul nașterilor. Este puțin, dar suntem peste media europeană. În primul rând este o barieră financiară, pentru că sunt puțini români care își permit să plătească peste 1000 euro în avans, pentru recoltarea celulelor stem.
Tocmai de aceea, noi am venit cu câteva inovații și am oferit clienților noștri soluții financiare, care să le ușureze mult modalitatea de plată. Este mult mai simplu dacă plăteșți doar 30 euro lunar sau dacă îți plătește compania angajatoare 10 euro lunar.
Pe de altă parte, încă nu sunt foarte mulți români conștienți de importanța acestor celule stem în medicina viitorului. Și, mai ales, nu știu că viitorul acesta a început deja de câțiva ani, celulele stem fiind utilizate de câțiva ani în tot mai multe terapii.
Este nevoie de un efort de informare a publicului, pentru că celulele stem sunt o resursă foarte importantă pentru sănătatea copiilor și este o mare pierdere să nu le colectăm la naștere.
Au existat situații, în România, în care părinții au apelat la celulele stem stocate în bancă pentru o anumită afecțiune a copilului lor?
Deocamdată nu au existat situații, în care părinții au apelat la celulele stem stocate, iar transplanturile să fie efectuate în România, dar asta și pentru că sistemul medical românesc oferă foarte puține în privința terapiilor cu celule stem. Sunt doar câteva operații de transplant de celule stem pe an, mai ales din cauza lipsurilor din sistemul medical, începând de la echipamentele de diagnostic și terminând cu lipsa specialiștilor.
Însă Vita34 este banca europeană care are cele mai multe eliberări de celule stem pentru tratamentul celor care le-au stocat în scop privat, 31 de probe eliberate pentru transplanturi cu celule stem.

Din partea statului român, ce implicare ar trebui să existe în acest domeniu?
Din păcate, România nu este pregătită pentru a salva vieți prin utilizarea medicinei personalizate inovative. Așa cum am arătat deja, nu avem suficienți specialiști, pentru că nu îi plătim corespunzător, nu avem dotări pentru diagnostic și pentru cercetare și procesare genetică. Dar mai grav este că nici măcar nu suntem în stare să colectăm celulele stem de la cele aproape două sute de mii de nașteri ce au loc anual.
Pentru asta avem nevoie de o bancă publică de celule stem, care să colecteze, proceseze și depoziteze sânge și țesut placentar donat la naștere de către cei care nu își permit să plătească colectarea și depozitarea în scop privat.
În acest fel, în următorii 10 ani, România ar ajunge să dețină în banca publică peste 250.000 de mostre de celule stem, care ar putea fi folosite pentru tratamentul unor pacienți compatibili.
Având în vedere direcțiile de dezvoltare despre care deja am vorbit, o astfel de rezervă de celule stem destinate utilizării terapeutice, ar putea garanta accesul românilor la terapiile personalizate inovative.
Toate celelalte țări din Uniunea Europeană se pregătesc de câțiva ani pentru această revoluție medicală și ar fi cazul ca și România să facă pași în direcția asta.
În ultimele luni am avut mai multe discuții cu autoritățile, în care am oferit soluții pentru înființarea unei bănci publice de celule stem, soluții în care ne asumăm noi finanțarea investiției.
Dincolo de colectarea de sânge și țesut ombilical, am propus autorităților să dezvoltăm centre regionale de colectare de celule stem din sângele periferic, o procedură foarte modernă și ușor de suportat de donatori. În felul acesta, ar putea exista și mai mulți donatori care să doneze periodic celule stem, care să fie stocate în banca publică.
Sperăm că cei care conduc sistemul sanitar românesc să înțeleagă că este nevoie să pregătească România din timp pentru marea revoluție din medicină, care e pe cale să înceapă. Altfel, pacienții români nu vor beneficia în România de terapiile moderne, iar statul va fi obligat să deconteze astfel de terapii realizate în străinătate, la costuri mult mai mari.
Grupul de companii al Life Solutions este activ în special pe piața produselor derivate din plasmă umană și aici mă refer la imunoglobuline, produs a cărui lipsă în România a fost intens dezbătută. Ce demersuri ar fi necesare, pe termen mediu și lung, pentru că această criză a imunoglobulinelor să nu se mai repete? S-ar putea realiza un parteneriat public-privat astfel încât România să nu mai importe ci să fie producătoare de imunoglobulină așa cum a fost până în urmă cu aproape trei decenii?
Așa cum ați spus, din grupul Life Solutions face parte și compania Besmax Pharma Distribution SRL, importator și distribuitor de produse derivate din plasmă umană, inclusiv deja celebra imunoglobulină umană.
Încă din 2010 am avertizat în mai multe rânduri autoritățile române că va urma o criză severă pe piață de derivate din plasmă și mai ales pe piața de imunoglobulină, în condițiile în care a crescut constant cererea, în timp ce producția a rămas în urmă din cauză că materia primă pentru fabricarea acestor produse este una deficitară: plasmă umană colectată de la donatori.
Avertismentele noastre au fost susținute și de avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Comisiei Europene. Multe țări au înțeles aceste avertismente și au urmat recomandările celor două organizații, în sensul că au încurajat colectarea de plasmă umană și valorificarea plasmei colectate de la donatorii locali.
Din păcate, România a ignorat toate avertismentele și a ajuns în anul 2017 să nu mai poată asigura tratamentul pacienților cu imunodeficiențe sau boli autoimune.
Dincolo de soluțiile de moment, respectiv achiziții de urgență, prin mecanismul european de protecție civilă, este nevoie ca România să încurajeze colectarea de plasmă de la donatorii români și procesarea acesteia.
Am dat mereu exemplul Ungariei, care a urmat recomandările OMS și a permis colectarea plasmei umane în centre private și a ajuns să dețină în prezent 38 de centre de colectare de plasmă, care au o capacitate totală de peste 700.000 litri de plasmă pe an. De asemenea, tocmai pentru a prelucra plasmă colectată de la donatorii maghiari, unul dintre producătorii europeni a deschis o fabrică de fracționare a plasmei, cu o capacitate de 500.000 litri de plasmă pe an. Restul plasmei colectate în Ungaria este prelucrată în fabricile din Europa ale celorlalți mari producători. Iar, astăzi, Ungaria este unul dintre cei mai mari exportatori de plasmă din Europa, în condițiile în care își acoperă integral nevoia internă.
România este de câteva ori mai mare decât Ungaria și ar putea ușor să colecteze cei 60.000 litri de plasmă, cât ar acoperi necesarul de imunoglobulină, conform actualelor protocoale terapeutice românești, sau cei 200.000 litri de plasmă, ca să acoperim tratamentul pacienților la nivelul stabilit de protocoalele terapeutice europene. Ba chiar am putea ușor colecta peste 1,5 milioane litri de plasmă și astfel am deveni exportator de plasmă și derivate din plasmă.
În toți acești ani nu doar am avertizat, dar chiar am făcut propuneri concrete de parteneriat cu statul în care noi să investim atât în dezvoltarea centrelor de colectare a plasmei cât și în fabrica de prelucrare a acesteia.
Schimbarea foarte des a miniștrilor Sănătății, dar și lipsa de viziune pe termen lung a celor care conduc sistemul sanitar a făcut ca, în acest moment, România să fie printre ultimele trei țări din Uniunea Europeană care nu colectează plasmă umană și care, evident, nu poate să-și asigure consumul intern din valorificarea plasmei colectată de la donatorii locali.
România aruncă sânge uman pentru transfuzii, pentru că nu are un sistem eficient de echilibrare a deficitelor locale, în sensul unui transfer rapid a excedentului apărut într-un județ, către zonele unde apare un deficit. România aruncă plasmă umană, pentru că nu are spații moderne de depozitare. De asemenea, România nu colectează deloc plasmă pentru fracționare. România aruncă sânge și țesut ombilical pentru că nu are banca publică de celule stem.
Soluția este dezvoltarea unui parteneriat public-privat pentru înființarea și operarea Băncii publice naționale de sânge, plasmă umană și celule stem. Asta înseamnă că partenerul privat va investi atât în dezvoltarea rețelei naționale de centre de colectare de sânge, plasmă și celule stem, cât și în laboratoarele de testare și procesare, în depozite și în fabrica de procesare a plasmei. Iar la sfârșitul proiectului, statul român va deveni proprietarul tuturor acestor investiții.
“Cel mai important este să ajuți oamenii să rămână sănătoși, iar, pentru asta, Life Solutions a adus în România un sistem inovativ de prevenție personalizată, care pleacă de la testele genetice pentru diagnosticul precoce al riscurilor și al bolilor grave”
Florin Hozoc, fondator și director executiv al grupului de firme Life Solutions
Efectuând testele genetice pentru fiecare genă în parte, se poate identifica mutația și preveni îmbolnăvirea.
Exemple de gene:
• GENA DE COAGULARE-împiedică formarea cheagurilor de sânge
• GENA CARE CONTROLEAZĂ DIGESTIA LACTOZEI
• GENA DE ADMISIE A GRĂSIMILOR- reglează cantitatea de grăsime pe care o absorbim din alimente. În cazul în care această genă este mutantă, absorbția grăsimilor este mai mare, ceea ce duce la îngrășare
• GENA DE ADMISIE A FIERULUI – o modificare a acestei gene poate determina o absorbție prea mare de fier din alimente, efectele pe termen lung putând fi fatale.
La nivel mondial s-au efectuat 36.500 de transplanturi cu celule stem, din care 1.500 sunt probe eliberate din băncile private. În prezent, se efectuează peste 1.300 de studii clinice în tratamentele cu celule stem. 22 % din transplanturi sunt efectuate la pacienții cu vârsta sub 18 ani.
Vita 34, partenerul Life Solutions, a eliberat 31 de probe cu celule stem, din care 17 probe au fost aplicate în Medicina regenerativă.
Material realizat de Arina TOTH

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

UMF Tîrgu Mureș, o universitate deschisă spre valorile internaționale

Articolul următor

Dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, de dorit, dar fără a periclita sistemul public de asigurări de sănătate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share