Energie Energy Mirror Of Romania Lideri si afaceri Mureș Ultimele stiri

ICON Business Advisor modelează piața regională de energie

Cristian Kadar, managerul ICON Business Advisor, o companie mureșeană care lucrează cu unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică și gaz, este unul dintre jucătorii de pe piața din Transilvania. În interviul acordat publicației noastre, vorbește despre situația din piața regională de energie și despre avantajele pe care le-a adus liberalizarea pieței.
 
Care este situația în piața furnizării de energie ?
Fiind considerate servicii de interes public, la care toți cetățenii trebuie să aibă acces, serviciile din sectorul energiei sunt reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Conform mențiunilor de pe site-ul ANRE, fiecare cetățean are dreptul să beneficieze, contra cost, de servicii energetice permanente, sigure și de calitate. Pentru cei care nu au aflat încă, trebuie precizat că piața de energie a fost liberalizată pentru toți consumatorii.
Ca urmare a activității noastre, am constatat că oamenii nu sunt încă suficient de bine informați și mulți nu știu că pot să își aleagă furnizorul de energie electrică sau gaz. Astfel, consumatorii nu beneficiază de avantajele liberalizării pieței.
 
Avantajele consumatorului. Nevoia de informare
 
Cum poate alege consumatorul în cunoștință de cauză și în avantajul lui ?
Cum spuneam, liberalizarea pieței energiei electrice și de gaze naturale oferă dreptul fiecărui consumator să aleagă orice furnizor care deține o licență în acest sens. Evident, atunci când face alegerea, consumatorul trebuie să fie bine informat.
Orice consumator poate să își schimbe furnizorul de energie electrică și gaz fără costuri și nu presupune modificări de ordin tehnic sau întreruperea alimentării cu energie electrică și gaz.
Legat de beneficiile consumatorului, cel mai important avantaj îl reprezintă scăderea costurilor legate de factura de energie electrică și gaz. Chiar dacă, aparent, diferențele de cost între serviciile oferite de o companie și alta nu sunt mari, pe termen lung, diferențele devin substanțiale.
Dincolo de preț, există și alte detalii pe care consumatorul trebuie să le aibă în vedere atunci când ia decizia alegerii furnizorului. De exemplu, este foarte important ca prețul convenit să rămână fix pe perioada agreată în contract.
Noi recomandăm tuturor consumatorilor să se informeze în momentul în care semnează un nou contract despre: durată, tariful aplicat, perioada de facturare, condiții de reziliere a contractului, condiții de plată, termenul de citire a contorului și condițiile de prelungire a contractului.
 
Care este abordarea companiilor furnizoare de energie în contextul pieței liberalizate?
În noua conjunctură generată de liberalizare, companiile furnizoare de energie electrică și gaz au înțeles că trebuie să fie competitive atât prin prețul oferit, cât și prin servicii de calitate. Altfel, pot avea beneficii doar pe termen scurt. Treptat, consumatorii vor fi tot mai bine informați și, prin urmare, nu se vor mulțumi cu servicii îndoielnice sau beneficii aparente.
 
Din perspectiva celor discutate, din postura de companie-partener al unui mare furnizor de energie, care este filosofia dvs de lucru?
Fiind partenerul unui mare furnizor de energie, care activează în plan național cât și la nivel internațional, consultanții noștri și-au asumat o dublă responsabilitate, atât față de consumator cât și față de partenerul nostru furnizor de energie, sub egida căruia încheiem contracte pentru furnizare de energie electrică și gaz.
Prin angajații noștri încercăm să ajungem la cât mai mulți consumatori, pentru a-i informa corect despre noile reglementări din piața liberalizată de energie electrică și gaz, precum și despre avantajele trecerii în această piață.
Am întâlnit cazuri în care consumatori, deși cunoșteau avantajele trecerii în piața liberalizată, nu au avut timpul necesar pentru a face demersurile de trecere la un nou furnizor. Ca urmare, am luat decizia de a ne deplasa noi la consumator, ușurându-i efortul.
Prin ceea ce facem ne asigurăm că toti consumatorii care devin clienții noștri sunt corect informati, nu trebuie să se deplaseze și nu vor avea niciun cost în ceea ce privește trecerea la noul furnizor de energie.
Avem o echipă dinamică, formată din peste 20 de consultanți, care activează în județele Mureș, Harghita și Covasna. Avem planuri de extindere și spre alte zone, pentru ca un număr cât mai mare de consumatori să beneficieze de prețuri bune și servicii de calitate.
Florin M. SANDOR

Related posts

NTT DATA Romania, parteneriat cu EVW Holding în implementarea soluţiei de industrie SAP DBM

Stefana Muresan

Compania clujeană Hosterion se extinde în Olanda, SUA şi Marea Britanie

Stefana Muresan

Sub președinția României la Consiliul Uniunii Europene, 800 de experți UE prezenți în Timișoara

redactia

Finanțări până la 300.000 de euro pentru abatoare de capacitate mică prin PNDR

Traian Dan

Podul Jiul din Timișoara, investiție de 5 milioane de euro, va fi construit într-un an și jumătate

redactia

Cercetarea în Banat. Patru universități vor transforma Timișoara într-un pol de referință pentru Europa centrală și de Est

Ion Surdu

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 61: CIS GAZ. Proiecte istorice în întâmpinarea primelor trei decenii

Ligia Voro

„Drumul vinului” peste dealurile Silagiului

redactia

Orașul Oradea a fost inclus în topul celor mai sigure destinații europene

Traian Dan

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European: “Comisia Agri din PE vine în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete!”

Ligia Voro

Bucharest – skyline by 2025: New landmarks for more performance in sports

Ionut Oprea

Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă Programul Wellness financiar

Traian Dan

Alergia la polenul de ambrozie poate fi tratată natural

Ligia Voro

Publicistul Stelian Tănase elogiază Oradea: „Cum ar fi ţara asta dacă toate oraşele s-ar afla la nivelul de civilizaţie întâlnit la Oradea?”

Stefana Muresan

Bănățenii vor putea merge la Belgrad pe autostradă. Studiu de fezabilitate pentru autostrada Timişoara – Moraviţa

redactia

Transportatorii: e bine că s-a suspendat rambursarea creditelor

Nora Dumitrescu

Patronatele din turism cer Guvernului să înființeze Autoritatea Națională pentru Turism, care să fie condusă de un președinte cu rang de secretar de stat

Papuc Irina

Petre Daea: Președinția României la Consiliul UE are de gestionat 29 de dosare pe agricultură și piscicultură

redactia

Reabilitarea Castelului Corvinilor și investiții în infrastructura urbană, proiecte cu finanțare nerambursabilă realizate de Primăria Hunedoara

Stefana Muresan

Impactul Google în România: afaceri anuale de 4,3 miliarde de lei

Papuc Irina

O nouă campanie anticontrabandă și o nouă donație pentru echipele canine

Ligia Voro

Alte 30 de autobuze Mercedes cu dotări de ultimă generație, puse în circulație la Cluj-Napoca. Investiție de peste 62 mil. lei

redactia

Unul dintre cei mai bogați oameni ai lumii, cetățean de onoare al Sibiului. A donat peste 4 milioane de euro Universității „Lucian Blaga”

redactia

În parteneriat cu UiPath, Druid se extinde în Europa, Middle East, Australasia şi SUA

Traian Dan

Leave a Comment