Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Wesselenyi din Jibou, scos la vânzare

Castelul Wesselenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania a fost scos la vânzare, valoarea sa fiind estimată între 1.500.000 – 1.700.000 de euro, conform News.ro.
Conform Casei Artmark, unde castelul este scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 900.000 de euro, istoria palatului începe încă de acum mai bine de două secole, când baronul Wesselenyi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii.
Timp de aproape un secol, cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori ai lumii transilvănene – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul.
“Rezultatul este o clădire în stil baroc de aproape 3.500 de mp, cu laturi de peste 80 de metri şi cu frontoane specifice acestui stil, asemănătoare cu cele ale castelului Banffy din Bonţida. Maxima înflorire a domeniului este atinsă în perioada baronului Wesselenyi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci când palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural şi economic al zonei Sălajului. Aici au loc reprezentaţii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimoşi în Ungaria şi în statele germane, iar manufactura de mătase pune Jiboul pe harta europeană a luxului”, precizează Artmark.
Potrivit sursei citate, clădirea are 50 de camere, iar domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este înconjurat de o impresionantă grădină botanică, întinsă pe o suprafaţă de 30 de hectare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Transgaz a început lucrări de 335 milioane de euro pentru BRUA

Articolul următor

Viitorul nou spital județean din Sibiu: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii. Hotel și heliport, în proximitatea spitalului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share