Castelul Wesselenyi din Jibou, cel mai mare ansamblu baroc din Transilvania a fost scos la vânzare, valoarea sa fiind estimată între 1.500.000 – 1.700.000 de euro, conform News.ro.
Conform Casei Artmark, unde castelul este scos la licitaţie cu un preţ de pornire de 900.000 de euro, istoria palatului începe încă de acum mai bine de două secole, când baronul Wesselenyi Istvan face din Jibou centrul administrativ al vastelor sale domenii.
Timp de aproape un secol, cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori ai lumii transilvănene – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul.
“Rezultatul este o clădire în stil baroc de aproape 3.500 de mp, cu laturi de peste 80 de metri şi cu frontoane specifice acestui stil, asemănătoare cu cele ale castelului Banffy din Bonţida. Maxima înflorire a domeniului este atinsă în perioada baronului Wesselenyi Miklos al II-lea(1796-1850) atunci când palatul din Jibou devine un veritabil centru cultural şi economic al zonei Sălajului. Aici au loc reprezentaţii ale primei trupe de teatru din Transilvania, caii din herghelia domeniului ajung faimoşi în Ungaria şi în statele germane, iar manufactura de mătase pune Jiboul pe harta europeană a luxului”, precizează Artmark.
Potrivit sursei citate, clădirea are 50 de camere, iar domeniul de aproximativ de 1,3 hectare este înconjurat de o impresionantă grădină botanică, întinsă pe o suprafaţă de 30 de hectare.
Citește și:
Ministrul Economiei a luat pulsul industriei aeronautice la Dumbrăvița
Fabrica de componente de avioane din Maramureș reprezintă una dintre investiţiile extrem de importante realizate în județ. Florin…
1 aprilie 2023
Șeful aeroporturilor din Europa, la sfat cu directorii aerogărilor autohtone
Mai mulți manageri ai aeroporturilor din România au avut o întrevedere cu președintele asociației de profil de pe…
1 aprilie 2023
Apare un nou partener al IKEA la Cluj. WIP Industries, gata de producție
Fabrica suedeză de componente de mobilier din municipiul Câmpia Turzii a marcat recepția lucrării. “WIP Industries, cea mai…
1 aprilie 2023
Fermierii români, afectați de importurile de cereale din Ucraina
Aceștia propun forurilor europene și reprezentanților României la Bruxelles un plan de acțiuni imediate și pe termen mediu…
1 aprilie 2023
“Femeile digitale” au ajuns la Cluj. “Dacă nu ne adaptăm, ieșim de pe piață”
Mai multe organizații de antreprenoare, naționale și locale, vor să faciliteze accesul companiilor locale la tehnologie. Proiectul național…
1 aprilie 2023
Studenții orădeni, remarcați în meseriile viitorului la Innovation Labs Timișoara
Nu mai puțin de opt echipe orădene, coordonate de dr. ing. Ovidiu Novac, cadrul al Facultății de…
1 aprilie 2023
Pădurea Craiului, nominalizată la Destinația Anului, categoria „Comori Naturale”
Munții Pădurea Craiului din județul Bihor sunt destinația ideală pentru ecoturism și turism de aventură, deoarece aici ai…
1 aprilie 2023
Comuna Căbești Bihor – Smart Village
Comuna Căbești a primit distincția „Best Smart Village Project” pentru proiectul „Căbești Smart School”. Premiul „Best Smart…
1 aprilie 2023
Zi de Zi știri economice:
