Lucrările care vizează bazinul hidrografic al râului Crişul Alb, de pe raza oraşului Ineu, dar şi în amonte şi în aval de acesta, vor costa 32 de milioane de euro, a anunţat, luni, la Arad, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, proiectul care are ca scop apărarea împotriva inundaţiilor a acestei zone va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi cuprinde următoarele lucrări: amenajarea albiei Valea Băneşti, amenajare Valea Zeldiş, amenajare Valea Tăcăţele şi acumulare nepermanentă Zimbru.
“Astfel, vor fi create patru noi acumulări nepermanente cu o capacitate de 5,39 milioane metri cubi, se vor realiza 15,8 km de reprofilări şi recalibrări de albii, se vor consolida 6,06 km maluri, se vor amenaja 22,585 km coronamente diguri şi se vor reabilita şi pune în siguranţă 2,45 km de lucrări existente (…) studiul de fezabilitate şi planul tehnic vor fi finanţate din credite de angajament, astfel încât în momentul în care vor fi semnate contractele de finanţare cu reprezentanţii UE (aprilie – mai 2019) o parte din proceduri să fie deja finalizate, astfel încât execuţia să înceapă cât mai curând. Valoarea estimată a proiectului este de 32 milioane de euro, fără TVA”, se menţionează în comunicatul Ministerului Apelor şi Pădurilor.
Totodată, Deneş a inspectat zona râului Crişul Alb situată în centrul oraşului Ineu şi a constatat că în albia majoră erau amplasate anexe gospodăreşti (garaje, coteţe, spaţii de depozitare), motiv pentru care le-a solicitat reprezentanţilor Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR) să trimită proprietarilor, până la 12 septembrie, înştiinţări prin care li se cere dezafectarea acestor construcţii.
De asemenea, ministrul i-a cerut directorului ABA Crişuri să finalizeze operaţiunea de ecologizare a vegetaţiei din albia râului, până pe data de 10 octombrie, lucrare în curs de execuţie.
Citește și:
Ministrul transporturilor: “Deblocăm Autostrada Transilvania”
Licitațiile la șoseaua de mare viteză care va străbate Ardealul și la centura metropolitană a Clujului (TR 35)…
28 mai 2023
„Biruința Crucii asupra Semilunei – cucerirea Cetății Oradea de către habsburgi”
În perioada 30 mai – 9 iunie 2023, la Secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor…
27 mai 2023
DEER va face investiții de 100 de milioane de euro pe an
Societatea clujeană Distribuție Energie Electrică Romania (DEER) își propune un program de investiții ambițios, de 100 de milioane…
27 mai 2023
Bolt intră în Transilvania IT Cluster
Aplicația europeană de ride-hailing devine partener de mobilitate al organizației clujene. Bolt este noul membru al Clusterului Transilvania…
27 mai 2023
Pot începe lucrările la Centrul de antreprenoriat Piața Cetate Oradea
Lucările vor fi executate de Asocierea Mladev Cons, Campeador, Cosntructorul Sălard și EUD Drumconstruct. Săptămâna aceasta a fost…
27 mai 2023
Instbud a realizat o reabilitare neinvazivă a canalizării din Beclean
Firma de profil din Polonia a reușit să execute cu succes operațiunea din orașul bistrițean. “Pe strada Morii…
27 mai 2023
Concelex va ridica noul terminal de pasageri al Aeroportului Maramureș
Constructorul din București a semnat contractul pentru proiectarea și execuția obiectivului de la Aeroportul Internațional Maramureș (AIM). La…
27 mai 2023
Alstom: “Metroul clujean va fi unul dintre cele mai mari proiecte la cheie din Europa”
Gigantul francez din asocierea câștigătoare arată că acesta va fi primul metrou fără mecanic din România. “Sunt extrem…
26 mai 2023
Zi de Zi știri economice:
