Alba Brașov Covasna Fonduri Europene Harghita Mureș Sibiu Turism Ultimele stiri

FOTO: Cetățenii germani au aflat care sunt oportunitățile din Regiunea Centru

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a participat, în perioada 25-26 august, pentru a cincea oară consecutiv, la evenimentul ”Zilele Brandenburg – Ediția a XVI-a”, la invitația oficialităților germane, în cadrul manifestării desfășurate în Wittenberge, la circa 160 km de Berlin, se arată într-un comunicat de presă al agenției. Deja, cetățenii germani sunt obișnuiți cu prezența la sărbătoarea lor, a reprezentanților Regiunii de dezvoltare formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, căutând cu interes standul sau standurile unde sunt prezentate locuitorilor Landului Brandenburg din Germania, oportunitățile și frumusețile din țara noastră. Pe parcursul manifestării, standul Regiunii Centru a fost vizitat de mai multe oficialități, care s-au arătat interesate de a dezvolta colaborarea germană cu Transilvania și de a crește gradul de implicare economico-socială a companiilor din zona de est a Germaniei în județele regiunii noastre.
                                                                                                                
Această prezență a ADR Centru la Zilele Landului Brandenburg, face parte din seria de succese deschisă în urmă cu zece ani prin participarea la edițiile evenimentelor organizate din doi în doi ani. La această ediție a manifestării au participat în total peste 100.000 vizitatori, cu mult mai mult decât populația de circa 17.500 locuitori ai acestui orășel din județul Prignitz. Standul Regiunii Centru, a fost amplasat chiar în zona centrală a localității Wittenberge, în perimetrul alocat Ministerului de Justiție, pentru Europa și Protecția Consumatorilor și foarte aproape de standurile Cancelariei de Stat a Landului și de Centrul de Presă. Și în cadrul prezentării din acest an, pe lângă multe materiale tradiționale și informative de promovare din întreaga Regiune, editate de județe și ADR Centru, vizitatorilor standului le-au fost prezentate și materiale video din toate județele regiunii. Astfel, germanii s-au putut documenta mai ușor despre oportunitățile, atracțiile deosebite și tradițiile din regiune, obținând multe informații despre posibilitățile de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, dar și despre posibilitățile de investiții în România.
O atenție deosebită a fost acordată singurului stand românesc de la această manifestare, de către doamna Britta Stark, Președinta Parlamentului landului german, oficialitate de rang înalt care va vizita Regiunea Centru peste exact o lună, pentru a participa la lucrările Conferinței Internaționale dedicate dezvoltării regionale și aniversării unui deceniu de când ADR Centru găzduiește în regiunea noastră singura Reprezentanță de nivel regional a unui land german în sud-estul Europei. Standul Regiunii a mai fost vizitat de Martin Gorholt, Seful Cancelariei de Stat a Landului, Stephan Ludwig, Ministrul Justiției, pentru Europa și Protecția Consumatorului, Jörg Vogelsänger, Ministrul Dezvoltării rurale, Mediului și Agriculturii, doamna Kathrin Schneider, Ministru pentru Infrastructură, Trafic și Planificare Teritorială, doamna Britta Ernst, Ministrul Educației, Tineretului și Sportului, de Oliver Schmidt, șeful de protocol al Cancelariei de Stat, precum și de doamna Anne Quart, Secretar de stat pe probleme europene și Protecția consumatorilor in Ministerul Justiției, care a vizitat regiunea noastră în cursul anului trecut. De asemenea, pe lângă cei peste 300 de cetățeni germani care au vizitat standul ADR Centru, numeroși politicieni locali, inclusiv europarlamentari germani, reprezentând toate partidele din acest land, au participat la discuții cu reprezentanții Agenției, privind importanța parteneriatului bilateral susținut în Regiunea Centru de către reprezentantul pentru chestiuni de parteneriat, doamna dr. Birgit Schliewenz.
Vorbind despre parteneriatul bilateral, oficialii germani au arătat că pentru Landul Brandenburg, colaborarea cu Regiunea Centru este importantă în special prin prisma transferului de cunoștințe, a dezvoltării investițiilor și a cooperării în domeniul economic dintre cele două regiuni. În aceste sens, partea germană va susține toate inițiativele din regiunea noastră prin care se creează cele mai bune forme de cooperare între firmele românești și germane, concomitent cu un sprijin instituțional, pentru întărirea parteneriatelor dintre cele județele românești și cele din landul german.
  ”Activitatea noastră bilaterală se dezvoltă constant, ajungând acum la șaisprezece ani. Poate părea facil, dar prin aceste participări, prin colaborarea cu fiecare județ din Regiune, noi ne concentrăm intens comunicarea pe prezentarea posibilităților de investiții din întreaga regiune și a oportunităților locale care generează, pe lângă atragerea de turiști din Germania în Regiunea Centru, și vizite ale potențialilor parteneri. Furnizăm informații legate de climatul economico-social și susținem permanent activitățile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Promovăm cât mai bine posibil facilitățile oferite celor care investesc în Regiunea noastră, deoarece creșterea sustenabilă vine doar după dezvoltarea relațiilor economice benefice ambelor părți. Ne bucurăm că la nivelul Cancelariei de Stat și a ministerelor din Landul Brandenburg, dar și la nivelul instituțiilor federale se acordă o mare importanță relațiilor noastre bilaterale. Căutăm permanent, împreună cu reprezentantul de Parteneriat bilateral, noi posibilități de cooperare, să atingem rezultate concrete și să atragem fonduri europene pentru dezvoltare. Ne dorim să concretizăm cât mai multe proiecte comune și considerăm că, beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom realiza aici, în mijlocul și sudul Transilvaniei, un climat socio-economic cât mai apropiat de cel din Germania”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.
 
Informații de background
Parteneriatul dintre Regiunea Centru și Landul Brandenburg a fost demarat în anul 2002, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică și delegații ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a Landului a susţinut activ eforturile de dezvoltare din Regiunea Centru și a impulsionat constant activităţile şi proiectele comune derulate în regiunea noastră. Pe lângă experiența administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma parteneriatului bilateral, și de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii şi utilizării pe scară largă a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forte al acestei regiuni germane îl reprezintă posibilitatea de cooperare în domeniul dezvoltării urbane. În aceste condiții, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg constituie, atât pentru partea română, cât și pentru partea germană, o oportunitate, iar Regiunea Centru este până în prezent singura din România care participă de patru ori consecutiv la un astfel de eveniment.
Zilele Landului Brandenburg se organizează din doi în doi ani, locația evenimentului schimbându-se de fiecare dată. Pe lângă regiunile partenere tradiționale ale Landului Brandenburg (din Polonia și România) an de an sunt invitați să participe și alți parteneri internaționali. Atenția acordată regiunilor cu care colaborează germanii este ilustrată și de către presa regională din Germania, inclusiv ca un model de conviețuire între diferite etnii, dar și în legătură cu avantajele reciproce rezultate din acest parteneriat, între care se detașează turismul și posibilitățile de colaborare economică.
Wittenberge din județul Prignitz, Landul Brandenburg, aflat în zona de nord-vest a landului, pe malul drept al râului Elba, are o populație de circa 17.500 locuitori, localitatea fiind celebră pentru renumitele mașinile de cusut ”Veritas”, fabricate din 1903, pe baza unei colaborări cu și mai cunoscutele ”Singer” americane. În acest an, zonele expoziționale din orașul Hoppegarten au fost amplasate pe o suprafață de peste 6 kmp, sub sloganul ”Leise los” (eliberați parâma, în traducere literală) cu sensul de liniște și democrație, de deschidere de eliberare din constrângerile artificiale. Pe parcursul celor două zile ale manifestării mai mult de un sfert din suprafața întregii localități, în principalele piețe și străzi ale orașului gazdă, a fost împărțită pe zone tematice dedicate istoriei, artelor, sportului și jocurilor.

dav

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr

sdr


 

Related posts

Președintele României, față în față cu mediul de afaceri: 5 mesaje transmise de IMM-uri

Ion Surdu

Kozma Mónika, propuneri de proiecte pentru revitalizarea economiei județului Mureș

Ligia Voro

Consolidarea fermelor de familie, primul obiectiv pentru 2021-2024 al Ministerului Agriculturii: 1 miliard de euro pentru investiții în sector vegetal și zootehnic

Ion Surdu

Povestea familiei Talpeș, deținătoarea Bitdefender – afacere evaluată la peste 600 mil. de euro, subiectul unui reportaj al BBC

Stefana Muresan

Asfaltări la nodul rutier Sebeș al autostrăzii dintre Alba și Cluj

Nora Dumitrescu

Cel mai mare legumicultor din Bistrița-Năsăud, fermă de 15.000 de curcani

Stefana Muresan

Consorțiul Universitaria și BCR, primul think tank universitar pentru leadership şi politici publice

Stefana Muresan

SB | Un adevăr cu ochii deschişi

Transilvania Business

Compania orădeană de IT Qubiz, desemnată cel mai bun loc de muncă din România

Stefana Muresan

Drumuri Bihor și Drumuri Orășenești Oradea, lucrări de întreținere rutieră de peste 19 milioane de euro

redactia

Crișul Repede, curățat cu o dragă performantă care a costat 4,4 milioane lei

Traian Dan

Grupul Banca Transilvania a început să vândă titluri de stat în euro

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania, în indicele internațional Russell din septembrie

Nora Dumitrescu

Mihai Daraban, președinte al CCIR pentru un mandat de cinci ani

Stefana Muresan

Recomandările unei reviste americane de turism: Transilvania, în primele ”19 destinații de văzut” din lume, în 2019

redactia

Romsilva pune la dispoziția populației peste un milion mc de lemn pentru foc

Traian Dan

În 2019, brașovenii de la Vegis.ro au vândut cosmetice naturale și alimente bio de 3,2 milioane de euro

Papuc Irina

Brașov: Dedeman, demersuri pentru al doilea magazin

Stefana Muresan

Emerson are disponibile 200 de locuri de muncă în campusul de la Cluj

Stefana Muresan

Sibiul concurează pentru titlul de cea mai bună destinație turistică din Europa

Papuc Irina

Crosspoint Real Estate a asistat tranzacția celei mai mari suprafațe de teren din România din ultimii zece ani

Ionut Oprea

CJ Arad investeşte peste 80 mil. lei pentru modernizarea unui drum judeţean

Stefana Muresan

IAR Ghimbav modernizează elicoptere Puma pentru misiuni ONU în Africa

Stefana Muresan

Învățământul dual, răspuns la criza forței de muncă

redactia

Leave a Comment