Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a participat vineri, 24 august, la întâlnirea cu tema “Oportunităţi de finanţare 2018”, eveniment organizat în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, de Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Târgu-Mureș, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Mureș. În cadrul întâlnirii, la care au participat aproximativ 100 de invitaţi – reprezentanţi ai mediului de afaceri mureşean şi ai unor instituţii precum Patronatele IMM, Universitatea “Petru Maior”, Universitatea “Dimitrie Cantemir”, Camera de Comerț și Industrie Mureş, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureș, au fost prezentate condiţiile de finanțare oferite antreprenorilor și potențialilor antreprenori prin programele de finanțare derulate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Lobby pentru simplificarea procedurilor
Moderatorul întâlnirii a fost Torok Csaba, directorul executiv al Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Târgu-Mureş, care a transmis antreprenorilor locali rugămintea ca în termen de maxim o săptămână să contribuie „la un set de propuneri către Minister, pentru simplificarea procedurilor şi implementarea respectivelor proceduri” din cadrul programelor de finanţare.
IMM-urile, o prioritate a oricărei guvernări
Prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea a fost salutată de Nagy Zsigmond, subprefectul judeţului Mureş, care aprecizat că instituţia pe care o reprezintă susţine mediul de afaceri prin diverse acţiuni comune pe care le desfăşoară atât cu Agenţia pentru IMM-uri, prin atragere de investiţii şi promovare a exportului, cât şi cu diverse fundaţii şi asociaţii care derulează diverse proiecte.
„IMM-urile ca motor al dezvoltării economiei, vectori ai modernizării şi inovării economiei şi mediului socio-economic în ansamblul său trebuie să reprezinte o prioritate a oricărei guvernări”, a arătat subprefectul judeţului Mureş.
Cum să ne păstrăm tinerii în România
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a subliniat importanţa întâlnirilor care au ca scop susţinerea mediului de afaceri prin diverse programe guvernamentale.
„Cred că întâlnirea este foarte importantă, între reprezentanţii Guvernului şi beneficiarii acestui program Start-Up Nation, dar şi cu persoanele interesate de acest program. Consider că una din problemele noastre cele mai mari este cum ne ţinem copii, cum ne ţinem tinerii acasă şi cred că, din acest punct de vedere, unul din programele foarte importante ale Guvernului României este chiar Start-Up Nation, care oferă posibilitatea de a începe o nouă afacere sau de a creşte afacerile mici existente”, a afirmat Peter Ferenc.
Salariile mari, esenţiale într-o economie sănătoasă
Din prezidiu a făcut parte şi fostul deputat social-democrat Vasile Gliga, în prezent preşedinte al PSD Mureş, care a reiterat ideea că este nevoie de o strategie concretă pentru păstrarea profesioniştilor tineri în ţară.
„Îmi amintesc momentul când am intrat în afaceri de la zero, ce bine ar fi fost să fie o sursă din care să porneşti. Sunt mari avantaje prin faptul că cineva se gândeşte să creeze locuri de muncă şi, mai ales, locuri de muncă bine plătite. Îi ţii pe tineri acasă dacă ei pot câştiga ca afară şi acesta este viitorul. Asemenea afaceri să demarăm, încât să putem să fie şi aici salarii de 1-2.000 de euro, atunci garantat nu mai pleacă sau vin înapoi tinerii”, a menţionat Vasile Gliga, care a mai arătat că în Programul de Guvernare al PSD există „sarcina de a atrage cât mai multe fonduri în teritoriu, pentru dezvoltare.”
„Şansa noastră pentru o viaţă mai bună e să fie salarii mai mari”, a concluzionat liderul PSD Mureş.
10.000 de proiecte, selectate în Start-Up Nation 2017
În debutul prezentării sale, Ştefan-Radu Oprea a explicat că întâlnirea de la Târgu-Mureş reprezintă o continuare a dialogului structurat pe care Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului îl are cu antreprenorii şi cu consultanţii, „astfel încât politicile publice pe care acest minister le aduce către dumneavoastră să fie cu conţinut şi cu dorinţa de a fi în beneficiul mediului de afaceri”.
Conform ministrului Ştefan-Radu Oprea, Start-Up Nation este incontestabil vedeta programelor pe care le gestionează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Este un program care se referă la debut, la partea de început. Cei care astăzi au aplicat pot să vă spună că programul reprezintă ideea de renaştere a spiritului antreprenorial în România, ideea de a-şi lua destinul în propriile mâini, aşa cum dumneavoastră ne-aţi arătat că se poate, şi doresc ca împreună cu ei să spunem în România povestea de succes”, a menţionat Ştefan-Radu Oprea.
„Start-Up Nation se adresează celor care vor să îndrăznească, care cred în forţa lor, în a-şi lua destinul în propriile mâini şi de a reuşi în afaceri. 200.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă, 10.000 de proiecte în fiecare an. Cifre Start-Up Nation 2017: peste 19.000 de cereri depuse în aplicaţie, selectate 10.000 de proiecte, 8.444 de contracte încheiate. Astăzi, 1.800 în lucru, 6.500 de beneficiari au acces astăzi la finanţare prin intermediul creditelor-punte, băncile partenere sunt în număr de trei şi le mulţumesc pentru felul în care au înţeles să fim împreună în acest program, precum şi prin intermediul agenţiilor regionale”, a adăugat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Start-Up Nation 2018, start în această toamnă
Referindu-se la Start-Up Nation 2018, Ştefan-Radu Oprea a estimat că acesta va demara, cel mai probabil, în toamna acestui an.
„Vor fi probabil 30-40.000 de noi debutanţi în afaceri, indiferent de vârstă, pentru că Start-Up Nation 2017 este un succes şi încrederea pe care o au cei care doresc să devină antreprenori, încrederea pe care o au cei care sunt furnizori în acest program, încrederea în general în climatul de afaceri este o constantă şi se simte”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
Interes pentru creşterea exporturilor
În prezentarea sa, Ştefan-Radu Oprea a vorbit şi despre dezvoltarea apetitului pentru export al întreprinderilor mici şi mijlocii prin două programe gestionate de ministerul pe care îl coordonează.
„E vorba de târguri şi expoziţii. Acolo mergem sub brand de ţară, este un proiect pe care îl finanţăm şi unde selecţia târgurilor şi expoziţiilor se face de către Consiliul de Export, care reuneşte toate asociaţiile patronale sectoriale reprezentative care decid târgurile care sunt cele mai bune pentru dezvoltarea exportului industriei româneşti. Pot să spun că avem o creştere a exportului cu peste 10 %, ceea ce însemană că acest program îşi atinge ţinta. De asemenea, Banca Naţională a României şi Institutul Naţional de Statistică au dat ultimile cifre care arată că există o tendinţă îmbucurătoare pentru balanţa comercială, aceea de reducere a deficitului, pentru că deja creştem cu exporturile mai mult, avem un ritm mai mare de creştere a exporturilor decât ritmul de creştere a importurilor. Tendinţa este de îngustare a acestui deficit şi aceste programe despre care vă spun au rolul lor important de a creşte apetenţa pentru export a companiilor româneşti. Al doilea program va fi lansat la sfârşitul lunii august, la International Business Forum, un forum organizat de Ministerul Mediului de Afaceri. Internaţionalizarea se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii, companiilor care doresc să participe la târguri şi expoziţii în nume propriu, sub brand propriu. Se oferă 5.000 de euro, sumă forfetară, care va fi la dispoziţia celor care doresc să participe la astfel de târguri. Dorim să mergem pe pieţele care au fost odată tradiţionale, Asia, Zona Magrebiană, Orientul Îndepărtat, Orientul Apropiat, să ieşim din zona de confort, din Uniunea Europeană. 75 % din exporturile România sunt astăzi cu Uniunea Europeană”, a mai spus Ştefan-Radu Oprea.
În partea a doua a întâlnirii, Ştefan-Radu Oprea a dialogat cu participanţii la eveniment pe diverse teme concrete referitoare la programele derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Alte programe derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, gestionate de agenţiile regionale:
Programul naţional multianual de microindustrializare
„Venim alături de dumneavoastră cu alte programe pe care le punem la dispoziţia antreprenorilor, şi aici vorbim despre microindustrializare, 450.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă. Programul este deja deschis, în perioada 13 august şi 29 august, iar până acum au fost înscrişi peste 155 de solicitanţi. Cu o contribuţie din partea dumneavoastră de 10 %, cu dările către stat plătite, obiectivul este să puteţi să creşteţi capacitatea în zona de microindustrializare a afacerilor dumneavoastră”, a precizat Ştefan-Radu Oprea.
Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă
„Programul va debuta pe 27 august şi se referă la creşterea, dezvoltarea activităţilor de comercializare, a produselor şi a serviciilor pe piaţă. 250.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă, 10 % contribuţie din partea antreprenorului, pentru a putea dezvolta în această direcţie întreprinderile mici şi mijlocii din România”, a explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii
„Programul este finanţat de Organizaţia Naţiunilor Unite, iar prin intermediul acestuia dezvoltăm capacitatea managerială, prin cursuri, la care puteţi participa şi dumneavoastră. Deja, în anumite regiuni ale ţării aceste programe debutează”, a menţionat Ştefan-Radu Oprea.
Programul multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor
„Va debuta şi în anul acesta. Credem că doamnele, care doresc şi sunt cu o poveste de succes în România au un rol important în dezvoltarea mediului de afaceri şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, motiv pentru care acordăm o atenţie deosebită în această zonă”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului
„Anul acesta, se va desfăşura la Muzeul Satului din Bucureşti, pentru că suntem în Anul Centenar, un an cu semnificaţii deosebite şi credem că alegerea locaţiei, Muzeul Satului, vine să pună un accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă păstrarea tradiţiilor, artizanat, meşteşugari. Este un târg pe care îl organizăm an de an”, a arătat Ştefan-Radu Oprea.
Alex TOTH
Citește și:
Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”
Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
6 iulie 2025
Clusterele au întâlnit Regiunile la Cluj
Peste 300 de participanți din 25 de țări s-au reunit, între 1 și 2 iulie, la Cluj-Napoca, pentru…
6 iulie 2025
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
Universitatea Tehnică din Cluj a lansat un monopost electric
Mașina concepută de echipa de Formula Student a UTCN s-a înscris la o competiție din Germania, pe circuitul…
4 iulie 2025
Cameră hiperbară de 1,3 milioane €, instalată la Spitalul de Recuperare Cluj
Singurul sistem de acest fel dintr-o unitate medicală publică din țară e cumpărat cu bani europeni, prin Planul…
4 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
Lifeart răcorește marile festivaluri din România!
Lifeart Distribuție, companie românească specializată în soluții profesionale de tratare a aerului, cu peste 18 ani de experiență,…
4 iulie 2025
Investiții
Spitalul Județean Bihor, un exemplu de performanță și autonomie financiară
Vineri, 4 iulie 2025, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a efectuat o vizită de lucru la Spitalul Clinic Județean…
4 iulie 2025
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Reșițenii cu tunurile pe Guvern: când se redeschide Arsenal Reșița?
Încă din prima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, jurnaliștii din Banat au sărit cu tunurile pe…
3 iulie 2025
DP World lansează în România primul scanner tip drive-through din CEE
Scannerul îmbunătățește securitatea și eficiența activității comerciale în România, iar, în plus, oferă predictibilitate business-urilor pe lanțurile de…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Afaceri de peste 9 miliarde de lei, derulate de primele 10 companii din Satu Mare
La 9.181,25 milioane de lei se ridică cifra de afaceri cumulată a primelor zece firme din județul Satu…
30 iunie 2025
Infrastructură
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Primul drum expres din Cluj va avea parapet dublu New Jersey
Acest sistem este mult mai robust și mai ușor de întreținut decât cel din metal și a început…
3 iulie 2025
La Oradea începe construcția pasajelor supraterane la ieșirile spre Cluj și Satu Mare
Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele pentru execuția a două pasaje rutiere supraterane, la ieșirea…
3 iulie 2025
Parcurile PSI din Bihor, deschise pentru business: licitații în Aleșd, Beiuș, Ștei și Marghita
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința ordinară de luni, 30 iunie 2025, procedura de concesionare prin licitație…
2 iulie 2025
Dealurile Transilvaniei, sperietoarea “drumarilor”
Alunecările de teren sunt cel mai des invocate de administrație pentru întârzierile de 10-15 ani în concretizarea autostrăzilor,…
1 iulie 2025
Hidronic, povestea unei companii din Cluj-Napoca care mișcă apa și transformă comunitățile.
Hidronic a început cu ambiția de a construi local ceea ce alții aduceau din afară. Astăzi, compania este…
27 iunie 2025
Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale
„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
26 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Turism
7 oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate la Inelul Metropolitan de Nord
Joi, 3 iulie 2025, ora 15:00 a fost termenul limită de depunere a ofertelor din partea firmelor interesate…
4 iulie 2025
Maramureșul cere pădurile de pe traseul mocăniței. “Pierdem 100.000 de turiști”
Administrația județeană vrea să preia administrarea Văii Vaserului de la Romsilva și să o transforme în zonă protejată…
3 iulie 2025
Parc botanic cât un cartier lângă Băile Figa. Proiecte de 70 mil. € la Beclean
Grădina Urbană Transilvania (GUT) și parcul de specializare inteligentă se numără printre marile investiții programate în orașul din…
1 iulie 2025
„Festivalul Părădăicilor” de la Macea: gust autentic și tradiție locală
Evenimentul ajuns la a XV-a ediție devine un model de dezvoltare rurală prin promovarea produselor locale, implicarea comunității…
1 iulie 2025
Aquaparkul Nymphaea investește 4,08 milioane lei pentru atragerea vizitatorilor
Un bazin de înot, un tun cu spumă cu efect de jet, destinat activităților recreative, o mașină de…
1 iulie 2025
Comisia Europeană a făcut team building pe Via Transilvanica
Vicepreședintele instituției, Roxana Mînzatu, a participat, în județul Bistrița-Năsăud, la o dezbatere despre mediul rural și a inaugurat…
30 iunie 2025
Fostul ministru MIPE, Marcel Boloș, s-a întors director general la ADR Nord – Vest
Marcel Boloș, fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) s-a întors, cu gânduri mari, pe poziția de…
27 iunie 2025
Se deschide complet Inelul Rutier Metropolitan Oradea – a doua centură a Oradiei
Cei care călătoresc dinspre Arad spre Cluj Napoca nu vor mai trebui să treacă pe Centura Oradiei. La…
25 iunie 2025
Educație
Conexiuni și lecții de business: eveniment special la Incubatorul CRESC Oradea Mare
Incubatorul de Afaceri Cresc Oradea Mare a reunit joi, 3 iulie 2025, reprezentanții unora dintre companiile reprezentative din…
5 iulie 2025
Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai și Palo Alto Networks
Colaborarea cu liderul mondial în securitate cibernetică (CS) se va reflecta în formarea academică, programele de licență, masteratul…
4 iulie 2025
900 de copii din România, sprijiniți pentru educație și dezvoltare socio-emoțională
În anul școlar 2024–2025, Fundația Regală Margareta a României a oferit sprijin educațional, material, social și emoțional pentru…
3 iulie 2025
Rețeaua, valoarea în business și cinnamon rolls, într-un eveniment marca Sibiu IT Cluster
Într-un mediu economic aflat în continuă transformare, succesul unei afaceri nu mai poate fi separat de formarea profesională…
2 iulie 2025
Clujul scoate de la buget 16 milioane € pentru noul spital de copii
Banii din rectificarea bugetului propriu al instituției județene vor fi alocați de pentru continuarea alertă a lucrărilor la…
2 iulie 2025
Cărturești propune pentru RIVUS Cluj-Napoca cea mai mare librărie și cel mai nou concept edutainment din România
O mare varietate de cărți și produse de papetărie, cafenea și spații de joacă, ateliere creative și educaționale,…
1 iulie 2025
Începe admiterea la Universitatea din Oradea. În premieră, Învățământ dual
Universitatea din Oradea are alocate 2.020 de locuri bugetate pentru sesiunea de admitere 2025. Odată cu luna iulie…
1 iulie 2025
Alba va avea un campus de învățământ profesional de 20 milioane €
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca va oferi programe de inginerie mecanică și economică industrială, dar și de tehnologia construcțiilor…
30 iunie 2025
Zi de Zi știri economice:
