Antreprenori Investitii Mureș Slider Ultimele stiri

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, a participat vineri, 24 august, la întâlnirea cu tema “Oportunităţi de finanţare 2018”, eveniment organizat în Sala Mare a Palatului Administrativ din Târgu-Mureş, de Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Târgu-Mureș, în parteneriat cu Instituția Prefectului – Județul Mureș. În cadrul întâlnirii, la care au participat aproximativ 100 de invitaţi – reprezentanţi ai mediului de afaceri mureşean şi ai unor instituţii precum Patronatele IMM, Universitatea “Petru Maior”, Universitatea “Dimitrie Cantemir”, Camera de Comerț și Industrie Mureş, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Mureș, au fost prezentate condiţiile de finanțare oferite antreprenorilor și potențialilor antreprenori prin programele de finanțare derulate de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
 
Lobby pentru simplificarea procedurilor
 
Moderatorul întâlnirii a fost Torok Csaba, directorul executiv al Agenţiei pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Târgu-Mureş, care a transmis antreprenorilor locali rugămintea ca în termen de maxim o săptămână să contribuie „la un set de propuneri către Minister, pentru simplificarea procedurilor şi implementarea respectivelor proceduri” din cadrul programelor de finanţare.
 
IMM-urile, o prioritate a oricărei guvernări
 
Prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea a fost salutată de Nagy Zsigmond, subprefectul judeţului Mureş, care aprecizat că instituţia pe care o reprezintă susţine mediul de afaceri prin diverse acţiuni comune pe care le desfăşoară atât cu Agenţia pentru IMM-uri, prin atragere de investiţii şi promovare a exportului, cât şi cu diverse fundaţii şi asociaţii care derulează diverse proiecte.
„IMM-urile ca motor al dezvoltării economiei, vectori ai modernizării şi inovării economiei şi mediului socio-economic în ansamblul său trebuie să reprezinte o prioritate a oricărei guvernări”, a arătat subprefectul judeţului Mureş.
 
Cum să ne păstrăm tinerii în România
 
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a subliniat importanţa întâlnirilor care au ca scop susţinerea mediului de afaceri prin diverse programe guvernamentale.
„Cred că întâlnirea este foarte importantă, între reprezentanţii Guvernului şi beneficiarii acestui program Start-Up Nation, dar şi cu persoanele interesate de acest program. Consider că una din problemele noastre cele mai mari este cum ne ţinem copii, cum ne ţinem tinerii acasă şi cred că, din acest punct de vedere, unul din programele foarte importante ale Guvernului României este chiar Start-Up Nation, care oferă posibilitatea de a începe o nouă afacere sau de a creşte afacerile mici existente”, a afirmat Peter Ferenc.
 
Salariile mari, esenţiale într-o economie sănătoasă
 
Din prezidiu a făcut parte şi fostul deputat social-democrat Vasile Gliga, în prezent preşedinte al PSD Mureş, care a reiterat ideea că este nevoie de o strategie concretă pentru păstrarea profesioniştilor tineri în ţară.
„Îmi amintesc momentul când am intrat în afaceri de la zero, ce bine ar fi fost să fie o sursă din care să porneşti. Sunt mari avantaje prin faptul că cineva se gândeşte să creeze locuri de muncă şi, mai ales, locuri de muncă bine plătite. Îi ţii pe tineri acasă dacă ei pot câştiga ca afară şi acesta este viitorul. Asemenea afaceri să demarăm, încât să putem să fie şi aici salarii de 1-2.000 de euro, atunci garantat nu mai pleacă sau vin înapoi tinerii”, a menţionat Vasile Gliga, care a mai arătat că în Programul de Guvernare al PSD există „sarcina de a atrage cât mai multe fonduri în teritoriu, pentru dezvoltare.”
„Şansa noastră pentru o viaţă mai bună e să fie salarii mai mari”, a concluzionat liderul PSD Mureş.
 
10.000 de proiecte, selectate în Start-Up Nation 2017
 
În debutul prezentării sale, Ştefan-Radu Oprea a explicat că întâlnirea de la Târgu-Mureş reprezintă o continuare a dialogului structurat pe care Ministerul Mediului de Afaceri, Comerţului şi Antreprenoriatului îl are cu antreprenorii şi cu consultanţii, „astfel încât politicile publice pe care acest minister le aduce către dumneavoastră să fie cu conţinut şi cu dorinţa de a fi în beneficiul mediului de afaceri”.
Conform ministrului Ştefan-Radu Oprea, Start-Up Nation este incontestabil vedeta programelor pe care le gestionează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
„Este un program care se referă la debut, la partea de început. Cei care astăzi au aplicat pot să vă spună că programul reprezintă ideea de renaştere a spiritului antreprenorial în România, ideea de a-şi lua destinul în propriile mâini, aşa cum dumneavoastră ne-aţi arătat că se poate, şi doresc ca împreună cu ei să spunem în România povestea de succes”, a menţionat Ştefan-Radu Oprea.
„Start-Up Nation se adresează celor care vor să îndrăznească, care cred în forţa lor, în a-şi lua destinul în propriile mâini şi de a reuşi în afaceri. 200.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă, 10.000 de proiecte în fiecare an. Cifre Start-Up Nation 2017: peste 19.000 de cereri depuse în aplicaţie, selectate 10.000 de proiecte, 8.444 de contracte încheiate. Astăzi, 1.800 în lucru, 6.500 de beneficiari au acces astăzi la finanţare prin intermediul creditelor-punte, băncile partenere sunt în număr de trei şi le mulţumesc pentru felul în care au înţeles să fim împreună în acest program, precum şi prin intermediul agenţiilor regionale”, a adăugat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
 
Start-Up Nation 2018, start în această toamnă
 
Referindu-se la Start-Up Nation 2018, Ştefan-Radu Oprea a estimat că acesta va demara, cel mai probabil, în toamna acestui an.
„Vor fi probabil 30-40.000 de noi debutanţi în afaceri, indiferent de vârstă, pentru că Start-Up Nation 2017 este un succes şi încrederea pe care o au cei care doresc să devină antreprenori, încrederea pe care o au cei care sunt furnizori în acest program, încrederea în general în climatul de afaceri este o constantă şi se simte”, a afirmat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.
 
Interes pentru creşterea exporturilor

În prezentarea sa, Ştefan-Radu Oprea a vorbit şi despre dezvoltarea apetitului pentru export al întreprinderilor mici şi mijlocii prin două programe gestionate de ministerul pe care îl coordonează.
„E vorba de târguri şi expoziţii. Acolo mergem sub brand de ţară, este un proiect pe care îl finanţăm şi unde selecţia târgurilor şi expoziţiilor se face de către Consiliul de Export, care reuneşte toate asociaţiile patronale sectoriale reprezentative care decid târgurile care sunt cele mai bune pentru dezvoltarea exportului industriei româneşti. Pot să spun că avem o creştere a exportului cu peste 10 %, ceea ce însemană că acest program îşi atinge ţinta. De asemenea, Banca Naţională a României şi Institutul Naţional de Statistică au dat ultimile cifre care arată că există o tendinţă îmbucurătoare pentru balanţa comercială, aceea de reducere a deficitului, pentru că deja creştem cu exporturile mai mult, avem un ritm mai mare de creştere a exporturilor decât ritmul de creştere a importurilor. Tendinţa este de îngustare a acestui deficit şi aceste programe despre care vă spun au rolul lor important de a creşte apetenţa pentru export a companiilor româneşti. Al doilea program va fi lansat la sfârşitul lunii august, la International Business Forum, un forum organizat de Ministerul Mediului de Afaceri. Internaţionalizarea se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii, companiilor care doresc să participe la târguri şi expoziţii în nume propriu, sub brand propriu. Se oferă 5.000 de euro, sumă forfetară, care va fi la dispoziţia celor care doresc să participe la astfel de târguri. Dorim să mergem pe pieţele care au fost odată tradiţionale, Asia, Zona Magrebiană, Orientul Îndepărtat, Orientul Apropiat, să ieşim din zona de confort, din Uniunea Europeană. 75 % din exporturile România sunt astăzi cu Uniunea Europeană”, a mai spus Ştefan-Radu Oprea.
În partea a doua a întâlnirii, Ştefan-Radu Oprea a dialogat cu participanţii la eveniment pe diverse teme concrete referitoare la programele derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
 
Alte programe derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, gestionate de agenţiile regionale:
 
Programul naţional multianual de microindustrializare
„Venim alături de dumneavoastră cu alte programe pe care le punem la dispoziţia antreprenorilor, şi aici vorbim despre microindustrializare, 450.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă. Programul este deja deschis, în perioada 13 august şi 29 august, iar până acum au fost înscrişi peste 155 de solicitanţi. Cu o contribuţie din partea dumneavoastră de 10 %, cu dările către stat plătite, obiectivul este să puteţi să creşteţi capacitatea în zona de microindustrializare a afacerilor dumneavoastră”, a precizat Ştefan-Radu Oprea.
 
Programul de dezvoltare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă
„Programul va debuta pe 27 august şi se referă la creşterea, dezvoltarea activităţilor de comercializare, a produselor şi a serviciilor pe piaţă. 250.000 de lei alocaţie financiară nerambursabilă, 10 % contribuţie din partea antreprenorului, pentru a putea dezvolta în această direcţie întreprinderile mici şi mijlocii din România”, a explicat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
            
Programul UNCTAD/EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii
„Programul este finanţat de Organizaţia Naţiunilor Unite, iar prin intermediul acestuia dezvoltăm capacitatea managerială, prin cursuri, la care puteţi participa şi dumneavoastră. Deja, în anumite regiuni ale ţării aceste programe debutează”, a menţionat Ştefan-Radu Oprea.
 
Programul multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor
„Va debuta şi în anul acesta. Credem că doamnele, care doresc şi sunt cu o poveste de succes în România au un rol important în dezvoltarea mediului de afaceri şi a întreprinderilor mici şi mijlocii, motiv pentru care acordăm o atenţie deosebită în această zonă”, a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
 
Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului
„Anul acesta, se va desfăşura la Muzeul Satului din Bucureşti, pentru că suntem în Anul Centenar, un an cu semnificaţii deosebite şi credem că alegerea locaţiei, Muzeul Satului, vine să pună un accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă păstrarea tradiţiilor, artizanat, meşteşugari. Este un târg pe care îl organizăm an de an”, a arătat Ştefan-Radu Oprea.
Alex TOTH
 

Related posts

Ericsson cumpără Kathrein, cel mai mare producător de antene TV și de comunicații mobile din România, cu fabrică la Timișoara

Stefana Muresan

Presiuni la Ministerul Transporturilor pentru finalizarea Centurii Zalăului

Nora Dumitrescu

Parc industrial în locul fermei de porci Nutripork de lângă Oradea

Traian Dan

Cinci localități din Transilvania în top 10 cele mai îmbătrânite orașe

Ligia Voro

Europa dă 4 milioane € pentru modernizarea parcului central din Turda

Nora Dumitrescu

Firma Techtex din județul Bihor, produce 150.000 de măști acreditate pe zi

Traian Dan

Garajele neconforme din Baia Mare vor fi rase cu buldozerele

Nora Dumitrescu

Bosch își recrutează angajații dintre viitorii economiști ai Clujului

Nora Dumitrescu

Apare o fabrică de bere artizanală la Cluj

Nora Dumitrescu

Openville etapa I, inaugurare în trimestrul patru din 2018

Ionut Oprea

Topul transportatorilor din Bistrița-Năsăud: BCVO Logistics, Aguaviva, Gazquez Transport și Filadelfia

Stefana Muresan

Skanska sells office building in Warsaw, Poland, for EUR 98 M, about SEK 1.0 billion

Ion Surdu

Growthpoint Properties launches Growthpoint’s Central and Eastern European

Ionut Oprea

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Corteva Agriscience promite tehnologie

Ligia Voro

Profesorul Mircea Miclea despre viitorul educației și pieței muncii: elevii vor avea nevoie de 4 meta-competențe, vor apărea domenii de neimaginat și vor dispărea profesii

redactia

Maravela|Asociații alături de grupul american Standex

Ionut Oprea

Ioan Niculae: Plafonarea prețului gazelor, una dintre cele mai bune măsuri economice din ultimii 28 de ani. Vremurile bune pentru chimia românească ar putea reveni

redactia

Sfaturi despre carieră (și despre viață) de la HR Manager-ul VCST Automotive Production

Ligia Voro

Masacrul din pădurile Transilvaniei. Sălajul printre “campioane”

Nora Dumitrescu

Vox Technology Park Timisoara inchiriaza 1.000 mp catre Recensio Nobilis

Ionut Oprea

Arad: 15 hale industriale de peste 100.000 mp. vor fi contruite în județ

redactia

Lotul 2 din tronsonul feroviar Brașov-Sighișoara se deblochează. Contestație respinsă

Ion Surdu

Maramureșul va accesa proiecte transfrontaliere de 3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

#OpenVienna – Open for Business!

Ionut Oprea

Leave a Comment