Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Radu- Ştefan Oprea: Consilierii comerciali sunt la post pentru a răspunde solicitărilor antreprenorilor români

Consilierii comerciali sunt la post pentru a răspunde solicitărilor antreprenorilor români, ei au nume şi chip, sunt tangibili şi îşi fac treaba, a declarat, joi, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu- Ştefan Oprea, la International Business Forum.
“Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat lucrează pentru a deschide noi oportunităţi pentru exportatorii români prin acţiuni şi instrumente specifice: misiuni economice, forumuri şi comisii mixte guvernamentale de colaborare economică. Astăzi, reţeaua externă a Ministerului este un instrument de lucru uzual pentru companii, paradigma relaţiei stat-antreprenori s-a schimbat. Consilierii comerciali sunt la post pentru a răspunde solicitărilor antreprenorilor români, ei au nume şi chip, sunt tangibili şi îşi fac treaba”, a spus Ştefan-Radu Oprea, potrivit Agerpres.
Acesta a afirmat că s-a vorbit mult despre oportunitatea României – încă existentă – de a se reîntoarce competitiv şi solidar pe acele pieţe externe unde imaginea ţării noastre persistă graţie calităţii ridicate a produselor livrate anterior. “Europa de Est, Africa, Orientul Mijlociu sunt spaţii provocatoare. Guvernamental, există mecanismele de colaborare pentru a consolida sau redeschide dialogul cu aceşti parteneri, dar este nevoie şi de interesul coagulat al mediului privat, pentru a acţiona împreună pe aceste spaţii”, susţine ministrul.
Oprea a precizat că recâştigarea acestor pieţe nu înseamnă neglijarea pieţei interne a UE, al cărei potenţial investiţional şi de absorbţie pentru mărfurile româneşti trebuie valorificat în continuare.
“În condiţiile unei competiţii extrem de ridicate, nu ne permitem să lăsăm garda jos şi să considerăm că lucrurile merg de la sine pe această piaţă. Ar fi suficientă încetinirea demersurilor noastre într-o perioadă scurtă, pentru a fi eliminaţi de concurenţă şi a ne pierde poziţiile câştigate cu greu”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.
În ceea ce priveşte măsurile derulate pentru încurajarea internaţionalizării, acesta a menţionat că trebuie să aducem în discuţie şi barierele care nu depind de statul român şi pe care trebuie să încercăm să le înlăturăm printr-un efort comun de convingere, împreună cu mediul privat.
Ştefan-Radu Oprea a menţionat că păstrarea României în afara Zonei Schengen, deşi se respectă toate criteriile tehnice, are efecte negative asupra tuturor agenţilor comerciali care lucrează pe zonele de tranzit cu alte state din UE, iar pierderile se măsoară în timp şi bani. Potrivit acestuia, sunt afectate în aceeaşi măsură firmele din România cu capital românesc şi cele cu capital străin, chiar din statele ale căror guverne se opun invocând motive politice, nerelevante pentru Spaţiul Schengen, aşa cum arată însăşi Comisia Europeană.
În opinia acestuia, faptul că un om de afaceri român are nevoie de o viză pentru a face business în Statele Unite ale Americii, spre diferenţă de un om de afaceri din Cehia, Ungaria sau Franţa, reprezintă o barieră la capitolul competitivitate.
Oprea a mai spus că aderarea la OCDE va duce la consolidarea prestanţei şi statutului României, cu efecte concrete în ratingul de ţară şi în atragerea de investiţii străine.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Tarom reia zborurile săptămânale spre Baia Mare; din noiembrie, curse zilnice

Articolul următor

INTERNATIONAL BUSINESS FORUM - eveniment-premieră în România, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat

Citește și:
Citeste mai mult

Praznicul de Pită Nouă la Pecica

Locuitorii din Pecica – Arad continuă tradiția şi se bucură de recolta din acest an printr-o sărbătoare a…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
0
Share