Agricultura Eveniment

Agroturism și gastronomia românească – prima conferință dedicată IMM-urilor și antreprenorilor din mediul rural

Pe data de 18 octombrie, agenția TMT PR organizează în parteneriat cu AgroTransilvania Cluster și cu sprijinul ANTREC, un eveniment inedit, ce oferă o dublă perspectivă: AGROTURISM ȘI GASTRONOMIE ROMÂNEASCĂ.

În Anul Centenarului, celebrăm antreprenoriatul în mediul rural inspirat de produsele și tradițiile culinare autentic românești. Evenimentul analizează potențialul de dezvoltare al afacerilor în mediul rural prin utilizarea
unei resurse unice, încă nealterate în satul românesc, gastronomia și tradițiile culinare naționale.

Vor veni la Cluj pe 18 octombrie, 23 de vorbitori de la 2 ministere MADR și MT, 9 asociații de profil, ONG-uri și clustere active în domeniul turismului și agriculturii alături de antreprenori în agroturism și turism culinar și experți în ospitalitate și patrimoniu gastronomic național.

Mirela Scarlat, fondator TMT PR: „Ne propunem mai mult decât o conferință și un schimb de idei și de informații. Ne propunem să reunim sub această umbrelă profesioniștii din România care până acum au lucrat în proiecte independente, dar care toate converg către un tot unitar – potentialul gastronomic românesc ce poate revitaliza comunități rurale.

În secundar, proiectul stimulează un branding de țară – cultural gastronomic. Vrem să atragem atenția asupra acestui potențial national uriaș și să arătăm ce resurse avem la îndemână”.

Prof. Dr. Felix Arion, directorul general AgroTransilvania Cluster “AgroTransilvania Cluster a fost creat cu scopul de a sprijini dezvoltarea sectorului agroindustrial prin creșterea competitivitatea asociației și a fiecărui membru în parte. Suntem convinși de faptul că în cadrul acestui eveniment, savoarea gastronomiei locale, prin combinație dintre rădăcinile sale ce constituie minunata tradiție culinară din zonă și originalitatea inovativă a producătorilor, va deschide apetitul pentru dezvoltarea lanțurilor de valoare integrate ce vor aduce pe mesele turiștilor din pensiunile agroturistice gustul și aroma de neuitat ale bucătăriei ardelene”.

În prezent în România din 3,6 MILIOANE FERME, cele mai multe de mici dimensiuni (71% DIN TOTALUL FERMELOR înregistrează suprafețe de sub 3 HA) doar 42,750 DE EXPLOATAȚII desfășoară alte activități decât activitatea agricolă (240 din turism și 25 340 din procesare de produse), potențialul așadar de creștere în acest domeniu este considerabil.

În perioada următoare (2018-2020) ANTREC ESTIMEAZĂ O CREȘTERE LA 8000 DE UNITĂȚI de agropensiuni în mediul rural ce vor fi integrate în viitor în rețeaua europeană de turism rural.

FONDURILE EU 2000 -2014 au avut un impact puternic în dezvoltarea zonelor rurale din România, motiv pentru care FACILITĂȚILE AGROTURISTICE AU CRESCUT DE LA 3121 LA 6089 UNITĂȚI ÎN ACESTĂ PERIOADĂ.
PESTE 99 MILIARDE EURO DISPONIBILI la nivel EU-28 pentru finanțarea fermelor pentru diversificare în zona turismului rural prin PNDR 2014-2020.

Conform INS, numărul sosirilor vizitatorilor străini în țară este mai mare cu peste 24% în 2017
față de 2016.

Evenimentul prezintă modele de buna practică naționale de la producători care s-au dezvoltat prin crearea de produse culinare tradiționale sau cu alte pecete de calitate superioară și europene în special din Italia, Slovenia și Bulgaria.

Pe 18 octombrire, la Cluj sunt așteptați peste 100 de participanți în cadrul unui program structurat pe 3 piloni ce reunesc furnizorii și consumatorii de agroturism + turism culinar:
▪ CONFERINȚĂ – dezbateri, prezentări pe teme legate de finanțare, certificare, cadru legislativ, statistici și modele de bună practică, naționale și europene
▪ CINĂ CU SPECTACOL CULINAR DEMONSTRATIV – identificare tendințe și potențial în promovarea tradițiilor culinare autentic românești
▪ EXPOZIȚIE ȘI TÂRG – vânzare de produse tradiționale românești

Invitații speciali la spectacolul culinar sunt Mircea Groza (maestru bucătar, cercetător și etnolog) și Chef Nico Lontras (Rare Food Services).
Agenda detaliată și formularul de înregistrare la eveniment sunt disponibile pe conferinte.tmtpr.ro.
Pentru oportunități de parteneriat, vă rugăm contactați office@tmtpr.ro.

Related posts

Elite în business. Județul Mureș. Ranking 59 – Pig Band: Szabo Ioan: „Este important să muncești mult, să fii dedicat și să îți petreci în fermă în medie 10 ore pe zi”

Ligia Voro

Golf pentru toată lumea la Pianu de Jos. Joc bun!

Ligia Voro

Danezii de la FirstFarms țintesc dublarea terenurilor în România

Stefana Muresan

FOTO: Ceragrim Ungheni, Mureș – După 25 de ani

Ligia Voro

Ia parte la experiențe idilice la Transylvania Horse Show 2017!

Raluca Ursu

Cine reprezintă România la Expo Real Munich 2019

Ligia Voro

TransLogistica Expo isi deschide portile

Ionut Oprea

Fermierii Români vor fi prezenți la Pria Agriculture&Gala Fermierilor din România

Nicolae Pop

Conferinţa internaţională “Influenţa invizibilă”; Kevin Hogan: “Fără oamenii de vânzări, Planeta ar sta pe loc”

Stefana Muresan

PRIA Aviation Conference

Ionut Oprea

Federația Națională PRO AGRO organizează FARM FOOD FORUM

Stefana Muresan

Astra Film Festival, o vedere de ansamblu a ediției din 2019  

Ligia Voro

Tinerii fermieri vor primi gratis până la 50 ha de teren

Nora Dumitrescu

Pfeiffer Vacuum își mută activitatea în Parc industrial Nervia, după o investiție de 13 mil. euro

redactia

Valentin Mărginean sau noua revoluție verde a agriculturii mureșene

Stefana Muresan

Conferința Aircaft Safety and Avionics – 27 februarie 2019, Aeroportul Băneasa

Stefana Muresan

Ministrul Agriculturii: avem pregătite textele pentru rechiziţii şi pentru suspendarea exportului de cereale

Papuc Irina

Apicultorii din Transilvania cer utilizarea controlată a pesticidelor

Stefana Muresan

Transylvania Wine Tours ne descoperă comorile ascunse de pe dealurile Transilvaniei

Transilvania Business

AgroTransilvania Cluster primește cea mai importantă recunoaștere la nivel european

Stefana Muresan

FOTO: Legendele vinului din Transilvania renasc la Mediaș

Ligia Voro

Ediția 2019 a evenimentului „Therme Forum” aduce la Sibiu unii dintre cei mai cunoscuți arhitecți din lume

Nicolae Pop

Daea la Bistrița: Lâna de oaie, termoizolant

Stefana Muresan

Seminarul „Vămuirea centralizată la nivel național. Beneficii și provocări pentru portul Constanța”

Ionut Oprea

Leave a Comment