IT&C Timiș Ultimele stiri

Primul laborator de tehnologii cloud, deschis la Universitatea de Vest Timișoara cu sprijinul Microsoft

*Microsoft lansează în cadrul Universității de Vest din Timișoara primul laborator în cloud din România oferind astfel studenților, profesorilor și cercetătorilor din Universitate acces la resurse computaționale și putere de calcul nelimitate.

Într-o lume în care accesul la date și capabilitatea de a înțelege, procesa și acționa pe baza lor reprezintă un atu puternic și o prioritate indiferent de domeniu, investiția constantă în crearea și dezvoltarea de tehnologii noi menite să democratizeze aceste procese, precum și în formarea de abilități în rândul studenților, profesorilor și cercetătorilor este esențială.

Proiectul „Cloud-Enabled Laboratory” dezvoltat de Microsoft la Universitatea de Vest din Timișoara vine să completeze această paradigmă prin crearea unui laborator de informatică în cloud ce poate răspunde oricăror nevoi de curriculum sau cercetare. Caracterizat de o infrastructură hardware minimală formată din puncte de acces către resurse cloud, laboratorul poate fi folosit cu succes atât pentru desfășurarea procesului de predare clasic, pentru implementarea de proiecte de cercetare cât și pentru start-up-uri de tehnologie care vor să prototipeze și să dezvolte platforme noi, având acces la cele mai moderne tehnologii.

„Universitatea de Vest e prima universitate din România la care Microsoft implementează acest laborator – tocmai datorită apetitului de modernizare a procesului de predare-învățare și a deschiderii spre inovație în beneficiul studenților și al profesorilor, pe care le-am observat și apreciat de fiecare dată în cadrul parteneriatului nostru cu Universitatea de Vest. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor Net Brinel – dedicat mediului universitar din România cu expertiză și echipe specializate de peste 25 de ani, și Avaelgo, care va sprijini dezvoltarea proiectului prin organizarea de workshop-uri periodice cu profesorii Universității de Vest în vederea diseminării constante a noutăților în ceea ce privește tehnologia Cloud Microsoft.” – Marilena Ionașcu, Director Educație pentru Microsoft Romania.

Utilizatorii laboratorului au acces la infrastructuri virtuale scalabile în funcție de proiectul la care lucrează, de la 1 procesor la putere de calcul de ordinul zecilor de mii de procesoare; pot crea și testa algoritmi de inteligență artificială, machine learning, pot simula orice mediu de test de pe aproape orice platformă sau sistem de operare, pot stoca și gestiona volume practic nelimitate de date și nu în ultimul rând, pot dezvolta ei însăși noi aplicații și platforme.

Microsoft investește în România și continuă să crească an de an (în prezent, peste 1300 de angajați lucrează pentru Microsoft România), susținându-și angajații să își dezvolte competențe avansate, care au un impact important în adoptarea locală a noilor tehnologii cloud și care pot contribui la avansul țării în ceea ce privește utilizarea, dar și crearea de soluții complexe cu ajutorul tehnologiei de vârf.

„Cele 2 orașe în care Microsoft are prezență în România, respectiv Timișoara și București, reprezintă un element strategic pentru organizația Microsoft Customer Service and Support, România fiind cel mai mare centru din regiunea EMEA și al 3-lea din lume.

Această creștere nu ar fi fost posibilă fără parteneriatul strâns cu mediul academic și fără o atitudine constant pozitivă a celor de la Universitatea de Vest Timișoara, care reprezintă pentru noi un adevărat exemplu de încredere . Alături de cadrele didactice de la UVT, lucrăm la diversificarea conținutului programei de predare, oferim instrumente esențiale pentru viitorul tinerilor, facilitând accesul la tehnologie și informații de ultimă oră pentru generațiile actuale de studenți” – Daniela Fălcușan, Microsoft Timișoara Site Manager

„Parteneriatul cu Microsoft se materializează printr-un nou proiect comun. Facem tot posibilul să ținem pasul cu schimbările în tehnologie, iar cea mai bună metodă este să lucrăm împreună cu marile nume din domeniu. Potrivit unor statistici, până în anul 2030 s-ar putea ca 80% din actualele meserii să nu mai existe, apărând altele noi. Tocmai de aceea, depunem eforturi în a pregăti tinerii pentru meseriile viitorului. Le oferim un bagaj bogat de competențe, care să le fie de folos pe o piață a muncii extrem de schimbătoare” – Prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Sistemul este construit pe un concept „on-demand”, în care utilizatorii își pot crea și singuri infrastructura necesară, evitând timpii de așteptare și întregul proces de achiziție presupus de crearea unei soluții tradiționale (cum ar fi un datacenter); mai mult, fiind vorba de instrumente cloud, eficiența economică e de un ordin de magnitudine mai mare – resursele de calcul fiind create virtual și utilizate doar pentru orele sau zilele necesare proiectului. Acest gen de flexibilitate face din laboratorul Microsoft din Universitatea de Vest un instrument extrem de versatil ce se pretează a fi folosit la un număr nelimitat de scenarii.

Related posts

Lechința, reconversie administrativă

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Arad, orașul palatelor în stil vienez

Transilvania Business

Universitatea de Vest din Timișoara se pregătește să găzduiască peste 100 de olimpici și pasionați de robotică

Ligia Voro

Ferma din Recea Cristur a finalizat trecerea la agricultura ecologică

Nora Dumitrescu

Bucureștiul își aduce tramvaie noi din țară, după exemplul din Ardeal

Nora Dumitrescu

Peste 150 milioane de euro, fonduri europene, pentru domeniul infrastructurii de gestionare a apei din România

Stefana Muresan

Primăria Sibiu a fost certificată pentru sistemul de management conform standardului ISO 9001:2015

Ion Surdu

Unirii View, cea mai inalta cladire moderna din centrul Bucurestiului, prinde contur

Ionut Oprea

Bani europeni pentru educație în Hunedoara

redactia

Medicover cumpără spitalul Pelican din Oradea, într-o tranzacție de 23 de milioane de euro

Stefana Muresan

Investiție de 16 milioane de euro la Brașov: a fost semnat contractul pentru construirea unui garaj pentru viitoarele autobuze electrice

Ion Surdu

Semne bune în piața rezidențială: mai multe autorizații de construire

Nora Dumitrescu

Timișoara va avea un Muzeu al Revoluției

Stefana Muresan

Centrul IT DRÄXLMAIER Timișoara își mută birourile în ISHO Offices

Papuc Irina

Se redeschid ștrandurile și piscinele din Băile Felix și din Băile 1 Mai

Traian Dan

Finanțare asigurată pentru ocolitoarea Zalăului

Nora Dumitrescu

Universitatea Babeș-Bolyai, premiată pentru un proiect Smart City

Nora Dumitrescu

Kaufland și Lidl, în loc de ferma Amareto

Nora Dumitrescu

Ioan Popa a făcut din Transavia un grup cu afaceri de 670 mil. lei

Stefana Muresan

GPeC SUMMIT își anunță startul

Ligia Voro

O companie germană își extinde afacerea din Sibiu: 4 hale de producție, un sediu de logistică și zonă de relaxare pentru angajați

Papuc Irina

2 milioane de turiști în anul 2021 pentru România cu ajutorul Diasporei

Traian Dan

Universitatea Babeş-Bolyai – premiul "Centenar", oferit în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural

Stefana Muresan

Date BNR: cum a evoluat indicele ROBOR la trei luni

Papuc Irina

Leave a Comment