Fonduri Europene Ultimele stiri

Corina Crețu: “Am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro“

„Vreau să anunţ public că nu mai accept insultele din partea Guvernului României faţă de munca pe care o fac”, a declarat luni comisarul eurpean pentru dezvolare regională Corina Creţu, la o conferinţă de presă privind viitoarele programe din cadrul politicii de coeziune.

Comisarul european spune că a făcut în cazul României eforturi extraordinare, în sensul că a fazat foarte multe proiecte, în valoare de 3 miliarde de euro. „Practic am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi”, a spus Corina Creţu, care a subliniat că s-a ajuns astfel la o rată de absorbţie de peste 90%.

„Pentru perioada 2014 – 2020 facem eforturi supraomeneşti să evităm dezangajările de fonduri. Avem pentru acest an acest risc de pierdere, la începutul anului a fost de 800 de milioane de euro, dar lucrăm cu autorităţile române pentru a minimiza aceste fonduri care sunt pe programul operaţional”, spune comisarul.

Corina Creţu a subliniat lipsa proiectelor „mature” de infrastructură. „Nu înţeleg această tensiune care s-a creat între mine şi Guvern, spunând lucrurilor pe nume. Avem bani la Bruxelles pentru proiecte de infrastructură, nu avem proiecte. Târgu Mureş-Iaşi este o prioritate a Comisiei Europene, avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova, de Europa Centală şi de Est”, a spus Corina Creţu.

Comisarul european s-a pronunţat din nou împotriva realizării autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi în parteneriat public- privat, soluţie cu care „Comisia nu este confortablă, pentru că din punctul nostru de vedere, aceasta înseamnă o deprioritizare a investiţiei”.

„La ora actuală mai avem sub analiză un singur proiect major, proiectul de metrou Otopeni – Gara de Nord. Deci aşteptăm Craiova – Piteşti, Tîrgu Mureş – Iaşi, podul de la Brăila. Autorităţile au dat deadline-uri care au fost depăşite cu mult”, a declarat Creţu, oferind drept exemplu proiectul de metrou Pipera – Berceni care trebuia depus în decembrie 2017 dar nu este depus proiectul nici acum.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că proiectele cu finanţare europeană ”nu sunt ca vinul, îl pui în cămară şi devin mai bune cu timpul”, după ce comisarul european Corina Creţu a criticat lipsa proiectelor „mature” de infrastructură, scrie Mediafax.ro.

”Sunt convins este animată de foarte bune intenţii. Pe de altă parte, cred că ce spune are mai mult decât un sâmbure de adevăr pentru că şi Corina Creţu şi Comisia Europeană au fondurile care sunt alocate pentru acest exerciţiu financiar, dar într-adevăr proiectele trebuie să fie pregătite. Nu se pot da bani… … Nu, ei se dau pe proiecte”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a dat ca exemplu proiectul autostrăzii Piteşti-Sibiu, despre care se discută de foarte multă vreme încât ar fi trebuit să ajungă la maturitate.

”Dacă mi-ar spune altcineva, poate aş avea o rezervă, dar dacă o spune Corina Creţu, chiar nu am nicio rezervă. Sunt convins de sinceritate şi de buna ei intenţie. Proiectele acestea nu sunt ca vinul, îl pui în cămară şi devin mai bune cu timpul. Nu, trebuie să lucrezi la ele, să le împingi, să le elaborezi”, a adăugat liderul ALDE.

Related posts

Wielpütz Automotive, furnizor pentru pentru Daimler, Volkswagen, BMW sau Ford, a început construcția fabricii de la Craiova. Investiție de 10 mil. euro și 300 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

Afacerile Wetterbest, creștere de 45%

Ligia Voro

Studiu Deloitte: Creditarea și-ar putea reveni în 2021 cu ajutorul unor măsuri de sprijin din partea autorităților de reglementare în domeniu

Papuc Irina

De mâine, obligațiunile Raiffeisen Bank intră la tranzacționare la BVB 

Ligia Voro

Proiectul deșeurilor din Mureș, aproape de finish  

Ligia Voro

SPACES deschide primele centre la București

Ligia Voro

Ciocolatierul din Sâncraiu. Cel mai dulce proiect pe Startup Nation

Stefana Muresan

Consiliul Județean Timiș înfiinţează un centru-pilot de colectare a fructelor și legumelor

redactia

Coresi – 5 ani la Brașov: Cel mai mare proiect de regenerare urbană din România

Papuc Irina

Topul celor mai vândute medicamente pentru răceală. Brandul unui producător român îşi face loc printre cele mai căutate produse

redactia

Ministerul Economiei: Proiectul BRUA ”avansează galopant”

redactia

Producătorul de lacuri şi vopsele Azur din Timişoara, cifră de afaceri de 25,5 mil. euro în primele nouă luni

Stefana Muresan

Cea mai mare companie informatică din Cluj trece la recrutări în Mureș

Nora Dumitrescu

Răspunsul CNAIR, după greva de pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Papuc Irina

În Maramureș se taie ilegal 90.000 de metri cubi pe pădure pe an

Nora Dumitrescu

ASF: Stabilitate pe piața poliţelor auto obligatorii

Ligia Voro

Zece măsuri imediate care ar ajuta afacerile românești: propunere către premier

Ion Surdu

Google, primul Atelier Digital din România la Facultatea de Management în Producție și Transporturi Timișoara

Stefana Muresan

Free download: The New Normal – Market Pulse Report, Romania

Papuc Irina

Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank – a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Business Networking Party la Iasi

Ionut Oprea

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi angajează 108 oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

Clujenii de la Punctual Comimpex au vândut ţigări de peste 121 milioane de euro

Stefana Muresan

Ieșenii de la 3D Arhigrup vor evalua modernizarea Gării Jibou

Nora Dumitrescu

Leave a Comment