Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cine e la volanul primului tractor românesc…?!

Mereu întrebarea: cine este în spatele vostru?
Cine este în spatele Transilvania Business?
Laitmotiv românesc?
Cine este în spatele celei mai recente lansări anunțate a se întâmpla efectiv la INDAGRA, cel mai reprezentativ târg al agriculturii românești în integralitatea ei?
Cine este în spatele primului tractor 100% românesc?
Împreună cu echipa Transilvania Business am fost vreme de două zile într-o fabrică la Reghin.
65 de ani de istorie a fabricii IRUM SA. 25 de ani de istorie a grupului de firme MAVIPROD. 20 de ani de când cele două branduri și-au împletit destinul pentru revitalizarea industriei producătoare de utilaje și tractoare din România. Tripla aniversare a fost marcată printr-un eveniment festiv, în care Mircea Oltean, director general IRUM, şi Andrei Oltean, director dezvoltare, au prezentat istoria companiei şi a acţionarului majoritar –MAVIPROD – și au anunțat o lansare îndelung așteptată – a primului tractor agricol 100 % românesc. În cadrul evenimentului care s-a desfășurat vineri, 7 septembrie, cei interesaţi au putut vizita fabrica și standurile profesionale amenajate pe spațiile verzi ale fabricii, îngrijite la milimetru, și au putut socializa la petrecerea câmpenească.
Eram cei drept vreo 60 de presari din toată țara. Nu puțini impliniți profesional de-a lungul timpului în redacțiile noastre. Într-adevăr aveam ce să scriem. Despre viața unei mari companii românești condusă de români. Știam și am ascultat cu plăcere din nou bornele kilometrice din viața antreprenorilor Mircea și Violeta Oltean și, cu timpul, a lui Andrei Oltean cu doctorat în inginerie și iFOR – Centrul de Dezvoltare și Cercetare a utilajelor agricole și forestiere. Curajul de a alege, imediat după 90, o scurtă perioadă joburi în Germania, reîntoarcerea la vechea dragoste – ingineria, inițiative private și nașterea MAVIPROD, creșterea afacerii, dar și valurile anilor de final ai ultimului deceniu din mileniul trecut, privatizarea cu credit, investițiile, lansarea primelor tractoare, evoluția exponențială în producția de TAF-uri, încrederea și investiția în cercetare și vineri, 7 septembrie 2018 – anunțul oficial că DA – la INDAGRA vom avea primul tractor românesc după 15 de ani de lipsă de pe această piată. Pe scurt, toate gândurile și eforturile de zi de zi, cu tot curajul și forța unei familii de antreprenori români alături de o mare echipă de ingineri și maiștri și muncitori români. Azi, în cercetare este o echipă multinațională.
A doua zi am fost și la serbarea câmpenească a celor 500 de angajați ai celor două companii reghinene. Premii pentru cei mai longevivi angajați cu peste 40 și chiar 45 de ani vechime… dar și pentru mulți cu 20+ și 30+ vechime.
Mi-ar fi plăcut și ar fi fost un efect rememorativ altfel, cel puțin pentru presari dacă începeam vizita de lucru – poate am scăpat de teama unor termeni pe care nu i-am prea mai folosit în mass-media românești – da, dacă începeam să vedem câmpul viran, de zeci de hectare de peste drum, unde a fost Republica, o fabrică ce avea 9.000 de lucrători în 1989, și unde după o privatizare a unei alte familii, a rămas un câmp viran, ce așteaptă marii dezvoltatori imobiliari de un deceniu… Culmea, Republica era tot în industria constructoare de mașini!
Iată că obsesiva întrebare cine stă în spatele afacerii IRUM – MAVIPROD își poate găsi firescul răspuns atât de greu de crezut de noi – familia Violeta, Mircea, Andrei Oltean – zi de zi – cu toată echipa lor reunită într-o puternică și frumoasă companie de mai mare dragul…

Aurelian GRAMA

P.S. Alături de alți prieteni ai TB, familia Oltean, ca antreprenori români de la mine, de la primul acasă, din Reghin, au fost printre primii investitori ce au dat crezare proiectului revistei economice Transilvania Business și ne-au fost alături! În spate sunt cele 79 de ediții ale publicației noastre naționale…
Onor, Violeta, Mircea, Andrei Oltean!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bosch Service Solutions își mută operațiunile într-o nouă clădire de birouri din Timișoara

Articolul următor

Imoteca lansează proiectele Triama Residence și Buena Vista Rezidential la Imobiliarium

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share