Analize Ultimele stiri

CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern pot afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. Aceste modificări, anunțate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea și stabilitatea fiscală.

De asemenea, afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici și mijlocii de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârșitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să fie ajustată în noile condiții, fără a fi corelată cu productivitatea muncii.

De altfel, în termeni de productivitate, România este la finalul listei printre țările din Uniunea Europeană. Rata de productivitate ajustată în funcție de salariu în România a scăzut în majoritatea sectoarelor, tocmai datorită creșterilor salariale disproporționate. Efectele acestei majorări vor fi resimțite pe termen lung prin scăderea atractivității țării noastre pentru investitorii străini, prin creșterea costurilor cu forța de muncă.

O altă problemă este dată de stabilirea salariului minim în funcție de vechimea în muncă, care va crea o birocrație excesivă și va reprezenta un alt argument în defavoarea performanței.
CCIFER consideră că stimulentele financiare acordate salariaților pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime și acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcție de realitățile economice și de piața din fiecare industrie și unitate comercială.
Estimăm că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil și nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii și competențelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forță de muncă din România.

Ne arătăm de asemenea îngrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotărârea de guvern nefăcând referire la sursa fondurilor din care urmează a fi suportată această creștere, în condițiile în care forța de muncă angajată în administrația publică reprezintă în medie 26% din numărul

total de angajați din economia națională și se află în prezent în primele 3 poziții în topul celor mai ridicate salarii.

Având în vedere implicațiile implementării unei astfel de măsuri asupra întreprinderilor mici și mijlocii, considerăm că testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic și social asupra acestor categorii de întreprinderi.
Mai mult decât atât, recomandările specifice de țară privind politicile economice, de ocupare a forței de muncă și bugetare, emise de către Consiliul European în ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective și nu politice.

Un nivel de trai mai bun este dezideratul tuturor, atât al mediului de afaceri, cât și al salariților, însă CCIFER recomandă prudență în adoptarea unor astfel de măsuri, pentru ca implicațiile pe termen lung să fie unele pozitive, sa fie corelate cu productivitatea și să nu penalizeze excesiv companiile mici și mijlocii.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o asociație de business care reprezintă interesele comunității de business franco-române care reunește peste 3000 de companii, însumând 17 mld de euro cifra de afaceri și 120 000 de locuri de muncă. Membru în comitetul de pilotaj al Coaliției pentru Dezvoltarea României din 2016, CCIFER asigură în perioada iulie-decembrie 2018 coordonarea acestei platforme de dialog care reunește 45 de organizații de business, reprezentative pentru economia României.

Related posts

Iulius incepe constructia a 3 noi cladiri

Ionut Oprea

Premieră în administrația publică: Angajații de la Fondurile Europene merg în spitalele Covid19 pentru a ajuta medicii să acceseze mai rapid finanțări: Suma disponibilă: 350 de milioane de Euro

Papuc Irina

Lanțurile de patiserie ale Clujului își dispută o piață de 7 milioane de locuitori

Stefana Muresan

aici.gov.ro – platforma de depunere online a documentelor, lansată de Autoritatea pentru Digitalizarea României

Ion Surdu

Salina Turda, promovată la Madrid

Nora Dumitrescu

Primăria Arad investeşte 57 mil. euro pentru achiziţionarea de tramvaie noi

redactia

Zone cu potențial de dezvoltare imobiliară la Brașov. O contribuție importantă o va avea infrastructura rutieră

Papuc Irina

Cu aplicația WashMe nu pierzi timp la spălătoriile auto

Ligia Voro

Premieră națională: ”Gloria” – berea cu miere, produsă de Apidava Blaj

Stefana Muresan

Se scumpește apa în trei județe din Transilvania

Nora Dumitrescu

EXPO REAL Hybrid Summit: What impact is the corona pandemic having on the real estate industry?

Papuc Irina

Grupul TeraPlast a devenit acționarul unic al Wetterbest, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme complete pentru acoperişuri

Papuc Irina

Accesarea tuturor fondurilor europene disponibile, reforma administrativ-teritorială, digitalizare. Apel al mediului de afaceri, adresat Guvernului

Ion Surdu

Camera de Comerț și Industrie a României inițiază un chestionar în sprijinul antreprenorilor români

redactia

Primele troleibuze Solaris vor ajunge în Brașov în câteva luni: acumulatorul oferă o autonomie de minimum 5 kilometri în lipsa contactului cu linia de electricitate

Papuc Irina

Patronii din Maramureș vor să se pună bine cu finanțele

Nora Dumitrescu

Digitalizarea administrației publice un vis. România codașa Europei!

A. I.

Drusal va opera la Maramureș pe o platformă temporară

Nora Dumitrescu

Asociația „Italiani in Bihor” a încheiat un parteneriat cu Universitatea Oradea

Traian Dan

CW Echinox, Property Manager pentru Ţiriac Tower

Transilvania Business

Wetterbest a lansat noul mat în piața de învelitori metalice: NEOMAT 30

Ligia Voro

Crizele sunt un catalizator pentru inovație – Andreea Nițoi, Brand & Innovation Manager la RSM România

Nicolae Pop

Tarom, dar special pentru toţi copiii pasageri

redactia

1.520 km de infrastructură și 20.300 de clădiri racordate de Netcity Telecom

Ligia Voro

Leave a Comment