Analize Ultimele stiri

CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

- oameni 960x529 - CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil  va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern pot afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. Aceste modificări, anunțate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea și stabilitatea fiscală.

De asemenea, afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici și mijlocii de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârșitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să fie ajustată în noile condiții, fără a fi corelată cu productivitatea muncii.

De altfel, în termeni de productivitate, România este la finalul listei printre țările din Uniunea Europeană. Rata de productivitate ajustată în funcție de salariu în România a scăzut în majoritatea sectoarelor, tocmai datorită creșterilor salariale disproporționate. Efectele acestei majorări vor fi resimțite pe termen lung prin scăderea atractivității țării noastre pentru investitorii străini, prin creșterea costurilor cu forța de muncă.

O altă problemă este dată de stabilirea salariului minim în funcție de vechimea în muncă, care va crea o birocrație excesivă și va reprezenta un alt argument în defavoarea performanței.
CCIFER consideră că stimulentele financiare acordate salariaților pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime și acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcție de realitățile economice și de piața din fiecare industrie și unitate comercială.
Estimăm că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil și nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii și competențelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forță de muncă din România.

Ne arătăm de asemenea îngrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotărârea de guvern nefăcând referire la sursa fondurilor din care urmează a fi suportată această creștere, în condițiile în care forța de muncă angajată în administrația publică reprezintă în medie 26% din numărul

total de angajați din economia națională și se află în prezent în primele 3 poziții în topul celor mai ridicate salarii.

Având în vedere implicațiile implementării unei astfel de măsuri asupra întreprinderilor mici și mijlocii, considerăm că testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic și social asupra acestor categorii de întreprinderi.
Mai mult decât atât, recomandările specifice de țară privind politicile economice, de ocupare a forței de muncă și bugetare, emise de către Consiliul European în ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective și nu politice.

Un nivel de trai mai bun este dezideratul tuturor, atât al mediului de afaceri, cât și al salariților, însă CCIFER recomandă prudență în adoptarea unor astfel de măsuri, pentru ca implicațiile pe termen lung să fie unele pozitive, sa fie corelate cu productivitatea și să nu penalizeze excesiv companiile mici și mijlocii.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o asociație de business care reprezintă interesele comunității de business franco-române care reunește peste 3000 de companii, însumând 17 mld de euro cifra de afaceri și 120 000 de locuri de muncă. Membru în comitetul de pilotaj al Coaliției pentru Dezvoltarea României din 2016, CCIFER asigură în perioada iulie-decembrie 2018 coordonarea acestei platforme de dialog care reunește 45 de organizații de business, reprezentative pentru economia României.

Related posts

Fabrica din Brașov a germanilor de la REGE Automotive, cumpărată de americanii de la JD Norman Industries

Stefana Muresan

Antreprenorul bistrițean Ioan Petruț, nouă afacere în domeniul IT&C

Stefana Muresan

Primăria Oradea vrea 87 mil. lei de la Uniunea Europeană pentru achiziţionarea a 10 tramvaie noi

Stefana Muresan

BRAT, 20 de ani de activitate!

redactia

Werner-Wilhelm Wolff, timișoreanul care conduce Tarom, primii pași pentru a aduce compania pe profit

Stefana Muresan

Hunedoara: Omul de afaceri Mihai Miron (Ropharma), investiții într-o fabrică de lapte cu proprietăți terapeutice

Stefana Muresan

Importanta tehnologiei în tehnicile de vânzări și marketing

Începe construcţia autostrăzii pe care o aşteptăm de zeci de ani. Se fac 9 tunele de 5 km

redactia

Județul Sibiu, exemplu de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană 2021

Papuc Irina

Dezvoltatorul de software Trencadis din Baia Mare, cea mai performantă companie din România în Top Deloitte 50

Stefana Muresan

Seceta afectează culturile de toamnă și pune în pericol semănatul culturilor de primăvară

Ligia Voro

Centrul Urban din Baia Mare va costa 1 milion de euro

Nora Dumitrescu

Tarom ar putea deschide o bază aeriană la Sibiu

Stefana Muresan

58% dintre români au încredere în ceea ce spun oamenii de știință despre mediu, locul 2 în Europa

Ligia Voro

Zonă rezidențială şi de servicii în zona fabricii de zahăr din Arad

redactia

Donaţie de o sută de mii de lei din partea Continental, în favoarea Clinicii ORL din Timişoara

Robert Bloancă

Contracte de finanţare de peste 13 mil. euro, semnate de firme private cu ADR Vest în cadrul Regio-POR

Stefana Muresan

Aeroportul Internațional „Avram Iancu“ Cluj dă startul sezonului de zboruri turistice din anul 2018

Stefana Muresan

Contract pentru finalizarea unui lot din Autostrada Transilvania, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Patru oferte pentru sala polivalentă din Turda, investiție de 55 milioane lei

Stefana Muresan

Un antreprenor din Iaşi a adunat 50 de producători din zona Moldovei pe o platformă care sprijină mărcile locale

redactia

Proiect unic la Alba Iulia: Muzeu al Copilului. Investiția se ridică la 2,5 milioane de euro

Papuc Irina

Unităţile de tip service auto din Timiş au mari probleme, fiind amendate cu sute de mii de lei de RAR

Robert Bloancă

Spitalul din Zlatna, reabilitat cu fonduri europene

redactia

Leave a Comment