Analize Ultimele stiri

CCIFER : Majorarea salariului minim fără studiu de impact in prealabil va afecta major companiile, în special cele mici si mijlocii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) atrage atenția că modificările salariului minim în forma anunțată de guvern pot afecta întreaga economie a țării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. Aceste modificări, anunțate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea și stabilitatea fiscală.

De asemenea, afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici și mijlocii de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârșitul anului anterior. Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să fie ajustată în noile condiții, fără a fi corelată cu productivitatea muncii.

De altfel, în termeni de productivitate, România este la finalul listei printre țările din Uniunea Europeană. Rata de productivitate ajustată în funcție de salariu în România a scăzut în majoritatea sectoarelor, tocmai datorită creșterilor salariale disproporționate. Efectele acestei majorări vor fi resimțite pe termen lung prin scăderea atractivității țării noastre pentru investitorii străini, prin creșterea costurilor cu forța de muncă.

O altă problemă este dată de stabilirea salariului minim în funcție de vechimea în muncă, care va crea o birocrație excesivă și va reprezenta un alt argument în defavoarea performanței.
CCIFER consideră că stimulentele financiare acordate salariaților pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime și acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcție de realitățile economice și de piața din fiecare industrie și unitate comercială.
Estimăm că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil și nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii și competențelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forță de muncă din România.

Ne arătăm de asemenea îngrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotărârea de guvern nefăcând referire la sursa fondurilor din care urmează a fi suportată această creștere, în condițiile în care forța de muncă angajată în administrația publică reprezintă în medie 26% din numărul

total de angajați din economia națională și se află în prezent în primele 3 poziții în topul celor mai ridicate salarii.

Având în vedere implicațiile implementării unei astfel de măsuri asupra întreprinderilor mici și mijlocii, considerăm că testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic și social asupra acestor categorii de întreprinderi.
Mai mult decât atât, recomandările specifice de țară privind politicile economice, de ocupare a forței de muncă și bugetare, emise de către Consiliul European în ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective și nu politice.

Un nivel de trai mai bun este dezideratul tuturor, atât al mediului de afaceri, cât și al salariților, însă CCIFER recomandă prudență în adoptarea unor astfel de măsuri, pentru ca implicațiile pe termen lung să fie unele pozitive, sa fie corelate cu productivitatea și să nu penalizeze excesiv companiile mici și mijlocii.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o asociație de business care reprezintă interesele comunității de business franco-române care reunește peste 3000 de companii, însumând 17 mld de euro cifra de afaceri și 120 000 de locuri de muncă. Membru în comitetul de pilotaj al Coaliției pentru Dezvoltarea României din 2016, CCIFER asigură în perioada iulie-decembrie 2018 coordonarea acestei platforme de dialog care reunește 45 de organizații de business, reprezentative pentru economia României.

Related posts

Germanii de la Ertex Internațional vor să construiască o fabrică la Codlea

Stefana Muresan

MG TEC Industry investeşte 79 mil. euro într-o fabrică de produse igienico-sanitare la Dej

redactia

Cegedim: Topul celor mai mari companii din piaţa de medicamente: AbbVie, Sanofi și Novartis

Stefana Muresan

Investițiile anului în Aiud: Proiecte de peste 59 milioane de lei vor fi derulate în 2020

Papuc Irina

Salamul de Sibiu va fi promovat cu bani europeni în România, Spania şi Italia

redactia

Povestea românească a roșiilor din Valea Largă – Mureş

Ligia Voro

Cele mai profitabile afaceri mureşene: locurile 16-32

Ligia Voro

Oradea va avea un „City Break Festival” la sfârşit de august, început de septembrie

Traian Dan

CBRE este consultantul London Stock Exchange Group în România

Stefana Muresan

Centru economic de educație și afaceri pentru întreprinzătorii tinerii din Salonta

Traian Dan

4 kilometri și jumătate din Via Transilvanica, asigurați în doar o săptămână. Tibi Ușeriu a ajutat de pe patul de spital din Canada

redactia

Schimbări la conducerea filialelor Daimler în România

Stefana Muresan

IRUM, investiţii de 1,9 milioane de euro în dezvoltarea fabricii de tractoare din Reghin

Stefana Muresan

Premieră în județul Mureș – Municipiul Reghin s-a digitizat

Stefana Muresan

Un antreprenor de 91 de ani din Arad scoate pe piață peste 100.000 de zambile şi lalele de Mărţișor

Stefana Muresan

Topul laboratoarelor medicale din România după cifra de afaceri

Papuc Irina

Standul comun al României, pentru prima dată la transport logistic München

Ligia Voro

CFR a demarat procedurile de recepţie pe categorii de lucrări între Simeria şi Sighişoara

redactia

Paradoxul Castelului Corvinilor, locul care bate an de an recordul la turişti. Numărul lor a crescut o dată cu taxele

redactia

Concernul japonez Nidec, cea mai mare fabrică de motoare electrice din România, în Argeș

Stefana Muresan

Centru de afaceri în locul Pieței Cetate din Oradea, în valoare totală de 7,7 milioane euro

Stefana Muresan

Radu Grațian Ghețea: băncile vor căuta soluții de nișă pentru acordarea de credite

Vom avea 11 salarii minime în România, în funcție de calificare și studii

Traian Dan

Cesiro SA Sighişoara ţinteşte o creştere a afacerii cu 10%

Transilvania Business

Leave a Comment