Analize Ultimele stiri

Consiliul Investitorilor Străini: Piața muncii are nevoie de politici atent cântărite și dezbătute

Politicile publice privind piața muncii suferă de lipsă de coordonare și vizează doar soluții pe termen scurt, spune Consiliul Investitorilor Străini (FIC), într-un comunicat emis vineri.

FIC are trei nemulţumiri precise, potrivit documentului:

-decizia privind majoarea salariului minim nu trebuie luată administrativ, ci „trebuie să fie rezultatul negocierilor dintre sindicate și patronate, pe baza unor criterii obiective, stabilite în prealabil după un calendar previzibil”;
-proiectele de modificare a Legii dialogului social din Parlamentul României sunt doar „rezultatul nemulțumirilor exprimate de sindicate” și fără consultarea cu angajatorii;
-măsurile grăbite de facilitare a accesului forței de muncă extracomunitare au doar efect pe termens scurt.

“Consiliul Investitorilor Străini (FIC) semnala cu îngrijorare, încă de acum 2-3 ani, că în viitorul apropiat piața muncii și sistemul educațional din România se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai mari, deoarece multe companii vorbeau de atunci despre un deficit de forță de muncă calificată. Datele recente confirmă previziunile FIC și de aceea salutăm faptul că atât la nivelul opiniei publice, cât și al Guvernului și al Parlamentului problema a fost conștientizată și se caută soluții.

Acum însă, suntem preocupați de faptul că soluțiile propuse nu par a fi luate într-un mod coordonat, iar intervențiile legislative sau de politică publică pe piața muncii par să fie rezultate doar din concluziile unui dialog parțial, limitat la un număr redus de actori relevanți. O astfel de abordare, pe o piață a muncii care este deja tensionată din cauza deficitului pe care îl înregistrează, poate avea efecte contrare celor scontate.

În acest sens notăm că există trei direcții de acțiune ale politicilor publice ale căror efecte separate, dar și cumulate trebuie bine cântărite:

-Mai multe inițiative de modificare a cadrului legislativ privind relația dintre sindicate și patronate
Măsuri menite să crească veniturile individuale – mărirea salariului minim și întreaga dinamică a salariilor din mediul privat și public, dar și a pensiilor
-Măsuri punctuale cu efect pe termen scurt și mediu menite să rezolve deficitul de forță de muncă
-Proiectele de lege din Parlamentul României privind modificarea Legii dialogului social sunt rezultatul nemulțumirilor exprimate de sindicate și o încercare de întoarcere în timp a relațiilor dintre sindicate și angajatori într-o epocă percepută de ei ca fiind mai bună.

Între timp, economia României s-a integrat în piața europeană și globală devenind mult mai sofisticată, condițiile de muncă s-au îmbunătățit, iar salariile au crescut consistent și constant. FIC consideră că nicio lege cu impact economic nu ar trebui adoptată fără consultarea principalilor actori, sindicate și angajatori, dar și al populației active, astfel încât dialogul social să fie un instrument real, respectat și adaptat la nevoile prezente și viitoare.

Nivelul de bunăstare al unei țări este reflexia nivelului de trai al populației și este legitim ca acest obiectiv să fie prioritatea oricărui executiv, având mereu ambiția de a reduce decalajele față de țările dezvoltate din UE. În acest sens FIC a elaborat o serie de propuneri care, dacă ar fi implementate, ar putea ajuta România să recupereze aceste decalaje“, se arata in comunicat.

Opinia membrilor FIC este că nivelul salariului minim nu trebuie decis în mod administrativ, ci trebuie să fie rezultatul negocierilor dintre sindicate și patronate, pe baza unor criterii obiective, stabilite în prealabil după un calendar previzibil.

”Trebuie să fim conștienți că salariul minim are ca efect secundar creșterea treptată a tuturor salariilor dintr-o economie inclusiv cele din sectorul public și această dinamică trebuie supravegheată cu atenție astfel încât să nu se materializeze doar în inflație. Pentru a contribui la această dezbatere am analizat argumentele Guvernului și împreună cu experții think-tank-ului CPAG și am creionat câteva considerații privind salariul minim care ar trebui avute în vedere. Nu în ultimul rând, atât Guvernul cât și Parlamentul au luat în mod justificat o serie de măsuri punctuale menite să amelioreze pe termen scurt deficitul acut resimțit pe piața muncii din România. Aceste măsuri au în vedere fie activarea unor anumite categorii de persoane care nu sunt incluse în piața muncii, fie facilitarea accesului muncitorilor din afara Uniunii Europene sau atragerea înapoi în țară unei părți din diaspora românească”, precizeaza FIC.

Membrii FIC cred că este foarte important ca toate politicile ce privesc piața muncii să fie abordate într-un sistem unitar în cadrul unei strategii pe termen lung, să nu fie adoptate cu celeritate nejustificată și fără o consultare serioasă cu toți actori relevanți.
Companiile membre FIC care angajează aproximativ 200.000 de oameni și au o cifră de afaceri cumulată de 200 de miliarde RON își exprimă deplina disponibilitate de a purta un dialog privind piața forței de muncă din România.

Related posts

Redeschiderea centrelor comerciale de mari dimensiuni: În prima săptămână, orașele regionale câștigă teren în fața Bucureștiului

Papuc Irina

Patronii din Maramureș vor să curme evaziunea fiscală și concurența neloială

Nora Dumitrescu

ADR Centru: Peste 700 de kilometri din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene

redactia

Descoperiri arheologice din prima epocă a fierului, pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Stefana Muresan

Regina Maria și Regele Ferdinand pe bancnota de 100 de lei

redactia

Licitație de peste 80 mil. euro pentru achiziția de medicamente oncologice

redactia

Ana Birchall, la Forumul Economic Mondial de la Davos

redactia

BusinessMark aniversează 5 ani de la organizarea primului eveniment B2B

Ionut Oprea

Cifra de afaceri a firmelor de poștă și curierat ar putea ajunge la aproape 6 miliarde de lei în acest an

Ion Surdu

Companie cu capital germano-egiptean, interesată să investească 5 milioane de euro în Săcele

Stefana Muresan

Continuă înscrierile la FOREN 2020

Ligia Voro

Județul Sibiu, exemplu de bună practică pentru viitoarea capitală culturală europeană 2021

Papuc Irina

Un simbol al Timișoarei întră în reabilitare, la 62 de ani de la construire

redactia

Radu Roatiș (ANSVSA): România are un statut de invidiat în zonă

Nicolae Pop

Electrica – plan record de investiţii, în valoare de 900 milioane de lei

Stefana Muresan

Cel mai mare producător de mobilă din Italia, care deține Italsofa Baia Mare, mută parte din producție în România 

Stefana Muresan

Comuniteca, primul spațiu pentru comunitate din Oradea

Traian Dan

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, reabilitată cu peste 4,7 mil. euro, fonduri europene

Stefana Muresan

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” și-a desemnat concurenții

Ligia Voro

Târgul de Cariere Digital Oradea se desfășoară între orele 11:00 și 18:00

Traian Dan

Undă verde pentru „Autostrada Unirii”

redactia

Sibiul si Timisoara – orase prezente la Cities of Tomorrow #5 – cap de afis pe listele investitorilor

Ionut Oprea

IMM-urile propun un program de măsuri pentru relansarea economică a României

Traian Dan

Leave a Comment