Pădurea de Mâine este un proiect dezvoltat de Asociația Administratorilor de Păduri, alături de Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, în dorința de a asigura dezvoltarea durabilă a pădurilor.
Proiectul își propune plantarea unui milion de puieți pe parcursul a cinci ani. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de trei ani pentru a asigura atingerea obiectivului, respectiv instalarea cu succes a vegetației forestiere. Inițiativa Pădurea de Mâine vine în sprijinul proprietarilor privați de păduri care nu au resursele necesare pentru îngrijirea suprafețelor deținute.
Regenerarea pădurilor din fondul forestier are loc, de obicei, în mod natural – fără să fie necesare intervenții externe. Când acest lucru nu este posibil, proprietarul este obligat prin lege să reîmpădurească. În mod normal, costurile de plantare sunt acoperite de fondul de conservare și regenerare înființat de administratorul și de proprietarul pădurii din veniturile obținute din vânzarea lemnului.
Sunt cazuri în care proprietarii de păduri nu pot plăti costul reîmpăduririi, fie pentru că nu au recoltat lemn, fie pentru că le-au fost retrocedate suprafețe cu dificultăți de regenerare.
Proiectul Pădurea de Mâine răspunde acestei nevoi: de a ajuta proprietarii privați să regenereze terenurile forestiere pe care le dețin.
O caracteristică extrem de importantă a proiectului Pădurea de Mâine, care-l diferențiază de alte proiecte de împădurire, este componenta de monitorizare și îngrijire a puieților plantați, astfel încât toți cei un milion de puieți să devină arbori puternici și sănătoși în cel mai scurt timp.
Proiectul Pădurea de Mâine reprezintă dovada angajamentului pentru o gestionare responsabilă a pădurilor din România. Inițiativa Asociației Administratorilor de Păduri din România vine ca reacție naturală la situația problematică a suprafețelor împădurite degradate ale căror proprietari se află în imposibilitatea de a începe lucrări de întreținere și plantare. De asemenea, este un mod de implicare și contribuție la viața comunităților locale, prin care se generează conținut educativ de calitate, care să modeleze generațiile următoare, învățând respectul și iubirea față de natură și bogățiile acesteia.
Proiectul a început în noiembrie 2017, cu o plantare la Poieni-Solca (jud. Suceava), și după cele șapte acțiuni de împădurire din primăvara anului 2018 (în județele Suceava, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Brașov, Covasna), proiectul Pădurea de Mâine se mândrește deja cu peste 150.000 de puieți plantați.
Au fost sute de voluntari, proprietari de pădure, simpatizanți de pe rețele sociale sau membri ai echipei care au contribuit la acțiunile de reîmpădurire a aproape 40 de hectare, cu un impact extrem de important asupra comunităților locale.
Pentru acțiunile următoare, Pădurea de Mâine speră să-și depășească propriile recorduri și invită voluntari și proprietari de pădure să i se alăture. Procedurile se găsesc pe pagina de Internet www.PadureaDeMaine.ro și sunt extrem de ușor de urmat.
Parteneri
• Asociația Administratorilor de Păduri (AAP), inițiatorul proiectului, este asociația profesională a structurilor de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice constituite în conformitate cu prevederile legale. Membrii asociației sunt 104 ocoale silvice private.
• Universitatea Ștefan Cel Mare din Suceava face analiza și selecția științifică a suprafețelor și a documentațiilor tehnice de reîmpădurire.
• Holzindustrie Schweighofer asigură resursele financiare pentru implementarea și administrarea activităților de plantare.
Când?
Proiectul se va derula în perioada 2017-2024 (cinci ani de plantări, plus trei ani de îngrijire a puieților).
Unde?
În România, pe suprafețe private de fond forestier, ale căror proprietari au aplicat pentru participarea la proiect.
Cum?
Specialiștii Universității Ștefan cel Mare din Suceava vor analiza suprafețele și proiectele de plantare folosind o metodologie specifică.