Importate Industrie Slider Ultimele stiri

Programul de Burse Schweighofer: 8000 de lei anual pentru un student în anul universitar 2017/2018

*24 de studenți sprijiniți în proiecte de cercetare

Viitorii profesioniști în industria lemnului au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea aptitudinilor de cercetare și inovare, dar și de recunoaștere a eforturilor depuse și de validare a cunoștințelor deja acumulate. De aceea, compania Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare investitor Greenfield din industria de prelucrare a lemnului din România și partener al instituțiilor de învățământ, oferă burse lunare studenților cu rezultate remarcabile în domeniul silviculturii și ingineriei lemnului.

În anul universitar 2017-2018 au fost oferite 24 de burse, distribuite între cele mai prestigioase centre universitare de profil din România. Fiecare bursă a avut o valoare totală de 8.000 de lei pentru întregul an universitar.
Câştigătorii burselor au fost desemnați în urma unui concurs desfășurat simultan în toate universitățile partenere, care a cuprins o probă teoretică şi una practică, cu ajutorul comisiilor formate din profesorii facultăților de profil.

Bursele Schweighofer (2017-2018) au fost repartizate în mod egal la: Facultatea de Silvicultură – Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Ingineria Lemnului – Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere – Universitatea Transilvania din Brașov și Facultatea de Horticultură, Secția Silvicultură – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Programul de burse și-a propus să fie un sprijin în dezvoltarea viitoarelor generații, prin încurajarea dezvoltării spiritului critic, a capacității de analiză și înțelegerii ample a evoluțiilor sectorului de către viitoarele generații de specialiști, să aducă la un loc mediul universitar, companii și experți (schimbul de idei între diferite grupuri aduce beneficii mutuale pe termen lung), să construiască o platformă de networking pentru specialiști din mediul universitar și profesioniștii din industrie și ceilalți factori interesați.

Proiecte de cercetare

Ediția din acest an universitar a Burselor Schweighofer a adus, ca element de noutate, implicarea directă a bursierilor în proiecte de cercetare concrete. Pe parcursul anului universitar, aceștia au studiat și au redactat o lucrare pe o temă de actualitate, prezentând rezultatele cercetării în mai multe etape (workshopuri).
Temele alese de tinerii cercetători au vizat aspecte diferite ale silviculturii și industriei lemnului, precum: Metode de determinare a volumului lemnului; Evoluția prețului lemnului; Sisteme de certificare a managementului forestier; Cercetări experimentale privind calitățile materialelor folosite în industria lemnului.

Workshopuri interactive

În cadrul unor workshopuri interactive, studenții au prezentat, în primăvară, stadiul actual al cunoștințelor, demersurile și pașii parcurși în dezvoltarea proiectelor. Au fost organizate astfel trei workshopuri: în 3 martie, la Cluj-Napoca – anul IV de studii, în 10 martie, la Brașov – anul III de studii + Ingineria Lemnului și în 17 martie, la Suceava – programul de master. Au fost încurajate dezbaterile pe subiectele abordate și specialiști au împărtășit expertiza lor. La finalul anului universitar, toți studenții au prezentat proiectele realizate în cadrul workshopului care a avut loc pe 14 iulie, la Cluj-Napoca.

În cadrul acestuia au fost prezentate următoarele proiecte și concluziile acestora: Tehnologii moderne de măsurare și determinare a volumului buștenilor, realizate de studenții Andronache Eduard Titi, Barbă Cosmin Marian; Ciceu Gabriel, Moldovan Paul Andrei; Beleaua Florin, Florea Adrian, Studiu comparativ privind evoluția prețului lemnului de rășinoase în România și în țările UE – Iuga Anamaria; Bratu Mihai Adrian; Dănilă Alin Andrei, Studiu privind evoluția sistemelor de certificare forestieră din România – Sîngeorzan Steluța Maria; Dogaru Nicolae; Corjin Mihai Alexandru, Circulația materialelor lemnoase: analiza reglementărilor actuale și propuneri de îmbunătățire – Leșan Ilarie, Știrbu Marian Ionuț; Iorga Maria, Nicolae Mădălin; Todorescu Vlad, Zaharia Dragoș, Comportamentul panelului în condiții variabile de mediu – Pavel Alexandru Gabriel, Evaluarea comportării panelului în condiții de mediu variabile în camera climatică – Cristea Dan Alin, Comportamentul panelului în condiții variabile de mediu în funcție de tehnologia de acoperire – Nedelcu Ruxandra, Evaluarea comportamentului la foc a panelului cu diferite structuri/materiale de acoperire – Munteanu Dragoș Valentin, Alternative la furnirele africane – Zăhărăchescu Andrea, Studiu comporativ privind rezistențele mecanice ale diferitelor materiale (MDF; HDF; PAL; OSB; etc.) – Baraboi Dan Radu.

Related posts

CBRE aduce o fabrică de mașini de spălat în Hunedoara, cea mai importantă investiție greenfield din județ de după 1989, în valoare de 110 mil. euro

Stefana Muresan

Piața neagră a țigaretelor a depășit 40% în nord-est în luna noiembrie

redactia

Zalău Value Centre, gazdă pentru produsele locale din Sălaj

Nora Dumitrescu

Se deschide cea mai frumoasă autostradă din România

redactia

ASF a lansat proiectul FinTech Hub

Ligia Voro

Max Mara, Luisa Cerano sau Paper London, printre clienții fabricii de textile Târna­va din Sighişoara

Stefana Muresan

Sprijin de 16.5 mil. lei pentru Patria Bank şi OMRO

A. I.

Încă șase pasaje rutiere subterane în zona Pieței Cetate din Oradea

Traian Dan

Start-up Nation mută sute de firme din Cluj în Sălaj

Nora Dumitrescu

Două produse tradiţionale româneşti, prezentate de studenţii USAMV Cluj-Napoca, în procedură de atestare naţională

Stefana Muresan

Corina Crețu, vizită oficială în Făgăraș. Se înființează Microregiunea Țara Făgărașului

Stefana Muresan

Certificatele de urgenţă nu mai sunt necesare pentru obţinerea şomajului tehnic

Traian Dan

CEFC intenționează să finanțeze cu 3 miliarde dolari dezvoltarea KMG International (fostul Rompetrol)

Stefana Muresan

Timișoara a publicat licitația pentru achiziția de tramvaie noi

redactia

Rusia va avea consulat la Șimleu Silvaniei

Nora Dumitrescu

Producătorul de vopsele Köber deschide depozite în Sibiu, Timişoara, Cluj şi Mureş

redactia

Propunerea Comisiei Europene pentru redresarea economică: 750 de miliarde de euro pentru „tranziția către o societate digitală și verde”. România va primi 31,2 miliarde

Ion Surdu

Primăria Oradea a lansat licitația pentru achiziția a 15 autobuze hibrid

Traian Dan

SC Alfadin Com, de la exploatare la eficiență, în sectorul prelucrării lemnului

Stefana Muresan

Amoma inchiriaza 2.300 mp in Globalworth Plaza

Ionut Oprea

Olandezii de la Damen angajează oameni din toate categoriile profesionale pentru şantierul din Mangalia. Vor să ajungă la 3.000 de angajaţi

redactia

Fujikura va produce viziere anticoronavirus la Cluj

Nora Dumitrescu

Operatorul depozitului ecologic de deşeuri Braşov FIN-ECO activizează în regim normal și face apel la colectarea separată a gunoiului

Ion Surdu

Companiile brașovene, despre efectele crizei: măsurile pe care le solicită de la stat

Ion Surdu

Leave a Comment