Fonduri Europene Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Proiect de peste 80 mil. euro, depus spre finanţare europeană, pentru „autostrada” Dunării

Cel mai amplu program de modernizare a Canalului Sulina, vital pentru schimburile comerciale ale porturilor din Galaţi, Brăila şi Tulcea a fost demarat de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi graţie unui proiect în valoare de peste 80,4 milioane de euro, depus spre finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Investiţiile vor avea drept scop recalibrarea apărărilor de maluri de pe principalul braţ al Dunării Maritime, în scopul creşterii siguranţei navigaţiei, dar şi protejarea ariilor naturale din Delta Dunării. Nu în ultimul rând, graţie lucrărilor din cadrul proiectului „Apărări de maluri pe Canalul Sulina – Etapa finală” localităţile din zonă vor fi mai ferite de inundaţii şi vor beneficia de o mai bună conectivitate prin refacerea pontoanelor de acostare a navelor de pasageri, scrie viata-libera.ro.

Transporturile pe Dunărea Maritimă sunt vitale pentru porturile din Regiunea de Sud-Est. Canalul Sulina mai este denumit de transportatori „autostrada” Dunării, fiind principala cale de acces pentru navele maritime din Galaţi, Brăila şi Tulcea, dar navele fluviale pot urca în amonte, în toate porturile dunărene.

„După extinderea spaţiului comunitar, Dunărea a devenit, pe toată lungimea sa, „o apă interioară” a Uniunii Europene. O recunoaştere a importanţei ei este includerea Dunării în reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Practic, Canalul Sulina reprezintă tronsonul terminal al Coridorului European VII de transport Rhin-Main-Dunăre, care uneşte Marea Nordului (Rotterdam) cu Marea Neagră (Sulina). În mod particular, Canalul Sulina asigură în România navigaţia între Marea Neagră şi porturile Dunării Maritime din Tulcea, Galaţi şi Brăila. Dar la fel de importantă este legătura cu porturi precum Reni şi Izmail din Ucraina sau Giurgiuleşti, în Republica Moldova. Desigur, această „autostradă” a Canalului Sulina reprezintă şi legătura principală de comunicaţie pentru populaţia din regiunea Delta Dunării”, a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, pentru sursa citata.

Proiectul de modernizare a amenajărilor hidrotehnice de pe Canalul Sulina a fost depus de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi în cadrul POIM 2014 – 2020, pe Axa prioritară nr.1 privind îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T. Bugetul total al proiectului este, cu tot cu TVA, de aproape 374 milioane de lei, adică echivalentul a peste 80,4 milioane de euro! Din această sumă, mai bine de 321 milioane de lei vor reprezenta lucrările de construcţii-montaj. E vorba de lucrări de anvergură, 75 la sută din costuri fiind suportate din fonduri europene, iar 25 la sută de la bugetul de stat. Mai mult decât atât, costurile studiului de fezabilitate şi celelalte studii tehnice privind lucrările pe Canalul Sulina au fost acoperite şi ele din fonduri europene, prin intermediul unui proiect în valoare de 800.000 euro finanţat, în proporţie de 85 la sută din fonduri europene, prin Programul Operaţional Transporturi (POS-T) 2014-2020.

Potrivit publicației citate, proiectul a intrat deja în linie dreaptă, Cererea de finanţare fiind depusă la Ministerul Transporturilor – Direcţia Generală Organism Intermediar (DGOIT). Proiectul a trecut de etapa de evaluare a eligibilităţii, în prezent fiind în evaluare tehnico-economică.

Related posts

În septembrie se va inaugura la Timișoara cea mai mare fabrică de asamblat biciclete din Europa. Investiția, 30 de milioane

Robert Bloancă

Transelectrica pune în funcțiune tronsonul LEA 400 kV Oradea Sud – Nădab

Traian Dan

Se profilează un mall de 10 milioane de euro la Turda

Nora Dumitrescu

Zonă de agrement și debarcader pe malul râului Mureș la Alba Iulia: licitație și execuție în 2020

Papuc Irina

Investiții pentru amenajarea Crișului Repede în Oradea de peste 2 milioane de lei

Traian Dan

Granturi de 50.000 euro pentru startup-uri IT, din fonduri europene

Stefana Muresan

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad – Partener Enterprise Europe Network

redactia

Salonta, Săcueni și Băile Figa, atestate stațiuni turistice de interes local

Traian Dan

BCR anunță o potențială emisiune inaugurală de obligațiuni de tip Senior Non Preferred denominată în RON

Papuc Irina

ADR Vest Timişoara susţine conceptul Industrie 4.0 în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene

Robert Bloancă

Apicultorii din zona Transilvaniei se adună în târg la Cluj

Nora Dumitrescu

Compania bistrițeană Record, trei contracte importante pe final de an

Stefana Muresan

Joseph Mars Investment a cumpărat platforma Armătura

Nora Dumitrescu

Vizită europeană la Aeroportul Internațional Iași

Transilvania Business

Unde să lucrezi în vacanța de vară?

Stefana Muresan

Primul magazin de tip mall din Brașov se închide de astăzi. Angajații își vor primi salariile

Papuc Irina

Eusebiu Burcaș: “Putem semna liniștiți contracte de sute de mii de euro după videonegocieri”

Nora Dumitrescu

Încă un chiriaș în Clădirea One Victoriei Center

Ligia Voro

Zalăul a investit 37 de milioane de euro în proiecte de mediu

Nora Dumitrescu

General Construct, proiect de 500 de apartamente la Cluj

Nora Dumitrescu

Showroom lângă fabrica Salice din Tetarom I

Nora Dumitrescu

Vodafone România este 100% verde

Traian Dan

Controlat de electronică: Continental a lansat primul vehicul fără șofer cu 50 de ani în urmă

redactia

Speedwell a semnat contractul cu BTDConstruct & Ambient și începe lucrările de construcție pentru THE IVY

Transilvania Business

Leave a Comment