Fonduri Europene Infrastructura Investitii Ultimele stiri

Proiect de peste 80 mil. euro, depus spre finanţare europeană, pentru „autostrada” Dunării

Cel mai amplu program de modernizare a Canalului Sulina, vital pentru schimburile comerciale ale porturilor din Galaţi, Brăila şi Tulcea a fost demarat de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi graţie unui proiect în valoare de peste 80,4 milioane de euro, depus spre finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Investiţiile vor avea drept scop recalibrarea apărărilor de maluri de pe principalul braţ al Dunării Maritime, în scopul creşterii siguranţei navigaţiei, dar şi protejarea ariilor naturale din Delta Dunării. Nu în ultimul rând, graţie lucrărilor din cadrul proiectului „Apărări de maluri pe Canalul Sulina – Etapa finală” localităţile din zonă vor fi mai ferite de inundaţii şi vor beneficia de o mai bună conectivitate prin refacerea pontoanelor de acostare a navelor de pasageri, scrie viata-libera.ro.

Transporturile pe Dunărea Maritimă sunt vitale pentru porturile din Regiunea de Sud-Est. Canalul Sulina mai este denumit de transportatori „autostrada” Dunării, fiind principala cale de acces pentru navele maritime din Galaţi, Brăila şi Tulcea, dar navele fluviale pot urca în amonte, în toate porturile dunărene.

„După extinderea spaţiului comunitar, Dunărea a devenit, pe toată lungimea sa, „o apă interioară” a Uniunii Europene. O recunoaştere a importanţei ei este includerea Dunării în reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Practic, Canalul Sulina reprezintă tronsonul terminal al Coridorului European VII de transport Rhin-Main-Dunăre, care uneşte Marea Nordului (Rotterdam) cu Marea Neagră (Sulina). În mod particular, Canalul Sulina asigură în România navigaţia între Marea Neagră şi porturile Dunării Maritime din Tulcea, Galaţi şi Brăila. Dar la fel de importantă este legătura cu porturi precum Reni şi Izmail din Ucraina sau Giurgiuleşti, în Republica Moldova. Desigur, această „autostradă” a Canalului Sulina reprezintă şi legătura principală de comunicaţie pentru populaţia din regiunea Delta Dunării”, a explicat directorul general al AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, pentru sursa citata.

Proiectul de modernizare a amenajărilor hidrotehnice de pe Canalul Sulina a fost depus de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi în cadrul POIM 2014 – 2020, pe Axa prioritară nr.1 privind îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T. Bugetul total al proiectului este, cu tot cu TVA, de aproape 374 milioane de lei, adică echivalentul a peste 80,4 milioane de euro! Din această sumă, mai bine de 321 milioane de lei vor reprezenta lucrările de construcţii-montaj. E vorba de lucrări de anvergură, 75 la sută din costuri fiind suportate din fonduri europene, iar 25 la sută de la bugetul de stat. Mai mult decât atât, costurile studiului de fezabilitate şi celelalte studii tehnice privind lucrările pe Canalul Sulina au fost acoperite şi ele din fonduri europene, prin intermediul unui proiect în valoare de 800.000 euro finanţat, în proporţie de 85 la sută din fonduri europene, prin Programul Operaţional Transporturi (POS-T) 2014-2020.

Potrivit publicației citate, proiectul a intrat deja în linie dreaptă, Cererea de finanţare fiind depusă la Ministerul Transporturilor – Direcţia Generală Organism Intermediar (DGOIT). Proiectul a trecut de etapa de evaluare a eligibilităţii, în prezent fiind în evaluare tehnico-economică.

Related posts

Parlamentul a adoptat noul Cod Silvic

Traian Dan

Baia Mare își face ștrand de 5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Timișoara și Clujul, în topul comerțului cu produse organice

Nora Dumitrescu

Turcii de la Kastamonu au numit un român la conducerea fabricii de prelucrare a lemnului din Reghin

redactia

KPMG, în ISHO Offices, din a doua parte a anului

Ionut Oprea

Salice își mută producția în parcul Tetarom I

Nora Dumitrescu

Horia Ungur, în Boardul Allianz-Țiriac în calitate de Director Vânzări și Distribuție

Ligia Voro

Florea Grup SRL, unul dintre cei mai mari angajatori din Alba: „Fără oamenii din echipa noastră nu am fi putut ajunge aici”

Ion Surdu

Pe aeroporturile Transilvaniei se reiau zborurile regulate spre Vestul Europei

Nora Dumitrescu

Parc industrial în locul unei ferme de porci

Ligia Voro

Programul Smart Start USA: companiile românești au la dispoziție 500 mil. dolari

redactia

Semnal de alarmă: în doar 15% dintre proiectele de infrastructură rutieră, global, există o cultură de management al riscurilor

Ionut Oprea

DPD: Clujenii au primit cu 10% mai multe colete anul acesta

Ionut Oprea

Ministerul Transporturilor a emis autorizatia pentru lucrarile la podul suspendat peste Dunare de la Braila

redactia

Premiile Astra Film Festival 2018. I Am Another You, mare câștigător

redactia

Tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova-Pitești a fost trimis la ANAP

Ligia Voro

Noi aparate medicale performante pentru Spitalul Județean din Oradea

Traian Dan

Fabricile din Maramureș vor dispune de debite de apă suplimentare

Nora Dumitrescu

Top 10 afaceri locale ce estimează creșteri ale vânzărilor în perioada post-izolare

Traian Dan

Eldorado Gold susţine că a descoperit zăcăminte de aur de până la 7,8 miliarde de dolari la Bolcana, în judeţul Hunedoara

redactia

London Festival of Architecture 2018 programme launch

Ionut Oprea

„Autostrada electrică” îşi continuă extinderea în România

Stefana Muresan

Liebrecht & wooD anunță Liziera de Lac, cel mai ambițios proiect rezidențial din estul Bucureștiului

Ionut Oprea

Distribuitorul de piese auto Autonet a deschis primul depozit robotizat din ţară, la Satu Mare. Cifră de afaceri de 354 milioane de euro în 2017

redactia

Leave a Comment