Timiș Ultimele stiri

Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

Începând de vineri, 23 noiembrie, Universitatea de Vest din Timișoara este membră a prestigioasei rețele internaționale a Catedrelor Senghor, reunind 20 de universități din toată lumea, care împărtășesc mutual valorile Francofoniei. Prin statut, Catedrele Senghor reunesc un număr limitat de universități (maxim 24), cu repartiție teritorială echilibrată pe țări și continente (Africa, America, Asia și Europa), astfel încât să se asigure atât suplețea și operativitatea reacțiilor, cât și forța necesară realizării de proiecte de succes. Sunt, astfel, membre ale rețelei Sengor universități publice reprezentative de pe mapamond, precum cele din Lyon, Istanbul, Hanoi, Erevan, București, Dakar, Ottawa, Alexandria, Valle d’Aosta etc.

Aflată în legătură cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), rețeaua Catedrelor Senghor se bucură de autonomia universitară specifică structurilor de prestigiu. Catedrele membre au profil multidisciplinar, activitatea acestora fiind structurată, în fiecare universitate, în jurul unei personalități cu rol federator, titularul catedrei, cu titlu de Profesor universitar. Titularul are rolul de a reuni în mod sinergic resursele de cercetare și creativitate ale membrilor catedrei din universitatea respectivă. Acest concept este ilustrat și de faptul că aproximativ o treime dintre catedrele din rețea au ca titulari rectorii universităților respective.

Reprezentanții Catedrelor Senghor se află în contact permanent pentru derularea proiectelor convenite și se reunesc o dată pe an într-una din universitățile membre. Cu această ocazie, sunt organizate colocvii tematice, seminarii de lucru cu invitați din mediul social-economic local sau regional și are loc reuniunea anuală a rețelei, cu rol organizatoric și de programare strategică; în contextul respectiv are loc și eventuala acceptare, prin vot, de noi membri. Anul acesta, reuniunea anuală a Catedrelor Senghor a avut loc la Marrakech, la Universitatea Cadi Ayyad, una dintre cele mai mari universități publice din Africa, cu aproximativ 115 mii de studenți înscriși.

Delegația UVT la lucrările reuniunii de la Marrakech, desfășurată în perioada 21-25 noiembrie 2018, a fost formată din prof. dr. Alexandru Buglea, vicepreședintele Senatului, și prof. dr. Nicolae Popa, titularul Catedrei Senghor a UVT, care a susținut dosarul de candidatură. Argumentele delegației timișorene, construite împreună cu prorectorul universității, conf. dr. Mădălin Bunoiu, au fost suficient de puternice pentru a convinge, astfel încât Universitatea de Vest din Timișoara a fost acceptată ca membră cu drepturi depline în familia Catedrelor Senghor.

„Adeziunea la rețele interuniversitare face parte din politica sistematică de internaționalizare a universității noastre. Participăm, astfel, la consorții internaționale de cercetare și la structuri de dialog multilateral, în care sunt analizate probleme mari ale lumii de azi, cum sunt calitatea educației, rolul universității în promovarea multiculturalismului, conservarea și valorificarea patrimoniului sau dezvoltarea social-economică și schimbările globale. Susținem, deci, participarea activă a instituției noastre la rețeaua internațională a Catedrelor Senghor, în contextul mai larg al francofoniei. O dată în plus, Universitatea de Vest din Timișoara confirmă că este o structură vie și dinamică, mereu în pas cu tendințele, participând la diversitatea lumii și promovând principiile în care crede și pe care le urmărește cu obstinație, în interesul studenților, al comunității academice, al mediului social-economic local, regional și național” subliniază Rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Related posts

Facilitate nouă pentru curierii Glovo: parteneriat cu PayPoint

Papuc Irina

Ministrul Sănătății, despre taxa clawback: A fost aplicată fără discernământ

Papuc Irina

Itinera S.p.A începe lucrările la centura Sătmarului

Stefana Muresan

Liderii de business din Transilvania, despre cooperare și competiție, la RBL Cluj

Ligia Voro

International Diplomacy360 Conference: Securitate și Prosperitate la granița estică a NATO și UE

Ionut Oprea

Cluj Napoca: Proiect integrat tren metropolitan-metrou, chiar și cu finanțare europeană

redactia

Parcarea de 460 de locuri din centrul Oradiei, aproape de darea în folosință

Traian Dan

Proiect de mobilitate urbană cu finanţare europeană în Zalău

redactia

Topul ”orașelor inteligente”: Alba Iulia conduce cu 59 de proiecte, urmat de Sibiu cu 8, Cluj Napoca cu 7 și București cu 6 proiecte

Stefana Muresan

ANRE a publicat Ordinul: Românii cu fotovoltaice acasă pot vinde energia în reţea

redactia

Paralela 45 lansează prima ofertă pentru charterele sezonului 2020

Ligia Voro

Electrogrup va extinde monitorizarea video a străzilor Clujului

Nora Dumitrescu

TAROM lansează ruta Sibiu – Stuttgart

Stefana Muresan

România are alocate fonduri în valoare de 27 miliarde euro pentru 2021-2027

Stefana Muresan

Cum reflectăm COVID-19 în situațiile financiare?

Ligia Voro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare

redactia

Frații Pavăl își consolidează poziția la Cemacon în plină criză

Nora Dumitrescu

Ministerul Agriculturii către fermieri: Completați declarația pe propria răspundere și continuați activitatea

Ion Surdu

Conferința ”Impactul reformei asupra serviciilor sociale în Romania”

Ligia Voro

Comisarul Corina Crețu: 25 milioane de euro vor fi realocate IMM-urilor din domeniul digital din România

redactia

Albalact: În prezent, bugetul de marketing este de 2 milioane euro pe an. Acum 15 ani era de 100.000 euro

Stefana Muresan

E.S. Ambasador Cosmin BOIANGIU, Reprezentant Permanent adjunct: „România trebuie să aibă întotdeauna încredere în sine. Să își cunoască și să își apere cu eleganță și inteligență interesele”

Stefana Muresan

Americanii de la TE Connectivity au investit 6 mil. euro într-o fabrică de senzori la Giarmata

redactia

Recomandările unei reviste americane de turism: Transilvania, în primele ”19 destinații de văzut” din lume, în 2019

redactia

Leave a Comment