Timiș Ultimele stiri

Universitatea de Vest din Timișoara, membră în familia Catedrelor Senghor

Începând de vineri, 23 noiembrie, Universitatea de Vest din Timișoara este membră a prestigioasei rețele internaționale a Catedrelor Senghor, reunind 20 de universități din toată lumea, care împărtășesc mutual valorile Francofoniei. Prin statut, Catedrele Senghor reunesc un număr limitat de universități (maxim 24), cu repartiție teritorială echilibrată pe țări și continente (Africa, America, Asia și Europa), astfel încât să se asigure atât suplețea și operativitatea reacțiilor, cât și forța necesară realizării de proiecte de succes. Sunt, astfel, membre ale rețelei Sengor universități publice reprezentative de pe mapamond, precum cele din Lyon, Istanbul, Hanoi, Erevan, București, Dakar, Ottawa, Alexandria, Valle d’Aosta etc.

Aflată în legătură cu Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) și cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), rețeaua Catedrelor Senghor se bucură de autonomia universitară specifică structurilor de prestigiu. Catedrele membre au profil multidisciplinar, activitatea acestora fiind structurată, în fiecare universitate, în jurul unei personalități cu rol federator, titularul catedrei, cu titlu de Profesor universitar. Titularul are rolul de a reuni în mod sinergic resursele de cercetare și creativitate ale membrilor catedrei din universitatea respectivă. Acest concept este ilustrat și de faptul că aproximativ o treime dintre catedrele din rețea au ca titulari rectorii universităților respective.

Reprezentanții Catedrelor Senghor se află în contact permanent pentru derularea proiectelor convenite și se reunesc o dată pe an într-una din universitățile membre. Cu această ocazie, sunt organizate colocvii tematice, seminarii de lucru cu invitați din mediul social-economic local sau regional și are loc reuniunea anuală a rețelei, cu rol organizatoric și de programare strategică; în contextul respectiv are loc și eventuala acceptare, prin vot, de noi membri. Anul acesta, reuniunea anuală a Catedrelor Senghor a avut loc la Marrakech, la Universitatea Cadi Ayyad, una dintre cele mai mari universități publice din Africa, cu aproximativ 115 mii de studenți înscriși.

Delegația UVT la lucrările reuniunii de la Marrakech, desfășurată în perioada 21-25 noiembrie 2018, a fost formată din prof. dr. Alexandru Buglea, vicepreședintele Senatului, și prof. dr. Nicolae Popa, titularul Catedrei Senghor a UVT, care a susținut dosarul de candidatură. Argumentele delegației timișorene, construite împreună cu prorectorul universității, conf. dr. Mădălin Bunoiu, au fost suficient de puternice pentru a convinge, astfel încât Universitatea de Vest din Timișoara a fost acceptată ca membră cu drepturi depline în familia Catedrelor Senghor.

„Adeziunea la rețele interuniversitare face parte din politica sistematică de internaționalizare a universității noastre. Participăm, astfel, la consorții internaționale de cercetare și la structuri de dialog multilateral, în care sunt analizate probleme mari ale lumii de azi, cum sunt calitatea educației, rolul universității în promovarea multiculturalismului, conservarea și valorificarea patrimoniului sau dezvoltarea social-economică și schimbările globale. Susținem, deci, participarea activă a instituției noastre la rețeaua internațională a Catedrelor Senghor, în contextul mai larg al francofoniei. O dată în plus, Universitatea de Vest din Timișoara confirmă că este o structură vie și dinamică, mereu în pas cu tendințele, participând la diversitatea lumii și promovând principiile în care crede și pe care le urmărește cu obstinație, în interesul studenților, al comunității academice, al mediului social-economic local, regional și național” subliniază Rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Related posts

A fost aprobat bugetul Programului Național Apicol pentru următorii 2 ani: 150,6 milioane lei

Ion Surdu

Sibiu: Donație de 30.000 de euro pentru Spitalul de Psihiatrie, datorită Rotary Club

Stefana Muresan

UNTOLD 2018 – Ziua a 2-a

Stefana Muresan

Bugetul județului Sibiu, adoptat: mai mult de 60% este destinat secțiunii de dezvoltare

Papuc Irina

Grand Park Sud își face showroom pe șantier

Nora Dumitrescu

Contract pentru finalizarea unui lot din Autostrada Transilvania, constructor Tirrena Scavi

Stefana Muresan

Top județelor din Regiunea Centru la comerț: exporturi de 8 miliarde de euro, importuri de 7,5 miliarde de euro în 9 luni

Papuc Irina

Centru de testare a vehiculelor autonome la Cluj-Napoca

Nora Dumitrescu

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș – Turda, finalizat 100% de asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte D’Acqua SpA

Stefana Muresan

Bianca Muntean: “Oameni care nu s-au gândit niciodată să colaboreze își vor uni forțele”

Nora Dumitrescu

River Development: Businesses should not give up their strategies, their own mission

Ionut Oprea

Conferinta “ Perspective pentru Noua Decada 2020 – 2030 in Sectorul Imobiliar” la Ploiesti

Ionut Oprea

Cum se lucrează pe viitoarea autostradă Târgu-Mureș – Ungheni

Nora Dumitrescu

Granturi norvegiene pentru restaurarea monumentului Sarmizegetusa Regia

Ion Surdu

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

Accelerator de afaceri pentru întreprinderile sociale din Ardealul de Nord

Nora Dumitrescu

AFI Europe și Dedeman au convenit să anuleze tranzacția clădirilor de birouri

Ionut Oprea

[Enjoy Transylvania!] Arad: 15 years of development, 15 years of economic growth!

Transilvania Business

Adrian Vascu, senior partner Veridio, despre măsurile Guvernului: „Nu e suficient să ne oprim aici”

Ion Surdu

“Oamenii de la Star Transmission: Marius “Macku” Crîsnic – IT Operations Specialist”

redactia

Azomureș, premiul I la competiția Romanian CSR Awards – ediția 2020

Ligia Voro

ANL finanțează două blocuri în cartierul zălăuan Dumbrava Nord

Nora Dumitrescu

Primăria Timișoara ridică o maternitate nouă

Stefana Muresan

LIVE-Pria Environment in contextul Covid-19 in 8 mai 2020, de la ora 11.30

Ionut Oprea

Leave a Comment