Investitii Mureș Ultimele stiri

Prima fabrică de instrumente muzicale din Republica Moldova, deschisă de cunoscutul lutier reghinean Vasile Gliga. Investiţie simbol de Centenar

Lutierul reghinean Vasile Gliga a inaugurat sâmbătă, 1 Decembrie, o fabrică de instrumente muzicale în localitatea Feteşti (Raionul Edineţ) din Republica Moldova. Realizată în Anul Centenarului, investiţia îşi propune să răspundă, alături de fabrica din Reghin, solicitărilor crescute pentru export, dar mai ales să consolideze relaţia de fraternitate dintre România şi Republica Moldova.

Cultura, „liantul” investiţiei

Ideea de a deschide o fabrică „dincolo de Prut” a venit după mai multe activităţi culturale în care au fost implicaţi elevi din municipiul Reghin şi localitatea Feteşti, a cărui Consiliu Local a emis o hotărâre simbolică de unire cu România.

„Mai multe elemente au concurat la ideea de a deschide o fabrică în Republica Moldova. În primul rând, faptul că municipiul Reghin a fost vizitat de mai multe ori de locuitori din Feteşti, respectiv de elevi, care au participat la diverse activităţi culturale. La prima vizită a celor de la Pro Basarabia i-am spijinit cu bani pentru un clopot – aveau jumătate din bani, și noi am dat jumătate. Aşa l-am cunoscut pe primarul localităţii Feteşti, Ion Munteanu, care mi-a încredinţat o misiune onorantă, respectiv să duc în Parlamentul României hotărârea Consiliului Local din Feteşti de unire cu România. A fost un moment emoţionant, iar primarul Ion Munteanu mi-a mărturisit că pentru comunitatea din Feteşti ar însemna foarte mult deschiderea unei unităţi de producţie în domeniul instrumentelor muzicale”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, lutierul Vasile Gliga.

Investiţia în oameni, prioritară

Ca în orice business, cea mai importantă investiţie este cea în oameni, astfel că în decursul mai multor luni, la fabrica de instrumente muzicale din Reghin au venit, în vederea specializării, viitorii muncitori ai fabricii de la Feteşti.

„I-am spus primarului Ion Munteanu că cel mai important în acest business sunt oamenii, nu clădirile, având în vedere că 99% din muncă este manuală. Am investit în pregătirea muncitorilor, care au venit la fabrica de la Reghin în acest sens. Începând din aprilie 2018, timp de trei luni, am pregătit primii muncitori care au învăţat arta manuală în procesul de fabricare a instrumentelor muzicale. Ulterior, instrumentele muzicale sunt aduse la Reghin, pentru lăcuire, finisare și montaj”, a explicat investitorul reghinean.

Start cu 26 de angajaţi

Un alt motiv pentru demararea investiţiei din Republica Moldova îl constituie creşterea comenzilor pentru export.

„E din ce în ce mai greu să ne onorăm comenzile, cererile pentru export, şi având în vedere lipsa forţei de muncă din România, oportunitatea din Republica Moldova a fost ca o gură de oxigen din perspectiva forţei de muncă. Nu intenţionez să îi plătesc pe muncitorii din Republica Moldova mai puțin decât pe cei din România. Aceeaşi normă şi aceleaşi tarife le vor avea şi muncitorii din Republica Moldova, şi cei din Reghin”, a arătat lutierul Vasile Gliga.

„Deja sunt 26 de angajaţi, dar avem cel puţin 6 muncitori care nu au putut veni în România la specializare, dar învaţă acolo, unii de la alţii. Sunt câţiva ucenici în pregătire şi, dacă vor reuşi să înveţe, vor fi angajaţi”, a completat omul de afaceri din „Oraşul viorilor”.

Investiţia a fost realizată prin intermediul S.C. Gliga S.R.L. Moldova, firmă având capital românesc 100%.

„Valoarea acestei investiţii nu se poate dimensiona. Au fost investiţii în oameni, dar nu toţi cei care au participat la specializare au fost şi angajaţi, au fost şi care au renunţat. Am investit mult timp, atât colectivul de la Reghin, cât şi familia mea, precum şi primarul din Feteşti, alături de soția lui”, a afirmat Vasile Gliga.

Pas simbolic pentru reîntregirea neamului românesc

Întrebat care este motivul pentru care inaugurarea investiţiei din Republica Moldova a fost realizată chiar de Ziua Naţională a României, Vasile Gliga, a explicat că gestul familiei sale reprezintă un pas mic, simbolic, în demersul de reîntregire a neamului românesc.

„E un mod practic de a sărbători Marea Unire, iar când afirm Marea Unire mă refer la România Mare, la toţi românii care şi-ar dori să trăiască în aceeaşi patrie. Această legătură care s-a realizat între locuitorii comunei Feteşti şi cei din municipiul Reghin este permanentă, deoarece vom colabora în permanenţă, vom mai pregăti meseriaşi, iar intenţia este să majorăm numărul de angajaţi, deoarece avem multe comenzi pentru instrumente muzicale. Sunt convins că demersul nostru este un pas, iar dacă mai multe firme, zeci sau sute, ar realiza acest pas, cred că acest fapt ar însemna, de fapt, o reîntregire a neamului”, a declarat Vasile Gliga.

Comunitatea din Feteşti, mândră de noua fabrică

Primarul localităţii Feteşti, Ion Munteanu, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi că investiţia inaugurată sâmbătă, 1 Decembrie, este extrem de importantă pentru comunitatea pe care o gospodăreşte.

„Am fost la Reghin, cu grupuri de elevi, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşeanu” şi am avut astfel ocazia să legăm numeroase prietenii. Aşa l-am cunoscut pe domnul Vasile Gliga, iar la data de 25 martie 2018 am participat la un concert, la Casa de Cultură din Reghin, susţinut de mai mulţi elevi din Feteşti, comună care a votat unirea simbolică cu România. Domnul Vasile Gliga este cetăţean de onoare al satului Feteşti şi a hotărât să facă o investiţie la noi în localitate. Suntem foarte mândri de această investiţie şi transmit, în numele comunităţii din Feteşti, mulţumiri domnului Vasile Gliga şi soţiei sale pentru că au avut curajul să deschidă prima fabrică de instrumente muzicale din Moldova”, a subliniat Ion Munteanu.

Alex TOTH

Related posts

Continental și NVI­DIA fac po­si­bilă pro­duc­ția de auto­ve­hi­cule auto­nome do­tate cu in­te­li­gență ar­ti­fi­ci­ală

Stefana Muresan

Romgaz va distribui un dividend suplimentar de 1,30 lei/acţiune

redactia

Proiect european de 2,5 mil. euro pentru realizarea unei piste de biciclete între Arad şi Pecica

Stefana Muresan

Sectorul energetic și cel bancar, cele mai atractive pe bursă anul viitor

Stefana Muresan

Grupul Banca Transilvania a luat trei premii la bursă

Nora Dumitrescu

Aeroportul Internațional Cluj își propune profit cât toate celelalte societăți la un loc

Stefana Muresan

Italienii de la Ditre, angajări masive pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Arome proprii – o platformă dedicată producătorilor locali din Regiunea Vest

Stefana Muresan

We are more than work! – Falk Pruscha, fost CEO al Star Transmission şi Star Assembly, ne împărtăşeşte impresiile experienţei sale în România

redactia

Vânzările Eximtur au depăşit 55 de milioane de euro în 2017

Stefana Muresan

Șapte autobuze noi, achiziționate cu bani europeni, vor sosi la Oradea în luna mai

Traian Dan

Echipamente medicale de 3,2 milioane de dolari din China pentru Oradea

Traian Dan

Adrian Volintiru, Romgaz: Termocentrala pe gaz de la Iernut, finalizată în proporție de 74%

redactia

Începe ediția a 7-a a Electric Castle!

Ligia Voro

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu are un nou rector: Sorin Radu

Papuc Irina

IMM-urile vor ajutor de stat, amânarea unor contribuţii şi finanţări cu dobânzi „0”

Traian Dan

Francezii de la Orange vor racola antreprenorii în tehnologie din Ardeal

Nora Dumitrescu

Levente Bara şi Alexandru Chiric au preluat brandul de batoane din fructe Nutribon. Noua fabrică va fi inaugurată la Ciugud, în luna mai

Stefana Muresan

UPU Oradea se mută în 43 de containere modulare dotate corespunzător

Traian Dan

Aerogara din Cluj va avea cale de rulare de 15 milioane euro

Nora Dumitrescu

Lead-uri de peste 1 milion de euro generate prin platforma Softlead, de la începutul anului

Papuc Irina

Compa Sibiu, afaceri de aproximativ 41 mil. euro, în T 1

Stefana Muresan

Airports warn of irreversible consequences to air connectivity, tourism and local economies

Ionut Oprea

Managerii Silcotub din Zalău, convocați de Tenaris în Italia

Nora Dumitrescu

Leave a Comment