Investitii Mureș Ultimele stiri

Prima fabrică de instrumente muzicale din Republica Moldova, deschisă de cunoscutul lutier reghinean Vasile Gliga. Investiţie simbol de Centenar

Lutierul reghinean Vasile Gliga a inaugurat sâmbătă, 1 Decembrie, o fabrică de instrumente muzicale în localitatea Feteşti (Raionul Edineţ) din Republica Moldova. Realizată în Anul Centenarului, investiţia îşi propune să răspundă, alături de fabrica din Reghin, solicitărilor crescute pentru export, dar mai ales să consolideze relaţia de fraternitate dintre România şi Republica Moldova.

Cultura, „liantul” investiţiei

Ideea de a deschide o fabrică „dincolo de Prut” a venit după mai multe activităţi culturale în care au fost implicaţi elevi din municipiul Reghin şi localitatea Feteşti, a cărui Consiliu Local a emis o hotărâre simbolică de unire cu România.

„Mai multe elemente au concurat la ideea de a deschide o fabrică în Republica Moldova. În primul rând, faptul că municipiul Reghin a fost vizitat de mai multe ori de locuitori din Feteşti, respectiv de elevi, care au participat la diverse activităţi culturale. La prima vizită a celor de la Pro Basarabia i-am spijinit cu bani pentru un clopot – aveau jumătate din bani, și noi am dat jumătate. Aşa l-am cunoscut pe primarul localităţii Feteşti, Ion Munteanu, care mi-a încredinţat o misiune onorantă, respectiv să duc în Parlamentul României hotărârea Consiliului Local din Feteşti de unire cu România. A fost un moment emoţionant, iar primarul Ion Munteanu mi-a mărturisit că pentru comunitatea din Feteşti ar însemna foarte mult deschiderea unei unităţi de producţie în domeniul instrumentelor muzicale”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, lutierul Vasile Gliga.

Investiţia în oameni, prioritară

Ca în orice business, cea mai importantă investiţie este cea în oameni, astfel că în decursul mai multor luni, la fabrica de instrumente muzicale din Reghin au venit, în vederea specializării, viitorii muncitori ai fabricii de la Feteşti.

„I-am spus primarului Ion Munteanu că cel mai important în acest business sunt oamenii, nu clădirile, având în vedere că 99% din muncă este manuală. Am investit în pregătirea muncitorilor, care au venit la fabrica de la Reghin în acest sens. Începând din aprilie 2018, timp de trei luni, am pregătit primii muncitori care au învăţat arta manuală în procesul de fabricare a instrumentelor muzicale. Ulterior, instrumentele muzicale sunt aduse la Reghin, pentru lăcuire, finisare și montaj”, a explicat investitorul reghinean.

Start cu 26 de angajaţi

Un alt motiv pentru demararea investiţiei din Republica Moldova îl constituie creşterea comenzilor pentru export.

„E din ce în ce mai greu să ne onorăm comenzile, cererile pentru export, şi având în vedere lipsa forţei de muncă din România, oportunitatea din Republica Moldova a fost ca o gură de oxigen din perspectiva forţei de muncă. Nu intenţionez să îi plătesc pe muncitorii din Republica Moldova mai puțin decât pe cei din România. Aceeaşi normă şi aceleaşi tarife le vor avea şi muncitorii din Republica Moldova, şi cei din Reghin”, a arătat lutierul Vasile Gliga.

„Deja sunt 26 de angajaţi, dar avem cel puţin 6 muncitori care nu au putut veni în România la specializare, dar învaţă acolo, unii de la alţii. Sunt câţiva ucenici în pregătire şi, dacă vor reuşi să înveţe, vor fi angajaţi”, a completat omul de afaceri din „Oraşul viorilor”.

Investiţia a fost realizată prin intermediul S.C. Gliga S.R.L. Moldova, firmă având capital românesc 100%.

„Valoarea acestei investiţii nu se poate dimensiona. Au fost investiţii în oameni, dar nu toţi cei care au participat la specializare au fost şi angajaţi, au fost şi care au renunţat. Am investit mult timp, atât colectivul de la Reghin, cât şi familia mea, precum şi primarul din Feteşti, alături de soția lui”, a afirmat Vasile Gliga.

Pas simbolic pentru reîntregirea neamului românesc

Întrebat care este motivul pentru care inaugurarea investiţiei din Republica Moldova a fost realizată chiar de Ziua Naţională a României, Vasile Gliga, a explicat că gestul familiei sale reprezintă un pas mic, simbolic, în demersul de reîntregire a neamului românesc.

„E un mod practic de a sărbători Marea Unire, iar când afirm Marea Unire mă refer la România Mare, la toţi românii care şi-ar dori să trăiască în aceeaşi patrie. Această legătură care s-a realizat între locuitorii comunei Feteşti şi cei din municipiul Reghin este permanentă, deoarece vom colabora în permanenţă, vom mai pregăti meseriaşi, iar intenţia este să majorăm numărul de angajaţi, deoarece avem multe comenzi pentru instrumente muzicale. Sunt convins că demersul nostru este un pas, iar dacă mai multe firme, zeci sau sute, ar realiza acest pas, cred că acest fapt ar însemna, de fapt, o reîntregire a neamului”, a declarat Vasile Gliga.

Comunitatea din Feteşti, mândră de noua fabrică

Primarul localităţii Feteşti, Ion Munteanu, a declarat pentru cotidianul Zi de Zi că investiţia inaugurată sâmbătă, 1 Decembrie, este extrem de importantă pentru comunitatea pe care o gospodăreşte.

„Am fost la Reghin, cu grupuri de elevi, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşeanu” şi am avut astfel ocazia să legăm numeroase prietenii. Aşa l-am cunoscut pe domnul Vasile Gliga, iar la data de 25 martie 2018 am participat la un concert, la Casa de Cultură din Reghin, susţinut de mai mulţi elevi din Feteşti, comună care a votat unirea simbolică cu România. Domnul Vasile Gliga este cetăţean de onoare al satului Feteşti şi a hotărât să facă o investiţie la noi în localitate. Suntem foarte mândri de această investiţie şi transmit, în numele comunităţii din Feteşti, mulţumiri domnului Vasile Gliga şi soţiei sale pentru că au avut curajul să deschidă prima fabrică de instrumente muzicale din Moldova”, a subliniat Ion Munteanu.

Alex TOTH

Related posts

Shopexpert Oradea a donat 10.000 de măști Spitalului Clinic Județean Oradea

Traian Dan

Grupul ODU, investiție într-o nouă unitate de producție în Sibiu

Stefana Muresan

Piețele din Oradea sunt dezinfectate zilnic cu soluții pe bază de clor

Traian Dan

Un nou pachet de finanțare în valoare de 150 de milioane de euro de la BEI pentru a susține dezvoltarea României

redactia

Companiile germane vor promova învățământul dual în Satu Mare

Nora Dumitrescu

Crama Carastelec își aruncă pe piață noul vin în vremuri de criză

Nora Dumitrescu

FOTO: CardioNET, motor al dezvoltării tinerei generații de cardiologi

Ligia Voro

MCSI a lansat proiectul educațional „Kidibot Cyber Security Training”

Ligia Voro

Clujul a inaugurat prima arteră “smart” din țară

Nora Dumitrescu

Brașov: Internsnack, profit de aproape 3 milioane de lei anul trecut

Stefana Muresan

myhive in Romania

Ionut Oprea

Cererile de negociere cu băncile aproape s-au dublat față de 2018

Ligia Voro

Somfy, 50 de ani pe plan internațional, estimează afaceri în creștere cu 20% în România

Ligia Voro

Speakerii L.I.F.T. 2019: Călin Ştefănescu, antreprenor

Ligia Voro

O fabrică a grupului TeraPlast, inaugurată în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

„Via Transilvanica”, turism la pas prin judeţul Mureş

Stefana Muresan

Guvern: Accesul pe piaţa externă a IMM-urilor, susţinut de la bugetul de stat

Stefana Muresan

Ambasadori și oficiali din 14 state europene la fabrica magiunului de prune Topoloveni

Ligia Voro

Au început înscrierile la concursul NTT DATA Open Innovation. Temele principale: orașe inteligente, asistență medicală digitală & tehnologie exponențială

Papuc Irina

Plafonul alocat ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic depășește 268 milioane de euro (proiect)

redactia

Județul Cluj – prezență inedită la primul târg internațional de turism al anului 2018

Stefana Muresan

Nora Seroussi a impresionat întreg mapamondul, prin originalitate, la Royal Ascot

Ligia Voro

Bolt lansează serviciul de plată în numerar!

Ligia Voro

România, loc I în UE la creșterea comerțului cu amănuntul în decembrie 2019

Traian Dan

Leave a Comment