Cultural

Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor, inaugurat în ultima sinagogă construită în oraș, acum 94 de ani

De Sărbătoarea luminilor (Hanukkah), una dintre cele mai mari sărbători evreieşti, a fost inaugurat Muzeul istoriei evreilor din Oradea și Bihor, amenajat în Sinagoga Aachvas Rein de pe str. Primăriei nr. 25. Acesta va funcționa ca secție a Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este un lucru extraordinar care va rămâne în istoria orașului pentru eternitate. Cât timp va fi pace în lume, această sinagogă devenită muzeu va fi cu siguranță un punct de atracție atât pentru noi orădenii, pentru evreii care au rădăcini românești, rădăcini bihorene, dar și pentru cei care nu sunt evrei, pentru că nu toți am avut ocazia să cunoaștem istoria adevărată, dar mai ales pentru turiștii care vor veni din țară, pentru turiștii care vor sosi din străinătate”, a spus Felix Koppelmann, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea.

În amenajarea muzeului s-a optat pentru un concept de design muzeal deosebit, menit să surprindă vizitatorii și să trezească contemplația.

Directorul Muzeului Orașului Oradea, Angela Lupșea, care s-a ocupat personal de amenajarea acestui Muzeu al istoriei evreilor din Oradea și Bihor, a vorbit despre conceptul de amenajare a acestui spațiu și despre ce își dorește acesta să transmită vizitatorului: „Muzeul Orașului Oradea, prin echipa de documentare, prin muzeografi, vine în această seară în fața d-voastră cu un nou concept muzeal. Acest lucru s-a datorat muncii unei echipe complexe. S-a vorbit în această seară despre comunitatea evreiască și despre contribuția ei importantă. Noi dorim să descoperiți prin aceste panouri cine au fost acești oameni, membri ai comunității evreiești care au clădit orașul, pentru că majoritatea dintre noi cunoaștem aceste clădiri emblematice pentru Oradea, în stilul Art Nouveau, dar puțini cunosc istoria din spatele acestor clădiri devenite azi monumente istorice și pe care încercăm să le aducem din nou la lumină prin reabilitarea lor. Cronologia începe la parter și datează de când evreii au fost prezenți în acest spațiu bihorean și continuă la etaj unde amenajarea muzeală mai are loc de îmbunătățiri și de completări. Aici avem o expoziție permanentă și în continuă dezvoltare, unde veți descoperi tragedia care a avut loc în orașul nostru începând cu anul 1942. Veți vedea cum au plecat și cum s-au întors, dar și ce rămas în urma evreilor. Dacă scările vă prezintă sugestiv ce s-a întâmplat în ghetoul din Oradea, veți vedea apoi cum siluetele dispar și rămân pietrele. Noi îi rugăm pe toți cei care vin sau pleacă să își aducă aminte și să pună o piatră. Loc este suficient! ”

La parter, muzeul cuprinde panouri informative şi obiecte legate de viaţa comunităţii evreieşti din zona noastră, unele dintre ele vechi de peste 400 de ani, vizitatorul având astfel ocazia să cunoască viața evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunității evreiești.

La etaj a fost amenajată o expoziţie permanentă în memoria orădenilor care şi-au pierdut viaţa în timpul Holocaustului, vizitatorul putând vedea în imagini infernul care a dus la decimarea unei populații de peste 30.000 de persoane, prin deportarea și exterminarea în lagăre.

Muzeul este spațiu expozițional dedicat comunității evreilor din Oradea și victimelor Holocaustului și are ca public țintă orădenii în primul rând, care sunt invitați să cunoască mai în detaliu familiile care au construit o parte dintre superbele palate din Oradea, dar sunt așteptați și vizitatorii din străinătate.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an și au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei. Reabilitarea Sinagogii Aachvas Rein a vizat atât interiorul, cât și exteriorul clădirii.

foto: Primăria Oradea

Related posts

UVT și Bayer România, colaborare pentru promovarea științei în rândul copiilor

Stefana Muresan

Artmark propune un refugiu pe timp de criză

Nicolae Pop

Bihor: Centru pentru Cultură și Artă Contemporană, investiție de 6 mil. euro

Stefana Muresan

Va pierde Timişoara titlul de Capitală Europeană 2021?

Ligia Voro

UNTOLD, marele câștigător la European Festival Awards 2015

Transilvania Business

Papa Francisc i-ar putea beatifica în Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri

redactia

[Enjoy Transylvania!] Noble Castles, the Architectural Jewels of Yore

Transilvania Business

Noile generații de cineaști și cinefili se formează la Sibiu: juriul AFF 2019 și programul Astra Film Junior

Ligia Voro

Învățarea relevantă: Cum învăță diferit 43.700 elevi din România?

redactia

Eveniment cultural la Muzeul Etnografic al Transilvaniei: Inaugurarea Fondului de Carte „Micaela Ghițescu” în contextul diplomației culturale româno-luso-braziliene

Stefana Muresan

Tunelul timpului la Secția Științele Naturii de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea

Traian Dan

Centrul Urban din Baia Mare va costa 1 milion de euro

Nora Dumitrescu

Romanian Gastronomy in the XXI Century – O carte manifest pentru gastronomia românească a secolului XXI

redactia

Oferta turistică a Clujului, promovată în cadrul Târgului Internațional de Turism al României

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Timisoara, a pole of excellence in the Central European cultural space

Transilvania Business

Fostul suveran al României, Regele Mihai I, a murit

Stefana Muresan

Lansarea Barometrului de opinie publica al Academiei Romane

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Szeklerland. Traditions and crafts – Heritage from bygone times

Transilvania Business

Soluții inovative la obiectivele turistice administrate de către Oradea Heritage

Ligia Voro

UVT: Echipele câștigatoare din cadrul concursului ”Timișoara Creativă”, premiate

Stefana Muresan

Consiliul Județean Cluj a câștigat procesul privind castelul Goga de la Ciucea

Stefana Muresan

Descoperiri arheologice din prima epocă a fierului, pe șantierul Lotului 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda

Stefana Muresan

SB | Un adevăr cu ochii deschişi

Transilvania Business

Statuia arhitectului orădean Rimanóczy Kálmán Jr. dezvelita la Oradea

Traian Dan

Leave a Comment