Arad IT&C Ultimele stiri

Semnarea Declarației de Cooperare dintre orașele digitale. Gheorghe Falcă: Aradul, al treilea oraş smart şi pe mobilitate din România

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a participat marţi, 4 decembrie 2018, la un summit dedicat schimburilor de cunoștințe și colaborării pe tema transformării digitale. Provocarea Orașelor Digitale (DCC) a reunit primarii orașelor participante la acest program, informează Calea Europeană.

În cadrul discuțiilor, Markku Markkula, prim-vicepreședintele Comitetului European al Regiunilor și Raportorul pentru Programul Europa Digitală, a deschis dezbaterea, numind-o „un pas revoluționar înainte pentru orașe”.

Slawomir Tokarski, Directorul pentru Inovare și producție de vârf în cadrul Comisiei Europene, a accentuat importanța fuziunii dintre politicile digitale, industriale și urbane. Domnul Tokarski a invitat, de asemenea, participanții să se inspire și să învețe unul de la altul pentru a întări Provocarea Orașelor Digitale și pentru a răspunde mai bine provocărilor din societate. Dana Eleftheriadou, Șeful Echipei pentru Tehnologii avansate a Comisiei Europene a prezentat o sinteză a Provocării Orașelor Digitale până în prezent și viziunea pentru viitor.

În cadrul celor 4 sesiuni tematice, toți primarii au prezentat viziunea orașelor lor:

Exemplele prezentate despre modul cum se conturează o strategie și un „brand” au fost: Sloganul „REal” Granada (Spania), prima strategie elenă „smart city”, cea a orașului Herakleion (Grecia), gestionarea talentelor tinere din orașul Derry (Marea Britanie) și „orașul conectat” Gelsenkirchen (Germania).

Clusterul ROBOCAST al orașului Pori (Finalnda), planul de guvernanță inteligentă al orașului Alcoy (Spania), vehiculele care se conduc singure din orașul Padova (Italia) și „Smart Costa Blanca” (Spania) au fost exemple despre cum se poate reinventa dezvoltarea prin intermediul tehnologiei și datelor.

Abilitățile și capacitatea de inserție profesională au fost ilustrate prin incubatoarelor din Salonic (Grecia), comunitățile universitare din L’Aquila (Italia) și Iași (România) și parteneriatele public-privat pentru competențe digitale din Trikala (Grecia).

Primarii au semnat o Declarație privind angajamentul lor de a coopera pentru transformarea digitală și dezvoltarea inteligentă.

„15 oraşe europene au intrat în acest proiect. Avem 6 oraşe mentor care ne pregătesc să avem o strategie pe digitalizare în luna iulie 2019. M-a bucurat faptul că Aradul este considerat al treilea oraş smart şi pe mobilitate din România, m-a bucurat aprecierea faţă de sistemul de dezvoltare şi investiţii din Arad. Chiar am fost solicitat să ţin o prelegere despre sistemul de investiţii publice şi private din Arad, pentru că dânşii apreciază atât investiţiile din Arad, cât şi dezvoltarea economică, numărul de locuri de muncă care a crescut în municipiul Arad”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Pornind de la factorii care contribuie la stimularea ecosistemelor dinamice de inovare, utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, creșterea competențelor, extinderea infrastructurii și impulsionarea schimbării prin intermediul rețelelor de colaborare, orașele au convenit:

-Să dezvolte și să testeze inițiative politice noi într-o abordare colaborativă cu alte orașe, pentru a profita de beneficiile transformării digitale.
-Să consolideze colaborarea între centrele de inovare, clustere, centrele tehnologice de inovare digitală, laboratoare de fabricație (“fab labs”), incubatoare, acceleratoare și capitalul de risc pentru a oferi servicii de înaltă calitate întreprinderilor și cetățenilor prin promovarea modelelor de dezvoltare bazate pe cerere.
-Să coopereze în ceea ce privește noile modele de afaceri și parteneriate pentru a dezvolta excelența locală, cunoștințele și talentele, pentru a sprijini spiritul antreprenorial și a îmbunătăți calificarea forței de muncă.
-Să exploreze oportunități de investiții îndrăznețe pentru transformarea digitală a economiei locale, utilizând un amestec de instrumente financiare;
-Să se implice în crearea unei rețele permanente formate din orașe europene care promovează agenda transformării digitale, schimbul de cunoștințe și dezvoltarea inteligentă.

Ca parte din acest acord, primarii s-au angajat să revizuiască în mod regulat rezultatele și progresul Declarației de cooperare și să adopte măsurile adecvate pentru sprijinirea transformării digitale și a oportunităților și provocărilor legate de aceasta.

Related posts

Evoluția sectorului financiar-bancar, la „FinConf România”, eveniment online

Ion Surdu

Smart green: O firmă din Râșnov a lansat ambalaje fabricate din trestie de zahăr

Papuc Irina

UBB lansează bursa "David Prodan", dedicată cercetătorilor din întreaga lume interesaţi de istoria românilor şi a Transilvaniei

Stefana Muresan

SC Apă Canal SA Sibiu, contract de finanțare de peste 10 milioane de lei

Stefana Muresan

Britanicii de la Endava înrolează 100 de IT-iști în România

Nora Dumitrescu

Oradea scumpește tariful la gunoi pentru deșeurile provenite din afara județului

Traian Dan

Gusturile Iernii, în cadrul Programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană

redactia

Aeroportul Internațional Cluj, record de 2 milioane de pasageri

Stefana Muresan

Librăriile revin în spațiul real. Diverta redeschide la Cluj și Sibiu

Nora Dumitrescu

Orădenii pot verifica în ce zonare fiscală se încadrează

Traian Dan

Cluj-Napoca, cel mai important Digital Innovation Hub din centrul și estul Europei

Stefana Muresan

Electrica Transilvania Nord, investiție în zona turistică Vârtop

Nora Dumitrescu

Comunitatea italo-română, cât o țară europeană

Stefana Muresan

Angajații din fabricile de mobilă, subvenționați la studiile universitare

Nora Dumitrescu

Sibiul si Timisoara – orase prezente la Cities of Tomorrow #5 – cap de afis pe listele investitorilor

Ionut Oprea

Fermierii campioni la rapiță cu hibrizii Pioneer

Stefana Muresan

Relația cu statul trece ușor în online: numărul conturilor pe platformele electronice a crescut de 6 ori, iar al operațiunilor – de 12 ori

Ion Surdu

CJ Cluj: Lucrări de reabilitare a drumului județean Gilău – Someșul Rece – Marisel

Stefana Muresan

Trei noi parteneri la Deloitte România 

Ligia Voro

Auchan și-a deschis primul său supermarket din Transilvania

Nora Dumitrescu

Aproape 800 milioane de lei pentru proiecte de mediu prin Programul Spații Verzi

Traian Dan

O abordare internațională în centrul strategiei DEVEHO Consulting Group pentru 10 ani

A. I.

Turcii de la Durmazlar vor să participe la licitații pentru tramvaie în Arad, Timişoara, Brăila şi Craiova

Stefana Muresan

Se caută restauratori pentru casa părintească a lui Alexandru Ioan Cuza

redactia

Leave a Comment