Analize Brașov Investitii Ultimele stiri

Brașov: Un leu din trei, în investiții în perioada 2018-2020

Agenția Fitch a confirmat, vineri, ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală ale municipiului Braşov la ”BBB minus”, perspectiva asociată fiind stabilă.

Același rating este dat de agenție și României pentru creditele pe termen lung. Agenţia a confirmat și calificativul pe termen scurt în valută la ”F3” pentru Brașov, relatează Digi 24.ro.

Confirmarea ratingurilor arată opinia nemodificată a Fitch privind performanţa operaţională robustă a Braşovului şi serviciul solid al datoriei pe termen mediu, în pofida presiunilor asupra cheltuielilor operaţionale.

Presiunile mai ridicate asupra creşterii cheltuielilor operaţionale sunt preconizate pe termen mediu, în principal din cauza cheltuielilor suplimentare, ca rezultat am majorării de 20% a salariilor din iulie 2017, a subvenţiilor mai ridicate pentru sistemul public local de încălzire, a sporirii costurilor de mentenanţă în urma finalizării investiţiilor, precum şi a noilor proiecte. Aceste presiuni vor fi probabil parţial compensate de continuarea ţinerii sub control a costurilor şi de veniturile mai ridicate din taxe, datorită aşteptate creşteri a economiei naţionale, se menţionează în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

Ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută şi monedă locală reflectă gestionarea financiară şi strategică a oraşului care, cuplată cu performanţa operaţională solidă, sprijină capacitatea robustă de autofinanţare pentru planurile de investiţii ale municipiului.

Fitch apreciază că în perioada 2018-2020 Brașovul va continua să demonstreze o performanță de operare solidă în 2018-2020, cu o balanță operațională de 96 milioane lei (diferența pozitivă venituri datorii), reprezentând 19% din venituri din exploatare, sub media orașului, însă suficiente pentru a finanța planul de investiții al orașului.

Pentru perioada 2015-2017 balanța operațională a fost de 160 milioane lei, respectiv 26% din veniturile operaționale.

Se preconizează o presiune mai mare asupra creșterii cheltuielilor de exploatare pe termen mediu. Acest lucru este cauzat în principal de cheltuieli suplimentare ca urmare a unor creșteri salariale de 20% din iulie 2017, subvenții mai mari pentru serviciul public de încălzire locală, în creștere costurile de întreținere ca investițiile sunt finalizate, precum și noi proiecte soft în cadrul 2014-2020 bugetul UE . Această presiune este probabil să fie compensată parțial prin controlul costurilor și prin venituri din impozite mai mari datorită creșterii preconizate a economiei naționale.

În al treilea trimestru din 2018 orașul a colectat 112% din totalul veniturilor în buget pentru această perioadă și a suportat doar 50% din totalul cheltuielilor în buget. Aceasta a dus un excedent preliminar de 87 milioane lei (21% din total venituri). Fitch se așteaptă ca cheltuielile orașului să accelereze în al patrulea trimestru din cauza caracterului sezonier al cheltuielilor. În consecință, în 2018-2020 Fitch estimează deficitul bugetar al orașului să se extindă până la 10% din veniturile totale și în condițiile cofinanțării unor proiecte din bugetul UE.

Fitch notează că investițiile în Brașov ajung în perioada 2018-2020 la un total de 490 milioane lei, adică în medie, 29% din totalul cheltuielilor anuale.

Ponderea cheltuielilor cu investițiile în total este mult mai mare în Brașov decât în România. În 2017 la nivel național investițiile publice s-au situat la 3% din PIB, respectiv aproximativ 10% din cheltuielile bugetului, pondere de aproape trei ori mai mică decât în Brașov.

Related posts

Edilul Clujului vrea să stopeze exodul “creierelor” din oraș

Nora Dumitrescu

Vitacom Electronics, cifră de afaceri de 10,7 milioane de euro în 2017

Stefana Muresan

Laborator de nanotehnologie, inaugurat la UBB

redactia

22 de tramvaie noi, fabricate la Arad, vor circula în Cluj – Napoca

Stefana Muresan

„Vinurile Împăraților”, din nou pe piață

Stefana Muresan

Furnizorul de componente auto Eckerle Automotive, afaceri de peste 45 mil. euro cu fabrica din Cluj

Stefana Muresan

Suedezii de la HMS Networks cumpără dezvoltatorul de soft WEBfactory, cu un centru IT la Sibiu

Stefana Muresan

Întâlnire de gradul zero la Cluj: ministrul Transporturilor – Alianța Vestului

Nora Dumitrescu

NEPI Rockcastle, măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului

Ligia Voro

Drumul Via Transilvanica poate fi transformat în „El Camino” românesc cu 42 de milioane de euro. E singurul proiect al societății civile din PNRR

Ion Surdu

“Banchera” în cizme de cauciuc. Cum s-a născut prima seră de roșii bio din Cluj

Stefana Muresan

Un vis devenit realitate. Stiloul Regelui Mihai I al României made by Herlitz – Pelikan

Ligia Voro

Proprietăți de pe 70.000 hectare din Sălaj vor fi cadastrate gratuit

Nora Dumitrescu

Activarea facturii electronice îi duce pe abonații Digi în vacanță în Egipt 

Ligia Voro

Transilvania Broker de Asigurare se va lista la bursa

Stefana Muresan

ELCO lansează o nouă gamă de cazane industriale adaptată noilor cerințe din piața locală de construcții

Ionut Oprea

Bihor: 230 mil. lei pentru varianta de ocolire Aleșd Sud

Stefana Muresan

“Trăim vremuri de mari transformări” – Frank Wolf, noul director al Centrului de Inginerie Bosch din Cluj

Ionut Oprea

Sinohydro, ultimul “mohican” din China de pe marile șantiere ale României

Nora Dumitrescu

Peste 3.000 de pești în zona de acvaristică din magazinul Hornbach din Oradea

Traian Dan

Văile Sălajului, conectate la șosele de mare viteză

Nora Dumitrescu

Clienții Electrica Furnizare pot încheia contracte în piața concurențială doar cu buletinul

Traian Dan

Epstein reveals more about the large multi-phased mixed-use development in Bacau for Dedeman

Ionut Oprea

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a luat peste 6 mil. euro de la UE pentru reabilitare şi modernizare

Stefana Muresan

Leave a Comment