Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis – judetele cu cele mai multe investitii straine. Care sunt cei mai importanti parteneri economici

Companiile straine au investit in Romania, din anul 2003 si pana in prezent, 75 de miliarde de euro. Judetele cu cele mai multe investitii straine sunt Arad, Brasov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timis si bineinteles zona Bucuresti-Ilfov, care este cea mai atractiva pentru investitorii straini, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

Industria a atras jumatate din investitiile straine, ceea ce demonstreaza ca “dezindustrializarea” Romaniei in contextul aderarii la UE si integrarii in piata unica reprezinta un mit. Astfel se explica de ce industria a avut si are o contributie importanta la cresterea PIB-ului.

“Din analizele realizate de FIC am observat ca, in general, judetele care au atras investitori straini au si un standard de viata mai ridicat (au fost masurate veniturile si avutia pe locuitor) . Nu putem spune ca asta se datoreaza doar investitiilor straine, dar exista o legatura stransa intre zonele dezvoltate economic si nivelul investitiilor straine atrase.

Acest fenomen este usor de explicat datorita avantajelor pe care companiile straine il aduc cu ele: tehnologie, cunostinte, acces pe pietele globale, experienta de zeci sau sute de ani etc.”, afirma FIC.

Investitorii au venit in Romania ca sa obtina profituri, dar afacerile lor au avut si o contributie esentiala la modernizarea economiei romanesti si integrarea ei in cea europeana, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini (FIC).

“Investitiile straine au fost de cateva miliarde de euro in fiecare an, ele variind in functie de sanatatea economiei locale sau globale. Valoarea cea mai ridicata a investitiilor a fost atinsa in preajma aderarii Romaniei la UE cand aceasta s-a ridicat la 8-9 miliarde de euro pe an.

Investitiile straine sunt comparabile ca dimensiune cu banii atrasi din fonduri europene, reprezentand o resursa indispensabila pentru dezvoltarea tarii”, precizeaza FIC.

In Romania investitiile straine vin in special din tarile membre ale Uniunii Europene acestea fiind si cei mai importanti parteneri comerciali (Germania, Franta, Austria, Olanda).

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cine sunt antreprenorii puternici care au cumpărat terenuri în cele mai râvnite județe. Preț record de 16.625 euro/hectar

Articolul următor

Familia Șanta reia producția de medicamente în fosta fabrică a britanicilor de la GlaxoSmithKline din Brașov

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share