Agricultura Cluj Ultimele stiri

Cluj vs. București – Unde e mai bine să faci afaceri

Clujul este principalul competitor al Bucurestiului prin standardele de viata ridicate pe care le ofera, gestionarea fortei de munca prin rata somajului scazuta, cresterea numarului de salariati, implicit cresterea numarului de locuitori, dar si a numarului de turisti, orasul dezvoltand o strategie de stimulare a economiei prin parteneriate cu universitatile locale bazate pe inovare, tehnologizare, cercetare, IT, se arata intr-un studiu realizat de EY Romania.

Analiza comparativa dintre Bucuresti si Cluj-Napoca, realizata de EY Romania, isi propune sa identifice principalele diferente si ritmul de dezvoltare al fiecaruia din punct de vedere demografic, educational, economic, cultural si turistic. In acelasi timp, urmareste sa ofere o perspectiva atat locuitorilor, cat si celor care intentioneaza sa deschida o afacere intr-unul dintre orasele mentionate.

Bucurestiul este orasul cu cel mai mare numar de locuitori, cel mai important centru industrial si comercial din tara. Conform Oxford Economics, in 2017, a fost unul dintre cele mai performante orase, cu o crestere economica mai mare decat media europeana. Acest lucru se datoreaza in mare masura sectorului de servicii care este tot mai important pentru capitala, cu o pondere de 23% din PIB in 2017.

Cluj-Napoca este insa pe locul 29 intr-un clasament care masoara calitatea vietii in 72 de orase din Europa, situandu-se cu 26 de locuri mai sus decat Bucurestiul. Clujul puncteaza mai bine decat capitala nu numai in privinta calitatii vietii, ci si a sigurantei, facilitatilor medicale, a serviciilor de transport si a gestionarii ambuteiajelor in trafic, potrivit datelor de la centrul Numbeo. Costul chiriilor in raport cu veniturile ridica o problema in orasul transilvanean, fiind cu aproape doua puncte mai mare decat in Bucuresti.

Concluziile cercetarii realizate de EY Romania pe baza ultimelor date ale Institutului National de Statistica si ale Oficiului National al Registrului Comertului arata urmatoarele:

-Cresterea populatiei are loc intr-un ritm mai stabil in Cluj fata de Bucuresti. Populatia Capitalei a scazut in ultimii ani 5 ani analizati (2013-2017) cu aproximativ 55.000 locuitori (0,7%). Pe de alta parte, numarul locuitorilor din orasul Cluj-Napoca a crescut in acest timp cu aproximativ 2 procente.
-Bucurestiul importa capital uman prin atragerea celui mai mare numar de imigranti comparativ cu alte orase, in timp ce Clujul inregistreaza o mica pierdere la acest capitol. Cresterea numarului de locuitori din Cluj in ultimii 5 ani se bazeaza in special pe sporul natural pozitiv. Comparativ, sporul natural negativ inregistrat in Bucuresti are ca efect scaderea populatiei capitalei.
-Ambele orase au un flux constant de studenti, insa Bucurestiul, cu un numar de peste 30 de universitati, are cei mai multi absolventi, cu potential ulterior de incadrare pe piata muncii.
-In Cluj, procentul salariatilor din totalul populatiei este mai mare fata de Bucuresti (50% vs. 43%), chiar si in domeniul IT. Orasul transilvanean ramane lider ca numar de angajati din domeniu, raportat la populatie (1,9 % vs. 1,4%).
-In cei 5 ani de referinta, rata somajului la nivel de localitate este mai mare in municipiul Bucuresti, mentinandu-se astfel pe toata perioada analizata (1,3 in 2017), comparativ cu cea din Cluj-Napoca (0,7 in 2017).
-Cel mai mare pret al chiriei locuintelor se inregistreaza in Cluj-Napoca, cu aproximativ 3% mai mare decat in Bucuresti. Tot in Cluj, se observa un cost cu pana la 20% mai mare pentru un metru patrat cumparat al locuintelor aflate la periferia orasului. Bucurestiul este insa mai scump in ceea ce priveste utilitatile (apa, electricitate), cu +3%, dar si in privinta meselor in oras la restaurant – cu pana la 20%.
-Cu un numar de locuinte de 6 ori mai mare decat in Cluj (850.000 vs. 142.000) datorate intinderii mai mari, Capitala este codasa in ceea ce priveste suprafata locuibila. Casele bucurestenilor sunt in medie mai mici cu aproximativ 4 metri patrati. Si cand vine vorba de spatiul verde, clujenii se bucura de mai mult, cu 4 metri patrati in plus pe cap de locuitor (21,4 in Bucuresti vs. 25,3 in Cluj Napoca).
-Cea mai mare crestere a inmatricularilor de firme noi si PFA-uri in 2017 a avut loc in judetul Cluj, cu 50% mai multe comparativ cu 2016 (5674 vs. 8532). Desi cresterea este mai mare pentru Cluj (50% vs. 23%), in valori absolute s-au infiintat cu 70% mai multe firme in Bucuresti.
-Similar, desi conduce detasat la nivel de tara in ceea ce priveste numarul turistilor, Capitala ramane in urma Clujului la cresterea numarului acestora de la un an la altul (crestere relativa Bucuresti 23% vs. 50% in Cluj). Capitala ramane insa mai atractiva din punct de vedere cultural, avand mai multe obiective culturale de vizitat.

Schimbarile demografice negative vor influenta dezvoltarea economica a Capitalei, ritmul de crestere economica din Bucuresti incetinind la 2,3% crestere PIB in urmatorii cinci ani, in conditiile in care in anul 2017 s-a inregistrat o crestere de 7,2 %, conform estimarilor Oxford Economics. Populatia activa a Capitalei a scazut in ultimii ani cu aproximativ 3% si se previzioneaza mentinerea aceluiasi ritm de scadere pentru urmatorii 5 ani, fapt care va avea repercusiuni asupra crearii locurilor de munca din capitala.

”In conditiile in care, in Romania, sistemul fiscal este unitar, ”marja de manevra” a autoritatilor in materie de nivel al impozitarii fiind extrem de limitata, competitia pentru atragerea investitiilor are loc in alte sectoare decat fiscalitatea. Este posibil ca localizarea geografica mai buna (proximitatea cu granita de vest a tarii) si politicile locale in ceea ce priveste infrastructura sa fie niste factori decisivi care sa conduca la o crestere spectaculoasa a Clujului in comparatie cu Bucurestiul. In plus, ramane de urmarit si evolutia celorlalte orase mari din Romania, Timisoara si Iasi fiind deja intr-o puternica efervescenta, la fel cum Oradea si Alba Iulia vin puternic din urma”, a declarat, potrivit wall-street.ro, Gabriel Sincu, Partener Asociat in cadrul Departamentului de Asistenta fiscala si Juridica, EY Romania.

Sursa foto: Shutterstock.com

Related posts

Maramureșenii, stimulați cu 1,3 milioane de euro ca să își recicleze deșeurile

Nora Dumitrescu

POZITIV TB – Dinu Meșter, președintele Federației Patronilor Bihor: „Criza Covid-19, oportunitate pentru Umanitate”

Traian Dan

Circulație restricționată pe DN14A, la Iernut, pentru Autostrada 3  

Ligia Voro

Asigurări de la OCPI Cluj. Cadastru până în 2023

Ligia Voro

CJ Sibiu, demersuri pentru noul spital judetean

Stefana Muresan

Werner-Wilhelm Wolff, timișoreanul care conduce Tarom, primii pași pentru a aduce compania pe profit

Stefana Muresan

Oferta turistica a Clujului, promovata in Dubai, metropola din mijlocul desertului

Stefana Muresan

Australienii de la ADX Energy au atras 2 milioane dolari de la firma britanică de investiții Reabold Resources pentru proiectul din Timiș

Stefana Muresan

Doing Business 2020: România coboară pe locul 55

Papuc Irina

Cursă regulată Cluj-Budapesta, de anul viitor

Stefana Muresan

Trei destinații speciale din Franța în oferta Wizz Tours România: Paris, Lyon și Nisa

Stefana Muresan

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au urcat la 4,936 miliarde de euro în 2018

redactia

Drusal va opera la Maramureș pe o platformă temporară

Nora Dumitrescu

Noul director al Romgaz Târgu Mureș mizează pe competența, responsabilitatea și experiența angajaților

Ligia Voro

Livada Palocsay, revitalizată de agronomii clujeni

Nora Dumitrescu

Cum și unde călătoresc românii? Oferte concrete pe care le găsești la Târgul de Turism Touristica

redactia

Un oraș din Maramureș își face centru spa pe bani europeni

Nora Dumitrescu

Puteți depune propuneri pentru noul Start-up Nation

Ligia Voro

CBRE: Dezvoltatorii se concentrează pe marile orașe regionale

Ligia Voro

Timiș: Aquapark în Buziaş, investiție de 10 milioane de euro

Stefana Muresan

Producătorul de mobilă Ecolor din Jucu mizează pe o cifră de afaceri de 73 mil. euro

Stefana Muresan

Banca Transilvania după preluarea Bancpost: capital social 1 miliard de euro, valoare la bursă 2 miliarde

redactia

O firmă din Cluj-Napoca vinde o pădure pe un site din China

Stefana Muresan

EXPO MODĂ – Design Vestimentar la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Papuc Irina

Leave a Comment