Analize Ultimele stiri

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: Îngheţarea salariilor în sectorul bugetar, cel puţin pentru primele 6 luni ale anului 2019

Bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie să se bazeze pe o îngheţare a salariilor în sectorul bugetar, cel puţin pentru primele 6 luni ale anului, urmând ca eventualele creşteri salariale să fie operate în acord cu evoluţiile economice reale, odată cu efectuarea rectificărilor bugetare, consideră Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) într-un comunicat de presă.

“AOAR consideră că bugetul de stat pentru anul 2019 trebuie să se bazeze pe o îngheţare a salariilor în sectorul bugetar, cel puţin pentru primele 6 luni ale anului, eventualele creşteri salariale putând fi operate în concordanţă cu evoluţiile economice reale, odată cu efectuarea rectificărilor bugetare, instrument devenit, din păcate, o practică a tuturor guvernelor din ultimii 10-15 ani”, se arată în documentul citat.

Potrivit AOAR, execuţia bugetară aferentă perioadei de 10 luni din anul 2018 creează îngrijorare în mediul de afaceri, pe fondul creşterii cu circa 25% a cheltuielilor salariale aferente sectorului bugetar. Oamenii de afaceri arată, în context, că majorarea agresivă a salariilor în administraţia centrală şi locală este una dintre cauzele majore ale creşterii atractivităţii locurilor de muncă din acest sector, în defavoarea celui privat, fenomen concretizat în încetinirea semnificativă a creşterii economice.

“Lipsa unor reforme consistente privind simplificarea şi clarificarea procedurilor administrative, dar mai ales lipsa de progres în informatizarea completă a relaţiilor între contribuabili şi administraţie determină menţinerea unui aparat birocratic ineficient.
Lipsa investiţiilor publice, în afara cheltuielilor destinate modernizării armatei române, determină şi o frânare a investiţiilor private, alimentând tendinţa accentuată de apelare la importuri, în defavoarea producţiei interne”, se precizează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii oamenilor de afaceri solicită să nu fie introduse noi taxe şi impozite iar prezentarea bugetului de stat să fie însoţită de un raport care să evalueze efectele aplicării în anul 2018 a măsurii “split TVA”. De asemenea, oamenii de afaceri afirmă că, odată cu bugetul de stat, ar trebui pusă în discuţie lista primelor 10-20 obiective de interes naţional, inclusiv cele care se pot realiza prin utilizarea fondurilor europene, specificându-se sumele prevăzute şi indicatorii fizici ce trebuie realizaţi trimestrial, în conformitate cu stadiul real de pregătire a acestor investiţii.

“Considerăm inacceptabilă continuarea alocării an de an a unor mari sume de bani către Ministerul Transporturilor şi realocarea acestora altor sectoare, cu ocazia rectificărilor bugetare, invocându-se an de an aceeaşi motivaţie: ‘nu au putut fi cheltuiţi!”, subliniază AOAR.

Pe de altă parte, AOAR solicită în continuare modernizarea structurii bugetului de stat, prezentarea acestuia pe bază de programe asumate de ministerele de linie, cu specificarea unor obiective măsurabile prin indicatori specifici, numerici.

“AOAR exprimă serioase rezerve faţă de perspectiva discutării şi aprobării în Parlament a bugetului de stat în ultima decadă a lunii decembrie, procedură care reduce la zero dezbaterea publică a acestui document de maximă importanţă pentru mediul de afaceri”, se mai arată în comunicat.

Proiectul de buget ar trebui discutat în şedinţa de Guvern din această săptămână.

Related posts

Cosmopolis ajunge la 4.100 de locuințe finalizate și peste 10.000 de locuitori după investiții cumulate de peste 350 de milioane de euro

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] What to do and what to see in Harghita

Transilvania Business

Aeroportul din Brașov a primit certificatele de urbanism pentru câteva elemente de construcție

redactia

Încep plățile pentru Programul Tomate

Traian Dan

UNTOLD 2018: Ziua a 3-a, alături de The Prodigy, Steve Aoki și 92.000 de participanți

Stefana Muresan

Partenerii Enel își redeschid din magazinele din Ardeal

Nora Dumitrescu

UMB construiește autostrada dintre Cluj și Sălaj cu 344 milioane €

Nora Dumitrescu

Municipiul Turda, cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european

Stefana Muresan

Cea mai mare expoziție de motociclete din România

redactia

Primul zbor Sibiu – Bruxelles Charleroi – Sibiu de pe Aeroportul Internațional Sibiu

Stefana Muresan

Cum arată primul complex spa din “capitala” Sălajului

Nora Dumitrescu

Primii kilometri din autostrada Comarnic-Brașov

Stefana Muresan

Seniorii digitali ai Clujului, la final de program

Nora Dumitrescu

Platforma Scarabeo 9 începe forajul în perimetrul Trident din Marea Neagră

Papuc Irina

Aeroportul Internaţional din Timişoara, plan de investiţii de peste 76 milioane de lei

Stefana Muresan

Consiliul Județean Cluj a achiziționat o euronavă fără pilot

Nora Dumitrescu

Automobile Bavaria Group deschide un centru pentru marca Volkswagen, în Baia Mare

redactia

Oasis Retail Development se asociează cu grupul austriac Supernova și demarează proiectul Prima Shopping Center Sibiu

redactia

Un elev român, cel mai bun din lume la Microsoft Word

redactia

Câștigătorul licitațiilor pentru construcția a încă 33,9 km din autostrada Transilvania – Asocierea Trameco SA – Vahostav-SK, a.s. – Drumuri Bihor SA – Drum Asfalt SRL – East Water Drillings SRL

redactia

Veklury (Remdesivir) – primul medicament autorizat în UE pentru tratamentul COVID – 19

Gruita Ienasoiu

Agronomii clujeni au dotat Spitalul de Recuperare cu 12 aparate performante

Nora Dumitrescu

Majoritarii de la MedLife au vândut într-o singură şedinţă acţiuni de 13,2 mil. lei

Stefana Muresan

Consiliul Investitorilor Străini: Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice

Stefana Muresan

Leave a Comment