Ultimele stiri

Coaliția pentru Dezvoltarea României: ”Stop OuG! – mediul privat nu poate fi ignorat”

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) consideră că avalanşa de măsuri fiscal-bugetare anunţate cu câteva zile înainte de sfârşitul anului şi cu un impact semnificativ asupra, practic, întregii economii este inacceptabilă şi, în acelaşi timp, este simptomul unei fracturi între guvernanţi şi agenţii economici. Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere Guvernului să stopeze adoptarea acestei OUG şi să organizeze o amplă dezbatere asupra măsurilor preconizate.

„CDR îşi exprimă îngrijorarea extremă asupra faptului că în ultimele zile piaţa a fost inundată de aceste zvonuri privind taxe care vor fi impuse companiilor pe ultima sută de metri, urmând a fi aprobate în ultima şedinţă de guvern a acestui an. Aceste zvonuri, care au inflamat mediul de afaceri, reprezintă punctul culminant al unei politici constante de a lua decizii doar prin ordonanţe de urgenţă şi fără consultarea celor care urmează să fie afectaţi. Mai mult, declaraţiile politice din ultimele zile nu au făcut decât să dea mai multă substanţă acestor zvonuri. Nu este normal ca oamenii de afaceri, în loc să-şi poată închide anul şi să se pregătească pentru perioada următoare, să fie forţaţi într-un joc al zvonurilor din care să nu înţeleagă cum va arăta viitorul, mai ales că majoritatea companiilor şi-au aprobat deja bugetele pentru 2019 cu luni de zile înainte”, se arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Aceasta aminteşte că mediul de afaceri aşteaptă ca Parlamentul abia astăzi să adopte o serie de amendamente la Codul Fiscal care au fost discutate timp de şase luni de zile şi care creau mari probleme, cum este nivelul de deductibilitate al dobânzilor sau regimul sponsorizărilor.

„În schimb, Guvernul a anunţat o Ordonanţă de Urgenţă care aduce schimbări fundamentale multor sectoare de activitate şi despre care Ministerul Finanţelor Publice nu a menţionat absolut nimic de-a lungul întâlnirilor cu mediul de afaceri din acest an”, precizează sursa citată.

Din punctul de vedere al CDR, noua OUG nu îndeplineşte minimele condiţii constituţionale: art. 115, alin. 4 din Constituţie spune că Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

„Mai mult, aceste propuneri nu au fost supuse testului IMM şi nici nu au fost transmise Consiliului Economic şi Social, cu mai puţin de 48 de ore până când se doreşte adoptarea lor. Nu putem să nu ne întrebăm cât de mult îi pasă de fapt Guvernului de opinia partenerilor sociali din sindicate, patronate şi societatea civilă. De asemenea, considerăm extrem de periculoasă, nedemocratică şi neproductivă blamarea unor întregi sectoare economice private pentru comportamentul, pretins a fi inadecvat, al unora dintre participanţii implicaţi în aceste sectoare, precum şi antagonizarea sectorului privat cu populaţia inactivă economic şi cu sectorul serviciilor publice”, se arată în comunicat.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României spune că doar la prima lectură se observă că este vorba de modificări care vizează infrastructuri cheie ale unei economii cum sunt sectorul bancar, cel al telecomunicaţiilor sau energetic.

„Acest măsuri nu au niciun fel de studiu de impact şi multe dintre ele se vor transforma foarte rapid în creşteri de preţuri pentru consumatori. Unele dintre ele par a fi lipsite de logică, cum este propunerea de impozitare a băncilor în funcţie de nivelul ROBOR care este un indicator al pieţei şi nicidecum unul stabilit în mod anticoncurenţial de către instituţiile de credit. Altele par a fi lipsite de viziune, cum sunt modificările la Pilonul 2 care riscă să distrugă acest sistem esenţial de economisire la scurt timp după ce Guvernul a anunţat creşteri ale pensiilor publice care vor pune o presiune masivă pe bugetul public al României în anii următori”, se arată în comunicat.

CDR menţionează că Pilonul 2 a fost unul dintre cele mai longevive politici publice din România şi un exemplu de bună practică de nivel european.

„Mai mult, aceste noi taxe şi impozite nu sunt rezultatul unei analize atente ci al unor calcule făcute în grabă. Aşa cum s-a întâmplat şi în trecut, toate aceste măsuri luate intempestiv, fără analiza de impact şi fără consultare prealabilă, se vor dovedi contraproductive pentru economie, pentru cetăţean şi pentru România. În loc să destabilizeze economia prin măsuri introduse peste noapte, încurajăm Guvernul să colecteze taxele şi impozitele datorate, iar aceasta să reprezinte măsura de echilibrare a bugetului”, precizează sursa citată.

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) este o inițiativă privată, apolitică, construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește 45 de organizații și membri asociați. Membrii CDR contribuie voluntar cu resursele și expertiza necesară formulării unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Companiile reprezentate de cele 25 de organizații membre CDR angajează peste un milion de oameni și generează aproximativ 50% din PIB.

CDR este condusă de un Consiliu Director format din președinții și vicepreședinții a opt asociații de business: Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) și Confederația Patronală Concordia (CPC).

Related posts

Wolf Alice și-a sărbătorit ziua de naștere la Electric Castle cu o vânătoare de OZN-uri

Stefana Muresan

Pesticide: Comisia a interzis Lituaniei și României să acorde autorizații de urgență nejustificate pentru substanțe dăunătoare albinelor

Papuc Irina

Metalurgia zălăuană cere ajutorul statului

Nora Dumitrescu

Studiu RE/MAX: Interesul declarat pentru zona Clujului, cu mult peste Bucureşti

Stefana Muresan

Două dintre cele patru grupuri ale centralei de la Iernut se opresc definitiv

redactia

Demararea procesului de evaluare a ofertelor pentru serviciile de proiectare, inginerie si asistenta tehnica aferente proiectului de restaurare a Castelului Banffy din Rascruci

Stefana Muresan

Proiect european de 11 mil. lei pentru reabilitarea străzilor din Băile Tuşnad, Harghita

redactia

Forajele și exproprierile, surse de întârzieri pentru Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

EAD Group, lider portughez în soluții de digitalizare a arhivelor, intră pe piața din România

Ion Surdu

Pariu contra trendului din partea Frigotehnica, care păstrează planurile de expansiune

Ligia Voro

Este gata cel mai mare centru pentru deșeuri din România

Nora Dumitrescu

AUTORIZAȚIILE DE LIBERĂ TRECERE PRIN SATU MARE PENTRU AUTOVEHICULELE DE MARE TONAJ SE ELIBEREAZĂ ONLINE

Gruita Ienasoiu

Guvernul Rusiei invită pe producătorii români să facă export în Rusia

Ligia Voro

Ardealul Carei, cel mai mare pro­ducător de ulei vegetal cu ac­ţio­nariat românesc, vânzări de 30 mil euro la export

Stefana Muresan

Odorheiu Secuiesc își modernizează infrastructura de transport

Ligia Voro

TAROM, zboruri noi din Cluj, Timișoara și Sibiu

Stefana Muresan

Seminar 2 “Apiterapie altfel” – Protecție de la stupul albinelor

Ligia Voro

Trei noi tronsoane din Autostrada Transilvania, scoase la licitație

Stefana Muresan

VINTEST 2018 – VIN la EXPO! Iubesc Vinul Românesc

redactia

Revista Transilvania Business, un cadou special pentru Europa și pentru România

Ligia Voro

Muzeul ASTRA, trei stele în Ghidul Michelin

Stefana Muresan

Companiile brașovene au depus peste 2.000 de cereri în jumătate de lună pentru a solicita plata pentru șomaj tehnic

Ion Surdu

Speakerii L.I.F.T. 2019: Cristian China-Birta, CEO Kooperativa 2.0

Ligia Voro

După doi ani la Imoteca, Diana Dragostin revine în grupul Artmark

Ligia Voro

Leave a Comment