Investitii Sanatate Ultimele stiri

Grădiniţe private cu profil sportiv – Ajutor de 500.000 de euro pentru fiecare investitor

Guvernul a introdus, în Ordonanţa privind măsurile fiscale, adoptată vineri seara, programul GROwth – investim în copii, investim în viitor”, prin care statul se angajează să dea investirorilor interesaţi până la 500.000 de euro pentru construirea de grădinţe private, cu profil sportiv.

Programul ”gROwth – investim în copii, investim în viitor” prevede susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv şi se repartizează astfel:

a) ajutor nerambursabil de pana la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv, plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale

b) garanţie în nume şi cont stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile și comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare. Gararanţia se acordă prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii sau Fondului Roman de Contragarantare. În această categorie intră atât creditul punte acordat pentru finanţarea ajutorului nerambursabil, cât şi creditul de co-finanţare, acordat pentru finantarea cheltuielilor eligibile neacoperite de ajutorul nerambursabil. Valoarea garanţiei se diminueaza corespunzător cu diminuarea creditului rezultat după plata ajutorului nerambursabil, care se va efectua, în contul investitorului deschis la finanţator.

c) o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe profit datorat anual de beneficiar pentru finanţarea cheltuielilor eligibile defalcată în tranşe egale pe o perioadă de 7 ani de la încheierea acordului de finanţare; Beneficiarii sunt persoane juridice de drept privat, inclusiv organizaţii neguvernamentale, asociaţii, fundaţii şi/sau grupuri fiscale astfel cum sunt prevazute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dar şi Comitetul Olimpic și Sportiv Român, asociaţiile şi fundaţiile, federaţiile sau cluburile sportive care iau iniţiativa construirii de grădiniţe cu profil sportiv. Pentru construcția clădirii, înființarea, amenajarea și dotarea grădinițelor cu profil sportiv, plafonul maxim al sprijinului din surse publice ce poate fi acordat unui beneficiar este de maxim 500.000 euro.

Ce condiţii trebuie îndeplinite de către investitori: 8% din numărul de locuri trebuie să fie gratuite, dar doar pentru 4 ani Obiectivele de investiţii ce vor fi propuse ca proiecte trebuie să îndeplinească standarde minime de construcţie, capacitate, dotare generală şi sportivă, personal de specialitate şi de echipamente sportive, care vor fi detaliate în cadrul schemei de ajutor de stat.

Clădirile în care se vor organiza grădiniţe cu profil sportiv pot fi clădiri noi sau clădiri existente care se vor moderniza şi amenaja cu schimbarea funcţiunii, cu condiţia ca în ultimii 5 ani să nu fi funcţionat o creşă şi/sau grădiniţă în clădirea respectivă.

Activitatea în grădiniţele cu profil sportiv realizate în acest program va fi menţinută cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare; în caz contrar, investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de stat. Beneficiarilor le este interzis să închidă activitatea altor grădiniţe/creşe aflate în administrarea lor pe o perioadă de cel puţin 7 ani de la acordarea ajutorului de stat.

În caz contrar, investitorul va rambursa suma obţinută ca ajutor de stat. Investiţia respecta prevederile legislaţiei în vigoare din domeniul construcţiilor, mediului şi sănătăţii publice şi al normelor de funcţionare pentru spaţii de învăţământîn cazul grădiniţelor cu profil sportiv. Beneficiarii de susţinere financiară pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv au obligaţia de a asigura locuri gratuite într-un procent de cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Beneficiarii de susţinere financiară pentru înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv au obligaţia de a asigura locuri gratuite într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi, pe o perioadă de 4 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare.

Criteriile sociale de gratuitate se vor detalia în cadrul schemei de ajutor de stat. În plus, trebuie să asigure pentru grădiniţele cu profil sportiv un program prelungit de activitate zilnică precum şi funcţionarea acestora pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanţelor.

Related posts

Regina Maria deschide în decembrie primul spital privat cu servicii integrate din Transilvania. Investiție de 15 mil. euro

redactia

Un actor şi un arhitect au readus la viaţă un brand românesc iubit de mulţi

Stefana Muresan

Roman Brașov se pregătește să își cheme pensionarii la muncă în cazul câștigării contractului de dotare a armatei

redactia

Timișorenii de la Contakt își deschid magazine în Transilvania

Nora Dumitrescu

Start-up care digitalizează contabilitatea prin inteligența artificială atrage KPMG Romania pe SeedBlink

Ion Surdu

Clujenii de la Mariflor se vor extinde la vecinii din Bistrița

Nora Dumitrescu

Bani europeni pentru dotarea cu aparatura medicala a UPU din cadrul Spitalului de Copii Cluj

Stefana Muresan

Albalact: În prezent, bugetul de marketing este de 2 milioane euro pe an. Acum 15 ani era de 100.000 euro

Stefana Muresan

Spaniolii de la Comsa, singurii ofertanţi la licitaţia pentru breteaua de la nodul Holdea, de pe autostrada Lugoj – Deva

redactia

CNAIR, licitaţie de 9,6 milioane de euro pentru achiziţia de panouri fonoabsorbante

redactia

Tarom reia zborurile săptămânale spre Baia Mare; din noiembrie, curse zilnice

Stefana Muresan

Inedita actiune de promovare a patrimoniului turistic si cultural din judetul Cluj

Stefana Muresan

Oradea va avea un Arheoparc in incinta Palatului Princiar al Cetatii Oradea, investiție de peste 2 mil. lei

Stefana Muresan

Curs online gratuit oferit de Harvard University pentru instruirea profesioniștilor din sănătate în utilizarea ventilatoarelor mecanice

Papuc Irina

Brisk Group nominalizat in cadrul CIJ Gala 2020 la categoria BEST PROJECT MANAGEMENT COMPANY

Nicolae Pop

Care sunt cei mai mari proprietari de păduri din România

Stefana Muresan

Unibail-Rodamco-Westfield chooses Paris La Défense and Trinity Tower for the Group’s future headquarters

Papuc Irina

Fundatia Scheherazade doneaza produse refugiatilor din Romania

Ionut Oprea

Platformă comercială online destinată producătorilor locali de alimente naturale

Traian Dan

GTC investește peste 70.000 euro în cele cinci proiecte din București, în contextul COVID-19

Papuc Irina

IMM-urile afectate de criză vor putea primi granturi de maximum 250.000 euro în 2020 pentru a face investiții

Ion Surdu

Lasselsberger va produce 8 milioane mp de plăci ceramice în România

Nora Dumitrescu

Stephan Braune, Clubul Economic German din Transilvania: „Este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa, iar România poate profita de acest lucru”

Ion Surdu

Osea Interiors, un nume nou se lansează pe piața de amenajări interioare high-end și luxury

Ligia Voro

Leave a Comment