Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Se înființează Registrul Laptelui

Interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi hidrogenate în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi hidrogenate sau înființarea Registrului Laptelui se numără printre prevederile proiectului Legii Laptelui, aflat în dezbatere publică, conform Mediafax.

Proiectul reglemetează sectorul laptelui și al produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte și a celor ce au ca materie primă produse obținute din lapte și creează cadrul juridic în ceea ce privește, prezentarea produselor și comercializarea acestora.

Legea spune ce informații obligatorii trebuie inscripționate pe eticheta laptelui de consum și a produselor lactate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011.

De asemenea, se înființează Registrului Laptelui în cadrul direcției tehnice de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale., în care operatorii economici trebuie să se înscrie pentru a putea desfășura activităţi în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, destinate comercializării. Înscrierea în Registrul Laptelui se face cu 60 zile lucrătoare înaintea începerii comercializării laptelui de consum sau a produselor lactate.

Expunerea de motive arată că în urma actiunilor de control efectuate de instituțiile competente pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare a laptelui de consum și a produselor lactate, s-a constatat ca prezentau parametrii fizico-chimici neconformi, continutul de grasime, de proteina sau de umiditate fiind diferit de cel impus prin actele normative sau declarat de producatori prin etichetare. Se constata astfel ca un procent important din produsele lactate verificate nu respecta standardele de calitate impuse prin lege sau asumate de producatori, utilizarea denumirilor de produse lactate pentru produse inlocuitoare de produse lactate, inducand in eroare consumatorii cu privire la natura produsului.

Produsele obtinute din lapte si/sau cazeina si grasimi vegetale/animale sunt prezentate sub denumiri de branzeturi comercializate sub denumiri improprii, denumiri comerciale care creează ideea ca sunt produse lactate, desi acestea sunt grasimi vegetale. Denumirile utilizate în prezent scot in evidenta anumite ingrediente care prin proportia lor in compozitie nu dau specificitate produsului și creează confuzie pentru consumatori.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ADR Vest: Prelungire cu 3 luni a apelurilor din axa 4 destinate municipiilor reședință de județ

Articolul următor

Labradors Residence, un proiect de super case la câteva minute de Târgu-Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share