Alba Sanatate Ultimele stiri

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, premiat pentru Excelență în Cercetare

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, se află între tinerii premiați în anul 2018, de Asociația Ad Astra, pentru Excelență în Cercetare. “Premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani”, a anunțat asociația, care a precizat că “își continuă sprijinul în vederea identificării și popularizării rezultatelor excepționale ale cercetătorilor români din țară și din afara ei”.

Sergiu Paşca, profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford, a primit ”Early Career Life Scientist” pentru anul 2018, acordat de Forumul Internaţional pentru Biologia Celulară. Tânărul profesor şi medic este originar din Aiud şi a plecat din România în 2009.

Premiul este acordat specialiştilor care au derulat activităţi de cercetare pentru o perioadă de cel puţin şapte ani. Sergiu Paşca a plecat din România în 2009 şi la doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA. Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California.

Scopul laboratorului Paşca de la Stanford este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi. Obiectivul pe termen lung al grupului condus de Dr Sergiu Paşca la Stanford este de a identifica noi ţinte terapeutice pentru bolile neuropsihiatrice.

”Educat ca medic în România, Paşca dezvoltat o tehnologie inovatoare pentru a înţelege cu ajutorul tehnologiei 3D ţesutul cerebral uman pornind de la celule stem pluripotente. Laboratorul Paşca a demonstrat în ultimii ani cum să reprezinte în vitro specificaţiile structurilor 3D asemănătoare ţesuturilor şi a folosit această platformă pentru a descifra biologia celulară a creierului uman”, scrie ascb.org.

Premiul primit de Sergiu Paşca este una dintre cele mai prestigioase distincţii pentru tinerii cercetători. Originar din Aiud şi educat în România, Sergiu Paşca a primit premiul pentru cercetările sale avansate în privinţa biologiei celulare a creierului uman. Sergiu Paşca are 37 de ani şi este unul dintre cei mai tineri profesori-cercetători de la Stanford. Deţine propriul laborator la Stanford şi, după numai 3 ani de activitate, a făcut deja o descoperire care poate schimba viitorul omenirii. Are o misiune clară – să descifreze tainele autismului. Primeşte fonduri generoase în fiecare an de la stat şi universitate, iar americanii au crezut de la început în descoperirera lui.

Paşca s-a specializat în cercetarea mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. La 30 de ani, medicul originar din Aiud a primit premiul „Cel mai bun student român din străinătate“ la Gala Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Tânărul studiază autismul de 10 ani, încă de când era student al Facultăţii de Medicină din Cluj-Napoca. Este, de asemenea, titular al mai multor articole ştiinţifice pe această temă în reviste internaţionale şi beneficiar al nu mai puţin de trei burse de studiu din străinătate.

Sergiu Paşca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale. În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca. Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

Sursa: adevarul.ro

Related posts

Cât trăiesc românii: Speranţa de viaţă, cu aproape şase ani sub media UE

Papuc Irina

[Enjoy Transylvania!] The first salt baths in Sovata

Transilvania Business

Ventilator mecanic 100% românesc – primele rezultate ale echipei care dezvoltă echipamentul la Mureș: „Funcționează impecabil”

Ion Surdu

Adrian Volintiru a câștigat selecția pentru funcția de director general al ROMGAZ

redactia

Concertele Classic Unlimited încep o nouă călătorie prin țară la sfârșitul lunii octombrie

Ligia Voro

Oradea are cinema cu cea mai avansată tehnologie de sunet, Dolby Atmos

Traian Dan

Delfingen Industry preia unele active şi acţiuni ale grupului Schlemmer din Satu Mare

Ion Surdu

Proprietarul agenției de turism Christian Tour lansează propria companie aeriană: AnimaWings

Papuc Irina

Luni se deschide parcarea supraetajată de pe strada Brașovului cu 395 de locuri

Traian Dan

Tenaris a premiat cei mai buni studenți de profil tehnic din țară

Nora Dumitrescu

„Brașovul pregătit”: Fundația Comunitară colectează donații pentru aprovizionarea Spitalului de Boli Infecțioase

Ion Surdu

„Lemnul este lumea noastră”. Holver, o investiție străină cu strategii durabile de modernizare și digitalizare în domeniul logistic

Ion Surdu

Familia Filip, acționară la Electroplast, deschide un centru comercial într-o zonă aglomerată a Bistriței

redactia

Cu un an înainte de Centenar, toate unitățile de cazare din Alba Iulia, rezervate în totalitate!

Stefana Muresan

Sebeș: Oprean, cifră de afaceri de 64,2 milioane de lei

Stefana Muresan

Proiect în premieră pentru Azomureș dedicat creșterii eficienței energetice a motoarelor electrice

redactia

Banca Transilvania, aproape de finalizarea negocierilor pentru preluarea Bancpost

Stefana Muresan

Hagag Development Europe finalizează structura primelor trei imobile din proiectul H Pipera Lake

Papuc Irina

Chipsuri de sfeclă de zahăr și praline imprimate 3D, printre cele 80 de produse prezentate de USAMV Cluj-Napoca, la Salonul ”Pro Invent 2019”

Stefana Muresan

Yardi Romania closes the lease for 3,500 sqm of office space in Record Park

Ligia Voro

Strabag muncește la capacitate maximă pe Autostrada Transilvania

Nora Dumitrescu

Primul eveniment online dedicat comerțului electronic în Republica Moldova – Pria E-Commerce Online Conference 10 iunie 2020 de la 11,30

Papuc Irina

FOTO: 30 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Făgăraș

Ligia Voro

Directiva privind impozitarea produselor energetice și electricității, sub lupa Comisiei Europene

Ligia Voro

Leave a Comment