Investitii Timiș Turism Ultimele stiri

Conacul familiei Mocioni din Timiș, reabilitat cu 2 milioane de euro, din Granturile Spaţiului Economic European

Conacul familiei Mocioni din comuna timişeană Foeni, construit în urmă cu mai bine de două veacuri, va fi reabilitat de administraţia judeţeană Timiş şi transformat în spaţiu muzeal destinat familiei Mocioni, printr-un proiect de două milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Călin Dobra, a declarat vineri presei că cererea de finanţare urmează să fie depusă în cadrul programului RO-Cultura, finanţat prin Granturile Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

“Consiliul Judeţean Timiş doreşte astfel crearea unui spaţiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spaţii pentru evenimente culturale şi chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meşteşugurilor tradiţionale. Valorificăm la maximum oportunităţile de finanţare care ne stau la îndemână. (…) Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timişorenilor, timişenilor, întregului judeţ, un asemenea spaţiu cultural”, a afirmat Călin Dobra.

Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanţi ai CJ Timiş au efectuat o vizită în Islanda, în cadrul iniţiativei bilaterale “Developing a cultural heritage partnership”, finanţată prin programul RO-Cultura.

“Activităţile desfăşurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru şi planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetăţenilor, implicarea comunităţii locale şi a voluntarilor este fundamentală”, a precizat managerul de proiect din cadrul CJ Timiş, Ruxandra Adam, potrivit Agerpres.

Scriitorul timişorean Daniel Vighi, membru al Asociaţiei Culturale Ariergarda, preciza pentru AGERPRES că organizaţia urmăreşte realizarea unui “drum al conacelor”, traseu în care să fie incluse, între altele, conacele Ambrozy şi Mocioni.

“Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii româneşti, care au dat burse pentru studenţii români pe vremea lui Eminescu. (…) Este şi o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc. Acolo s-ar putea merge pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană, nu din cea otomană”, a relatat scriitorul Daniel Vighi.

Conacul din Foeni a fost distrus de primărie, după 1990, prin montarea de termopane. În timpul Revoluţiei din 1848, maghiarii au devastat domeniul din Foeni, provocând imense pagube. Domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-şi ultimii ani de viaţă aici, alături de soţia sa, Laura Cernovici, şi de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soţiei şi altor urmaşi, iar după anii ’90 un nepot al lui Mocioni, Antoniu, a răscumpărat castelul şi a amenajat aici Casa de Cultură.

Proiectul CJ Timiş este conectat cu reabilitarea drumului judeţean Timişoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect pe fonduri europene aflat deja în implementare.

Related posts

Zalău va avea pe mână un buget de 52 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Polii business-ului românesc. Topul firmelor pe județe, după cifra de afaceri

Stefana Muresan

Bursa de Plastic a strâns 745 kg de deșeuri de plastic

Ligia Voro

Antreprenorii din Maramureș au demarat o campanie pentru medici

Nora Dumitrescu

Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 trebuie promovată turistic

Stefana Muresan

Studenţi ai UBB, într-o competiţie de management strategic, în Washington

redactia

Fonduri europene pentru transformarea celei mai circulate artere din Sibiu. Orașul va avea prima stradă cu bandă dedicată transportului public

Papuc Irina

Complex de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități, la Oradea

Traian Dan

România: prețurile la serviciile culturale au înregistrat cel mai mare declin din UE, în ultimul deceniu

Papuc Irina

Compania clujeană Scala Assis­tance mizează pe afaceri de peste 55 mil. euro din comercializarea de rovinete

Stefana Muresan

A fost depusă doar o ofertă pentru construcția centurii Mediaș

Ligia Voro

KONE: Any crisis is the driver of a new opportunity

Ionut Oprea

Cetatea Orăştiei, reabilitată cu 5 milioane de euro, fonduri europene

redactia

Acces la finanțare pentru IMM-uri, autorități locale sau proiecte de infrastructură. Statul vrea să creeze Banca Națională de Dezvoltare

Ion Surdu

Rupack, gestionarea eficientă a cartonului la Reghin 

Ligia Voro

Hotelul de cinci stele Platinia, inaugurat oficial in urma unei investitii de peste 19 mil. euro

Stefana Muresan

Lucian Anghel (BVB): "Dacă bursa ar fi un barometru, putem spune că economia românească a duduit în 2017"

Stefana Muresan

Amplasamentul pentru construcția Variantei Ocolitoare Satu Mare, predat antreprenorului; termen de finalizare – 18 luni

Stefana Muresan

Păstrăvăria Bologa se transformă în fermă

Nora Dumitrescu

Trei informaticieni clujeni vor să internaționalizeze companiile locale

Nora Dumitrescu

Reloc si-a omologat locomotiva pe baterii pentru manevra feroviara

redactia

Bistriţa: 35 de proiecte cu finanţare europeană, în valoare de 100 mil. euro

Stefana Muresan

170 km de drumuri ce duc spre 40 de obiective turistice din vestul țării vor intra în reabilitare

redactia

Președinția României la Consiliul UE. 7 evenimente la Cluj, cel mai important Startup Europe Summit

redactia

Leave a Comment