Investitii Timiș Turism Ultimele stiri

Conacul familiei Mocioni din Timiș, reabilitat cu 2 milioane de euro, din Granturile Spaţiului Economic European

Conacul familiei Mocioni din comuna timişeană Foeni, construit în urmă cu mai bine de două veacuri, va fi reabilitat de administraţia judeţeană Timiş şi transformat în spaţiu muzeal destinat familiei Mocioni, printr-un proiect de două milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Călin Dobra, a declarat vineri presei că cererea de finanţare urmează să fie depusă în cadrul programului RO-Cultura, finanţat prin Granturile Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

“Consiliul Judeţean Timiş doreşte astfel crearea unui spaţiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spaţii pentru evenimente culturale şi chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meşteşugurilor tradiţionale. Valorificăm la maximum oportunităţile de finanţare care ne stau la îndemână. (…) Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timişorenilor, timişenilor, întregului judeţ, un asemenea spaţiu cultural”, a afirmat Călin Dobra.

Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanţi ai CJ Timiş au efectuat o vizită în Islanda, în cadrul iniţiativei bilaterale “Developing a cultural heritage partnership”, finanţată prin programul RO-Cultura.

“Activităţile desfăşurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru şi planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetăţenilor, implicarea comunităţii locale şi a voluntarilor este fundamentală”, a precizat managerul de proiect din cadrul CJ Timiş, Ruxandra Adam, potrivit Agerpres.

Scriitorul timişorean Daniel Vighi, membru al Asociaţiei Culturale Ariergarda, preciza pentru AGERPRES că organizaţia urmăreşte realizarea unui “drum al conacelor”, traseu în care să fie incluse, între altele, conacele Ambrozy şi Mocioni.

“Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii româneşti, care au dat burse pentru studenţii români pe vremea lui Eminescu. (…) Este şi o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc. Acolo s-ar putea merge pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană, nu din cea otomană”, a relatat scriitorul Daniel Vighi.

Conacul din Foeni a fost distrus de primărie, după 1990, prin montarea de termopane. În timpul Revoluţiei din 1848, maghiarii au devastat domeniul din Foeni, provocând imense pagube. Domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-şi ultimii ani de viaţă aici, alături de soţia sa, Laura Cernovici, şi de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soţiei şi altor urmaşi, iar după anii ’90 un nepot al lui Mocioni, Antoniu, a răscumpărat castelul şi a amenajat aici Casa de Cultură.

Proiectul CJ Timiş este conectat cu reabilitarea drumului judeţean Timişoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect pe fonduri europene aflat deja în implementare.

Related posts

Recomandările lui Daniel Metz (NTT DATA) pentru menținerea IT-ului la Cluj

Stefana Muresan

Porr Construct a câștigat un contract de 50,5 milioane lei cu CFR SA

Stefana Muresan

Sonimpex Topoloveni a lansat un nou produs

Ligia Voro

Leave a Comment