Investitii Timiș Turism Ultimele stiri

Conacul familiei Mocioni din Timiș, reabilitat cu 2 milioane de euro, din Granturile Spaţiului Economic European

Conacul familiei Mocioni din comuna timişeană Foeni, construit în urmă cu mai bine de două veacuri, va fi reabilitat de administraţia judeţeană Timiş şi transformat în spaţiu muzeal destinat familiei Mocioni, printr-un proiect de două milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Călin Dobra, a declarat vineri presei că cererea de finanţare urmează să fie depusă în cadrul programului RO-Cultura, finanţat prin Granturile Spaţiului Economic European (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

“Consiliul Judeţean Timiş doreşte astfel crearea unui spaţiu muzeal dedicat memoriei familiei Mocioni, amenajarea bibliotecii comunale, a unor spaţii pentru evenimente culturale şi chiar a unor ateliere pentru redescoperirea meşteşugurilor tradiţionale. Valorificăm la maximum oportunităţile de finanţare care ne stau la îndemână. (…) Vrem că în perspectiva anului 2021, când Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii, să redăm timişorenilor, timişenilor, întregului judeţ, un asemenea spaţiu cultural”, a afirmat Călin Dobra.

Pentru stabilirea modului de colaborare, reprezentanţi ai CJ Timiş au efectuat o vizită în Islanda, în cadrul iniţiativei bilaterale “Developing a cultural heritage partnership”, finanţată prin programul RO-Cultura.

“Activităţile desfăşurate în Islanda au inclus prezentarea propunerii de proiect ce urmează a fi dezvoltată în parteneriat, întâlniri de lucru şi planificare, vizite la obiective din zona Reykjavik, relevante pentru dezvoltarea ideii de proiect. Fiind un proiect dedicat cetăţenilor, implicarea comunităţii locale şi a voluntarilor este fundamentală”, a precizat managerul de proiect din cadrul CJ Timiş, Ruxandra Adam, potrivit Agerpres.

Scriitorul timişorean Daniel Vighi, membru al Asociaţiei Culturale Ariergarda, preciza pentru AGERPRES că organizaţia urmăreşte realizarea unui “drum al conacelor”, traseu în care să fie incluse, între altele, conacele Ambrozy şi Mocioni.

“Mocioni este o familie istorică de secol XVIII-XIX, mari mecena ai culturii româneşti, care au dat burse pentru studenţii români pe vremea lui Eminescu. (…) Este şi o capelă mare, extrem de frumoasă a familiei Mocioni, în cimitir, realizată în stil baroc. Acolo s-ar putea merge pe patrimoniul funerar. Cimitirul în care se află superba capelă se află lângă Podul Turcului, extrem de spectaculos, din perioada tereziană, nu din cea otomană”, a relatat scriitorul Daniel Vighi.

Conacul din Foeni a fost distrus de primărie, după 1990, prin montarea de termopane. În timpul Revoluţiei din 1848, maghiarii au devastat domeniul din Foeni, provocând imense pagube. Domeniul a reintrat în proprietatea familiei, fiind răscumpărat de Andrei Mocioni. În 1869, acesta s-a retras din activitatea politică, petrecându-şi ultimii ani de viaţă aici, alături de soţia sa, Laura Cernovici, şi de socrul său, baronul Petru Cernovici. În 1880, domeniul Foeni a fost lăsat soţiei şi altor urmaşi, iar după anii ’90 un nepot al lui Mocioni, Antoniu, a răscumpărat castelul şi a amenajat aici Casa de Cultură.

Proiectul CJ Timiş este conectat cu reabilitarea drumului judeţean Timişoara – Peciu Nou – Foeni, un proiect pe fonduri europene aflat deja în implementare.

Related posts

Platformă comercială online destinată producătorilor locali de alimente naturale

Traian Dan

1.000.000 de lei către Crucea Roşie Română de la Ursus Breweries

Ligia Voro

Plăți în avans pe anul 2019 pentru aproape 32.000 de fermieri bihoreni

Traian Dan

iTech Transilvania Cluster by ARIES T – Let’s work together! For the best IT community!

redactia

GoTech 2020: The New Reality prezintă peste 1.500 de soluții digitale de business pentru industriile de retail, IT, cybersecurity și marketing

Ligia Voro

Inaugurări de pandemie. Profi a avut cele mai multe în Ardeal

Nora Dumitrescu

Testarea prin metoda PCR pentru depistarea Covid-19 a demarat la Sibiu

Papuc Irina

O importantă clinică din Timișoara va folosi un program de inteligență artificală, oferit de un start-up local, pentru imagistica medicală

Robert Bloancă

Zalăul își va amenaja zone verzi cu 2,5 milioane de euro

Nora Dumitrescu

EuropaProperty announces short-list for the 13th annual SEE Real Estate Awards

Ionut Oprea

Cinema City își redeschide sălile din Ardeal

Nora Dumitrescu

Ferma din Recea Cristur a finalizat trecerea la agricultura ecologică

Nora Dumitrescu

Proiecte de sănătate și educație de peste 30 milioane de lei în Sibiu

Ligia Voro

Producătorul de carne Transavia- exporturi de 21 mil. euro, 15% din business

Stefana Muresan

Bosch a inaugurat noua clădire a Centrului de Inginerie din Cluj

Papuc Irina

Femeile care gestionează miliarde pe piața românească – povești din real estate

Ionut Oprea

Bugetarea participativă la Alba Iulia: centru de inovare sau standuri pentru purificarea aerului, printre proiectele câștigate

Ion Surdu

Ariston Thermo aniversează 90 de ani

Papuc Irina

Liviu Nistoran, reales în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romgaz

Stefana Muresan

Studiul metroului de Cluj va fi făcut de italieni și francezi

Nora Dumitrescu

MERON deschide primul coffee shop din Oradea

Ligia Voro

Inserția pe piața muncii – vectorul învățământului terțiar

redactia

UMFST Târgu Mureş scoate la concurs 56 de locuri la specializarea Medicină militară

redactia

Ministrul transporturilor: “Data viitoare semnez pentru centura Zalăului”

Nora Dumitrescu

Leave a Comment