Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Primul parc agroindustrial din Moldova, salvat de la eșec, devine pol agricol al regiunii. TransAgropolis, în plin proces de extindere

Cu doi ani în urmă, administrația județeană Iași era în fierbere: TransAgropolis, primul parc agroindustrial din Moldova, era la un pas de eșec. Rămas gol vreme de aproape doi ani, părea să se îndrepte spre aceeași soartă la care a fost condamnat Centrul Expozițional Moldova, clădirea modernă de la marginea de sud a Iașiului care e mereu închisă și nu poate evolua de la gazdă de evenimente la centru IT. În 2018, în cealaltă parte a orașului, TransAgropolis este astăzi nu doar salvat de la eșec, dar și în plin proces de extindere, scrie presshub.ro.

TransAgropolis a devenit într-adevăr polul agricol al regiunii, odată cu organizarea târgului Agralim pe mare parte din suprafața de 25 de hectare pe care o ocupă. Sute de firme și mii de mici producători agricoli sunt prezenți cu produse de profil și utilaje, primesc sau oferă consultanță, participă la conferințe pe teme diverse, notează publicația citată.

Consiliul Județean are însă planuri mari cu acest parc agroindustrial: extinderea lui cu un centru regional de transfer tehnologic în agricultură și zootehnie. Printre altele, acesta este menit să stimuleze inițiativele de inovare și dezvoltare tehnologică în sectoarele agricol și zootehnic, să crească numărul întreprinderilor care aplică tehnologii noi de producție și să stimuleze cooperarea între mediul de afaceri și cel academic, prin facilitarea dezvoltării de proiecte comune.

Potrivit documentației tehnice întocmite deja, pe o suprafață de 15 hectare vor fi amenajate o platformă expozițională agricolă și de transfer tehnologic, una zootehnică, una pentru demonstrații și încercări, o parcare, perdele de protecție, rețea de drumuri de incintă și utilități. Echivalentul în euro: 3 milioane, pe care CJ speră să-i obțină prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 1, Prioritatea de investiții 1.1. Proiectul a fost depus și la Compania Națională de Investiții.

Dar cei de la CJ nu caută doar finanțare pentru extindere, ci și o echipă de management pentru întregul parc. Serviciile de administrare și operare ale Transagropolis sunt subiectul unei licitații pentru concesionarea lor pe următorii cinci ani. Valoarea estimată a contractului de concesiune este de 18,47 de milioane de lei, iar ofertele sunt așteptate până pe 7 ianuarie 2019. Câștigătorul va avea dreptul să facă investiții cu aprobarea concendentului, pentru completarea și îmbunătățirea obiectului de activitate.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Via Transilvanica - Drumul care unește românii, omologat oficial ca traseu turistic pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud

Articolul următor

Nouă maternitate la Timişoara din fonduri transfrontaliere, investiție de 12.5 milioane de euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share