Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

An foarte bun pentru economia Albei: 168 de companii, cu afaceri de 3,2 miliarde de euro, au intrat în topul național. La nivel județean, 1.700 de agenți economici au figurat în statisticile Topului Firmelor 2017, a cărui gală a fost organizată la Alba Mall de către Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Alba.

“De la an la an vin tot mai mulți reprezentanți ai firmelor. La ediția aceasta au venit în jur de 250 de persoane, peste anul trecut. În ritmul acesta vom fi nevoiți să ne căutăm o sală și mai mare pentru acest eveniment. Aici oamenii de afaceri sunt mult mai uniți decât în alte părți, este o comunitate prietenoasă. Gala de premiere se desfășoară pe parcursul a câteva ore, iar momentul cel mai așteptat este tombola, care a devenit o tradiție la noi”, au susținut organizatorii.
Tonul galei din acest an l-a dat micul rapsod Tudor Florin Limbean (8 ani), din Vințu de Jos, care a cântat imnul național și o piesă folclorică și a recitat o poezie, sub privirile admirative ale celor prezenți. Atmosfera a fost întreținută de recitalul live al unei orchestre locale, cu repertoriu mixt: românesc și internațional.

Andreea Bogdan, revelația serii

Îmbrăcată într-o rochie albastră mulată, prezentatoarea Andreea Bogdan, de la Radio România Actualități, a desfășurat un adevărat tur de forță, înmânând timp de două ore premii câtorva sute de antreprenori locali, ajutată de amfitrioanele serii.
Devenită deja o tradiție, tombola care se desfășoară cu acest prilej a avut un mare succes, 1.000 de bilete, cu valoarea de 10 lei, fiind achiziționate de oamenii de afaceri. Premiile au constat în produse sau servicii oferite de firmele respective, inclusiv ședințe spa sau chiar revelioane pentru mai multe cupluri.

Aniversări în serie la Alba

“Sunt deosebit de onorat că suntem astăzi, aici, într-un număr așa de mare, la un eveniment cu multe semnificații: 100 de ani de România Mare și 25 de ani de activitate camerală de top. Județul Alba stă foarte bine: în topul național erau 168 de firme pe locurile 1-10, cu afaceri de peste 3 miliarde de euro, adică foarte mult, și cu 22.000 de angajați, ceea ce înseamnă că suntem plasați undeva în Top Ten în România dar și CCIA se află tot pe acolo.
Astăzi premiem 1.700 de societăți comerciale, un număr foarte mare. Important este ce ne leagă, nu ce ne dezbină: că mediul de afaceri din Alba este unul performant, unul care face cinste României, unul care peste ani va rămâne în istorie. Suntem puternici, suntem uniți, iar acestea nu sunt doar vorbe goale”, a menționat președintele CCIA, Corneliu Orzea.
“Felicit CCIA pentru acest eveniment, dar și mediul de afaceri pentru performanță, pentru faptul că dă de lucru atâtor oameni. Sper ca mediul de afaceri să rămână și pe viitor la nivelul pe care îl cunoaștem, apreciat nu numai de cei de aici, ci și de parteneri, de colaboratori din afara județului. Eu știu să apreciez această activitate pe care o faceți, care este una deloc ușoară”, le-a transmis oamenilor de business Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Mediul de afaceri, salvarea autorităților

“2018 este un an în care se pare că serbăm multe evenimente, sunt 100 de ani de dezvoltare pentru țara noastră. Trebuie să vorbim despre dezvoltare, despre ceea ce lucrăm noi, ca administrație locală, dar și despre ceea ce lucrați dvs. Trebuie să recunoaștem că, în ultimii 10-15 ani, județul Alba a luat-o înaintea – chiar dacă este este unul mai mititel, cu o populație cu până în 400.000 – multor regiuni și multor județe din România. Nu numai noi am contribuit la aceasta, căci fără dvs., nici primăriile, nici consiliul județean nu puteau să meargă înainte.
Comunitățile noastre, județul Alba nu ar fi arătat astfel în 2018 fără tot ce ați făcut dvs. Chiar dacă în acest an suntem cu frâna de mână un pic ridicată din cauza unora. Și nouă ne este foarte greu să implementăm proiecte, așa cum și dvs. aveți multe piedici. Eu știu bine aceste lucruri – am activat în mediul privat timp de cinci ani, dar au fost pentru mine o provocare. Sunt convins să veți trece peste ele, așa cum ați făcut și până acum”, a remarcat Paul Voicu, viceprimarul din Alba Iulia.
“Îi asigurăm pe toți operatorii economici din Alba că vom fi o prezență puternică pentru companiile solide, cele care dau dovadă de constanță, de bune practici. Vă doresc putere de muncă și inspirație în misiunea pe care fiecare dintre voi o aveți”, a transmis Corneliu Popa, county manager ING Alba, unul dintre partenerii galei.

Sebeș și Cugir aduc cei mai mulți bani

În comparație cu ediția precedentă, primul loc în clasamentul cifrei de afaceri îl ocupă Star Assembly Sebeș. Între primele 10 se află și companiile Elit și Star Transmission, ambele din Cugir, dar a urcat aici și cultivatorul de struguri Jidvei.

În topul profitului, prima poziție o ocupă tot producătorul automotive din Sebeș, noile companii intrate fiind Solina Alba Iulia, profilată pe fabricarea condimentelor și ingredientelor, respectiv compania de tratare și distribuție a apei APA-CTTA Alba Iulia.
Firmele clasate timp de trei ani consecutiv pe primul loc în top (208) au primit distincţii de excelenţă, iar care au fost timp de cinci ani lider de top au fost răsplătite cu trofee de excelenţă (95).
În primele 10 poziții în clasamentul creativității au intrat firmele din judeţ în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut în urma solicitării de titluri de protecţie la Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci și obţinerii acestora în perioada 2015-2017.

Industria, locomotiva județului

CCIA Alba a premiat cele mai performante companii din 2017 din șapte domenii de activitate: industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții. Clasamentul este realizat pe baza unei metodologii complexe și unitare la nivel național, implementată de fiecare cameră la nivel de județ.

Topul analizează indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat. Lucrarea se bazează pe foarte mulți indicatori economici și reprezintă o carte de vizită, din punct de vedere economic, a Albei.
Clasamentul județean din acest an cuprinde 1.751 de agenți economici, respectiv 47 din cercetare, dezvoltare și high tech, 348 din industrie, 137 din agricultură, silvicultură, pescuit, 147 din construcții, 470 din servicii, 506 din comerț și 96 din turism.
În cadrul evenimentului de la Alba Mall a fost lansat catalogul „Topul Județean al Firmelor, ediţia 2017”, care cuprinde cea mai valoroasă bază de date pentru mediul de afaceri județean, reprezentând coordonatele celor 1.700 de companii clasate pe primele 10 locuri la nivel județean.

S-au desprins de Cluj în 1927

Activitatea camerală în Alba a început acum 160 de ani, organizația fiind arondată CCI Cluj, înființată în baza hotărârilor cancelariilor Imperiului Habsburgic alături de cele din Timișoara și Brașov. Districtul militar din Alba Iulia avea activitate negustorească și manufacturieră. În 1927, CCIA a dobândit dreptul de a funcționa independent, iar în 1935 a demarat lucrările de construire a sediului propriu.
Principalele preocupări în perioada de început au fost soluționarea problemelor micilor comercianți, meseriași, producătorilor agricoli referitoare la piață, aprovizionare și legislație. După 1990, organizația s-a axat pe trecerea de la economia dirijată din comunism la cea de piață, cu promovarea liberei inițiative, dezvoltarea și perfecționarea operatorilor economici, dar și a economiei județului.

Se ridică IT-ul în Alba

Una dintre companiile premiate a fost TagDiv, cel mai mare producător de teme de WordPress din România, cu 87.000 de clienți la nivel internațional, care mai nou a creat o aplicație de pontaj online. „Am ajuns cunoscuți cu temele pentru WordPress, dar ne dorim să ieșim din zona de confort și să încercăm și piața din România cu noua aplicație iFlow. Suntem mândri că am participat la gala Topul Județean al Firmelor și că munca noastră este apreciată. Asta ne va ambiționa să ne ridicăm la nivelul așteptărilor clienților noștri și să ușurăm munca antreprenorilor prin softurile create”, a relatat Marius Pădureanu, cofondator. Firma are acum 18 angajați (programatori, web designeri), fiind considerată între primii 10 autori de teme WordPress pe plan mondial, pe Envato Themeforest Market.

Top cifră de afaceri

1. Star Assembly Sebeș fabricarea lagărelor 100 p.
2. Bosch Rexroth Blaj fabricarea lagărelor 24,2 p.
3. Holzindustrie Schweighofer Sebeș tăierea lemnului 24,1 p.
4. Albalact Oiejdea fabricarea lactatelor 8,0 p.
5. Transavia Oiejdea creșterea păsărilor 7,2 p.
6. Elit Cugir prelucrarea cărnii 5,2 p.
7. Star Transmission Cugir fabricarea pieselor auto 4,1 p.
8. Solina România fabricarea condimentelor 2,6 p.
9. Elis Pavaje Petrești fabricarea produselor din beton 2,2 p.
10. Jidvei SRL Jidvei cultivarea strugurilor 2,1 p.

Top profit

1. Star Assembly Sebeș fabricarea lagărelor 100 p.
2. Bosch Rexroth Blaj fabricarea lagărelor 31,5 p.
3. Transavia Oiejdea creșterea păsărilor 19,1 p.
4. Star Transmission Cugir fabricarea pieselor auto 13,4 p.
5. Jivdei SRL Jidvei cultivarea strugurilor 7,7 p.
6. Savini Due Sebeș fabricarea de mobilă 6,6 p.
7. Elit Cugir prelucrarea cărnii 6,3 p.
8. Holzindustrie Schweighofer Sebeș tăierea lemnului 5,1 p.
9. Solina Alba Iulia fabricarea condimentelor 3,9 p.
10. APA-CTTA Alba Iulia distribuția apei 3,8 p.

Top creativitate

1. Dacia Plant Sebeș 152 p.
2. Albalact Oiejdea 107 p.
3. Prefera Foods Galda de Jos 53 p.
4. Jidvei SRL Jidvei 44 p.
5. Solina Alba Iulia 43 p.
6. Elis Pavaje Petrești 42 p.
7. Infofarm Sebeș 41 p.
8. Elit Cugir 32 p.
9. Cora Trade Center Bărăbanț 31 p.
10. Alpin 57 Lux Sebeș 30 p.

Top exportatori

1. Star Assembly Sebeș
2. Bosch Rexroth Blaj
3. Kronospan Sebeș
4. Star Transmission Cugir
5. Rekord Alba Iulia
6. Romarm Cugir
7. Apulum Alba Iulia
8. VCST Automotive Alba Iulia
9. IPEC Alba Iulia
10. Galway Sport Aiud

Prezențe din Alba în topul național (afaceri, profit exploatare, salariați)

Industrie (28 firme) 12,5 mld. lei 732 mil. lei 17.561
Agricultură (27 firme) 995 mil. lei 120 mil. lei 2.287
Comerț (26 firme) 581 mil. lei 128 mil. lei 1.050
Servicii (34 firme) 490 mil. lei 61 mil. lei 1.610
Cercetare-dezvoltare (2 firme) 14 mil. lei 0,7 mil. lei 159
Construcții (1 fime) 10 mil. lei 6 mil. lei 4

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Silviu Costea, președinte Camera de Comerț și Industrie Brașov: “Nicio mașină nu merge fără cel puțin o piesă produsă la Brașov”

Articolul următor

Premiile Media de Excelență 2018 by Amprenta Advertising

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
„Light Up your Winter Holidays” se derulează la Iulius Mall Cluj cu Circus Christmas, într-un regal al bucuriei orchestrat de Moș Crăciun și acompaniat de un concert de colinde.
Citeste mai mult

Circus Christmas, în Iulius Mall Cluj

„Light Up your Winter Holidays” se derulează la Iulius Mall Cluj cu Circus Christmas, într-un regal al bucuriei…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share