Analize Real Estate Ultimele stiri

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

Investitorii români au făcut istorie pe piaţa imobiliară locală în 2018, cu plasamente record de aproape 200 milioane de euro pentru a cumpăra proprietăţi comerciale, un salt semnificativ faţă de peste cinci ori faţă de investiţiile acestora înregistrate în 2017, arată o analiză a unei companii de consultanţă internaţională.

Investitorii români ocupă locul al doilea în topul volumelor generate după naţionalitate. Consultanţii imobiliari de la Colliers International apreciază că ‘prezenţa sporită a capitalului românesc pe piaţa imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una din observaţiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era ca dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce ar avea ei’. Totodată, reprezintă şi un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung.

În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală şi de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investiţională, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte ţări din regiune. O altă observaţie ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investiţional, dublu faţă de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.

Un al doilea eveniment memorabil al anului 2018 este, în opinia celor de la Colliers International, este faptul că două dintre tranzacţiile semnate (vânzarea clădirilor de birouri The Bridge şi Oregon Park din Bucureşti) intră în top 10 al celor mai mari tranzacţii realizate vreodată în România.

‘Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creşterea potenţială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamica relativ favorabilă, se pot vedea creşteri şi în piaţa imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale şi de Est au continuat să scadă, mărind ecartul faţă de preţurile din România. Astfel, în ciuda contextului economic mai dificil şi a unor incertitudini mai mari decât în urmă cu un an, există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive, iar aceste două recorduri consemnate în 2018 ar putea fi chiar depăşite’, spun consultanţii.

Cea mai mare tranzacţie realizată de capitalul românesc a marcat şi intrarea pe piaţa imobiliară a grupului Dedeman, care a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucureştiului, pentru o valoare totală ce se va apropia de 200 milioane euro (în contorizarea investiţiilor din 2018, s-a luat în calcul o cifră mai mică pentru această tranzacţie, deoarece faza a treia va fi finalizată în 2019).

Alte tranzacţii realizate de companii cu acţionariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piaţă – achiziţia clădirii de birouri Bucharest Corporate Center de către One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de Sapient Center Oradea.

Related posts

Roman Brașov se pregătește să își cheme pensionarii la muncă în cazul câștigării contractului de dotare a armatei

redactia

Coldwell Banker : Transilvania Residence, Arad Plaza, Scala Center – în topul proiectelor premium

Stefana Muresan

Undă verde pentru "Prima Casă" 2018. Lista băncilor finanțatoare

Stefana Muresan

Germania rămâne cel mai important partener comercial al României

Ligia Voro

Cluj: Tommy Hilfiger redeschide magazinul din Iulius Mall într-un nou concept

Stefana Muresan

MIPIM PropTech Summit

Transilvania Business

WIZZ AIR, reducere de 20% la toate rezervările efectuate miercuri, 21 martie

Stefana Muresan

Oamenii de afaceri moldoveni, cu ochii pe Arad, Brașov și Iași

redactia

Delegația Cluster Mobilier Transilvan, la cele mai mari evenimente din lume dedicate industriei mobilei

redactia

Prințul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UBB

Stefana Muresan

Cezar Ioan: ” VINUL NU ESTE UN MOFT, vinul este – alături de gastronomie și de specificurile regionale – un important vector de bunăstare”

Stefana Muresan

Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar al CNAS

Stefana Muresan

Rotary. Diferențele sunt doar lingvistice, idealurile sunt aceleași!

Ligia Voro

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: KWS produce hibrizi în România

Ligia Voro

Proiect european pentru orientarea tinerilor bihoreni în carieră

Traian Dan

Proiect european de 7,9 mil. lei pentru achiziţionarea de echipamente medicale la spitalul judeţean din Sfântu Gheorghe

Stefana Muresan

Camerele agricole din Ungaria, replicate în România

Nora Dumitrescu

Mecanicul Anului în România este din Cluj

Nora Dumitrescu

Extindere cu 16 hectare și investiții de 10 milioane de euro în Industrial Park Brașov

Papuc Irina

Analiza pietei de constructii – Marcom

Mezina omului de afaceri clujean Gicu Gânscă, afaceri de milioane de dolari la New York. Lucrează cu Calvin Klein, Ford și Morgan Chase

redactia

Gigantul american Visteon deschide un centru de inginerie la Timișoara

redactia

BVB urmează trendul internațional și urcă la maxime istorice

Ligia Voro

Un start-up fondat de o echipă de români dezvoltă o platformă bazată pe inteligența artificială care să ajute companiile să-și modernizeze operațiunile IT

Papuc Irina

Leave a Comment