Analize Real Estate Ultimele stiri

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

Investitorii români au făcut istorie pe piaţa imobiliară locală în 2018, cu plasamente record de aproape 200 milioane de euro pentru a cumpăra proprietăţi comerciale, un salt semnificativ faţă de peste cinci ori faţă de investiţiile acestora înregistrate în 2017, arată o analiză a unei companii de consultanţă internaţională.

Investitorii români ocupă locul al doilea în topul volumelor generate după naţionalitate. Consultanţii imobiliari de la Colliers International apreciază că ‘prezenţa sporită a capitalului românesc pe piaţa imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una din observaţiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era ca dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce ar avea ei’. Totodată, reprezintă şi un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung.

În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală şi de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investiţională, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte ţări din regiune. O altă observaţie ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investiţional, dublu faţă de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.

Un al doilea eveniment memorabil al anului 2018 este, în opinia celor de la Colliers International, este faptul că două dintre tranzacţiile semnate (vânzarea clădirilor de birouri The Bridge şi Oregon Park din Bucureşti) intră în top 10 al celor mai mari tranzacţii realizate vreodată în România.

‘Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creşterea potenţială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamica relativ favorabilă, se pot vedea creşteri şi în piaţa imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale şi de Est au continuat să scadă, mărind ecartul faţă de preţurile din România. Astfel, în ciuda contextului economic mai dificil şi a unor incertitudini mai mari decât în urmă cu un an, există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive, iar aceste două recorduri consemnate în 2018 ar putea fi chiar depăşite’, spun consultanţii.

Cea mai mare tranzacţie realizată de capitalul românesc a marcat şi intrarea pe piaţa imobiliară a grupului Dedeman, care a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucureştiului, pentru o valoare totală ce se va apropia de 200 milioane euro (în contorizarea investiţiilor din 2018, s-a luat în calcul o cifră mai mică pentru această tranzacţie, deoarece faza a treia va fi finalizată în 2019).

Alte tranzacţii realizate de companii cu acţionariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piaţă – achiziţia clădirii de birouri Bucharest Corporate Center de către One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de Sapient Center Oradea.

Related posts

Cel mai mare parc din Oradea, Grădina urbană Nufărul – 20 milioane euro

Traian Dan

Studiu: 60% din industria IT, controlată de marii investitori străini

Stefana Muresan

Tesla vine în România, în 2019. Informația a fost confirmată de Elon Musk

redactia

Acord cadru pentru serviciile topografice si de cadastru privind imobilele din domeniul public si privat al Clujului

Stefana Muresan

Mega Image a deschis un magazin la Oradea, urmează alte două în acest an

Traian Dan

Unul dintre cei mai mari producători agricoli a mai cumpărat 420 ha în Timiș de la o companie australiană

Stefana Muresan

Grupul MedLife își consolidează poziția în Moldova și anunță o nouă achiziție: Centrul Medical Micromedica

Papuc Irina

Pandemia COVID-19 impulsionează dezvoltarea comerțului online: Retailerii de Electro-IT și Home&Deco și-ar putea extinde cu peste 50% spațiile logistice

Papuc Irina

NTT DATA anunță lansarea raportului pe tema Covid-19: “Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”

Nicolae Pop

Se reia transportul auto și feroviar de călători între România și Ungaria

Traian Dan

UBM Feed Ro­mâ­nia – fa­bri­că de nutreţuri com­­binate în Sânpaul; investiție de 15 milioa­ne de euro

Stefana Muresan

Vinurile spumante de Șimleu au intrat în rețeaua Carrefour

Nora Dumitrescu

ABSL invites you to Iași Business Mixer 2019 on September 19th

Ligia Voro

Cel mai nou echipament Stratasys de printare 3D – J55 – este acum și în România

redactia

Proiectele mari ale Clujului costă 1,5 miliarde de euro

redactia

COVID-19 va accelera inovația tehnologică în industria sporturilor de iarnă

Traian Dan

Bistrițenii de la COMAUTOSPORT au urcat dealerul FORD din Mureș cu 50% în primul an

Stefana Muresan

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca, mai scumpe decât cele noi

Nora Dumitrescu

Asociația OncoHelp marchează ziua mondială a luptei împotriva cancerului la sân

Papuc Irina

Ministrul agriculturii s-a întâlnit cu legumicultorii clujeni

Nora Dumitrescu

Anuarul de real estate al României, la Expo Real Munich 2017

Nicolae Pop

Banca Transilvania a contribuit in ultimii 5 ani cu peste 2,1 miliarde de lei- taxe si alte contributii la bugetul de stat

Stefana Muresan

Cum arată primul kit complet de protecție 100% românesc: produs la o fabrică din Călan, județul Hunedoara

Ion Surdu

Fostul președinte ANRE, unul dintre noii administratori ai Electrica

redactia

Leave a Comment