Analize Real Estate Ultimele stiri

Investitorii români au plasat 200 de milioane de euro în proprietăţi comerciale, fiind pe locul II în topul după naţionalitate

Investitorii români au făcut istorie pe piaţa imobiliară locală în 2018, cu plasamente record de aproape 200 milioane de euro pentru a cumpăra proprietăţi comerciale, un salt semnificativ faţă de peste cinci ori faţă de investiţiile acestora înregistrate în 2017, arată o analiză a unei companii de consultanţă internaţională.

Investitorii români ocupă locul al doilea în topul volumelor generate după naţionalitate. Consultanţii imobiliari de la Colliers International apreciază că ‘prezenţa sporită a capitalului românesc pe piaţa imobiliară marchează un posibil punct de cotitură, deoarece una din observaţiile pe care le primeam până acum de la unii investitori străini fără activitate aici era ca dacă românii nu au încredere în activele locale, de ce ar avea ei’. Totodată, reprezintă şi un semnal că economia României pe ansamblu a crescut într-atât de mult în ultimul deceniu încât să ducă la acumulări de capital, un aspect pozitiv pentru perspectivele pe termen mai lung.

În medie, la nivelul economiilor din Europa Centrală şi de Est, cumpărătorii locali au reprezentat 23% din activitatea investiţională, astfel că România s-a apropiat pentru prima oară la realitatea celorlalte ţări din regiune. O altă observaţie ar fi că în România, capitalul sud-african este în continuare dominant, cu o pondere de aproape o treime din volumul investiţional, dublu faţă de cota pe care o are pe ansamblul întregii regiuni.

Un al doilea eveniment memorabil al anului 2018 este, în opinia celor de la Colliers International, este faptul că două dintre tranzacţiile semnate (vânzarea clădirilor de birouri The Bridge şi Oregon Park din Bucureşti) intră în top 10 al celor mai mari tranzacţii realizate vreodată în România.

‘Dacă economia României nu se va depărta prea mult de creşterea potenţială în 2019 (de aproximativ 4%), iar economia globală va rămâne într-o dinamica relativ favorabilă, se pot vedea creşteri şi în piaţa imobiliară. Anul trecut, randamentele în capitalele Europei Centrale şi de Est au continuat să scadă, mărind ecartul faţă de preţurile din România. Astfel, în ciuda contextului economic mai dificil şi a unor incertitudini mai mari decât în urmă cu un an, există premisele ca 2019 să genereze noi surprize pozitive, iar aceste două recorduri consemnate în 2018 ar putea fi chiar depăşite’, spun consultanţii.

Cea mai mare tranzacţie realizată de capitalul românesc a marcat şi intrarea pe piaţa imobiliară a grupului Dedeman, care a cumpărat proiectul de birouri The Bridge din zona centru-vest a Bucureştiului, pentru o valoare totală ce se va apropia de 200 milioane euro (în contorizarea investiţiilor din 2018, s-a luat în calcul o cifră mai mică pentru această tranzacţie, deoarece faza a treia va fi finalizată în 2019).

Alte tranzacţii realizate de companii cu acţionariat local au fost mai mici, dar relevante pentru piaţă – achiziţia clădirii de birouri Bucharest Corporate Center de către One United Properties sau a centrului comercial Oradea Shopping City de Sapient Center Oradea.

Related posts

PROFI ajută prin angajări

Ligia Voro

BCR a lansat concursul de desene pentru elevi „Școala Banilor Bine-Crescuți”

Traian Dan

Centura Oradea – Autostrada A3 are SF finalizat

redactia

Reprezentanții Romgaz au prezentat proiectul centralei de la Iernut la Pavilionul României de la Expo Astana

Stefana Muresan

Maramureșul va avea fond de solidaritate cu famiile afectate economic

Nora Dumitrescu

A Hungarian development of record value is appearing at MIPIM 2019

Stefana Muresan

Un deceniu de activitate pentru compania mureșeană Vitafoam Luduș

Ligia Voro

Huedinul își reface canalizarea pe banii Europei

Nora Dumitrescu

1000 de participanți și 3000 de ore petrecute în programele educaționale Schaeffler România

Ligia Voro

Apel la respect pentru libertatea de presă și independența jurnalistică în Europa

Ligia Voro

Studiu Instant Factoring: Peste 70% din volumul total de activitate al microîntreprinderilor din România este realizat de firmele cu o cifră de afaceri de până în 250.000 euro

Ligia Voro

Două produse tradiţionale româneşti, prezentate de studenţii USAMV Cluj-Napoca, în procedură de atestare naţională

Stefana Muresan

Total Business Land elaborează SF pentru Parcul Industrial Tămășeu

Traian Dan

Tarom reia zborurile din Cluj-Napoca către Paris

Stefana Muresan

ADR Vest: Conexiuni rutiere de milioane de euro în Timiș

redactia

Building Permit obtained for the DACIA ONE project

Papuc Irina

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența

Stefana Muresan

ADR Centru: Contracte de 200% la reabilitarea infrastructurii si 120% la patrimoniu

Stefana Muresan

Efectul donațiilor de la Sibiu: La Spitalul Județean începe amenajarea centrului de testare pentru noul coronavirus

Ion Surdu

Simon Maurer – ”Constructorul de visuri”

Nicolae Pop

Start la lucrările Parcului Industrial Săcueni Bihor

Traian Dan

Licitație pentru un proiect de infrastructură de aproape 50 mil. lei în Bistrița-Năsăud

Stefana Muresan

Antonio Souvannasouck, președinte PRBAR: “Problema pieței de asigurări este că este foarte mică, nedezvoltată”  

Ligia Voro

Grupul Taparo va acoperi necesarul de măști al României

Nora Dumitrescu

Leave a Comment