Alba Fonduri Europene Mureș Sibiu Ultimele stiri

Investiții din fonduri europene în 34 de grădinițe din Regiunea Centru

ADR Centru
În 34 de gradinite din Regiunea Centru vor fi realizate investitii din fonduri europene in modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii proiectului gestionat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin care titularul – Ministerul Educatiei Nationale – alaturi de administratia publica locala vor utiliza peste zece milioane euro pentru educatia timpurie a copiilor.
Cele 34 de gradinite din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita Mures si Sibiu beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, prin Programul Operational Regional 2014-2020, lucrarile de reabilitare a cladirilor si chiar unele constructii noi. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Constructii gradinite Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a carui valoare totala este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de cladiri noi pentru gradinitele care se afla in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru acest tip de educatie. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational de inalta performanta, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului consta in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, in gradinitele cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii gradinitei si dotarea acestora cu mobilier scolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de cladiri adecvate, dar si prin reabilitarea si modernizarea spatiilor destinate procesului educational, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului prescolar. Astfel, se va crea o infrastructura scolare moderna, adecvata desfasurarii procesului de invatamant, asigurandu-se astfel conditiile materiale desfasurarii unui proces didactic de calitate, in conformitate cu cerintele actuale.
Prin implementarea proiectului 34 unitati de invatamant vor fi reabilitate sau vor beneficia de constructii noi si de dotari corespunzatoare procesului educational pentru un numar de 1791 copii. Lucrarile de executie sunt realizate din 2 surse de finantare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea retelei scolare si universitare) sunt finantate lucrarile aferente investitiei de baza – cladirea gradinitei si instalatiile aferente, inclusiv retele exterioare in incinta, iar din fonduri locale se finanteaza echipamentele cum ar fi: centrala termica, imprejmuiri, alei pietonale si carosabile, bransamente, remiza PSI, magazii si amenajarea terenurilor din incinta (loc joaca, teren de sport, parcare, etc). In functie de numarul de copii estimat a fi cuprins in unitatea scolara, la nivelul Regiunii Centru sunt cuprinse obiective cu 2, 3 si 4 sali de grupa, care au program normal de studiu.
”Aceste proiect raspunde necesitatii de modernizare si dotare a multor gradinite care functioneaza in spatii improprii si cu echipamente necorespunzatoare. La nivel national vorbim de 380 de gradinite, din care noi vom sprijini modernizarea a 34 de unitati educative. Este foarte buna initiativa de a fi finantate, din fonduri europene nerambursabile, achizitiile derulate de unitatile scolare si de administratia publica locala, deoarece astfel parintii si copiii pot vedea ca se folosesc si fonduri europene pentru cresterea calitatii in invatamant. Prin Axa Prioritara 10 vom asigura investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, in acest moment avand in evaluare peste 130 de proiecte, a caror valoare totala este de peste 820 milioane lei. La aceste proiecte se adauga si 30 de proiecte gestionate de noi si implementate de administratia publica locala din regiune pentru reabilitarea energetica a unor cladiri din sistemul educational, fie ele gradinite, scoli, licee si internate scolare. Necesarul de finantare este foarte mare si vom reusi sa sustinem doar o parte din aceste cereri de finantare, tinand cont ca pentru intreaga Axa Prioritara 10, avem o alocare financiara cu putin mai mare de 163 milioane lei, gradul de acoperire cu cereri de finantare pe unele prioritati fiind de peste zece ori mai mare decat fondurile disponibile. Concret, prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Related posts

Sibex, fuziunea cu Bursa de Valori București

Stefana Muresan

Coaliția pentru Dezvoltarea României: ”Stop OuG! – mediul privat nu poate fi ignorat”

redactia

Cezar Ioan – autorul cărții document „Gastronomie Românească de secolul XXI”: “Cred că avem nevoie să ne mândrim cu gastronomia veche și să o modernizăm ca ea să rămână vie”

Stefana Muresan

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

Belarus vrea firme cu capital mixt în România

Nora Dumitrescu

Clujul a cumpărat 24 de tramvaie Siemens de la Astra Arad

Nora Dumitrescu

Cemacon, profit operațional în creștere cu 65% în S1

Stefana Muresan

Harta afacerilor cu profit din România

Stefana Muresan

Investitorii din agricultură și silvicultură, chemați să dezbată Ghidul pentru finanțarea infrastructurii de irigații

Ion Surdu

Ordinul Arhitecților din România a participat la lucrările Conferinței AsoP 2019

Stefana Muresan

Universitatea de Științe Agricole din Timișoara – proiect de finanțare a noilor afaceri, valoare totală de 15,4 mil. lei

Stefana Muresan

#TCIC2019 | 400 de participanți | 24 de țări

Ligia Voro

Bucovina și Clujul își vând produsele tradiționale la comun

Nora Dumitrescu

VCST Automotive Production, angajări masive în Alba

Stefana Muresan

Cora, proiect mixt la Cluj: hotel, office & mall? Proiect in dezbatere.

Nora Dumitrescu

Acționarii Farmaceutica Remedia au aprobat contractarea de noi credite

Ligia Voro

CSALB și FinZoom.ro recomandă mare atenție la costurile amânării ratelor

Traian Dan

Studenții economiști vor putea face practică bancară în șapte orașe

Nora Dumitrescu

Platformă online pentru a doua opinie medicală. Consultații virtuale non stop

redactia

Oradea scumpește tariful la gunoi pentru deșeurile provenite din afara județului

Traian Dan

Companie a grupului Peppermint, Ertex International, o firmă de top în domeniul textil european

Stefana Muresan

Sectoarele de FMGC și retail conduc tranziția României spre economia circulară

Ligia Voro

Oradea, campioana banilor europeni din România

Nora Dumitrescu

Porsche Engineering își consolidează prezența în România și majorează numărul de angajați

Stefana Muresan

Leave a Comment