Alba Fonduri Europene Mureș Sibiu Ultimele stiri

Investiții din fonduri europene în 34 de grădinițe din Regiunea Centru

ADR Centru  - simion cretu 960x540 - Investiții din fonduri europene în 34 de grădinițe din Regiunea Centru
În 34 de gradinite din Regiunea Centru vor fi realizate investitii din fonduri europene in modernizarea si dotarea unitatilor de invatamant. Acest fapt este posibil ca urmare a semnarii proiectului gestionat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin care titularul – Ministerul Educatiei Nationale – alaturi de administratia publica locala vor utiliza peste zece milioane euro pentru educatia timpurie a copiilor.
Cele 34 de gradinite din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita Mures si Sibiu beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, prin Programul Operational Regional 2014-2020, lucrarile de reabilitare a cladirilor si chiar unele constructii noi. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Constructii gradinite Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a carui valoare totala este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.
Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de cladiri noi pentru gradinitele care se afla in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru acest tip de educatie. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational de inalta performanta, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului consta in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, in gradinitele cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii gradinitei si dotarea acestora cu mobilier scolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de cladiri adecvate, dar si prin reabilitarea si modernizarea spatiilor destinate procesului educational, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului prescolar. Astfel, se va crea o infrastructura scolare moderna, adecvata desfasurarii procesului de invatamant, asigurandu-se astfel conditiile materiale desfasurarii unui proces didactic de calitate, in conformitate cu cerintele actuale.
Prin implementarea proiectului 34 unitati de invatamant vor fi reabilitate sau vor beneficia de constructii noi si de dotari corespunzatoare procesului educational pentru un numar de 1791 copii. Lucrarile de executie sunt realizate din 2 surse de finantare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea retelei scolare si universitare) sunt finantate lucrarile aferente investitiei de baza – cladirea gradinitei si instalatiile aferente, inclusiv retele exterioare in incinta, iar din fonduri locale se finanteaza echipamentele cum ar fi: centrala termica, imprejmuiri, alei pietonale si carosabile, bransamente, remiza PSI, magazii si amenajarea terenurilor din incinta (loc joaca, teren de sport, parcare, etc). In functie de numarul de copii estimat a fi cuprins in unitatea scolara, la nivelul Regiunii Centru sunt cuprinse obiective cu 2, 3 si 4 sali de grupa, care au program normal de studiu.
”Aceste proiect raspunde necesitatii de modernizare si dotare a multor gradinite care functioneaza in spatii improprii si cu echipamente necorespunzatoare. La nivel national vorbim de 380 de gradinite, din care noi vom sprijini modernizarea a 34 de unitati educative. Este foarte buna initiativa de a fi finantate, din fonduri europene nerambursabile, achizitiile derulate de unitatile scolare si de administratia publica locala, deoarece astfel parintii si copiii pot vedea ca se folosesc si fonduri europene pentru cresterea calitatii in invatamant. Prin Axa Prioritara 10 vom asigura investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, in acest moment avand in evaluare peste 130 de proiecte, a caror valoare totala este de peste 820 milioane lei. La aceste proiecte se adauga si 30 de proiecte gestionate de noi si implementate de administratia publica locala din regiune pentru reabilitarea energetica a unor cladiri din sistemul educational, fie ele gradinite, scoli, licee si internate scolare. Necesarul de finantare este foarte mare si vom reusi sa sustinem doar o parte din aceste cereri de finantare, tinand cont ca pentru intreaga Axa Prioritara 10, avem o alocare financiara cu putin mai mare de 163 milioane lei, gradul de acoperire cu cereri de finantare pe unele prioritati fiind de peste zece ori mai mare decat fondurile disponibile. Concret, prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

Related posts

Proiectul rezidențial Maurer Panoramic se înalță la Cluj

redactia

Banca Transilvania, planuri ambițioase pentru acest an

Stefana Muresan

Pasaj rutier subteran şi reabilitarea Podului Dacia, două proiecte noi ale Primăriei Oradea

Stefana Muresan

Wetterbest a preluat integral Cortina WTB

Ligia Voro

Oradea: Din bugetul record pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Stefana Muresan

ADR Vest, seminar online pentru microîntreprinderi. Aflați despre finanțări

Ligia Voro

Shortlist announced for the 2nd annual CRE Awards

redactia

ADR Centru se implică în susținerea firmelor din Regiunea Centru

redactia

Angajații din construcții vor avea, din februarie, un salariu cu 25% mai mare

redactia

Deschiderea Hotelului de Gheață de la Bâlea Lac se amână: E prea cald

Papuc Irina

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne aproape de agricultorii din România și nu numai!

redactia

Spital privat la Satu Mare, construit de un fost manager al Spitalului Judeţean

redactia

Omul de afaceri Dorel Goia mai vrea o fabrică în Europa Centrală

Stefana Muresan

Horia Brenciu este noul ambasador al brandului PROFI

redactia

Primul hotel din România care acceptă plata cu Bitcoin

Stefana Muresan

Oradea facilitează accesul spre Satu Mare şi Autostrada Transilvania

Traian Dan

Hidroserv a depus planul de reorganizare

Ligia Voro

Cinci oferte pentru lucrările de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor din Alba Iulia

Stefana Muresan

Negrescu: ”România va găzdui Summit-ul European al Regiunilor și Orașelor, în perioada exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”

Stefana Muresan

Clujul domină piața regională a birourilor

Nora Dumitrescu

Sprijin financiar de până la 1.500 euro/an pentru comasarea terenurilor agricole

Stefana Muresan

Zitec a preluat agențiile de digital Bright și Symbolic

Ligia Voro

Va pierde Timişoara titlul de Capitală Europeană 2021?

Ligia Voro

Veronica Guşă de Drăgan, cea mai bogată româncă, va construi în Brașov o clinica medicală

Stefana Muresan

Leave a Comment