Cluj Ultimele stiri

Aparat inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri, lansat pe piață de UBB

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca lansează pe piață aparatul SmartRadon, un sistem inovativ de monitorizare a calității aerului din clădiri.

 

Dezvoltat și testat de cercetătorii UBB, aparatul poate înregistra: (1) radonul (care, peste pragul critic, poate influența inducerea unor forme de cancer, a bolilor respiratorii etc.); (2) compușii organici volatili (cu impact asupra sistemului respiratoriu, nervos, de reproducere etc.); (3) monoxidul de carbon (cu impact letal dacă depășește pragul critic); (4) dioxidul de carbon (cu impact negativ asupra stării de sănătate); (5) alți parametri de mediu, precum presiunea, umiditatea și temperatura. Parametrii monitorizați de SmartRadon pot fi vizualizaţi online, în timp real, prin intermediul aplicațiilor mobile, existând posibilitatea stabilirii pragurilor critice de alertă.

SmartRadon poate realiza, în aceste condiții, o radiografie complexă a principalilor poluatori ambientali cancerigeni din locuințe, oferind posibilitatea dezvoltării și implementării unor servicii de prevenție și intervenție de mediu.

Sistemul prototip SmartRadon a fost deja autorizat de OICPE – Organism Independent pentru certificarea produselor electrice, fapt care atestă conformitatea prototipului din punctul de vedere al respectării normelor tehnice naţionale şi internaţionale, precum şi al normelor de asigurare a siguranţei în utilizare de către persoanele din clădirile unde se instalează. De asemenea, s-au aplicat testări de performanţă în cadrul unui institut european de verificare metrologică pentru etalonarea şi validarea internaţională a prototipului.

„În ultimii ani, în logica universităților world-class, UBB și-a dezvoltat o strategie modernă și planuri operaționale pentru a conecta componenta de cercetare avansată cu componenta de inovare-antreprenoriat, pentru a genera produse/servicii inovative. În acest context, spre exemplu, pe lângă SmartRadon, UBB a mai lansat recent produse inovative (PsyPills etc.) și, în curând, în colaborare cu EON Reality din SUA, va lansa aplicația VR-Mind. Mai mult, programul UBBSTEM+, care va fi lansat în curând, va dinamiza și mai mult aceste demersuri inovativ-antreprenoriale. Așadar, în următorii ani, societatea/economia să se așteptate la tot mai multe produse/servicii marca UBB, inovative și/sau cu calități la cele mai ridicate standarde din domeniu. Vizăm acest transfer tehnologic/cognitiv nu doar la nivel național, ci și la nivel internațional”, afirmă Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Aparatul este un produs inovativ derivat din cercetările derulate în cadrul proiectului „Sisteme inteligente privind siguranța populației prin controlul și reducerea expunerii la radon, corelate cu optimizarea eficienței energetice a locuințelor din aglomerări urbane importante din România- acronim SMART_RAD_EN” (director: Dr. Carlos Sainz), finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Related posts

Clujenii de la ACI mizează pe afaceri de 35,5 mil. euro

Stefana Muresan

Banca Transilvania vrea să achiziţioneze 39% din a treia bancă din Republica Moldova

Stefana Muresan

Magazinele Enel din Cluj, Sibiu și Mureș, închise de sărbători

redactia

Romgaz, contracte de vânzare – cumpărare gaze cu Oltchim, în valoare de peste 37 mil. lei

Stefana Muresan

Brașov: Reinert, afaceri de peste 89 de milioane de lei

Stefana Muresan

CTP – program destinat pieței muncii din vestul Bucureștiului

Ionut Oprea

Crește numărul incubatoarelor de afaceri din Regiunea Centru

Ligia Voro

CJ Cluj, receptie finala a lucrarilor din prima etapa de stabilizare a Dealului Hoia

Stefana Muresan

CJ | Conferinţa Best Marketing vine la Cluj

Transilvania Business

Transgaz, încasări de 188,5 milioane de lei de la Romgaz pentru transportul gazelor în perioada 1 octombrie 2016 – 1 octombrie 2017

Stefana Muresan

EximBank finanțează Grupul Arsat de la Arad cu 11 milioane de euro

Papuc Irina

ebm-papst, lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare, mutare strategică la Oradea

redactia

CJ | Târgul Agro – piaţa virtuală pentru hrană românească bună şi ieftină

Blue Air cumpără 6 Boeing 737 MAX 8 și închiriază alte 12

Stefana Muresan

CCIA Arad – parteneriate pentru a veni în sprijinul celor care accesează Programul StartUp Nation

Stefana Muresan

Clujenii sunt așteptați din nou în stradă. De data asta la Art in the Street 2019

Ligia Voro

Din decembrie, Vodafone va avea un nou director financiar – Marius Corcoman

Ligia Voro

Reteaua de sanatate Regina Maria și omul de afaceri Horia Ciorcila, parteneriat de 15 milioane euro in Cluj Napoca

Stefana Muresan

Cosmopolis ajunge la 4.100 de locuințe finalizate și peste 10.000 de locuitori după investiții cumulate de peste 350 de milioane de euro

Papuc Irina

Fabrica Timişoreana a beneficiat de investiţii de peste 100 de milioane de euro în ultimii 15 ani

Stefana Muresan

Germanii de la Bosch caută peste 300 de oameni pentru fabrica din Jucu

Stefana Muresan

Laufer: Granturi de 50.000 de lei pentru firmele românești care vizează internaționalizarea

Stefana Muresan

Premiul Societății Europene de Matematică a fost câștigat în acest an de o româncă: Ana Caraiani, profesor la Imperial College London

Papuc Irina

CEE Property Forum – 5th time in Vienna & a panel dedicated to Romania

Ionut Oprea

Leave a Comment