Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Domul Catolic din Timișoara, reabilitat cu fonduri europene. Investiții de peste 21 mil. lei

Cea mai veche clădire care găzduieste Domul Catolic din Timișoara, de 300 ani, va intra de la 1 februarie în reparații capitale. Totul va fi posibil prin intermediul ADR Vest, cu Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Sc Danart Import Export SRL este firma care se va ocupa de lucrări de intervenții asupra componentelor artistice, iar SC Constructim SA de lucrări de intervenții generale.

 

Proiectul are o valoare totală de 21.767.121,96 lei din care 21.316.962,01 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă și 18.489.201,75 lei finanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Procedurile au durat atât de mult, pentru că întâi au fost luate o parte dintre avize și nu era încă luată autorizația de construire, iar proiectul tehnic nu era făcut. A fost o licitație pentru proiectarea tehnică, care a durat pe rigorile legislației, a durat realizarea proiectării care a fost complexă. Și mai apoi a fost licitația pentru realizarea lucrărilor și bineînțeles acum au fost finalizate ambele proceduri. Este un monument de clasa A și complexitatea lucrărilor este foarte mare. Cred că este una dintre cele mai complexe lucrări din tipologia lor implementate în acest moment”, a explicat Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest.

Lucrările vizează restaurarea tuturor componentelor artistice ale Catedralei Romano – Catolice din Timișoara, și anume: pictura murală, stucomarmura, stucatura, lemnul, vitraliile și pictură pe pânză; înlocuirea instalațiilor termice, a celor electrice, și a celor sanitare; restaurarea elementelor din piatră și metal; intervenții asupra șarpantei și învelitoarei; intervenții la criptă; zugrăvirea fațadelor; refacerea împrejmuirii și amenajare spațiilor verzi; asigurarea accesibilității pentru persoanele cu dizabilități.

Episcopia Romano – Catolică de Timișoara dorește, prin intermediul acestui proiect, să crească atractivitatea acestui obiectiv atât de important pentru comunitatea locală – din perspectivă culturală, istorică și artistică – în rândul vizitatorilor Domului, precum și în rândul numărului tot mai mare de turiști care vizitează Timișoara. „Noi dorim să restaurăm în totalitate piatra care există, dar în același timp și piatra nouă care va fi adusă, va fi de altfel identică cu cele existente acum aici. Pe perioada lucrărilor, cel puțin în prima parte a lucrărilor nu se vor putea oficia slujbele religioase, ținând cont de schimbarea părții electrice, a pardoselii. Noi sperăm ca spre sfârșitul anului să putem celebra sfintele liturghii în catedrala noastră chiar dacă vor mai fi prezente schelele. Este una dintre cele mai semnificative clădiri, nu doar din punct de vedere religios al orașului, ci cea mai semnificativă clădire barocă a Timișoarei. Pe parcursul istoriei, a jucat un rol important atât în viața religioasă, cât mai ales în viața culturală. Discutăm de peste 20 de concerte care se susțin anual în această catedrală”, a transmis Nicolae Lauș, director al Cancelariei Diecezane.

Domul va fi închis publicului începând de luni, 28 ianuarie, când încep lucrările.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tramvaiele vor circula din nou în Reșița, după 8 ani, datorită fondurilor europene

Articolul următor

Bănățenii vor putea merge la Belgrad pe autostradă. Studiu de fezabilitate pentru autostrada Timişoara – Moraviţa

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share