- Grupul olandez Damen urmărește dublarea angajaților pe Șantierul Naval din Mangalia. Compania vrea să investească într-un Centru de excelență pentru viitorii meseriași, dar și în spații de cazare proprii pentru angajații proveniți din zone mai îndepărtate ale țării.
Rino Brugge, director general al șantierului Naval Damen din Galați, a vorbit pentru flux24.ro despre formarea profesională a navaliștilor din Galați și Mangalia, înființarea unui centru de excelență în domeniul formării profesionale a tinerilor absolvenți și a adulților (lifelong learning) la Mangalia, exodul creierelor și intenția grupului olandez de a crește ocuparea forței de muncă la peste 3.000 angajati la Mangalia până în 2020, ceea ce înseamnă aproape dublu față de nivelul de astăzi.
Damen, acționar majoritar la Galați din 1999, a construit acolo deja peste 400 de nave, dintre care 29 din segmentul defence&security, la o cifră de afaceri cumulată de peste două miliarde de euro și o medie de profit anual de 30 de milioane de euro. Numărul total al angajaților țantierului Naval din Galați este de 4000, incluzând și personalul subcontractor, din care 468 de sudori cu o vârstă medie de 39 de ani. Compania a înțeles că cea mai importantă resursă a unui brand puternic sunt oamenii. Astfel s-au plătit între 1999-2018 salarii și remunerații de circa 400 milioane de euro. În timp ce altor șantiere navale le lipsesc contractele, la Galați și la Mangalia este de muncă, iar formarea profesională duală funcționează bine.
”În prezent, șantierul Naval din Mangalia are 1800 de salariațidin care 300 de sudori (sudorii au vârsta medie de 44 de ani) și se află în plin proces de recrutare pentru meseriile specifice domeniului naval: lăcătuși, sudori, tubulatori, electricieni, tâmplari, vopsitori, sablatori, mecanici, etc. Centrul de Excelență profesională de la Mangalia se va concentra pe pregătirea continuă (lifelong learning) a calificărilor pentru ocupațiile specifice industriei construcțiilor navale. Estimam valoarea totală a investiției la aprox. 150.000 euro pentru dotarea atelierelor de instruire. Pe lângă reducerea costului materialelor necesare în procesul de instruire cu aproximativ 30%, astfel vom intra și într-o nouă eră tehnologică în formarea profesională prin achiziționarea de simulatoarea virtuale de sudură. Suntem încrezatori că eforturile noastre vor avea rezultatele dorite, șantierul nostru având un avantaj major, pe care nu il au alți angajatori din industria grea din România. Astfel, Damen Mangalia deține un număr important de spații de cazare ce urmează a fi modernizate, în scopul îmbunătățirii condițiilor de locuit pentru angajații proveniți din zone mai îndepărtate ale țării, aceștia nefiind nevoiți astfel să locuiasca în chirie dacă vor veni din întreaga țară pentru a munci la șantierul Naval Damen-Mangalia”, a declarat potrivit sursei citate Rino Brugge.