Cluj Infrastructura Ultimele stiri

Centura Metropolitană a Clujului, variante de traseu. Cost final estimat – 250 milioane de euro

Costul final al Centurii Metropolitane a Clujului (CMC), programată să fie construită între localitățile Gilău și Apahida, va urca de la 160 la 250 de milioane de euro, estimează reprezentanții platformei de monitorizare a infrastructurii Pe Unde Merg (PUM), potrivit Ziua de Cluj.

 

Unul dintre administratorii forumului de infrastructură a avut o întrevedere cu proiectanții de la Exaplan, cei care se ocupă de studiul de fezabilitate (SF) a viitoarei ocolitoare. “SF este on-track, proiectantul pare serios și intenționează să termine în 2019. După SF urmează licitație de design and build. Exproprierile pentru proiect vor fi mari, apoi la construire vorbim de tuneluri (la plural) și de viaduct înalt.

Proiectul începe dinainte de Gilău, apoi la intersecția cu Autostrada Transilvania (A3) va fi nod legat la actualele bretele, iar centura trece pe sub podul lui Tirrena Scavi, apoi la Cora ceva pasaj lung de tot. Mai departe tunel, viaduct, chestii faine. Categoria drumului încă nu e stabilită: câte benzi, viteză de proiectare.

Ei încearcă cea mai bună variantă, dar posibil ca cel puțin o curbă să aibă viteză de proiectare 60 km/h. Au proiectat drumuri de legătură mai multe decât trebuie, posibil și spre Baciu, vedem ce rămâne după aprobarea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Nu e definitivat traseul în jurul aeroportului, fiindcă mai este și proiectul de extindere a pistei, implicit devierea Someșului. Toate intersecțiile sunt denivelate și va fi separator median. Costul de construire estimat anterior, de 160 milioane de euro, va fi cu siguranță depășit. Poate 250 de milioane, estimare grosieră”.

 

Ar trebui să fie gata până în 2023

Asocierea Exaplan – Transinvest Budapesta – SpecialTerv – Cadsil a câștigat licitația pentru SF cu o ofertă de 17,1 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată.

Obiectul contractului îl reprezintă întocmirea SF, a planului urbanistic zonal și a documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire pentru drumul Transregio Feleac (TR 35). Contractul presupune realizarea serviciilor pentru două etape: centura metropolitană și drumul de legătură.

În Master Planul General de Transport al României, CMC (etapa I) este prevăzută cu patru benzi de circulație și cu o lungime de 38,8 km, dintre care 31,3 km drum nou, iar 7,5 km, modernizare de drum existent sau drum nou. Drumurile de legătură (etapa II), propuse conform planului urbanistic general (PUG), sunt de 33,6 km drumuri noi sau modernizare de drumuri existente.

Prestatorul va efectua studiile și analizele necesare pentru ambele etape, astfel încât în urma acestora să fundamenteze recomandarea unei soluții fezabile pentru beneficiar și să le detalieze în cele două SF solicitate (etapele I și II). Prestatorul va prezenta minimum trei studii alternative de traseu, în corelare cu PUG și condițiile impuse de către emitenții avizelor de specialitate.

Termenul de realizare a procedurii de întocmire a SF final – etapele I și II – este de 12 luni de la data prevăzută în ordinul de începere. Perioada de realizare a studiilor și documentațiilor pentru etapele 1 și 2 se vor suprapune. Execuția centurii este prevăzută de Ministerul Transporturilor pentru perioada 2020-2023.

Membrii PUM susțin că principalele probleme pe care CMC va trebui să le rezolve sunt traficul infernal în Gilău, Florești și Cluj-Napoca (axa est-vest), dar și traficul greoi la ieșire spre Dej (zona Aeroport – Apahida).

Observațiile membrilor PUM

  • “După Borhanci următorul nod este în zona Sopor (după Iulius Mall), iar ultimul segment se termină în zona Selgros – spatele Parcului Logistic Transilvania. Aici trebuie și o trecere peste calea ferată”.
  • “Legătura dintre Bd. Muncii (varianta nord-est) și centura de sud se va realiza (cumva) pe lângă Parcul Logistic Transilvania, probabil traversare peste str. Traian Vuia (drumul spre aeroport), pe lângă serele existente, pod peste Someș și conexiune în capătul bulevardului, după depoul de tramvaie (…) Se propune lărgirea la patru benzi a drumului existent Bd. Muncii până la Apahida”.
  • “Pare foarte complicată. Dacă fac o grămadă de legături va funcționa mai degrabă ca o stradă, nu ca o centură. Poate era mai OK să aibă legături la Gilău, A3, Cora, Feleacu, Traian Vuia și Bd. Muncii. Dacă poți intra de pe toate străduțele pe ea nu va avea rol de centură”.
  • “Au legat-o zdravăn de oraș. Sunt curios dacă va avea trei benzi pe sens pe alocuri. E clar făcută pentru a prelua traficul de navetiști. Din orice zonă ești, urci pe centură și cobori mai spre destinație”.
  • “Capătul dinspre Cluj e prin curtea (să nu zic prin magazinul) Cora. Undeva am citit chiar așa, “trece prin parcarea magazinului Cora”. Apoi intră în zona verde din Făget, presupunând defrișări masive. Tuneluri, oare, în România? Am sentimentul că nu o să apuc să merg pe ea prea curând, finalizarea o văd departe, dincolo de 2030”.
  • “Și după ce trece de Cora e la fel de înghesuit, probabil vor expropria Praktiker… Apoi trece prin depoul de tramvaie, autobuze și troleibuze – aici va fi suspendată. Și când începe să urce dealul… vai de pădure, scade suprafața verde per cap de concitadin!”.

Related posts

Ministerul Dezvoltării cumpără 40 de tramvaie noi, contract de peste 68 mil. euro

redactia

La Star Assembly și Star Transmission ai mediul perfect în care să crești și să te dezvolți!  

Ligia Voro

Vastint leases 3,350 m² in Timpuri Noi Square

Ionut Oprea

Autostrada Iernut – Chețani, pe ultima sută de metri

Nora Dumitrescu

Libris, investiție de 3 mil. euro într-un depozit de carte în Brașov

redactia

Afacere sătească în Sălaj: 14 milioane de euro din vopsele

Nora Dumitrescu

Business Days București repune pe agendă un subiect major:  rolul oamenilor de afaceri în construcția proiectului de țară

Ionut Oprea

A fost semnat acordul de asistență cu BERD pentru construirea Spitalului Regional Braşov

redactia

Superyachtul SeaXplorer 77 “La Datcha” a plecat de la Galați

Ligia Voro

Topul celor mai buni angajatori în anul 2018

redactia

Omul de afaceri austriac Michael Tojner, marele câştigător al ajutoarelor de stat. Investiții de sute de milioane de euro în Maramureș și Satu Mare

redactia

Fabrică cu 200 de salariaţi din Bihor, furnizor pentru Marks & Spencer

Stefana Muresan

Tarom și WizzAir reiau zborurile de pe Aeroportul Satu Mare spre București și Luton

Traian Dan

Ryanair, 100.000 de călători pe ruta Timişoara – Bucureşti și bilete la doar 4,99€

Stefana Muresan

Maramureșul, implicat într-un proiect european împotriva inundațiilor

Nora Dumitrescu

Undelucram.ro, finanțare de 300.000 de euro pentru a se extinde internațional

Ligia Voro

Burse Accenture pentru studenții din Târgu Mureș

Ligia Voro

Împrumut de 21 mil. de euro pentru dezvoltarea municipiului Oradea

Stefana Muresan

Spaniolii de la Cikautxo se extind și fac noi angajări la Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Viitoarea sală polivalentă a Timișoarei, la Giroc; investiție de peste 50 milioane euro

Stefana Muresan

Americanii modernizează Baza aeriană de la Câmpia Turzii. Investiții de 35 de milioane de dolari

redactia

Lotul 3 al Autostrăzii Sebeș-Turda, în grafic pentru octombrie

Stefana Muresan

Un simbol al Timișoarei întră în reabilitare, la 62 de ani de la construire

redactia

Pentru clienții companiei, wenglor transformă viziunea industriei inteligente 4.0 în realitate

redactia

Leave a Comment