Fonduri Europene Mureș Sibiu Ultimele stiri

Școli din Brașov, Mureș și Sibiu, dotate și reabilitate din fonduri europene

Investitiile demarate la cinci scoli din judetele Brasov, Mures si Sibiu – Regiunea Centru – vor fi sustinute din fonduri europene, ca urmare a semnarii proiectului gestionat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Scolile din comunele Augustin, Bran, Sinca Veche (Brasov), Ceuasu de Campie (Mures) si Bradeni (Sibiu) beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, prin Programul Operational Regional 2014-2020, lucrarile de reabilitare a cladirilor inclusiv unele constructii noi. Valoare totala alocata Regiunii Centru este de peste 9,7 milioane lei.

 

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea si dotarea unor noi spatii pentru scoli si licee care functioneaza in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru educatia de nivel primar si mediu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational de inalta performanta, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului consta in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, in liceele si scolile cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii educationale si dotarea acestora cu mobilier scolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de cladiri adecvate, dar si prin reabilitarea si modernizarea spatiilor destinate procesului educational, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului scolar.

Concret, la nivelul tarii se finanteaza 1320 gradinite, scoli si licee, precum si 11 camine studentesti – pentru reabilitare, modernizare si mobilare, pentru restabilirea sigurantei in exploatare a facilitatilor scolare, precum si pentru eliminarea dezavantajelor educationale ale elevilor care invata in asemenea scoli. Dintre aceste unitati, pana la data de 01.01.2014 au fost finalizate 1245 scoli. In consecinta, in cadrul cererii de finantare pe apelul de proiecte nefinalizate sunt incluse la nivel national 68 de scoli, din care cinci sunt din Regiunea Centru. Este vorba de Liceul ”Sextil Puscariu” Bran, Scoala cu clasele I – VIII Augustin si Scoala cu clasele I – VIII Sinca Veche – pentru care este alocata suma de 7,056,984.58 lei; Scoala cu clasele I – VIII Ceuasu de Campie – pentru care este alocata suma de 765,284.89 lei si Scoala cu clasele I-VIII Bradeni – pentru care este alocata suma de 1,968,029.95 lei. Dintre toate aceste 68 scoli din tara, in acest moment nu sunt finalizate lucrarile la trei dintre ele, respectiv la unitatile din Augustin si Bran (in Brasov, Regiunea Centru) si nici la Scoala cu clasele I – VIII Bicaz Chei (Regiunea Nord-Est).

 

Prin acest proiect se doreste crearea unei infrastructuri scolare moderne, adecvata desfasurarii procesului de invatamant, asigurandu-se astfel conditiile materiale desfasurarii unui proces didactic de calitate, in conformitate cu cerintele actuale. Lucrarile de executie sunt realizate din 2 surse de finantare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea retelei scolare si universitare) sunt finantate lucrarile aferente investitiei de baza – cladirea gradinitei si instalatiile aferente, inclusiv retele exterioare in incinta, iar din fonduri locale se finanteaza echipamentele cum ar fi: centrala termica, imprejmuiri si alei, bransamente, remize si magazii, precum si amenajarea terenurilor din incinta.

Lucrarile si dotarile vizate includ refacerea instalatiilor electrice, montarea unor becuri LED cu consum redus de energie, montarea la exterior a unor corpuri de iluminat cu senzori de miscare, montarea unor baterii de lavoar cu senzori, montarea sau inlocuirea centralelor termice cu unele mai performante si termoizolarea corespunzatoare a cladirii iar climatizarea spatiilor se va efectua exclusiv in mod natural.

 

   ”Supraincarcarea spatiilor scolare, ca urmare a transformarii grupei pregatitoare in ”Clasa 0” si includerea acesteia in ciclul invatamantului primar a condus, in multe cazuri, la desfasurarea activitatilor educationale in spatii neadecvate. Peste acest aspect se suprapune si dotarea relativ slaba cu echipamente moderne, banci, mese, scaune, table si multe altele. In acest sens, pentru asigurarea bazei materiale minime, resursele financiare nerambursabile europene reprezinta o solutie foarte buna. Avem astfel convingerea ca desfasurarea actului educational in conditii mai bune va putea duce si la co-interesarea elevului, la descurajarea absenteismului si reducerea fenomenului de abandon a scolii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, inclusiv pentru reabilitarea energetica a mai multor cladiri din sistemul educational. Acest proiect face parte din categoria de finantare a investitiilor demarate la nivel local si nefinalizate, dar in foarte scurt timp, vom incepe contractarea proiectelor depuse de autoritatile publice locale din Regiunea Centru. Prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Related posts

Primele autobuze electrice ale Zalăului, puse în funcțiune din martie

Nora Dumitrescu

[Enjoy Transylvania!] Sovata – pearl of the medical spas. The resort with nine lakes and a plant-covered salt mountain

A. I.

Fezabilitatea Autostrăzii Nordului, solicitată de Ministerul Transporturilor

Nora Dumitrescu

Banca Mondială va sprijini startup-urile din Cluj

Nora Dumitrescu

Iulian Iuga, Accesa: “Am reușit să avem succes pe propriile picioare”

Stefana Muresan

Programul Operaţional Regional a adus contracte de un miliard de euro în Regiunea Vest

Robert Bloancă

KFC România a oprit mașinile de gheață din toate restaurantele sale și a pornit o investigație internă, după controlul ANPC

Papuc Irina

Levente Bara şi Alexandru Chiric au preluat brandul de batoane din fructe Nutribon. Noua fabrică va fi inaugurată la Ciugud, în luna mai

Stefana Muresan

CBRE aduce o fabrică de mașini de spălat în Hunedoara, cea mai importantă investiție greenfield din județ de după 1989, în valoare de 110 mil. euro

Stefana Muresan

Magazinul București din centrul Capitalei va fi livrat integral la finalul lui 2019

Ligia Voro

Planul Aeroportului Internațional Sibiu pentru asigurarea continuității operațiunilor în 2020

Ion Surdu

Ministrul Transporturilor solicită deschiderea lotului 3 din autostrada Lugoj – Deva pentru traficul greu

Robert Bloancă

Care sunt cele mai puternice afaceri din județul Alba

redactia

Riscurile procurării de echipamente medicale în contextul Covid-19: cadrul legislativ și nevoile sociale

Ion Surdu

Neon Lighting va ilumina Zalăul cu 21 de milioane de lei

Nora Dumitrescu

Standard8: 10 ani de PR și marketing la Sibiu

Papuc Irina

Municipiul Oradea, exemplu de bune practici în lupta cu Covid – 19

Traian Dan

Marile tranzacții office ale RE/MAX s-au mutat în zona Bucureștiului

Nora Dumitrescu

Curs de raportare non-financiară, organizat la Brașov: „O nouă provocare pentru companii”

Papuc Irina

Philip Morris, investiții uriașe și angajări masive în țară

Stefana Muresan

Clujul și-a făcut platformă interactivă a patrimoniului cultural

Nora Dumitrescu

Excursie la Budapesta, recompensa ContiTech Timișoara pentru angajaţii performanți

Stefana Muresan

Conferinta “ Perspective pentru Noua Decada 2020 – 2030 in Sectorul Imobiliar” la Ploiesti

Ionut Oprea

Compania bistrițeană Tub Integral, jucător important în Transilvania și Moldova pe distribuția de materiale electrice

Stefana Muresan

Leave a Comment