Fonduri Europene Mureș Sibiu Ultimele stiri

Școli din Brașov, Mureș și Sibiu, dotate și reabilitate din fonduri europene

Investitiile demarate la cinci scoli din judetele Brasov, Mures si Sibiu – Regiunea Centru – vor fi sustinute din fonduri europene, ca urmare a semnarii proiectului gestionat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Scolile din comunele Augustin, Bran, Sinca Veche (Brasov), Ceuasu de Campie (Mures) si Bradeni (Sibiu) beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, prin Programul Operational Regional 2014-2020, lucrarile de reabilitare a cladirilor inclusiv unele constructii noi. Valoare totala alocata Regiunii Centru este de peste 9,7 milioane lei.

 

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea si dotarea unor noi spatii pentru scoli si licee care functioneaza in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru educatia de nivel primar si mediu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational de inalta performanta, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului consta in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, in liceele si scolile cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii educationale si dotarea acestora cu mobilier scolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de cladiri adecvate, dar si prin reabilitarea si modernizarea spatiilor destinate procesului educational, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului scolar.

Concret, la nivelul tarii se finanteaza 1320 gradinite, scoli si licee, precum si 11 camine studentesti – pentru reabilitare, modernizare si mobilare, pentru restabilirea sigurantei in exploatare a facilitatilor scolare, precum si pentru eliminarea dezavantajelor educationale ale elevilor care invata in asemenea scoli. Dintre aceste unitati, pana la data de 01.01.2014 au fost finalizate 1245 scoli. In consecinta, in cadrul cererii de finantare pe apelul de proiecte nefinalizate sunt incluse la nivel national 68 de scoli, din care cinci sunt din Regiunea Centru. Este vorba de Liceul ”Sextil Puscariu” Bran, Scoala cu clasele I – VIII Augustin si Scoala cu clasele I – VIII Sinca Veche – pentru care este alocata suma de 7,056,984.58 lei; Scoala cu clasele I – VIII Ceuasu de Campie – pentru care este alocata suma de 765,284.89 lei si Scoala cu clasele I-VIII Bradeni – pentru care este alocata suma de 1,968,029.95 lei. Dintre toate aceste 68 scoli din tara, in acest moment nu sunt finalizate lucrarile la trei dintre ele, respectiv la unitatile din Augustin si Bran (in Brasov, Regiunea Centru) si nici la Scoala cu clasele I – VIII Bicaz Chei (Regiunea Nord-Est).

 

Prin acest proiect se doreste crearea unei infrastructuri scolare moderne, adecvata desfasurarii procesului de invatamant, asigurandu-se astfel conditiile materiale desfasurarii unui proces didactic de calitate, in conformitate cu cerintele actuale. Lucrarile de executie sunt realizate din 2 surse de finantare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea retelei scolare si universitare) sunt finantate lucrarile aferente investitiei de baza – cladirea gradinitei si instalatiile aferente, inclusiv retele exterioare in incinta, iar din fonduri locale se finanteaza echipamentele cum ar fi: centrala termica, imprejmuiri si alei, bransamente, remize si magazii, precum si amenajarea terenurilor din incinta.

Lucrarile si dotarile vizate includ refacerea instalatiilor electrice, montarea unor becuri LED cu consum redus de energie, montarea la exterior a unor corpuri de iluminat cu senzori de miscare, montarea unor baterii de lavoar cu senzori, montarea sau inlocuirea centralelor termice cu unele mai performante si termoizolarea corespunzatoare a cladirii iar climatizarea spatiilor se va efectua exclusiv in mod natural.

 

   ”Supraincarcarea spatiilor scolare, ca urmare a transformarii grupei pregatitoare in ”Clasa 0” si includerea acesteia in ciclul invatamantului primar a condus, in multe cazuri, la desfasurarea activitatilor educationale in spatii neadecvate. Peste acest aspect se suprapune si dotarea relativ slaba cu echipamente moderne, banci, mese, scaune, table si multe altele. In acest sens, pentru asigurarea bazei materiale minime, resursele financiare nerambursabile europene reprezinta o solutie foarte buna. Avem astfel convingerea ca desfasurarea actului educational in conditii mai bune va putea duce si la co-interesarea elevului, la descurajarea absenteismului si reducerea fenomenului de abandon a scolii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, inclusiv pentru reabilitarea energetica a mai multor cladiri din sistemul educational. Acest proiect face parte din categoria de finantare a investitiilor demarate la nivel local si nefinalizate, dar in foarte scurt timp, vom incepe contractarea proiectelor depuse de autoritatile publice locale din Regiunea Centru. Prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Related posts

Maramureș: Seini, primul oraş din România care îşi produce energia electrică din dejecțiile animalelor

Stefana Muresan

FOTO: Ceragrim Ungheni, Mureș – După 25 de ani

Ligia Voro

Emilia Bocan, Senior Leasing & Development Manager al P3

Ionut Oprea

Producătorul italian de aparate electrocasnice DeLonghi investește în Bihor

Traian Dan

Compania maghiară Terran, producătoare de ţigle din beton, a investit 5 mil. euro într-o fabrică în Câmpia Turzii

Stefana Muresan

Podul Jiul din Timișoara, investiție de 5 milioane de euro, va fi construit într-un an și jumătate

redactia

Brașov: Rom Paper investește un milion de euro în amenajarea viitorului sediu, după procurarea Euro Tricot

Papuc Irina

Planuri de investiții de 1,6 miliarde lei în rețeaua de distribuție a electricității, în 2019

redactia

VINTEST 2018 – VIN la EXPO! Iubesc Vinul Românesc

redactia

Harghita: Locurile de cazare ocupate pentru vizita Papei Francisc. Sunt așteptate un milion de persoane

redactia

Contractul pentru finalizarea centurii Târgu-Mureșului, scos la licitație

Ligia Voro

Adrian Ionel, director general: „Interesul major al UNIFARM a fost sănătatea medicilor și a pacienților din sistemul de sănătate românesc”

redactia

Crește numărul incubatoarelor de afaceri din Regiunea Centru

Ligia Voro

Gruia Stoica, acţionarul grupului Grampet, preia controlul fabricii de medicamente Polisano din Sibiu

redactia

FOTO: Cluj Symphony Experience, trei zile de răsfăț muzical

Ligia Voro

Fosta fabrică Casa Albă Independența va deveni sediul Tribunalului Sibiu

Papuc Irina

Infrastructură navală nouă, drumuri și căi ferate de 90 mil. euro în portul Galați. Finanțare din fonduri europene

redactia

A treia ediție a conferinței “Soluții prefabricate din beton” în toamnă

Ligia Voro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: Următorii 25 de ani ar trebui să însemne mai multă cercetare şi inovare

redactia

IRUM creşte cu 15% producţia la Reghin

Stefana Muresan

Estimare pentru Black Friday 2019: Românii vor cumpăra online în valoare de 1,2 miliarde de lei

Papuc Irina

Topul afacerilor din Zona industrială vest a Sibiului

Stefana Muresan

Sala Sporturilor din Câmpia Turzii va fi modernizată cu 5,4 milioane

Nora Dumitrescu

Tarom crește frecvența zborurilor spre Baia Mare şi Satu Mare

redactia

Leave a Comment