Fonduri Europene Mureș Sibiu Ultimele stiri

Școli din Brașov, Mureș și Sibiu, dotate și reabilitate din fonduri europene

Investitiile demarate la cinci scoli din judetele Brasov, Mures si Sibiu – Regiunea Centru – vor fi sustinute din fonduri europene, ca urmare a semnarii proiectului gestionat la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Scolile din comunele Augustin, Bran, Sinca Veche (Brasov), Ceuasu de Campie (Mures) si Bradeni (Sibiu) beneficiaza de posibilitatea de a-si achizitiona dotari si echipamente, si de a-si finanta, prin Programul Operational Regional 2014-2020, lucrarile de reabilitare a cladirilor inclusiv unele constructii noi. Valoare totala alocata Regiunii Centru este de peste 9,7 milioane lei.

 

Finantarea este acordata in cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investitii privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea si dotarea unor noi spatii pentru scoli si licee care functioneaza in cladiri ce nu mai prezinta siguranta in exploatare, sunt amplasate in constructii ce fac obiectul retrocedarii sau au spatii insuficiente si inadecvate pentru educatia de nivel primar si mediu. Obiectivul general al proiectului il reprezinta cresterea gradului de participare a populatiei scolare din invatamantul obligatoriu la un sistem educational de inalta performanta, care sa asigure resursele umane necesare unei dezvoltari socio-economice durabile. Obiectivul specific al proiectului consta in asigurarea unei oferte educationale adecvate, accesibile si de calitate, in liceele si scolile cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii educationale si dotarea acestora cu mobilier scolar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de cladiri adecvate, dar si prin reabilitarea si modernizarea spatiilor destinate procesului educational, precum si dotarea acestora cu mobilier specific invatamantului scolar.

Concret, la nivelul tarii se finanteaza 1320 gradinite, scoli si licee, precum si 11 camine studentesti – pentru reabilitare, modernizare si mobilare, pentru restabilirea sigurantei in exploatare a facilitatilor scolare, precum si pentru eliminarea dezavantajelor educationale ale elevilor care invata in asemenea scoli. Dintre aceste unitati, pana la data de 01.01.2014 au fost finalizate 1245 scoli. In consecinta, in cadrul cererii de finantare pe apelul de proiecte nefinalizate sunt incluse la nivel national 68 de scoli, din care cinci sunt din Regiunea Centru. Este vorba de Liceul ”Sextil Puscariu” Bran, Scoala cu clasele I – VIII Augustin si Scoala cu clasele I – VIII Sinca Veche – pentru care este alocata suma de 7,056,984.58 lei; Scoala cu clasele I – VIII Ceuasu de Campie – pentru care este alocata suma de 765,284.89 lei si Scoala cu clasele I-VIII Bradeni – pentru care este alocata suma de 1,968,029.95 lei. Dintre toate aceste 68 scoli din tara, in acest moment nu sunt finalizate lucrarile la trei dintre ele, respectiv la unitatile din Augustin si Bran (in Brasov, Regiunea Centru) si nici la Scoala cu clasele I – VIII Bicaz Chei (Regiunea Nord-Est).

 

Prin acest proiect se doreste crearea unei infrastructuri scolare moderne, adecvata desfasurarii procesului de invatamant, asigurandu-se astfel conditiile materiale desfasurarii unui proces didactic de calitate, in conformitate cu cerintele actuale. Lucrarile de executie sunt realizate din 2 surse de finantare. Astfel, din fonduri MEN-UMPMRSU (Unitatea de Management al proiectelor pentru modernizarea retelei scolare si universitare) sunt finantate lucrarile aferente investitiei de baza – cladirea gradinitei si instalatiile aferente, inclusiv retele exterioare in incinta, iar din fonduri locale se finanteaza echipamentele cum ar fi: centrala termica, imprejmuiri si alei, bransamente, remize si magazii, precum si amenajarea terenurilor din incinta.

Lucrarile si dotarile vizate includ refacerea instalatiilor electrice, montarea unor becuri LED cu consum redus de energie, montarea la exterior a unor corpuri de iluminat cu senzori de miscare, montarea unor baterii de lavoar cu senzori, montarea sau inlocuirea centralelor termice cu unele mai performante si termoizolarea corespunzatoare a cladirii iar climatizarea spatiilor se va efectua exclusiv in mod natural.

 

   ”Supraincarcarea spatiilor scolare, ca urmare a transformarii grupei pregatitoare in ”Clasa 0” si includerea acesteia in ciclul invatamantului primar a condus, in multe cazuri, la desfasurarea activitatilor educationale in spatii neadecvate. Peste acest aspect se suprapune si dotarea relativ slaba cu echipamente moderne, banci, mese, scaune, table si multe altele. In acest sens, pentru asigurarea bazei materiale minime, resursele financiare nerambursabile europene reprezinta o solutie foarte buna. Avem astfel convingerea ca desfasurarea actului educational in conditii mai bune va putea duce si la co-interesarea elevului, la descurajarea absenteismului si reducerea fenomenului de abandon a scolii. Prin Axele Prioritare ale programului REGIO 2014-2020 vom gestiona investitii la mai multe obiective din invatamant, fie la gradinite si scoli, fie la licee profesionale si universitati, inclusiv pentru reabilitarea energetica a mai multor cladiri din sistemul educational. Acest proiect face parte din categoria de finantare a investitiilor demarate la nivel local si nefinalizate, dar in foarte scurt timp, vom incepe contractarea proiectelor depuse de autoritatile publice locale din Regiunea Centru. Prin toate proiectele pe care le coordonam la nivel regional vom gestiona investitii in valoare totala de peste 40 milioane euro pentru cresterea confortului si a calitatii actului educativ, precum si pentru a se achizitiona echipamente moderne, potrivite cerintelor actuale din invatamant”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Related posts

Recrutări de necalificați la fabrica de măști din Maramureș

Nora Dumitrescu

CTP câștigă premiile Best Warehouse Development and Developer și Dezvoltatorul Industrial al anului 2018

redactia

Drumurile din Sălaj vor fi modernizate cu 11 milioane de euro

Nora Dumitrescu

O agenție de comunicare din Iași, în programul oficial “România la Centenar”

Stefana Muresan

Consiliul Investitorilor Străini: Sănătatea economiei este oglinda deciziilor publice

Stefana Muresan

Încă șase pasaje rutiere subterane în zona Pieței Cetate din Oradea

Traian Dan

În 2020, AFI Europe România a continuat proiectele de dezvoltare, în ciuda pandemiei

Transilvania Business

Urbano Cluj Vest, o investiție de 14 milioane de Euro

Papuc Irina

Olandezii de la Dietsmann vor opera pe câmpurile petrolifere din Crișana

Nora Dumitrescu

Rezultate negative record pentru hotelurile din România. Pandemia și restricțiile au prăbușit cererea din partea turiștilor străini.

Papuc Irina

Traficul de mărfuri în porturile maritime româneşti, în 2018, cifrat la peste 61 de miioane de tone; al treilea cel mai mare volum din ultimii 30 de ani

redactia

E.ON Life Energy sau cum să îți scazi factura de “căldură”

Stefana Muresan

Germania, Franţa şi Italia, primele trei ţări care controlează subgrupuri de întreprinderi din România

Stefana Muresan

NTT DATA Romania a atins, în S1, o cifră de afaceri de 40,35 mil. de euro

Ligia Voro

Admitere online la ULBS în acest an. Peste 100 de locuri vor fi subvenționate de firme cu activitate în Sibiu

Ion Surdu

General Construct, proiect de 500 de apartamente la Cluj

Nora Dumitrescu

„Telemea de Sibiu” devine produs protejat în UE. Comisia Europeană a informat când se va întâmpla

Papuc Irina

Patru ani de Fluent în Finanțe: 16.500 de participanți la seminariile BVB

Ligia Voro

E.ON Distribuție România a devenit Delgaz Grid

Stefana Muresan

Conferința anuală DAFCOCHIM Agro: Recomandare AZOMUREȘ – analizele de sol

Ligia Voro

83% dintre milenialii din România sunt optimiști atunci când se gândesc la viitor

Stefana Muresan

Aerogara din Cluj a primit acreditarea internațională de sănătate

Nora Dumitrescu

România, pe locul 26 din 28 de țări UE în clasamentul performanțelor digitale

Ion Surdu

Parcarea de pe Strada Brașovului din Oradea, inaugurată de ziua orașului

Traian Dan

Leave a Comment