Energie Investitii Ultimele stiri

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

Transgaz, companie strategică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, prin Directorul General Ion Sterian, și Banca Europeană de Investiții, prin Vicepreședintele Andrew McDowell, au semnat, la Luxemburg, două contracte de finanțare: unul în valoare de 100 de milioane de euro pentru conducta Tuzla-Podișor și unul în valoare de 38 de milioane de euro pentru proiectul de interconectare Ungheni-Chișinău, informează Ministerul.

Transgaz, prin Directorul General Ion Sterian, și Banca Europeană de Investiții (BEI) prin Vicepreședintele Andrew McDowell au semnat la Luxembourg două contracte de finanțare, astfel: Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro; Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport gaze naturale, cât și cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podișor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală și Europa de Vest. Acordarea acestei finanțări este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa („Planul Juncker”).

 

Contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanțarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău. Realizarea, proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iași Ungheni- Chișinău.

 

Cu ocazia acestui eveniment, Ministrul Economiei, Niculae Bădălău a declarat: „Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie transportat prin Sistemul Național de Transport gaze naturale spre piața românească și europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România și UE și a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni și din regiune. Îmi doresc ca Transgaz să urmărească cu perseverență și tenacitate îndeplinirea obiectivelor de investiții asumate”.

 

Directorul General al SNTGN Transgaz SA Ion Sterian a declarat: „Pentru compania noastră, cooperarea cu Banca Europeană de Investiții vizează asigurarea finanțării competitive a proiectelor strategice de investiții ale Transgaz, proiecte susținute de Guvernul României și menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, creșterea gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și consolidarea securității și solidarității energetice. BEI a semnat până acum cu Transgaz, trei contracte de finanțare, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) și unul ca primă tranșă pentru construcția conductei Tuzla – Podișor. Astăzi, s-a semnat contractul pentru tranșa a doua, în valoare de 100 milioane euro, din împrumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substanțial la extinderea infrastructurii naționale de transport gaze naturale iar pentru proiectul de interconectare Ungheni –Chișinău, finanțarea BEI va impacta pozitiv și va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din România, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, reducerea dependenței energetice și integrarea Republicii Moldova în Proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeană de Investiții are încredere în capacitatea Transgaz de a duce la bun sfârșit aceste proiecte și contribuie prin finanțările acordate la creșterea încrederii și sentimentului de solidaritate între țările europene care vor beneficia de pe urma acestor investiții strategice”.

 

Președintele BEI,  Andrew McDowell a afirmat: „Proiectele inovatoare semnate astăzi sunt importante atât pentru România și Moldova cât și pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze și la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporește competitivitatea în sectorul energetic cu implicații pozitive pentru clienți în ceea ce privește prețurile corecte și fiabilitatea.”

 

SNTGN Transgaz SA se preocupă de obţinerea de asistenţă financiară nerambursabilă pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu impact asupra modernizării, retehnologizării şi dezvoltării infrastructurii SNT, în vederea obținerii unui mix de finanţare care să asigure cel mai redus cost în finanţarea programului de dezvoltare. Transgaz are de asemenea programate investiții pentru dezvoltarea sistemului național de transport (SNT) gaze naturale pe noi direcții de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sisteme de distribuții gaze naturale nou înființate și alimentării a noi consumatori racordați, pentru modernizarea și retehnnologizarea SNT, investiții pe care le susține din fonduri proprii.

Related posts

110 milioane de euro pentru Baia Mare, în 2020

Nora Dumitrescu

„Tranzacțiile M&A, o perspectivă juridică și fiscală”

Papuc Irina

Delgaz Grid, investiții de peste 450 milioane lei în rețelele de gaze naturale și energie electrică în 2017

Stefana Muresan

Românii ar alege o carieră în IT pentru atractivitate, siguranță și salarii mari

Traian Dan

MBS Group va amenaja complexul de agrement Trei Lacuri

Nora Dumitrescu

CBRE: Primele 3 tranzacții pe piața de investiții imobiliare însumează circa 300 milioane de euro, în 2018

Stefana Muresan

Building Permit obtained for the UP-SITE BUCHAREST project

Papuc Irina

Creștere de 16 % a numărului de înscriși la UVT față de anul trecut

Stefana Muresan

HIpark – 39 mil. euro, proiect mixt de birouri & rezidențial în Iași

Ionut Oprea

Marea Britanie deschide Consulat Onorific în Cluj-Napoca

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] Residential neighbourhoods and transportation. Sibiu – the city of investors and mobility

Transilvania Business

Sectorul din Autostrada A3 Biharia – Borș se inugurează în 4 septembrie

Traian Dan

Familia Dîrjan a renunţat la Italia pentru a pune pe picioare o afacere cu lavandă în localitatea Fetindia din Sălaj

redactia

Castrul de la Porolissum va fi mai atractiv pentru turiști

Nora Dumitrescu

Trei firme din Transilvania și Banat, în topul celor mai mari beneficiari de subvenții în agricultură

Ion Surdu

Județul Cluj va avea un manual de brand

redactia

TC Capital închiriază circa 700 mp către Skikun & Binui și Danya Cebus, în proiectul Hyperion Towers

Papuc Irina

Tramvai spre Episcopia Bihor și depou modern în afara Oradiei

redactia

Brandul de ciocolată belgiană Leonidas se extinde în franciză în Braşov, Oradea şi Sibiu

redactia

Universitatea Babeș-Bolyai va avea centru de industrii creative în Cluj Innovation Park

Nora Dumitrescu

Continental pregăteşte investiţii de peste 180 mil. Euro în România în 2019

redactia

OUG 114 nu a redus factura la gaze, potrivit FPPG

Ligia Voro

Impozit zero, în primii cinci ani. Cooperativa agricolă, cea mai avantajoasă formă de fiscalizare

redactia

Liberty a finalizat achiziția activelor europene de la ArcelorMittal  

Ligia Voro

Leave a Comment