Energie Investitii Ultimele stiri

Transgaz, contracte de finanțare de 138 de milioane de euro

Transgaz, companie strategică aflată în portofoliul Ministerului Economiei, prin Directorul General Ion Sterian, și Banca Europeană de Investiții, prin Vicepreședintele Andrew McDowell, au semnat, la Luxemburg, două contracte de finanțare: unul în valoare de 100 de milioane de euro pentru conducta Tuzla-Podișor și unul în valoare de 38 de milioane de euro pentru proiectul de interconectare Ungheni-Chișinău, informează Ministerul.

Transgaz, prin Directorul General Ion Sterian, și Banca Europeană de Investiții (BEI) prin Vicepreședintele Andrew McDowell au semnat la Luxembourg două contracte de finanțare, astfel: Contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro; Contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport gaze naturale, cât și cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podișor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală și Europa de Vest. Acordarea acestei finanțări este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa („Planul Juncker”).

 

Contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanțarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău. Realizarea, proiectului constă în: construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km; trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni); dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iași Ungheni- Chișinău.

 

Cu ocazia acestui eveniment, Ministrul Economiei, Niculae Bădălău a declarat: „Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie transportat prin Sistemul Național de Transport gaze naturale spre piața românească și europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România și UE și a garanta aprovizionarea cu gaze naturale a consumatorilor interni și din regiune. Îmi doresc ca Transgaz să urmărească cu perseverență și tenacitate îndeplinirea obiectivelor de investiții asumate”.

 

Directorul General al SNTGN Transgaz SA Ion Sterian a declarat: „Pentru compania noastră, cooperarea cu Banca Europeană de Investiții vizează asigurarea finanțării competitive a proiectelor strategice de investiții ale Transgaz, proiecte susținute de Guvernul României și menite să contribuie în mod real la îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale, creșterea gradului de interconectare, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și consolidarea securității și solidarității energetice. BEI a semnat până acum cu Transgaz, trei contracte de finanțare, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, două pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA) și unul ca primă tranșă pentru construcția conductei Tuzla – Podișor. Astăzi, s-a semnat contractul pentru tranșa a doua, în valoare de 100 milioane euro, din împrumutul total de 150 milioane euro acordat pentru acest proiect. Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substanțial la extinderea infrastructurii naționale de transport gaze naturale iar pentru proiectul de interconectare Ungheni –Chișinău, finanțarea BEI va impacta pozitiv și va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din România, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, reducerea dependenței energetice și integrarea Republicii Moldova în Proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene (UE). Banca Europeană de Investiții are încredere în capacitatea Transgaz de a duce la bun sfârșit aceste proiecte și contribuie prin finanțările acordate la creșterea încrederii și sentimentului de solidaritate între țările europene care vor beneficia de pe urma acestor investiții strategice”.

 

Președintele BEI,  Andrew McDowell a afirmat: „Proiectele inovatoare semnate astăzi sunt importante atât pentru România și Moldova cât și pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze și la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporește competitivitatea în sectorul energetic cu implicații pozitive pentru clienți în ceea ce privește prețurile corecte și fiabilitatea.”

 

SNTGN Transgaz SA se preocupă de obţinerea de asistenţă financiară nerambursabilă pentru finanţarea proiectelor de investiţii cu impact asupra modernizării, retehnologizării şi dezvoltării infrastructurii SNT, în vederea obținerii unui mix de finanţare care să asigure cel mai redus cost în finanţarea programului de dezvoltare. Transgaz are de asemenea programate investiții pentru dezvoltarea sistemului național de transport (SNT) gaze naturale pe noi direcții de consum în scopul asigurării transportului gazelor destinate unor sisteme de distribuții gaze naturale nou înființate și alimentării a noi consumatori racordați, pentru modernizarea și retehnnologizarea SNT, investiții pe care le susține din fonduri proprii.

Related posts

Dragos Petrescu, proprietarul grupului City Grill, intentioneaza sa intre pe piata hoteliera din Romania

redactia

S IMMO AG: Very strong first half of 2017

Ionut Oprea

170.200 de femei din Regiunea Centru beneficiare ale unui proiect privind prevenția cancerului de col uterin

Ligia Voro

ADR Centru: Peste 700 de kilometri din infrastructura rutieră, modernizată prin fonduri europene

redactia

Comunitatea de business germană solicită o lege pentru „Kurzarbeit”

Ligia Voro

Peste 300 mil. lei, pentru reabilitarea a trei drumuri județene din Bihor

Stefana Muresan

Persoanele fizice se pot identifica în Spațiul Privat Virtual prin sesiune video

Traian Dan

Ministrul Agriculturii nu abandonează procentul de minimum 51% produse româneşti în supermarketuri

Stefana Muresan

Asistență tehnică de peste 10 mil. lei pentru modernizarea infrastructurii de apă din Valea Jiului, contract câștigat de o firmă clujeană

Stefana Muresan

Sibiu Jazz Competition 2019 și-a ales câștigătorii

Papuc Irina

Președintele ANAT: Încasările din turism au urcat cu circa 20%

Stefana Muresan

Libris.ro: creștere cu 28% și cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei, în 2018

Stefana Muresan

Forest Romania 2019, la bilanț

Ligia Voro

Cine sunt antreprenorii puternici care au cumpărat terenuri în cele mai râvnite județe. Preț record de 16.625 euro/hectar

redactia

Producătorii clujeni, asalt la mall

Nora Dumitrescu

S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai amplu proiect din Timiș. 180 mil. euro, pentru infrastructura de apă

Stefana Muresan

Bursa de la București va promova piața de capital în Transilvania

Nora Dumitrescu

Încep lucrările la pasajul de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Ligia Voro

Nearly thousand top projects in Poland worth €120bn

Ionut Oprea

Judetul Cluj, promovat la unul dintre cele mai importante targuri de turism din lume

redactia

CJ Cluj a atras, în ultimii doi ani, 250 de milioane de euro, fonduri europene

redactia

Numărul companiilor cu acţionari români prezente în Slovacia și Cehia, număr record

redactia

Kromberg & Schubert caută 100 de oameni pentru fabrica din Arad

Stefana Muresan

Conferinta “ Perspective pentru Noua Decada 2020 – 2030 in Sectorul Imobiliar” la Ploiesti

Ionut Oprea

Leave a Comment