Transilvania Business
Alba Industrie Ultimele stiri

Apulum Alba Iulia – de la cadouri pentru Castro, Gaddafi și Kim Ir Sen, la afaceri de zeci de milioane de euro pe piața liberă

*Cele mai frumoase realizări ale specialiștilor care au lucrat de-a lungul anilor la Apulum, sau ”Porțelanul”, cum era cunoscută fabrica pe vremuri, strălucesc într-o expoziție permanentă, de fapt un mic muzeu amenajat la intrarea în fabrică.

*”Apulum”, cea mai mare fabrică de porțelan din Europa în perioada comunistă, este singura întreprindere din județul Alba care a reușit să se salveze și să se adapteze la piața liberă, scrie Alba24.ro.

 

O oglindă ”de ziua ei”, la care artiștii fabricii au lucrat un an întreg, o horă a unirii ”de ziua lui”, realizată manual din personaje îmbrăcate în costume populare din toate zonele țării. Servicii de masă poleite cu aur și pictate de mână, statuete, vaze și chiar o fântână arteziană dedicată Elenei Ceauseșcu.

Nicolae și Elena Ceaușescu obișnuiau să primească „admirația întregului popor și a oamenilor muncii” sub forma unor cadouri la care munceau cei mai buni specialiști ai fabricilor românești. Activitatea unor secții întregi era uneori blocată pentru realizarea acestora.

„Portelanul” a mai produs cadouri pentru diferiti șefi de stat, fără ca angajații sau conducerea să știe la acea dată pentru cine erau. În aceste cazuri comenzile veneau din partea regiei protocolului de stat. Astfel, produse ale fabricii de la Alba Iulia au ajuns la ”mari prieteni” ai lui Ceaușescu, precum Muammar al Gaddafi, Fidel Castro și Kim Ir Sen. Este vorba în special de servicii de masă, unele pentru 100 de persoane.

Micul muzeu din Alba Iulia nu face parte din vreun circuit turistic, fiind mai degrabă o expoziție cu circuit închis. Se poate vizita, totuși, în fiecare an, cu prilejul Porților deschise ale fabricii de porțelan ”Apulum”.

Potrivit Ziarului Financiar, Apulum a realizat în primele 10 luni ale anului trecut o cifră de afaceri de peste 134 mil. lei (28,7 mil. euro), în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania a încheiat anul 2017 cu afaceri totale de  aproximativ 153 mil. lei (33,5 mil. euro), un profit net de circa 1,4 mil. lei (300.000 de euro) şi un număr mediu de 1.492 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.

Sursa foto: Alba24.ro

Întregul articol aici

Comentarii

Comentarii

Related posts

Un nou parteneriat între UBB, grupul Porsche și NTT Data

Stefana Muresan

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Ligia Voro

Dan Niculae, Director General Transilvania Broker: Țintim o cotă de piață de minim 10% în următorii doi ani

Stefana Muresan

Comentarii

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More