Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ajutor de stat pentru construirea de grădiniţe cu profil sportiv, buget de 500 mil. euro

Schema de ajutor de stat pentru programul referitor la construirea de grădiniţe cu profil sportiv are un buget total de 500 de milioane de euro, iar finanţarea va începe din acest an, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

“În şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptat un memorandum referitor la aplicarea Programului ‘Investim în copii, investim în viitor’. Este vorba practic despre instituirea schemei de minimis privind acest program prin care susţinem construirea, amenajarea şi dotarea a 1.000 de grădiniţe cu profil sportiv. Schema de ajutor de stat are un buget total de 500 de milioane de euro, finanţarea va începe din acest an şi va fi inclusă în bugetul pentru anul 2019. Schema de ajutor de minimis are un caracter multianual, se derulează până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene. Se pot emite acorduri pentru finanţare până la sfârşitul anului viitor, în limita creditelor de angajament aprobate anual prin legea bugetului de stat pentru acest program, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019 – 2022”, a anunţat Barbu, la finalul reuniunii Executivului, citat de Agerpres.

El a adăugat că sprijinul va consta, în principal, în ajutor de minimis de până la 500.000 de euro din cheltuielile eligibile pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv, iar acest ajutor va fi plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale.

“Sprijinul mai constă într-o garanţie acordată de stat de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului. Este o schemă de ajutor de stat ce se adresează persoanelor juridice de drept privat, inclusiv organizaţii non-guvernamentale, asociaţii, fundaţii, federaţii sau cluburi sportive. Beneficiarii schemei de ajutor de stat au şi o serie de obligaţii în calitate de întreprinderi cărora le-a fost încredinţat un serviciu public, printre care să asigure locuri gratuite pentru o perioadă de patru ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv în anumite cote procentuale şi anume cel puţin 8% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi în cazul celor care au primit ajutor pentru construcţia de grădiniţe sau cel puţin 4% din numărul total de preşcolari înmatriculaţi în cazul celor care au primit ajutor pentru înfiinţare, amenajare şi dotarea grădiniţelor cu profil sportiv”, a explicat Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, aceste gratuităţi vor fi acordate copiilor care provin din familii ce au venit salarial pe persoană sub salariul minim brut pe ţară la momentul depunerii cererii, iar copiii cu dizabilităţi vor avea prioritate la înscrierea pe locurile gratuite.

“De asemenea, tot la capitolul obligaţii – să asigure un program prelungit de activitate zilnică, precum şi funcţionarea grădiniţelor pe tot parcursul anului calendaristic, inclusiv în perioada vacanţelor şi să menţină activitatea în grădiniţe cel puţin 10 ani de la obţinerea autorizaţiei de funcţionare”, a punctat Nelu Barbu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Antreprenorul – clientul anului 2018 în rezidențial

Articolul următor

Primăria Brașov a demarat procedurile pentru Spitalul Regional, investiție de 250 mil. euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share