Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oamenii de afaceri moldoveni, cu ochii pe Arad, Brașov și Iași

România rămâne cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Anul trecut, volumul comerţului bilateral dintre cele doua state a atins cifre istorice, ajungând la două miliarde de dolari, potrivit datelor prezentate la Forumul de Afaceri Republica Moldova-România, desfăşurat în capitala republicii, informează joi Radio Chişinău preluat de Agerpres.

În 11 luni ale anului 2018, volumul comerţului dintre Republica Moldova şi România a atins un nivel record de 1,5 miliarde de dolari, o creştere de 27,7% faţă de aceeaşi perioada a anului precedent, fără a include comerţul cu agenţii economici din regiunea transnistreană.

Preşedintele Camerei de Industrie şi Comerţ de la Chişinău, Sergiu Harea, a declarat că oamenii de afaceri din Republica Moldova vor iniţia noi afaceri şi colaborări în România. “În 2019 vom avea expoziţii ‘Moldova prezintă’ la Braşov, Iaşi şi Arad, unde vom iniţia noi afaceri şi colaborări. Volumul exporturilor către România a însumat 729 de milioane, iar importurile 774 milioane de dolari. Este cea mai mare creştere, iar România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova’, a subliniat Sergiu Harea.

Pe piaţa românească sunt peste 5.600 de firme cu capital moldovenesc, iar oamenii de afaceri de la Bucureşti îşi doresc să fie mai prezenţi în Republica Moldova, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă. Oficialul român a subliniat că Republica Moldova reprezintă pentru România a treia piaţa extracomunitară de desfacere a produselor româneşti.

“Potrivit datelor despre mediul de afaceri în 2018, valoarea capitalului românesc subscris se ridica la 117, 5 milioane de dolari americani, România ocupând locul doi după acest criteriu în Republica Moldova. 1.763 de firme cu capital românesc sunt înregistrate în Republica Moldova. În România există 5.607 firme cu participare de capital din Republica Moldova, (aceasta) ocupând locul 40 în topul investitorilor străini în România. Produsele din Republica Moldova sunt deja asimilate de consumatorii români, ne-aţi creat dependenţe’, a afirmat Ambasadorul României.

La Forumul de Afaceri Republica Moldova – România care se desfăşoară la Chişinău participă peste 100 de agenţi economici din cele doua state.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bianca Muntean, director executiv Transilvania IT Cluster, speaker la evenimentul ”Industria 4.0. - Strategia care ar salva economia”

Articolul următor

Platformă online pentru a doua opinie medicală. Consultații virtuale non stop

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share