Sanatate Ultimele stiri

PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aibă propria fabrică

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, PRIMER, atrage atenția că cea mai bună soluție pentru ca în România să nu mai fie probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri, ar fi ca țara noastră să aibă propria fabrică.

 

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 18 situri de fabricație din țară – atrage atenția că datele statistice și epidemiologice arată, an de an, o creștere alarmantă a cazurilor de gripă la nivel european și mondial și imposibilitatea fabricanților existenți de a furniza produsul imunologic necesar.

„România se confruntă în fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar în special de vaccin antigripal și pentavalent”, a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

Vecinii noștri și-au făcut propriile fabrici

„Chiar dacă autoritățile iau măsuri din timp pentru achiziționarea de vaccinuri, cantitățile procurate prin licitație devin insuficiente în situația în care există o cerere suplimentară din partea populației, chiar și contra cost”.

Acest lucru se întâmplă pentru că, în primul rând, capacitățile de producție la nivel mondial sunt limitate și își planifică foarte strict producția fără a putea suplimenta cantitățile fabricate și, în al doilea rând, pentru că reglementările din piață farmaceutică din România (politică de prețuri, taxa clawback, etc.) reprezintă obstacole serioase pentru producători spre a-și deface produsele în România, arată reprezentanții PRIMER.

Țările din estul Europei au luat deja măsuri pentru a evita crizele de produse imunologice alegând să le producă în țară, pentru a se feri astfel de probleme de aprovizionare.

„Cel mai bun exemplu de dată recentă este investiția de 30 milioane Euro care se face începând cu acest an în Ungaria, care a fost aleasă de o companie multinațională pentru o nouă fabrică de vaccinuri” a completat Damian.

„Bulgaria, Ucraina și Serbia sunt alte exemple de țări din jurul nostru care au investit în capacități de fabricație pentru produse imunologice și nu au întâmpinat probleme de aprovizionare cu vaccinuri sau alte produse de acest fel (seruri, imunoglobuline, etc.)”

Este evident în acest context că România, care a închis de câțiva ani Institutul Cantacuzino, trebuia să investească urgent într-un sit de producție de vaccinuri pe teritoriul sau, arată reprezentanții celor 18 situri de fabricație din România.

„O astfel de investiție poate asigura independența României de vaccinul de import și poate de asemenea să ne transforme într-un exportator net de produse imunologice” a continuat Damian.

10 milioane de euro pentru 3 linii de fabricație

Investiția, în valoare estimativă de 10 milioane Euro pentru trei linii de fabricație de un randament de 3-4 milioane de seringi preumplute pe an, devine salvatoare în contextul enunțat, estimează PRIMER.

„Ideal ar fi că pentru această investiție să fie atras în parteneriat un producător internațional de vaccinuri care are know-how, resurse și anvergură pentru a exportă” a concluzionat oficialul PRIMER

 

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM.

Related posts

Semnarea contractelor la distanță în contextul răspândirii COVID-19

Ligia Voro

Foodpanda trece Carpații cu magazinele proprii. Trei unități în Ardeal

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Societatea de Construcţii Napoca și bihorenii de la Trameco, în cursa pentru Centurile Capitalei

Stefana Muresan

Tibi Uşeriu, scos din cursa extremă Yukon Arctic Ultra din cauza unor degerături

redactia

Cămara Moțului, o afacere din Alba, realizează produse tradiţionale după reţete transmise de la o generație la alta

redactia

Transgaz, nouă licitație pentru rezervarea conductei care va exporta gaze în Ungaria

redactia

Oradea prelungește plata taxelor cu bonificație până la 30 aprilie 2020

Traian Dan

Primăria Arad cumpără cu 1,1 milioane lei fabrica de păpuşi Arădeanca

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] The Pearl of Transylvania: the Medieval Citadel of Sighişoara

Ligia Voro

Mediciniștii clujeni își vor desfășura cursurile la distanță

Nora Dumitrescu

B. Braun, o fabrică nouă și un centru logistic în România

Stefana Muresan

Alergați pentru pacienții cu cancer la Timotion 2020. Asociația OncoHelp rămâne în cursă pentru a aduna banii necesari realizării rețelei de oxigen medicinal pentru pacienții Centrului OncoHelp

Papuc Irina

MIPIM in Cannes announces new 2021 dates

Ionut Oprea

Dedeman are undă verde pentru parcarea extinsă din Baia Mare

Nora Dumitrescu

Fiecare a cincea comandă de pe eMAG făcută din București este livrată prin easybox

Papuc Irina

Vineri la Sibiu se dă startul celui mai frumos cros de noapte. Condiții speciale de desfășurare

Papuc Irina

Loturile 3 şi 4 ale Autostrăzii Lugoj – Deva: lucrările vor fi finalizate la termen

Stefana Muresan

Impozitare redusă pentru clădirile “eco” din Cluj

Nora Dumitrescu

Business cu canoe pe râul Someș

Nora Dumitrescu

Piața chineză se deschide pentru exporturile românești

redactia

Astra Vagoane Călători din Arad caută încă 200 de oameni. Câștigă piața internă

redactia

Guvernul majorează suma alocată subvenţiei acordate pentru motorina folosită în agricultură

redactia

Antreprenorii bihoreni, ajutaţi să obţină finanţări pentru afaceri inovative

Traian Dan

Intervenții medicale în premieră, pentru Alba, după investițiile în secția gastroenterologie

redactia

Leave a Comment