Sanatate Ultimele stiri

PRIMER: Soluția la problema vaccinurilor e ca România să aibă propria fabrică

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, PRIMER, atrage atenția că cea mai bună soluție pentru ca în România să nu mai fie probleme cu aprovizionarea cu vaccinuri, ar fi ca țara noastră să aibă propria fabrică.

 

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România – care reunește 18 situri de fabricație din țară – atrage atenția că datele statistice și epidemiologice arată, an de an, o creștere alarmantă a cazurilor de gripă la nivel european și mondial și imposibilitatea fabricanților existenți de a furniza produsul imunologic necesar.

„România se confruntă în fiecare an cu un rulaj insuficient de vaccinuri indiferent de categoria de imunizare pentru care sunt necesare, dar în special de vaccin antigripal și pentavalent”, a declarat Dr Dragoș Damian, Director Executiv PRIMER.

Vecinii noștri și-au făcut propriile fabrici

„Chiar dacă autoritățile iau măsuri din timp pentru achiziționarea de vaccinuri, cantitățile procurate prin licitație devin insuficiente în situația în care există o cerere suplimentară din partea populației, chiar și contra cost”.

Acest lucru se întâmplă pentru că, în primul rând, capacitățile de producție la nivel mondial sunt limitate și își planifică foarte strict producția fără a putea suplimenta cantitățile fabricate și, în al doilea rând, pentru că reglementările din piață farmaceutică din România (politică de prețuri, taxa clawback, etc.) reprezintă obstacole serioase pentru producători spre a-și deface produsele în România, arată reprezentanții PRIMER.

Țările din estul Europei au luat deja măsuri pentru a evita crizele de produse imunologice alegând să le producă în țară, pentru a se feri astfel de probleme de aprovizionare.

„Cel mai bun exemplu de dată recentă este investiția de 30 milioane Euro care se face începând cu acest an în Ungaria, care a fost aleasă de o companie multinațională pentru o nouă fabrică de vaccinuri” a completat Damian.

„Bulgaria, Ucraina și Serbia sunt alte exemple de țări din jurul nostru care au investit în capacități de fabricație pentru produse imunologice și nu au întâmpinat probleme de aprovizionare cu vaccinuri sau alte produse de acest fel (seruri, imunoglobuline, etc.)”

Este evident în acest context că România, care a închis de câțiva ani Institutul Cantacuzino, trebuia să investească urgent într-un sit de producție de vaccinuri pe teritoriul sau, arată reprezentanții celor 18 situri de fabricație din România.

„O astfel de investiție poate asigura independența României de vaccinul de import și poate de asemenea să ne transforme într-un exportator net de produse imunologice” a continuat Damian.

10 milioane de euro pentru 3 linii de fabricație

Investiția, în valoare estimativă de 10 milioane Euro pentru trei linii de fabricație de un randament de 3-4 milioane de seringi preumplute pe an, devine salvatoare în contextul enunțat, estimează PRIMER.

„Ideal ar fi că pentru această investiție să fie atras în parteneriat un producător internațional de vaccinuri care are know-how, resurse și anvergură pentru a exportă” a concluzionat oficialul PRIMER

 

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din țară: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM.

Related posts

Hornbach: Vânzarea de produse pentru casele inteligente este în creștere

Ion Surdu

Kathrein, o nouă facilitate de producție de 5.000 mp în Timișoara

Ligia Voro

Forumul de Afaceri România – Vietnam

Ligia Voro

Lucrările de transformare a râului Bega în curs navigabil până la granița cu Serbia încep în acest an. Investiție totală de 14 mil. euro

redactia

Hype Project, lansare pe piața amenajărilor de lux din România

Papuc Irina

Guvernul a aprobat înfiinţarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar, care va achiziţiona şi distribui produse agricole la nivel naţional

redactia

Schemă de ajutor de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea staţiunilor balneare

redactia

Cât trăiesc românii: Speranţa de viaţă, cu aproape şase ani sub media UE

Papuc Irina

“Vrem piste ca afară pentru o distanţare fizică reală”

Nora Dumitrescu

Producătorul de mobilă Ecolor din Jucu mizează pe o cifră de afaceri de 73 mil. euro

Stefana Muresan

Un nou tren produs în România, în probe pe ruta București-Predeal

Papuc Irina

Val de angajări la Hanna Instruments. Fabrică în Sălaj, centru de cercetare la Cluj

Nora Dumitrescu

Analiză Smartree: România a început să importe forță de muncă din țările asiatice pentru industriile de HoReCa, producție ușoară și agricultură

Stefana Muresan

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi restaurată, cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani

Stefana Muresan

Noul vicepreşedinte al Aeroportului „Transilvania”, validat de Consiliul Judeţean Mureş

Stefana Muresan

Oradea și-a premiat voluntarii în cadrul Galei Voluntarilor din DAS

Traian Dan

Contract de peste 6 milioane de lei atribuit Elis Pavaje pentru reamenajarea Parcului din Sebeș

redactia

Încep lucrările pe “Drumul Bistriţei”, investiţie de 9,4 milioane euro

Stefana Muresan

România a preluat preşedinţia Consiliului UE în domeniul sănătăţii

redactia

Clusterul Mobilier Transilvania pregătește scaunul inteligent

Nora Dumitrescu

Clujul, principalul oraș magnet al României

Nora Dumitrescu

O firmă de IT a reușit să aibă în portofoliu 30% din piața de real-estate din București

Stefana Muresan

Inteligența artificială și realitatea virtuală, într-un eveniment cu 3.000 de oameni la Cluj

Nora Dumitrescu

Tara Făgărașului vrea să atragă 2,5 miliarde de euro

Stefana Muresan

Leave a Comment