Agricultura Investitii Timiș Ultimele stiri

Investiții mari, în 2019, la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin din județul Timiș a înregistrat 4 milioane de lei venituri proprii realizate, până acum, pe 2018.

 

„Asta înseamnă că 80% din banii necesari pentru bunuri și servicii îi am de anul trecut. Pot spune că 2019 începe bine pentru SCDA Lovrin cu un progres remarcabil. În total, bugetul nostru se ridică la 10 milioane de lei într-un an. Investițiile ce urmează să le facem sunt în jur de 1 milion de euro după calculele noastre”, a declarat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin, potrivit Ziua de Vest.

Un obiectiv important, în 2019, pentru SCDA Lovrin este reabilitarea clădirilor,  în care se află sediul central. Sumele sunt prevăzute deja din buget. În plus, este vorba de investiții în stația de selectare, refacerea a două magazii mari pentru cereale și două urscătoare pentru plante furajere. De asemenea, în această vară va fi omologat încă un soi de grâu, notează sursa citată.

“Am primit rezultatele că a trecut toate testele”, spune Horablaga. Va mai fi omologat un soi de cânepă, după o testare de doi ani. Profesorul Nicolae Dragomir a mai trimis un soi de loliu peren pentru omologare, la ISTIS,  după ce a fost testat un an, cu rezultate foarte bune. “Sunt și aspecte dificile, în ceea ce privește viitorul culturilor, încă de la începutul anului 2019. Stăm destul de rău cu starea semănăturilor. Să vedem cum vom ieși în primăvară. Deși am semănat la timp, din cauza secetei foarte mari, nu a răsărit aproape nimic. Vorbim de grâu, orz, ovăz. Rapița cred că e compromisă. Nu știu dacă va mai scăpa. După Crăciun, m-am dus să verific câmpul, după ce se topise zăpada mare de aproape 50 de cm. Am fost mirat, fiindcă am putut să ne deplasăm pe câmp cu mașina fără să avem probleme. Pâmântul a absorbit toată apa, de la zăpadă”, a spus Horablaga.  La mijlocul lunii ianuarie 2019, în depozitele strațiunii mai erau pe stoc 1.000 de tone de porumb, 700 de tone de grâu 20 de tone de sămânță din Andreea de porumb și  18 de tone de Lovrin 400.

“Pe acesta se poate lua un preț bunișor, dar oricum îl vând mai ieftin. Sămânța de grâul se vinde la 0,75 lei -0,80 lei kg, iar kg de porumb a rămas tot la 0,59 lei -0,60 lei. Mai am 1.300.000 lei de recuperat din ce am vândut, trebuie să vină facturile scadente. Mai am 330 de tone de sămânță de ovăz de primăvară pentru care trebuie să semnez contractactul de vânzare pentru piața din Italia. Mai am câteva tone de sămânță de lucernă”, a explicat Horablaga. În campania 2018 -2019 la SCDA Lovrin, au fost semănate 600 de ha de grâu, 200 de ha de orz,  60 ha de rapiță, 100 de ha de ovăz de toamnă.

Related posts

Depozitul urban neconform de deșeuri de la Dej, închis și ecologizat

Ligia Voro

Vegis.ro în 2018: afaceri de 2.6 milioane euro și creștere de 40%

redactia

România a coborât pe locul 45 în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială

Papuc Irina

Leave a Comment